Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 TWsa elektrik üretilmektedir. Burada en önemli santraller listelenmiştir.
Çayırhan Termik Santrali, yıllık 5 milyar kilovat saat üretim gerçekleştirerek kömür yakıtlı termik santraldir. Santralin işletme hakkı EÜAŞ tarafından Park Termik Elektrik Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ne devredilmiştir. Çayırhan Termik Santrali Nallıhan ilçe sınırları içinde kalmakla birlikte Beypazarı'na 23 km uzaklıktadır. Çayırhan Termik Santrali'nin 14 Kasım 1976'da temeli atılmıştır. 1978 yılında inşatı tamamlanan Çayırhan Termik Santrali zaman içerisinde çeşitli genişletmeler ve ek binalar ile bugünkü halini almıştır.
- Çayırhan Termik Santralı'nın tevsi ünitelerinde, bölgedeki kömür rezervleri değerlendirilerek Türkiye'nin elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmaktadır.
- Her biri 150 MW gücündeki iki ünitenin yanına kurulan 160 MW gücündeki iki tevsi ünitesiyle birlikte toplam dört üniteden oluşmaktadır.
- Çayırhan Termik Santralı yeni Tevsi Ünitelerinin yapımı için 16 Aralık 1994 tarihinde Austrian Energy and Envitonment (Avusturya), Mitsubishi Corporation (Japonya), Siemens (Almanya), GÜRİŞ (Türkiye), Bischoof (Almanya), Caillard (Fransa) ve SEMKO (Türkiye) firmalarından oluşan konsorsiyum ile sözleşme imzalandı ve işe fiilen 30 Mart 1995 tarihinde başlandı. Anahtar teslim bazında yüzde 100 kredili olarak gerçekleştirilen projenin bedeli, teklif alma tarihindeki kurlarla 504 milyon dolardı.
- Konvansiyonel yakma teknolojisinin kullanıldığı santralda linyitin yanması sonucu ortaya çıkan kükürt dioksit gazı, dünyadaki benzer tesislerde en yaygın kullanıma sahip ıslak kireç taşı projesi ile asgari yüzde 95 verimde tutularak Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği'ndeki sınır değerlerin altına düşmekte.
- Yapımında 1500 kişinin çalıştığı Tevsi Üniteleri'nin işletmesi 400 personel tarafından gerçekleştirilmektedir.
- 2000 yılına kadar devlet tarafından işletilen termik santral şu anda Ciner grubu şirketlerinden Park Termik Elektrik Sanayii ve Ticaret A.Ş tarafından işletilmektedir.
- Türkiye'de özel sektöre devredilen ilk termik elektrik santralidir.
- Kurulusundan itibaren her yıl veya 2 yılda bir revizyon bakımı argon ustaları tarafından maliyeti yüksek bir bakıma sokulmaktadır.bu bakım ihalelerle verilmektedir.ancak 1 ayda sadece 2 ünitenin bakımı yapılmaktadır.çünkü 4 ünite oldugu için arada santralin veriminin düşmemesi için 1 veya 2 aylık süre zarfı bakım durdurulur ve bu süreden sonra geriye kalan 2 üniteninde bakımı yapılmaktadır.
- Nallıhana 37 km, Ankara'ya ise 120 km uzaktadır.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ); Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.
Resmi adı : Çatalağzı B Termik Santral İşletmesi
Kısa adı : ÇATES
Elektrik santralı, elektrik üretecek bir fabrikayı meydana getiren tesislerin tümü.
Silahtarağa Elektrik Santrali, Silahtarağa Termik Santrali ya da kısaca Silahtarağa Santrali, İstanbul'da bulunan eski bir enerji üretim tesisidir. 1914 yılında, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan kömür yakıtlı santral, kurulduğu tarihten, kapılarını kapattığı 1983 yılına değin İstanbul'un enerji gereksiniminin karşılanmasında kullanıldı. 20 yıl metruk durumda kaldıktan sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından 20 yıllığına kiralandı ve tesis restore edilerek üniversite yerleşkesi, müze ve sanat galerisi olarak hizmet vermeye başladı. 2007'de yenilenmiş biçimde açılan tesis, günümüzde Santralistanbul olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Gerze Enerji Santrali, Sinop ilinin Gerze ilçesindeki Yaykıl köyü civarında kurulması planlanan enerji santralidir.
Sumgayıt Termik Santrali, Azerbaycan'ın Sumgayıt şehrinde bulunan gaz-buhar türbin tipi bir termik santraldir. Santral bir kamu kuruluşu olan AzerEnerji şirketi tarafından işletilmektedir. 2009 yılından beri elektrik üreten santral 525 MW'lık kapasiteye sahiptir. Yıllık elektrik üretimi 4,150 milyar kW·h'tir.
Elektrik üretimi, elektrik ve diğer kaynaklardan birincil enerji üretme sürecidir. Elektrik üretiminin temel ilkeleri İngiliz bilim insanı Michael Faraday tarafından 1820'lerde ve 1830'ların başında keşfedildi. Onun temel yöntemi bugün hâlâ kullanılmaktadır: Elektrik, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir. Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstride gereksinim duyduğumuz büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallarına ihtiyaç duyarız. Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar. Fosil yakıtlı santrallar ısı üretimi için doğal gaz, kömür ve petrol yakarlar. Nükleer santrallar da uranyum yakıtını parçalayarak ısı üretirler. Ancak bütün bu değişik tip santrallar ürettikleri ısıyı, suyu buhar haline dönüştürmek için kullanırlar. Oluşan buhar ise elektrik jeneratörüne bağlı olan türbine verilir. Su buharı, türbin şaftı üzerinde bulunan binlerce kanatçık üzerinden geçerken daha önce üretilen ısıdan almış olduğu enerjiyi kullanarak, türbin şaftını döndürür. İşte bu dönme, jeneratörün elektrik üretmek için gereksinim duyduğu mekanik harekettir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, enerjisi diğer bir deyişle basınç ve sıcaklığı azalmış buhar ise yoğunlaştırıcı (kondenser) denilen bölümde soğutulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar kullanılmak üzere santralın ısı üretilen bölümüne geri gönderilir. Yoğunlaştırıcıda soğutma işini sağlayabilmek için deniz, göl veya ırmaklarda bulunan su kullanılır. Su kaynaklarından uzak bölgelerde ise santralın hemen yanında bulunan ve uzaktan bakıldığı zaman geniş dev bacalara benzeyen soğutma kuleleri kullanılır. Bu kulelerin üzerinde görülen beyaz duman ise su buharıdır.
Yatağan Termik Santrali, Muğla ili Yatağan ilçesinde bulunan termik santraldir. 4.500 GWH yıllık enerji üretimi kapasitesinin yanında 630 MWe kurulu güce sahip olan santral 20.11.1982 tarihinde ilk defa faaliyete geçmiştir.
Gökova Körfezi veya Kerme Körfezi, Türkiye'nin güneybatısında, Bodrum Yarımadası ve Datça Yarımadası arasında uzanan Ege Denizi körfezi. Yaklaşık 100 km uzunluğunda dar bir körfezdir. Körfezin çıkışında İstanköy Adası yer alır. Kıyı uzunluğu 400 km kadardır.
Kemerköy Termik Santrali, Muğla ili Milas ilçesinde, linyit ile çalışan termik santraldir. Muğla'nın en büyük, Türkiye'nin ise 30. elektrik santrali ve 4. linyit santralidir.
Afşin- Elbistan A Termik Santrali Kahramanmaraş'ta bulunan 1.355 MWe [(1x335) + (3x344)] kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük linyit termik santralidir.
Türkiye'deki kömür yakıtlı elektrik santralleri listesi, Türkiye'de kömürden elektrik enerjisi üreten bütün tesisleri listelemektedir. Türkiye'de 2020'den bu yana elektrik üreten bütün kömür yakıtlı termik santraller aşağıda listelenmiştir.
Afşin Elbistan C Termik Santrali 1800 MW Kahramanmaraş taki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)tan önerilen kömür yakan termik santralidir. ₺17 milyar yatırımlı termik santrali açıldığı takdirde ÇED raporunu göre yıllık 61 Mt dan fazla CO2 salması tahmin ediliyor, Türkiye’nin toplam sera gaz emisyonları %10 dan fazla artış gösterecek. Açılırsa Afşin Elbistan C yakın sahadan linyit alacak.
Orhaneli Termik Santrali, Bursa ili, Orhaneli Karıncalı mahallesi sınırlarında bulunan 210 MW kurulu güce sahip termik santral. Türkiye'nin en büyük 16. termik santralidir. Santralde yakılan linyit, Bursa Linyitleri İşletmesinden temin edilmektedir.
18 Mart Çan Termik Santrali, Çanakkale, Çan ilçesinde Kulfa ve Yaya köyleri arasındaki 1600 dönümlük arazi üzerine kurulmuş termik santraldir.
IC Holding, inşaat, elektrik üretimi, turizm, altyapı ve sanayi (Treysan) dahil olmak üzere Türkiye'de faaliyet gösteren özel bir holdingdir. Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen tarafından kurulmuştur. İbrahim Çeçen'in oğlu Fırat Çeçen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır ve aynı zamanda IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding'in de Yönetim Kurulu Üyesidir.
Çelikler Holding enerji alanında faaliyet gösteren holding.