İçeriğe atla

Yeniden gazlaştırma

Tokyo Gas'ın, Yokohama'daki yeniden gazlaştırma tesisi.

Yeniden gazlaştırma, -162 °C (-260 °F) sıcaklıkta sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG), atmosferik sıcaklıkta doğalgaza dönüştürülmesi işlemidir. LNG gazlaştırma tesisleri, karada ve yüzen mavnalarda bulunabilir. Yüzen mavnaya monte edilen tesisler, iş ortamındaki değişikliklere yanıt olarak, daha iyi kullanım için, yeni açık deniz yerlerine taşınabilme avantajına sahiptir. Geleneksel bir yeniden gazlaştırma tesisindeRU LNG, doğalgaz/metan gazına dönüştürülmek amacıyla deniz suyu ile ısıtılır.

Yeniden gazlaştırmaya ek olarak, LNG'nin soğuk enerjisi kullanılarak birçok değerli endüstriyel yan ürün üretilebilir.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "LNG Cold Energy Utilization at LNG Receiving Terminals". 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kömür</span> katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaç

Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır. Taşkömürü torkugillerden oluşur. Kömür çoğunlukla diğer elementlerin değişken miktarlarda bulunmasıyla oluşur. Asıl bileşeni karbondur; bunun yanında değişken miktarda hidrojen, kükürt, oksijen ve azot içerir. Isı için yakılan bir fosil yakıt olan kömür dünyanın birincil enerjisinin yaklaşık dörtte birini ve elektriğinin beşte ikisini sağlar. Bazı demir ve çelik üretimi yapan işletmeler ve diğer endüstriyel faaliyetler kömürü yakar. Kömürün ekstraksiyonu ve kullanımı birçok erken ölüme ve çok fazla hastalığa neden olur. Kömür'den her yıl binlerce kişi erken ölüyor.

<span class="mw-page-title-main">Metan</span> formülü CH4 olan doymuş hidrokarbon

Metan, kimyasal formülü CH4 (Karbon ve 4 Hidrojen atomu) olan bileşiktir. Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Doğalgazın bir bileşenidir ve önemli bir yakıttır. Oksijenin varlığında bir mol metanın yanmasıyla bir mol karbondioksit ve iki mol su ve 55.5 MJ/kg ısı açığa çıkar:

CH4 + 2 O2 → CO2 + 2H2O+55.5 MJ/kg
<span class="mw-page-title-main">Mağara</span>

Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaynak (coğrafya)</span> su kaynağı

Kaynak veya pınar, mağara ve yeraltı dehlizlerinde biriken suların hidrostatik basınç altında yüzeye çıktıkları alanlardır. Farklı bölgelerde göze, bulak, eşme veya memba olarak da bilinir. Topoğrafya yüzeyinin, yeraltı su yatağını kestiği nokta veya çizgi boyunca oluşur.

<span class="mw-page-title-main">BOTAŞ</span>

BOTAŞ, 1,83 milyar lira olan sermayesinin tamamı Türkiye Varlık Fonu A.Ş. adına kayıtlı olan ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir İktisadi Kamu Kuruluşu'dur. (KİT'tir)

<span class="mw-page-title-main">Kara Denizi</span> deniz

Kara Denizi, Sibirya'nın kuzeyinde, Arktik Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Batıda, Kara Boğazı ve Novaya Zemlya ile Barents Denizi'nden, doğuda, Severnaya Zemlya Adaları ile Laptev Denizi'nden ayrılır. Maksimum uzunluğu 1450 km ve maksimum genişliği 970 km olan denizin yüzölçümü yaklaşık 880,000 km² dir. Denizin ortalama derinliği 110 metredir. Deniz Obi, Yenisey, Pyasina, Pur ve Taz nehirlerinden fazla miktarda tatlı su alır bu nedenle tuzluluk oranı pek fazla değildir. Yılın iki ayı tamamı buzlar ile kaplı olan denizde balıkçılığın yanı sıra petrol ve doğalgaz tesisleri de kurulmuş fakat henüz gelişmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sıvılaştırılmış doğalgaz</span>

(Liquefied natural gas) sıvılaştırılmış doğalgaz veya LNG, doğalgazın saflaştırılması ve atmosferik basınçta yaklaşık olarak -163 °C'de yoğunlaştırılmasıyla elde edilen sıvıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğalgaz</span> yanıcı gazlardan oluşan fosil yakıt türü

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

Rönesans Holding, 1993 yılında, Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde kuruldu. Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding; bugün Türkiye, Rusya ve Hollanda başta olmak üzere Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın da bulunduğu geniş bir coğrafyada, toplam 28 ülkede 75 bini aşkın çalışanıyla inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyor.

Aliağa Limanı, İzmir ili, Aliağa ilçesi sınırlarında Çandarlı Körfezi içinde yer alan limandır. On iki sanayi tesisine ait otuz altı iskele bulunur. Toplam iskele uzunluğu 8.849 m, kapasitesi 9.999 gemi/yıl'dır. Limanda en fazla yüke sahip firmalar; TÜPRAŞ, PETKİM ve HABAŞ'tır. Nemport, Socar ve TCE EGE konteyner terminalleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HABAŞ</span>

HABAŞ, tibbi ve endüstriyel gaz, elektrik, çelik, tüp, ağır makine, üreticisi, LNG ve CNG, LPG dağıtıcısı, deniz taşımacılığı ve liman hizmeti veren bir kuruluştur.

Prelude FLNG dünyanın ilk yüzebilir sıvılaştırılmış doğalgaz platformu olmasının yanında inşa edilen en büyük offshore tesisidir. Prelude Güney Kore'de bulunan Technip / Samsung Consortium (TSC) tarafından Royal Dutch Shell, KOGAS, ve Inpex şirketleri arasındaki ortak girişim sonucu inşa edilmiştir. Boyu 488 metre (1,601 ft) uzunluğundadır. 74 metre (243 ft) genişliğe sahiptir ve yapımında 260,000 tondan fazla çelik kullanılmıştır. Tam yüklü durumda, 600,000 tondan fazla deplasmanıyla Nimitz-class uçak gemisinin 5 katından daha fazla deplasmana sahip olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ras Laffan</span>

Ras Laffan, Katar'ın El Haur belediyesinde bulunan bir endüstri bölgesidir. Başkent Doha'nın 50 km kuzeyinde yer almaktadır.

Tuz Gölü Doğalgaz Deposu, Aksaray ili, Sultanhanı ilçesi sınırlarında bulunan yer altı doğalgaz deposudur.

<span class="mw-page-title-main">Sıkıştırılmış doğalgaz</span>

Sıkıştırılmış doğal gaz (CNG), doğalgazın standart atmosferik basınçta tutulan hacmin %1'inden daha azına sıkıştırılmasıyla oluşan bir gazdır. CNG, benzin, dizel yakıt veya propan ve LPG yerine kullanılabilen bir yakıttır. Bir dökülme durumunda diğer yakıtlardan daha güvenlidir, çünkü doğal gaz havadan daha açıktır ve serbest bırakıldığında hızla dağılır. CNG petrol yataklarının üzerinde bulunabilir veya biyogaz olarak da bilinen depolama alanlarından veya atıksu arıtma tesislerinden toplanabilmektedir.

Katar Gaz, Katar merkezli bir doğalgaz şirketidir. Şirket 1984 yılında kurulmuş olup dünyanın en büyük LNG şirketidir. Şirketin merkezi Doha'da yer almaktadır.

Kömür gazlaştırma, kömür ve su, hava ve/veya oksijenden, esas olarak karbonmonoksit (CO), hidrojen (H2), karbondioksit (CO2), doğalgaz (CH4) ve su buharından (H2O) oluşan bir karışım olan sentez gazı üretme işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaraereğlisi LNG Terminali</span> Tekirdağda bir LNG terminali

Marmaraereğlisi LNG Terminali, Tekirdağ iline bağlı Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) depolama, işleme ve sevk tesisidir.

Tekirdağ Doğal Gaz Kombine Çevrim A Santrali, Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan doğal gazdan kombine çevrim ile enerji üreten bir elektrik santralidir. Tesis inşasına Eylül 1996 yılında başlanmış ve 12 Haziran 1999 yılında işletmeye alınmıştır. Günümüzde EÜAŞ tarafından işletilen santralin kurulu gücü 480 MW'tır.

Ertuğrul Gazi, BOTAŞ'ın sahibi ve işletmecisi olduğu sıvılaştırılmış doğalgaz tankeridir. Yüzer depolama yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) sertifikasına sahip olan gemi Güney Kore yapımıdır. BOTAŞ'ın Türk denizcilik şirketi Botas Trading IC tarafından işletilmektedir ve Türkiye'nin güneyindeki Botaş Dörtyol LNG Depolama Tesisi'nde hizmet vermektedir. Ülkenin bu tipteki ilk gemisidir. 25 Haziran 2021'de hizmete girdi. Geminin boyu 295 m, genişliği 46 m ve yüksekliği 63 metredir. Gemi 2023 Kahramanmaraş depremlerinde hasar gören boru hatlarının onarımı sürecinde bölgeye doğalgaz sağlamıştır.