İçeriğe atla

Yentl (film)

Yentl
YönetmenBarbra Streisand
Yapımcı
  • Barbra Streisand
  • Larry DeWaay
  • Rusty Lemorande
  • John Davis
SenaristBarbra Streisand
Jack Rosenthal
UyarlamaYentl The Yeshiva Boy
Isaac Bashevis Singer
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniDavid Watkin
KurguTerry Rawlings
Stüdyo
DağıtıcıMGM/UA Entertainment Company
Çıkış tarih(ler)i
  • November 18, 1983 (Limited)
  • January 6, 1984
Süre
  • 131 minutes
  • 136 minutes (Extended cut)
ÜlkeUnited States
DilEnglish
Bütçe$16 million
Hasılat$40.2 million[1]

Yentl , Barbra Streisand'ın yönettiği, yazdığı, ortak yapımcılığını yaptığı ve başrolde oynadığı 1983 Amerikan romantik müzikal drama filmidir . Isaac Bashevis Singer'ın "Yentl the Yeshiva Boy" adlı kısa öyküsüne dayanmaktadır.

Film, Polonya'da babası öldükten sonra Talmudik Hukuk eğitimi alabilmek için erkek gibi giyinip yaşamaya karar veren Aşkenazi Yahudi bir kızın hikâyesini anlatır. Filmin müzikleri ve bestesi Michel Legrand tarafından yapılan şarkılar arasında Streisand tarafından söylenen "Papa, Can You Hear Me? " ve " The Way He Makes Me Feel " şarkıları yer alıyor. Film, En İyi Orijinal Şarkı Müziği dalında Akademi Ödülü ve Streisand için En İyi Film-Müzikal veya Komedi ve En İyi Yönetmen dalında Altın Küre Ödüllerini alarak onu Altın Küre'de En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ilk kadın yaptı.

Streisand, tarihi Altın Küre başarısına rağmen, Akademi Ödülü'ne aday bile gösterilmedi ve bu da pek çok tartışmaya neden oldu.[2]

Hasılat

Yentl gişede başarılı oldu, sınırlı yayın hafta sonunda ABD gişesinde 5. sıradan açıldı ve 9 hafta boyunca ilk 10'da kaldı ve üçüncü haftasında üç numaraya yükseldi. Film, 12 milyon dolarlık bir bütçeyle gişede 40.218.899 dolardan fazla hasılat elde etti ve gişede yılın en yüksek hasılat yapan 20 filmi arasında yer aldı.[3] Kiralamalarda da 19.680.130 $ hasılat elde etti. Avustralya'da film 1,7 milyon dolar ve İsveç'te 2,3 milyon dolar hasılat elde etti.[4]

Ödüller

Yıl Ödül Kategori Aday Çalışma Sonuç
1983 Akademi ÖdülleriEn iyi yardımcı kadın oyuncuAmy IrvingAdaylık
En İyi Sanat YönetimiSanat Yönetmeni: Roy Walker ve Leslie Tomkins



Set Dekorasyonu: Tessa Davies
Adaylık
En İyi Orijinal MüzikMichel Legrand & Alan ve Marilyn Bergman Kazandı
En İyi Orijinal Şarkı" Baba, Beni Duyabiliyor musun? "



Michel Legrand'ın müziği



Alan ve Marilyn Bergman'ın sözleri
Adaylık
" Beni Hissettirme Şekli "



Michel Legrand'ın müziği



Alan ve Marilyn Bergman'ın sözleri
Adaylık
1983 David di Donatello ÖdülleriEn İyi Yabancı Yapımcı Barbra StreisandAdaylık
1983 Altın Küre ÖdülleriEn İyi Sinema Filmi – Müzikal veya KomediKazandı
Sinema Filminde En İyi Erkek Oyuncu - Müzikal veya KomediMandy PatinkinAdaylık
Sinema Filminde En İyi Kadın Oyuncu - Müzikal veya KomediBarbra Streisand Adaylık
En İyi YönetmenKazandı
En İyi Orijinal SkorMichel Legrand & Alan ve Marilyn Bergman Adaylık
En İyi Orijinal Şarkı"Beni Hissettirme Şekli"



</br> Michel Legrand'ın müziği



</br> Alan ve Marilyn Bergman'ın sözleri
Adaylık
1983 Altın Ahududu ÖdülleriEn Kötü Erkek OyuncuBarbra Streisand Adaylık
En Kötü Yardımcı Kadın OyuncuAmy Irving Adaylık
En Kötü Müzik Puanı Michel Legrand & Alan ve Marilyn Bergman Adaylık
1985Grammy ÖdülleriBir Sinema Filmi veya Televizyon Özel Bölümü için Yazılmış En İyi Orijinal Müzik Albümü Adaylık
1983 Gümüş KurdeleEn İyi Yabancı Kadın Oyuncu Barbra Streisand Adaylık
Özel Gümüş Kurdele Kazandı
1983 Ulusal İnceleme Kurulu ÖdülleriEn İyi On Film 10. Sırada
2009 Uydu ÖdülleriEn İyi Klasik DVD Yentl: İki Diskli Yönetmenin Genişletilmiş SürümüAdaylık
En İyi DVD Ekstraları Kazandı

Kaynakça

  1. ^ "Yentl". 6 Ocak 1984. 18 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016 – IMDb vasıtasıyla. 
  2. ^ "The Snubbing of Streisand: Did the Academy Judge 'Yentl' -- or Her?". 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Yentl (1983)". Box Office Mojo. 29 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2012. 
  4. ^ "Box office / business for Yentl (1983)". IMDB. 8 Ekim 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin üçüncü filmi (2003)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Tommy Lee Jones</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Tommy Lee Jones, Akademi Ödülü, Altın Küre Ödülü, Emmy Ödülü ve Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü kazanmış Amerikalı oyuncu ve yönetmendir. Anne ve babası Libya'ya gittikten sonra Dallas'ta bir hazırlık kursuna katılan Jones, burada sinema oyuncusu olmayı kararlaştırdı. Okulundaki tiyatro programı sayesinde, oyunculuğa iyice alıştı. Üniversite yıllarında da tiyatroya devam eden Jones, mezun olduktan sonra New York'a taşındı. Sinemadaki ilk rolünü Aşk Hikayesi (1970) filmi ile elde etti ve One Life to Live isimli bir televizyon dizisinde çalıştı.

<i>Kurtlarla Dans</i>

Dances with Wolves, En iyi Film dahil 7 Akademi Ödülü kazanmış 1990 yapımı filmdir. Kevin Costner bu filmde hem yönetmen olarak hem de oyuncu olarak görev almıştır.

<i>Neşeli Günler</i> (film, 1965) 1965 yapımı Amerikan filmi

Neşeli Günler 1965 ABD yapımı müzikal filmdir. Özgün adı The Sound of Music'tir. 1959 tarihli aynı adlı Broadway müzikalinden uyarlanmıştır. Müzikalde olduğu gibi bu film de Howard Lindsay ve Russel Crouse'un kitabına dayanmaktadır. Filmin senaryosunu Ernest Lehman yazmıştır. Robert Wise filmin hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini üstlenmiştir. Önemli rollerinde Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Peggy Wood ve Richard Haydn oynamışlardır. Filmin müzikleri Richard Rodgers ve Oscar Hammerstein II'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Jason Reitman</span>

Jason Reitman Oscara aday gösterilmiş Kanadalı film yönetmeni. Yönetmenliğini yaptığı Thank You for Smoking ve Juno filmleri ile tanınır.

<i>Müthiş Dadı</i>

Mrs. Doubtfire, 1993 yapımı Amerikan sinema filmi. Kara mizah türünün örneği olan filmin yönetmenliğini Chris Columbus yapmış, başrollerinde Robin Williams ve Sally Field oynamıştır.

<i>Julia</i> (film, 1977)

Julia Fred Zinnemann tarafından yönetilen, senaryosu Alvin Sargent tarafından yazılan 1977 Amerikan dönem drama filmidir. Lillian Hellman'ın tartışmalı kitabı Pentimento'dan (1973) bir bölüme dayanan film, yazarın İkinci Dünya Savaşı'ndan önceki yıllarda Nazilere karşı savaştığı iddia edilen "Julia" adlı bir kadınla arkadaşlığı hakkındadır. Filmde Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Jason Robards, Hal Holbrook, Rosemary Murphy, Maximilian Schell ve Meryl Streep rol alıyor.

<i>Pretty Woman</i> Garry Marshallın yönettiği 1990 Amerikan yapımı romantik komedi filmi

Pretty Woman, JF Lawton'ın senaryosunu yazdığı, Garry Marshall'ın yönettiği 1990 Amerika yapımı romantik komedi filmidir. Başrollerini Richard Gere ve Julia Roberts'ın paylaştığı filmde Héctor Elizondo, Ralph Bellamy, Laura San Giacomo ve Jason Alexander yardımcı rollerde yer alıyor. Filmin hikâyesi, zengin bir iş insanı olan Edward Lewis tarafından çeşitli iş ve sosyal işlevler için eskort olarak işe alınan Hollywood fahişesi Vivian Ward'a ve onların hafta boyunca gelişen ilişkilerine odaklanıyor. Filmin adı Pretty Woman, Roy Orbison tarafından yazılan ve söylenen "Oh, Pretty Woman" şarkısına dayanmaktadır. Gere ve Roberts'ın birlikte ilk filmidir; ikinci filmleri Runaway Bride 1999'da gösterime girdi.

<i>Mighty Aphrodite</i>

Mighty Aphrodite, Woody Allen'ın yazıp yönettiği ve başrollerinde Mira Sorvino, Helena Bonham Carter, Michael Rapaport ve F. Murray Abraham’ın oynadığı 1995 yapımı bir Amerikan komedi filmidir. Senaryo, Pygmalion'un hikâyesinden esinlenmiştir ve Lenny Weinrib'in (Allen) evlat edindiği dehasının biyolojik annesini araması ve nihayetinde onun Linda Ash (Sorvino) adında aptal bir fahişe olduğunu bulmasıyla ilgilidir.

Sinemada 1993 yılı, gişe rekorları kıran Jurassic Park, The Fugitive ve The Firm dahil olmak üzere birçok önemli filmi içeriyordu.

Sinemada 2002 yılı bazı önemli olayları içeriyordu.

<i>Swing Shift</i> (film)

Swing Shift, Jonathan Demme tarafından yönetilen ve yapımcılığını Goldie Hawn'ın yaptığı 1984 Amerikan romantik drama savaş filmidir. Başrolde Goldie Hawn ve Kurt Russell oynamaktadır. Ayrıca ilk film rollerinden birinde olan Christine Lahti, Fred Ward, Ed Harris ve Holly Hunter'ı da içeriyor. Lahti, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi, ancak film gişede başarısız oldu ve 15 milyon dolarlık bütçesine karşı sadece 6,6 milyon dolar hasılat elde etti.

The American President yapımcılığını ve yönetmenliğini Rob Reiner’ın yaptığı ve Aaron Sorkin tarafından yazılan 1995 Amerikan romantik komedi-drama filmidir. Filmde Michael Douglas, Annette Bening, Martin Sheen, Michael J. Fox ve Richard Dreyfuss rol alıyor. Filmde, Başkan Andrew Shepherd (Douglas), Washington DC'ye yeni taşınan çevre lobicisi Sydney Ellen Wade (Bening) ile bir ilişki sürdürürken aynı zamanda seçim yılında bir suç kontrolü yasasını geçirmeye çalışan dul birini oynuyor.

<i>Sophies Choice</i> (film)

Sophie'nin Seçimi, William Styron'un 1979 yılındaki aynı adlı romanından uyarlanan, Alan J. Pakula tarafından yönetilen ve yazılan 1982 Amerika yapımı drama filmidir. Filmde Meryl Streep, sevgilisi Nathan ve genç yazar Stingo ile Brooklyn'de bir pansiyonu paylaşan, geçmişinden karanlık bir sırrı olan Polonyalı bir göçmen olan Zofia "Sophie" Zawistowski rolündedir. Filmde ayrıca Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin, Stephen D. Newman ve Josh Mostel de yer alıyor.

<i>Bir Yıldız Doğuyor</i> (film, 1976)

Bir Yıldız Doğuyor, Frank Pierson tarafından yönetilen, Pierson, John Gregory Dunne, Joan Didion tarafından yazılan ve Barbra Streisand, Kris Kristofferson, Gary Busey, Paul Mazursky ve Joanne Linville'in oynadığı 1976 Amerikan müzikal romantik drama filmi. Film ünlü bir rock and roll yıldızıyla tanışan ve ona aşık olan genç bir şarkıcıyı anlatır ancak yıldızın kariyeri düşüşe geçerken genç kızın kendini kariyeri yükselirken bulur. Başrollerini Janet Gaynor ve Fredric March'ın paylaştığı, 1954'te Judy Garland ve James Mason'ın oynadığı ve yine 2018'de Lady Gaga ve Bradley Cooper'ın oynadığı bir müzikal olarak uyarlanan 1937 tarihli orijinal filmin yeniden çevrimidir.

<i>Belle Époque</i> (film)

'Belle Époque, Fernando Trueba'nın yönettiği 1992 İspanya yapımı komedi-drama filmidir. Filmin adı, Fransız tarihinde Belle Époque olarak bilinen dönemden değil, İspanya İç Savaşı'ndan önceki günlerden gelmektedir. Belle Époque, diğer sekiz Goya Ödülü ile birlikte En İyi Film dalında Goya Ödülü'nü aldı ve 66. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film seçildi.

<i>Arthur</i> (film, 1981)

Arthur, Steve Gordon 'un yazıp yönettiği 1981 ABD yapımı komedi filmidir. Dudley Moore, zengin bir mirasçıyla ayarlanmış bir evliliğin eşiğinde olan sarhoş bir New York milyarderi olan Arthur Bach'ı canlandırıyor, ancak Arthur Queens'li sıradan bir işçi sınıfı kıza aşık oluyor. 1982'de 44 yaşında kalp krizinden ölen Gordon'un yönettiği tek filmdi. Christopher Cross, Burt Bacharach, Carole Bayer Sager ve Peter Allen'ın birlikte müziklerini yaptığı film, Christopher Cross tarafından seslendirildi.

<i>The Fortune Cookie</i>

The Fortune Cookie, Billy Wilder’ın yönetmeni, yapımcısı ve yazarlarından biri olduğu 1966 Amerika yapımı kara komedi filmidir. Jack Lemmon'un Walter Matthau ile işbirliği yaptığı ilk filmdi.

<i>Same Time, Next Year</i> (film)

Same Time, Next Year, Robert Mulligan'ın yönettiği 1978 ABD yapımı romantik komedi-drama filmi. Bernard Slade'in senaryosu, aynı adlı 1975 tarihli oyununa dayanıyor. Filmde Alan Alda ve Ellen Burstyn rol alıyor.

<i>Rob Roy</i> (film, 1995)

Rob Roy, Michael Caton-Jones tarafından yönetilen 1995 yapımı Amerikan tarihi biyografik drama filmidir Liam Neeson, Kuzey İskoçya'da sadist bir asilzadeyle savaşan 18. yüzyıldan kalma bir İskoç klan şefi olan Rob Roy MacGregor'u canlandırır. Jessica Lange, John Hurt, Tim Roth, Eric Stoltz, Brian Cox ve Jason Flemyng de rol almıştır. Roth, aristokrat Archibald Cunningham'ı canlandırmasıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında BAFTA Ödülü'nü kazandı ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.