İçeriğe atla

Yeonpyeong bombardımanı

Yeonpyeong bombardımanı
Tarih23 Kasım 2010
Bölge
Taraflar
Kuzey Kore Kuzey KoreGüney Kore Güney Kore

Yeonpyeong borbardımanı, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait Yeonpyeong Adası'na 23 Kasım 2010 günü yaptığı saldırı.

Olay

Kuzey Kore, Yeonpyeong Adası'na topçu ateşi açtı. Güney Kore de Kuzey Kore'nin saldırısına karşılık verdiğini bildirdi. Saldırıya uğrayan adada pek çok ev yandı. Olayda iki asker öldü, ikisi sivil beş kişi yaralandı.[1]

Tepkiler

  • Avrupa Birliği: Kore'de yaşanan olayları derin endişeyle takip ettiklerini kaydeden AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kuzey Kore'yi durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınmaya çağırdı. Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın itidal çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.[2]
  •  Çin: Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, "konuyu yakından izlediklerini ve gerçek durumun teyit edilmesi gerektiğini" söyledi ve Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere geri dönülmesinin zorunlu hale geldiğini savundu.[2]
  •  İsveç: Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adaya ateş açmasının, Kuzey Kore devletinin yapısı ve niyeti hakkında ciddi sorulara yol açtığı belirtti. Gerginliği bitirmek için Çin'in rol alması gerektiğini savundu ve Kuzey Kore'ye sakin olma çağrısında bulunulmasının gerekli olduğunu kaydetti.[2]
  •  Japonya: Hükümet sözcüsü Yoşito Sengoku, Kuzey Kore'nin saldırısını kınadı ve bunun "affedilmez" bir olay olduğunu olduğunu belirtti.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Kore sınırında çatışma". BBC Türkçe. 23 Kasım 2010. 28 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2010. 
  2. ^ a b c d "NATO ve AB'den Kuzey Kore'ye kınama". Sabah. 23 Kasım 2010. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore nükleer tartışmasının yakın tarihçesi</span>

Aşağıda Kuzey Kore'nin nükleer silah gelişimi ile alakalı bir kronoloji verilmiştir. Beş ülke - Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Rusya, Çin ve Japonya, Piyongyang yönetimine nükleer silah gelişimi yönündeki hırsından vazgeçmesi için baskılarını artırmaktadır.

Tonkin Körfezi, Güney Çin Denizinin kuzeybatı kolu. Kuzey ve doğuda Çin, doğuda Hainan Adası, güneybatı ve kuzeyde Vietnam'ın kuzey kesimiyle çevrilidir. Yaklaşık 480 km uzunluğunda 240 km genişliğindedir. En derin noktası 60 m'yi bulur. Kızıl Irmak bir delta aracılığıyla sularını körfeze boşaltır. Körfez kıyısındaki başlıca limanlar Çin'e ait Beihai ile Vietnam'a ait Haiphong'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güneş Harekâtı</span> Askerî harekât

Güneş Harekâtı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 21 Şubat 2008'de yerel saatle 19.00'da Kuzey Irak'a yönelik başlattığı Türk Hava Kuvvetleri destekli sınır ötesi kara harekâtı. Harekât 29 Şubat 2008 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerinin Türkiye sınırları içine dönmesiyle son bulmuş, harekâtın sonlandığı Genelkurmay Başkanlığı tarafından da doğrulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">USS Pueblo (AGER-2)</span>

USS Pueblo (AGER-2), Amerika Birleşik Devletleri'ne ait istihbarat gemisi, 23 Ocak 1968 günü Pueblo Olayı olarak da bilinen operasyonla Kuzey Kore deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Olay sırasında Kuzey Kore yetkililerinin açıklamalarına göre gemi ülke sularına girmiş, ABD yetkililerine göre gemi uluslararası sularda bulunmaktaydı. Pueblo gemisi hâlen Kuzey Kore’nin elindedir ve sergilenmektedir.

31 Mayıs 2010'da meydana gelen Mavi Marmara Saldırısına verilen tepkiler.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore tarihi</span>

Kore tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanır. Çin’in eline geçtikten sonra, Budizm ve Çinlilerin etkisinde kaldı. Daha sonraları 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişik hanedanların idaresi altında bağımsız olarak yaşadı. 1910 yılında Japonlar Kore’yi işgal ederek koloni haline getirdiler. Bu durum, 1945 yılına kadar sürdü. II. Dünya Savaşı'nda Japonya’nın yenilmesinden sonra Güney Kore’yi ABD, Kuzey Kore’yi de SSCB işgal etti. Böylelikle kuzeyde komünist, güneyde kapitalist rejim kurulmuş oldu. SSCB nin yıkılışı ve Komünizmin çöküşüne rağmen iki ayrı ülke durumunda yaşayan halklar tekrar birleşememiştir. Özellikle Kore Savaşı'nda bunun nedenleri belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore pasaportu</span>

Güney Kore veya Kore Cumhuriyeti Pasaportu, Güney Kore vatandaşlarının uluslararası seyahat kolaylaştırmak için verilir. Diğer herhangi bir pasaport gibi, pasaport sahiplerine milliyet ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerine kanıt olarak hizmet vermektedir. Ancak, Güney Kore pasaport sahibinin ikamet kayıt numaralarınıda gösterir. Güney Kore pasaportu Kore pasaport Cumhuriyeti Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilir ve 1973 yılından beri Kore Darphane ve Güvenlik Baskı Kurumu tarafından basılmaktadır. 21 Aralık 2021'de, COVID-19 salgını nedeniyle planlandığı gibi bir yıl ertelenen Güney Kore vatandaşlarına yeni nesil biyometrik pasaportlar verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 İstanbul saldırısı</span> Terör Saldırısı

Mart 2016 İstanbul saldırısı, 19 Mart 2016'da yerel saatle 10.55'te Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde Irak ve Şam İslam Devleti ile bağlantılı Mehmet Öztürk'ün üzerindeki patlayıcıyı patlaması sonucu meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Saldırı sonucu; 3'ü Amerikan-İsrail vatandaşı, 1'i İran vatandaşı ve 1'i saldırgan olmak üzere 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. 12 Ocak'ta gerçekleştirilen Sultanahmet saldırısının ardından, 2016 yılında İstanbul'da meydana gelen ikinci bombalı intihar saldırısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ganghwa Adası</span>

Ganghwa Adası, Güney Kore'nin batı kıyısında bulunan bir adadır. Ada idari olarak İncheon şehrine bağlıdır. 302.4 km²'lik yüzölçümü ile ülkenin dördüncü büyük adasıdır. Ada Han Nehri ile Kuzey Kore'den ayrılır ve iki köprü ile Gimpo'ya bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeonpyeong Adası</span>

Yeonpyeong Adası, Sarıdeniz üzerinde Güney Kore'ye ait adalar grubudur. Adalar İncheon'un 80 km batısında ve Kuzey Kore'nin Güney Hwanghae ilinin 12 km güneyinde yer almaktadır. Yeonpyeong'un baş adası Daeyeonpyeongdo olup yüzölçümü 7.01 km² ve nüfusu 1,300'dür ve adanın baş yerleşimi olan Yeonpyeong'u içerir. Adaların geri kalanını ise Soyeonpyeongdo ile çevresindeki diğer adalar oluşturur. Yeonpyeong idari olarak İncheon şehrine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Kore bayrağı</span>

Birleşik Kore bayrağı, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarında, Kore'nin tamamını temsil etmek üzere tasarlanmış bayraktır. 2006 yılında güncellenen versiyonunda, beyaz renkli arka fona sahip olan bayrağın ortasında mavi silueti ile Kore Yarımadası, güneydeki en büyük ada Jesu Adası, Japonya ile Güney Kore arasında yer alan Liancourt Kayalıkları ve Ulleungdo adası birlikte yer almaktadır. Bayrağın her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır.

Kamışlı çatışmaları, Asayiş Güçleri ile Suriye Silahlı Kuvvetleri arasında 8 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşen silahlı çatışmalardır. Çatışmalarda 7 Asayiş üyesi, 13 Suriye ordusu mensubu olmak üzere toplam 20 kişi öldü.

<span class="mw-page-title-main">2020 İdlib saldırısı</span> Suriyede Türk güçlerine yönelik gerçekleştirilen hava saldırısı

İdlib saldırısı, 27 Şubat 2020'de Rusya ve Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye'nin İdlib ilinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı tabura düzenlediği hava saldırısı. Otuz altı Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Türkiye'nin Suriye İç Savaşı kapsamında tek seferde en büyük kaybı olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

Zaho saldırısı, 20 Temmuz 2022 tarihinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde, bölgeyi gezmeye gelen Arap turistlere yapılan saldırıdır. Saldırıda ikisi çocuk olmak üzere en az dokuz sivil öldü ve 33'ten fazla kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">2022 İstanbul saldırısına uluslararası tepkiler</span> terör saldırısına gelen tepkiler

13 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'a bağlı Beyoğlu ilçesi üzerindeki İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırıya ulusal ve uluslararası çapta birçok tepki gelmiştir.