İçeriğe atla

Yenişehir Muharebesi (1513)

Kontrol Edilmiş
Yenişehir Muharebesi (1513)
II. Bayezid sonrası taht kavgası

Muharebeyi gösteren bir minyatür
Tarih24 Nisan 1513
Bölge
SebepŞehzade Ahmed'in saltanatını ilan etmesi.
Sonuç

Yavuz'un kesin zaferi

  • Ahmed Sultan'ın boğdurulması
  • Taht kavgasının sona ermesi.
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Yavuz Sultan Selim
Osmanlı İmparatorluğu Malkoçoğlu Turali Bey
Osmanlı İmparatorluğu Bıyıklı Mehmed Ağa
Osmanlı İmparatorluğu Ahmed Sultan (ölü)
Osmanlı İmparatorluğu Şehzade Osman (ölü)
Osmanlı İmparatorluğu Şehzade Murad
Osmanlı İmparatorluğu Şehzade Süleyman
Osmanlı İmparatorluğuŞehzade Alaaddin
Güçler
8.000 - 10.000 20.000 - 30.000
Kayıplar
Ahmed Sultan'ın kayıplarından az Çok ağır

Yenişehir Meydan Muharebesi 1513'te Yavuz Sultan Selim ile Ahmed Sultan arasında gerçekleşip Yavuz'un zaferiyle sonuçlandığı gibi taht kavgasını da bitirmiştir.

Öncesi

Sultan II. Bayezid tahttan zorunlu olarak feragat etti ve oğlu Şehzade Selim, 24 Nisan 1512'de İstanbul'da tahta oturdu.

Yavuz'un ağabeyi Şehzade Ahmed ise bunu kabul etmedi ve Konya'da saltanatını ilan ederek burada bir hükûmet kurdu. Şehzade Süleyman, İstanbul muhafızlığına atandı. Sultan Selim, kuvvetleriyle birlikte Bursa'ya girdi ve şehrin valisi olan yeğeni Şehzade Alaaddin kaçtı. Kışı burada geçiren Yavuz, Manisa valiliği yapan ağabeyi Şehzade Korkut'a kendi Paşaları'nın ağzıyla sahte mektuplar yazarak onu isyana davet etti. Olumlu cevap veren Şehzade idam edildi ve artık Yavuz'un ağabeyi dışında başka rakibi kalmamıştı. Afyon'da bulunan Ahmed Sultan, Malkoçoğlu Turali Bey'in kendisine saldırması üzerine önce Ankara'ya oradan da Malatya'ya çekildi ve iki oğlunu yardım talep etmek için Şah İsmail'e gönderdi

Yavuz; bu sefer de ağabeyine Paşaları'nın ağzıyla sahte mektuplar yazarak, bir savaş olması durumunda taraf değiştireceklerini ve Yavuz'u derdest edeceklerini yazıyordu. Bu sözlere inanan Ahmed Sultan, halihazırda işgal ettiği Amasya'dan yaklaşık 30.000 kişilik bir kuvvetle kardeşinin üzerine yürüdü.

Muharebe

Ağabeyinin üzerine geldiğini öğrenen Yavuz Sultan Selim, planının son aşamasını da uygulamak için ordusunu hazırladı ve karşılamak üzere Yenişehir'e geçti. Yavuz'un öncü kuvvetlerini dağıtan Ahmed Sultan, 24 Nisan pazar günü kardeşiyle Yenişehir'de karşılaştı.

Kanlı bir savaş yaşandı. Ahmed Sultan'ın kalabalık olan başıbozuk ordusu, az sayıdaki düzenli orduyu bozamadı ve ateş gücü karşısında çok kayıp verdi. Paşa mektuplarının da birer yalan olduğunu anlayınca kaçmaya çalıştı ancak çok geç kaldı. Çoktan çevirme hareketiyle kapana kısılın Ahmed Sultan, son direnişini yaptı ancak Şehzadesi Osman ile yakalandı ve Kapıcıbaşı Sinan Ağa tarafından bir yay kirişi ile boğuldular.

Sonrası

Savaş meydanında boğdurulan Ahmed Sultan Bursa'da ve şehzadesi Osman ise Amasya'da gömüldü. Şehzade Murad İran'a, Süleyman ve Alaaddin Şehzadeler ise Mısır'a kaçtı. Rivayetlere göre kaçan Şehzadeler, kaçtıkları ülkelerde çeşitli sebeplerden ötürü öldü.

Tüm bunların üzerine taht kavgasını bitiren Yavuz Sultan Selim, artık iç karışıklıkları bitirmiş ve gözünü Doğu'da büyümekte olan dış sorunlara çevirdi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Bayezid</span> 8. Osmanlı padişahı (1481–1512)

II. Bayezid veya II. Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır. Tahta geçtiğinde 511.000 km²si Asya'da, 1.703.000 km²si Avrupa'da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları ölümünde yaklaşık 2.375.000 km²ydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Selim</span> 9. Osmanlı padişahı (1512–1520)

I. Selim veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l-Haremeyni'ş-Şerîfeyn" unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir. Babası sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid, annesi II. Gülbahar Sultan'dır. 1512-1520 yılları arasında süren yalnızca 8 yıllık saltanatında imparatorluğu muazzam bir hızla genişletti ve özellikle 1516 ile 1517 yılları arasında düzenlediği sefer ile tüm Doğu Akdeniz ile Mısır dahil önemli Orta Doğu bölgelerini ele geçirdi. Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlandı ve Mısır'da hüküm süren Memlûk Devleti'ne son verildi. Devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu'nu da ele geçiren Osmanlılar, bu sayede doğu ticaret yollarını da tamamen kontrolleri altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">I. Ahmed</span> 14. Osmanlı padişahı (1603–1617)

I. Ahmed, 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir. Sultan III. Mehmed ve Handan Sultan'ın oğludur. Sancağa gitmeyip tahta çıkan ilk Osmanlı padişahıdır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir. Saltanatında Celali isyanları bastırılmıştır. Tarihi yarımadada bulunan ve Mavi Camii olarak da bilinen Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında saltanatı döneminde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Bayezid (I. Süleyman'ın oğlu)</span> l.Süleymanın eşi Hürrem Sultandan olan oğlu

Şehzade Bayezid, I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma üçüncü şehzadesidir. Kütahya, Konya ve Karaman sancak beyliklerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çaldıran Muharebesi</span> I. Selim ve I. İsmail arasındaki askeri muharebe

Çaldıran Muharebesi, Osmanlı padişahı I. Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail arasında 23 Ağustos 1514'te, günümüzde İran sınırları içinde yer alan Maku şehri yakınlarındaki Çaldıran Ovası'nda yapılan meydan muharebesidir. Muharebe, Osmanlı imparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Korkut</span> II. Bayezid ve Nigâr Hatun’un şehzadesi ve Yavuz Sultan Selim’in ağabeyi

Şehzade Korkut ya da şiirlerinde kullandığı mahlasıyla Harîmî, Sultan II. Bayezid ve Nigâr Hatun’un şehzadesi ve Yavuz Sultan Selim’in ağabeyi. Tahta çıkışında babasına önemli bir desteği olmuştur. II. Bayezid'in tahta çıkması için, onu temsilen görev almıştır. Şehzade Korkut, önceleri kardeşinin padişahlığını tanımış fakat sonradan isyan etmiştir. Adı, okuduğu Dede Korkut Hikâyeleri'nden çok etkilenen dedesi Fatih Sultan Mehmet tarafından Dede Korkut'a ithafen verilmiştir. Türkçe kökenli bir ada sahip olması yönüyle diğer Osmanlı hanedanı üyelerinin çoğundan ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Ahmed</span> II. Bayezidin Amasya valisi olan oğlu

Şehzâde Ahmed II. Bayezid'in Amasya valisi olan oğlu. Nisan 1512'de kendinden küçük kardeşi Yavuz Sultan Selim'in padişahlığını kabul etmeyip isyan ettiyse de, 1513'te gerçekleşen Yenişehir Muharebesi'nde bozguna uğrayıp boğdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lala Mustafa Paşa</span> 38. Osmanlı sadrazamı

Lala Mustafa Paşa, III. Murad saltanatında 28 Nisan 1580 ile 7 Ağustos 1580 tarihleri arasında üç ay dokuz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Orhan Asena'nın yazdığı bir tiyatro oyunudur. Yazarın Taht ve Baht Dörtlemesi adını verdiği dört oyunun üçüncüsüdür. Oyunda Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Bayezid ve Selim arasındaki taht kavgası anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mehmed (I. Süleyman'ın oğlu)</span> Osmanlı Padişahı l.Süleymanın eşi Hürrem Sultandan olan oğlu

Şehzade Mehmed, I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan ilk oğludur. 6 Kasım 1543 yılında Manisa Sarayı'nda ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mustafa</span> Osmanlı padişahı I. Süleymanın oğlu

Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi, Kanuni Sultan Süleyman ve Mahidevran Sultan’ın oğludur. 1533'ten 1541'e kadar Manisa, 1541'den 1553'e kadar ise Amasya valisi olarak görev yapmıştır. 1553 yılında, babasının emriyle idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Alâaddin</span>

Şehzade Alâaddin Ali Çelebi, 6. Osmanlı padişahı II. Murad'ın oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Kasım</span> I.Ahmed ve Kösem Sultanın oğlu

Şehzade Kasım, I. Ahmed'in Kösem Sultan'dan doğma şehzadesi. 1623 yılında tahta çıkan ağabeyi IV. Murad ilk 27 Temmuz 1635'te Revan Seferi'ne çıkarken iki kardeşi Şehzade Bayezid ile Şehzade Süleyman’ı boğdurtmuştu. Şehzade Kâsım ise 1638'de Bağdat Seferi arefesinde boğduruldu. Ayasofya Camii'nin avlusunda bulunan III. Murad türbesinde gömülüdür.

Şehzade Bayezid Osmanlı padişahı I. Ahmet'ın oğlu. Bazı kaynaklarda annesinin Mahfiruz Hatice Sultan olduğu iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Şehzâdeler Muharebesi</span>

Konya Şehzâdeler Muharebesi, I. Süleyman'ın şehzadeleri Şehzade Selim ile kardeşi Şehzade Bayezid arasında gerçekleşen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Karıştıran Muharebesi</span>

Karıştıran veya Tekirdağ Muharebesi, 3 Ağustos 1511 tarihinde I. Selim ile II. Bayezid arasında yapılan savaş.

Şehzade Alaaddin, Şehzade Ahmed'in oğlu, I. Selim yeğeni ve Sultan II. Bayezid'in torunu olan bir Osmanlı şehzadesiydi.

Şehzade Osman,Şehzade Ahmed'in oğlu, I. Selim yeğeni ve Sultan II. Bayezid'in torunu olan bir Osmanlı şehzadesiydi. Babası ile beraber Yenişehir Muharebesi'nde savaşmış. Muharebenin kaybedilmesi sonucu yakalanmış ve boğularak idam edilmiştir.

Şehzade Süleyman, Şehzade Ahmed'in oğlu, I. Selim yeğeni ve Sultan II. Bayezid'in torunu olan bir Osmanlı şehzadesiydi.