İçeriğe atla

Yeniköy, Sarıyer

Yeniköy
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 41°07′N 29°04′E / 41.12°K 29.07°D / 41.12; 29.07
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeSarıyer
Bulunduğu yerAvrupa Yakası Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Kıyısı olduğuİstanbul Boğazı Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Yüzölçümü
 • Toplam2.2 km²
Nüfus
 (2023)
14.712[2]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu212[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İl plaka kodu34[4] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Posta kodu34464[5] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İstatistiki bölgeİstanbul alt bölgesi (TR10) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seçim çevresiİstanbul 2. seçim çevresi[6] Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Yeniköy (Yunanca: Neohorion (Νεοχώριον), Neohori (Νεοχώρι) veya Nihori (Νηχώρι)), Boğaziçi'nin Rumeli yakasında, Sarıyer ilçesinde İstinye ve Tarabya arasında yer alan semt. İdari olarak Sarıyer'e bağlı bir muhtarlıktır. Yeniköy, İstanbul'un fethi sırasında harap bir semtken Osmanlılar tarafından 16. yüzyılda imar edilmiştir.

Tarihçe

Fetihten sonra buraya ilk gelenler Romanya'nın Geni bölgesinden Ulah aileler ve daha sonra Rumlar olmuştur.Bu sebeple Geniköy denen yer I. Süleyman'ın buyruğuyla Yeniköy adını almıştır. Rum halkı köye Yeniköy anlamında Neohorion da derdi. Ulahlardan bir yüzyıl sonra, Doğu Karadeniz'den denizci ve tüccar büyük bir kalabalık gelmiştir. 18.-19. yüzyılda ünlü banker ve levantenlerin, zengin gayrimuslimlerin yalıları ile dolmuştur.

Yeniköy, Bizans döneminde çok çilek yetiştiği için adı “komarodes” imiş. Kanuni döneminde yeniden kurulduğu için “Yeniköy” adını almıştır.

Günümüzde Yeniköy

Günümüzde Yeniköy, sahil kesimlerinde İstanbul ilinin seçkin ve zengin zümresinin yaşadığı, sahile inen yamaçlarda çeşitli sitelerin yanında eski evlerin yer aldığı, daha yukarıda yeni yapılan sitelerin olduğu bir Boğaziçi semtidir. En çok tercih edilen yer ise Köybaşı caddesidir. Vehbi Koç'un oturduğu Tugay apartmanı da ünlülerin bulunduğu müstakil bir sitedir.

Nüfus

Yıl Değişim Nüfus Tespit Yöntemi
20073.446ADNKS
2008 2%3.524ADNKS
2009 2%3.607ADNKS
2010 1%3.566ADNKS
2011 0%3.579ADNKS
2012 0%3.572ADNKS
2013 1%3.529ADNKS
2014 0%3.517ADNKS
2015 1%3.474ADNKS
2016 2%3.420ADNKS
2017 1%3.442ADNKS
2018 1%3.400ADNKS
2019 2%3.464ADNKS
2020 2%3.390ADNKS
2021 1%3.350ADNKS
2022 3%3.262ADNKS
2023 351%14.712ADNKS

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi". Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ "Coğrafi Numaralar". Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  4. ^ "İl bilgileri Haritası". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  5. ^ "PTT posta kodu sorgulama". PTT. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  6. ^ "Yüksek Seçim Kurulu Kararı" (PDF). Yüksek Seçim Kurulu. 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  7. ^ "Yeniköy". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 

Dış bağlantılar

Konuyla ilgili yayınlar

  • Türker, Orhan (2004). Nihori'den Yeniköy'e: Bir Boğaziçi Köyünün Hikayesi. İstanbul: Sel Yayıncılık. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şehremini, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Şehremini, Topkapı'dan Suriçi'ne eski İstanbul'a girdikten sonra Millet Caddesi boyunca Fındıkzade'ye kadar inen, sağdan Başvekil Caddesinden Kocamustafapaşa'ya çıkan, soldan Çapa Tıp Fakültesi'nden Vatan Caddesine uzanan Fatih'in popüler ve bilindik mahallesidir. İstanbul surları boyunca Şehremini'ye Topkapı, Mevlanakapı, Silivrikapı'dan girilirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Emirgân</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Emirgân, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı, Boğaziçinde bir mahalledir. Sahilde çay bahçeleri, arka sırtlarda büyük şehir parkı ile ünlü olan semt, yeşillerle örtülüdür. Sahildeki Şerifler Yalısı, park içinde kafe olarak kullanılan köşkler farklı çağlardaki Osmanlı mimarisinin örneklerindendir

<span class="mw-page-title-main">Büyükdere, Sarıyer</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Büyükdere, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı, Boğaziçi'nde bir semttir. İstanbul’un boğaz kıyısında çay bahçeleri ve sedirlerin bulunduğu, bolca yeşil alana sahip semtlerinden birisidir. Büyükdere'de üç Ermeni kilisesi, bir Rum kilisesi ve okulu, ayrıca bir cami, bir ilköğretim okulu ve bir kız meslek lisesi mevcuttur. Mahallenin ilköğretim okulu merhum eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet İpgin'in adını taşımaktadır.Muhtarlık görevini Ali yazıcı devam ettirmektedir Sarıyer Belediye Başkanlığı, vergi dairesi, maliye ve Sarıyer İtfaiyesi, Büyükdere sınırları içerisindedir. Mahallenin futbol takımına bir dönem türkücü Nihat Doğan teknik direktörlük yapmıştır.

Demirciköy, İstanbul'a bağlı bir yerleşim birimi. Karadeniz kıyısındadır. Uzunya ve Dalia adındaki iki koyda balık lokantaları vardır ve denize girmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Rumelikavağı</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Rumelikavağı, İstanbul Boğazı'nın en kuzeyinde, Sarıyer ilçesine bağlı, balığı, midyesi ve inciri ile meşhur bir semttir. Sahilde, Rumelifeneri ile Sarıyer arasında kalır. 4.000-4.500 arası nüfusu vardır. Nüfusun büyük çoğunluğunu Doğu Karadeniz göçmenleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rumelifeneri</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Rumelifeneri, İstanbul Boğazı'nın Rumeli tarafının en kuzeyinde, Sarıyer ilçesine bağlı bir balıkçı köyüdür. Adını Rumeli Feneri'nden alır. Anadolufeneri ile karşılıklı olarak, Karadeniz ile Boğaz'ı birbirinden ayıran hattı oluştururlar. Koç Üniversitesi bu mahalle sınırları içerisinde konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutköy, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Arnavutköy, İstanbul Boğaziçi'nin Avrupa yakasında Beşiktaş ilçesinin sınırları içinde köklü ve tarihsel yapısı ile ünlü bir mahalledir. Arnavutköy İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasındaki sahilde Kuruçeşme ile Bebek arasında yer alır. Sahilden başlayan semtin tepelere doğru yükselen arka sınırı günümüzde hızla yayılmakta olan Ulus'a dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Karaburun, Arnavutköy</span> Arnavutköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Karaburun, Arnavutköy'e yaklaşık 25 km uzaklıkta, İstanbul Boğaz girişine denizden 29 km uzaklıkta olan sahil mahallesidir. Avrupa yakasında Kilyos'tan sonra halihazırda merkeze en yakın 2. plajdır. Doğusunda Yeniköy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kandilli</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kandilli İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin en kuzeyinde Boğaziçi'i kıyısında bulunan bir semttir. Anadoluhisarı ile Vaniköy arasındadır.

Gümüşdere, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçe merkezine 14 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşsuyu, Beykoz</span> Beykoz, İstanbul, Türkiyede mahalle

Gümüşsuyu, İstanbul'da Boğaziçi'nin Anadolu Yakasında, Yeniköy ile karşı karşıya, Beykoz ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde Beykoz Merkez, güneyinde ise İncirköy mahalleleri bulunur.

Kısırkaya, İstanbul’un Avrupa Yakası’nın Karadeniz kıyısında, Sarıyer ilçesine bağlı yerleşim alanı.

Meşrutiyet, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Doğuda Nişantaşı, batıda Osmanbey semtleri Meşrutiyet mahallesini kaplar. Rumeli, Halaskargazi ve Valikonağı caddelerinin sınırlarını oluşturduğu Meşrutiyet mahallesinde konfeksiyon mağazaları yoğunlaşmıştır.

Darüşşafaka, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallede İstanbul M2 metrosuna bağlı Darüşşafaka durağı bulunmaktadır. Aynı zamanda bölgenin sınırlarını oluşturan Büyükdere Caddesi'nde pek çok otobüs hattı hizmet verir.

Ferahevler, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı mahalledir. 1984 yılında mahalle olmuştur. Adnan Kahveci Caddesi'nin kuzeyinde lüks siteler, güneyinde ise gecekondu yerleşimleri bulunmaktadır. Mahalle kuzeyde Tarabya, doğuda Çamlıtepe (Derbent), Darüşşafaka, güneyde İstinye, doğuda ise Yeniköy ilçesi ile komşudur. Mahalleyi Tarabya ile Tarabya Bayırı Caddesi, Çamlıtepe ile Adnan Kahvesi Caddesi böler.

Reşitpaşa, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir.

Şahkulu, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Asmalımescit; kuzeydoğusunda Tomtom; doğusunda Hacımimi; güneyinde Bereketzade; güneydoğusunda Müeyyetzade; batısında Emekyemez; kuzeybatısında ise Evliya Çelebi mahalleleri bulunmaktadır.

Yeniköy, İstanbul ilinin Şile ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kâzım Karabekir Paşa, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ptt Evleri, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir.