İçeriğe atla

Yeniçeri Adaları

Koordinatlar: 35°21′0″K 26°10′48″D / 35.35000°K 26.18000°D / 35.35000; 26.18000
Yeniçeri Adaları
Διονυσάδες
Dionisades
Harita
Coğrafya
Yunanistan üzerinde Yeniçeri Adaları Διονυσάδες Dionisades
Yeniçeri Adaları Διονυσάδες Dionisades
Yeniçeri Adaları
Διονυσάδες
Dionisades
Yeniçeri Adaları'nın Yunanistan'daki konumu
BölgeGüney Avrupa
Koordinatlar35°21′0″K 26°10′48″D / 35.35000°K 26.18000°D / 35.35000; 26.18000
TakımadasıGirit Adaları
DeniziEge Denizi
Siyasi
Ülke Yunanistan
BölgeGirit
BelediyeSitia

Yeniçeri Adaları (YunancaΔιονυσάδες Diyonisades), Yunanistan'ın güneyinde Akdeniz'de bulunan adalardır. Adalar, Girit'in kuzeydoğusunda yer almakta olup Yeniçeri, Dragonada, Paksimada ve Paksimadaki adalarından oluşmaktadır. İdari olarak Girit bölgesine bağlı Sitia belediyesi sınırları içerisindedirler.[1]

Yeniçeri Adaları, şahin ve ada doğanı da dahil olmak üzere pek çok nadir bitki ve hayvanın bulunduğu çevre koruma alanının bir parçasıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Kallikratis law 12 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yunanistan İçişleri Bakanlığı (Yunanca)
  2. ^ "Archived copy" (PDF) (Yunanca). 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit</span> Yunanistanın en büyük, Akdenizin 5. büyük adası

Girit, Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye</span>

Kandiye, Yunanistan'ın Girit Adası'nın en büyük şehri ve yönetim merkezi. 173.993 kişilik nüfusu ile Girit'in birinci, Yunanistan'ın dördüncü büyük şehridir. Ayrıca Girit'in dört idarî bölümünden biri olan aynı adlı ilin (nomos) merkezidir. Adanın kuzey kıyısında, eski Minos Uygarlığı'nın başkenti olan Knossos'un hemen kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Eleftherios Venizelos</span> Yunanistan başbakanı (1864-1936; hd. 1910-1915 & 1917-1920 & 1924 & 1928-1933)

Elefterios Venizelos, Yunanistan'ın eski başbakanı, Megali İdea'nın mimarı ve modern Yunanistan'ın en önemli siyasetçilerinden biriydi.

İstanbul Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ve Yunanistan Krallığı arasındaki 1897 Osmanlı-Yunan Savaşının sonunda 4 Aralık 1897 tarihinde imzalanmış olan barış antlaşması.

<span class="mw-page-title-main">Girit Türkleri</span>

Girit Türkleri, Girit adasının Müslüman sakinleriydi. Osmanlı öncesi ada halkından İslamiyet'e geçenlerin bir kısmı 19. yüzyıl başında Yunan milliyetçiliği akımlarının etkisinde kalarak Hristiyanlığa geri dönmüş (irtidad), Girit Türkleri toplumunun dışına çıkmışlar, Müslüman kalanlar ise Türk kimliğini benimseyerek kendilerine Türk demişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çuha Adası</span> Yunanistana bağlı ada

Çuha Adası Mora Yarımadası'nın güneyinde bulunan ve günümüzde Yunanistan sınırları içerisinde yer alan ada. Afrodit'in bu adada doğduğu rivayet edilir. Çuha Adası'nın doğu kıyıları Ege Denizi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kerpe Adası</span> Yunanistana bağlı ada

Kerpe, Çirbe, Gerpe veya İskarpento Adası, Yunanistan'a bağlı bir ada.

<span class="mw-page-title-main">Grabusa</span>

Garabusa, Granbosa veya Kırambosa, Yunanistan'a bağlı Girit'in kuzeybatısında bulunan bir Venedik kale adası. Osmanlı hakimiyetindeyken de, Giritli isyancıların ve korsanların yatağı olmuştur. Adada üç önemli kale bulunmaktadır.

OFI, Girit adasının Kandiye şehrinde kurulmuş bir Yunan futbol kulübü. Yunanistan dışında genellikle OFI Crete FC olarak bilinmesine rağmen, Girit kulübün orijinal adında bulunmaz.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

Helenleştirme ya da Yunanlaştırma, Antik Yunanistan kültürü ya da Helen uygarlığının ve daha dar bir anlamıyla, dilinin, özellikle Makedonya'nın Büyük İskender'i zamanında, Yunanistan tarafından fethedilmiş yunan olmayan insanları asimile etmesidir. Helenleştirmenin sonucu, Yunan kökeninin ögelerinin yerel ögelerle çeşitli biçimler ve derecelerde karışmış durumuydu. Çağdaş zamanlarda Helenleştirme, çağdaş Yunan kültürü ve Yunanistan'ın budunsal ve kültürel benzeştirmesinin benimsetilmesiyle bağdaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Markos Vafiadis</span> Yunan siyasetçi (1906-1992)

Markos Vafiadis (Yunanca: Μάρκος Βαφειάδης;, Yunan İç Savaşı sırasında Yunanistan Komünist Partisi lideri idi.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuil Çuderos</span> Yunanistan başbakanı (1882-1956; hd. 1941-1944)

Emmanouil Tsouderos, Yunanistan'ın siyasi ve mali bir figürüydü. II. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre 1941'de Yunanistan Başbakanı olarak görev yapmış ve daha sonra Yunanistan hükûmetinde Başbakan olarak görev yapmıştır (1941-1944).

<span class="mw-page-title-main">Girit İsyanı (1866-1869)</span>

Girit İsyanı, Girit'te Osmanlı yönetimine karşı 1832'de Yunan Bağımsızlık Savaşı ile 1898'de otonom Girit Devleti'nin kurulması arasında Girit isyanları arasında üçüncü ve en büyük üç yıllık bir ayaklanma.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali</span>

Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı sırasında Mihver devletleri tarafından işgal edilmesini tanımlamaktadır. Nisan 1941 tarihinde Nazi Almanyası, Ekim 1940'tan bu yana Yunanistan ile savaş halinde olan müttefiki Faşist İtalya'ya yardım etmek için Yunanistan'ı işgal etti. Girit'in işgalini takiben, Yunanistan'ın tamamı Haziran 1941'de işgal edildi. Anakaranın işgali Almanya ve müttefiki Bulgaristan'ın Ekim 1944'ün başlarında Müttefiklerin baskısı altında çekilmeye zorlanmasına kadar sürdü. Ancak, Mayıs ve Haziran 1945'te Almanya'nın teslim olmasına kadar Girit ve bazı Ege Adaları Nazi kontrolünde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Gavda</span>

Gavda, Yunanistan'ın Girit bölgesinde bulunan bir ada ve belediyedir. Ada, Girit'in güneyinde yer almakta olup Avrupa'nın en güney noktasıdır. Yüzölçümü 32.4 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1,456'dır. Belediyenin merkezi Kastri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Todori Adaları</span>

Aya Todori Adaları, Yunanistan'ın güneyinde Akdeniz'de bulunan adalardır. Adalar, Girit'in kuzeybatısında yer almakta olup iki adadan oluşmaktadır. İdari olarak Girit bölgesine bağlı Platanyas belediyesi sınırları içerisindedirler.

<span class="mw-page-title-main">Mohlos</span>

Mohlos, Yunanistan'ın güneyinde Akdeniz'de bulunan bir adadır. Ada, Girit'in kuzeydoğusunda Mirabello Körfezi üzerinde yer almaktadır. İdari olarak Girit bölgesine bağlı Sitia belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Suda (ada)</span>

Suda, Yunanistan'ın güneyinde Akdeniz'de bulunan bir adadır. Ada, Girit'in kuzeybatısında Suda Körfezi üzerinde Leon adasının hemen yanında yer almaktadır. İdari olarak Girit bölgesine bağlı Hanya belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kufonisi (Girit)</span> Yunan Adası

Kufonisi, Yunanistan'ın güneyinde Akdeniz'de bulunan bir adadır. Ada, Girit'in güneydoğusunda Libya Denizi üzerinde yer almaktadır. İdari olarak Girit bölgesine bağlı Sitia belediyesi sınırları içerisindedir.