İçeriğe atla

Yeniden Yaratma

Yeniden Yaratma
Anaparastasi
Film Posteri
YönetmenTheo Angelopoulos
YapımcıGiorgis Samiotis
OyuncularToula Stathopoulou
Yannis Totsikas
Thanos Grammenos
Petros Hoedas
Mihalis Fotopoulos
Yannis Balaskas
Nicos Alevras
Alekos Alexiou
Theo Angelopoulos
Christos Paliyannopoulos
Telis Samandas
Panos Papadopoulos
Adonis Lykouresis
Giorgos Arvanitis
Mersoula Kapsali
Yapım yılı1970
Çıkış tarih(ler)i1 Ağustos 1970 (1970-08-01)  Yunanistan[1]
19 Nisan 1979 (1979-04-19)  Türkiye[1]
Süre100 dakika
Ülke Yunanistan
DilYunanca

Anaparastasi (Yunanca: Αναπαράσταση) Türkiye'de 1979 Nisanında 'Yeniden Yaratma' adıyla gösterime giren, 1970 yapımlı yönetmen Theo Angelopoulos'un ilk filmi. Film ayrıca 'Yeni Yunan Sineması'nın doğuşu olarak da kabul görmektedir.[2]

Film, içinde bulunduğu dönem itibarıyla (60-70'ler) yoğun dış göç yaşanan bir muhitin öyküsünü de aktarmaktadır. Aynı Türkiye'de olduğu gibi Almanya'ya yoğun göç veren ülkelerden birisi de Yunanistandır. Bu göçün getirdiği sonuçların, muhitin geçirdiği değişim, insanların sefaleti filmde işlenen konular arasındadır. Hayalet bir yerleşim alanı haline gelen bölgenin tek geçim kaynağı Almanya’dan gönderilen paralardır.[3] Film oyuncuları tamamen amatör oyunculardan oluşmaktadır.

Konusu

Yunanistan, Epir bölgesinin bir köyünde işlenmiş bir cinayeti ele alan filmde bir savcının yaşanan cinayet olayını soruşturmasını izleriz. Eleni Almanya'ya çalışmaya giden kocası Kostas Gousis'ı henüz geri döndüğü ilk gün öldürmüştür. Bu cinayetin sebebi Kostas'ın geldiği anda Eleni'nin evde sevgilisi Hristos ile bulunmasıdır. Bu süreç -yönetmen Angelopoulos'un çoğu kez başvurduğu yöntemlerden biri olarak- parça parça izleyiciye aktarılır. Film Türkiye'de her ne kadar Yeniden Yaratma başlığıyla vizyona girmiş olsa bile, filmin adı Yunancada “olay yeri incelemesi, tatbikat ya da yeniden canlandırma” anlamlarına gelmektedir. Angelopoulos, bu filmde geçmişte gerçekleşmiş bir olayı tersten anlatarak sinema sanatının işlevini bir eğretileme (metafor) ile göstermiştir.[4]

Ayrıca filmde yönetmen, olayı izleyen bir gazeteci rolünde izleyicilerin karşısına çıkmaktadır. Yönetmenin bu filmde kullandığı bir diğer özelliği ise adeta cinayet üzerine her şey anlatılmış olmasına rağmen, sahnenin bir türlü gösterilmemesidir. Bu sayede Angelopoulos gerçeğin tümünü anlatmasının mümkün olmadığını alçakgönüllü bir şekilde izleyicilere iletmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Release Info". IMDb. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Ağlayan Çayır</i> Theodoros Angelopoulosun bir filmi

Ağlayan Çayır Yunan yönetmen Theo Angelopoulos'un çektiği bir filmdir. Angelopoulos; filmin, çekeceği diğer iki filmle birlikte bir üçlemenin ilk filmi olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Angelopulos</span>

Theodoros Angelopoulos, Yunan sinemasının Costa Gavras ve Costas Ferris ile birlikte öncü yönetmeni. Sanatsal sinemanın en önemli çağdaş temsilcilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi</span> Türkiye ile Yunanistan arasında din esasına dayanılarak gerçekleştirilmiş zorunlu göç

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.

<span class="mw-page-title-main">Karolos Papulias</span> 6. Yunanistan cumhurbaşkanı

Karolos Papulyas, Yunanistan'ın 6. cumhurbaşkanıdır.

<i>Ulisin Bakışı</i>

Ulis'in Bakışı Yunan yönetmen Theo Angelopoulos tarafından çekilmiş bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan tarihi</span>

Yunanistan'ın ilk sakinlerine sıklıkla Pelasgi, yani "deniz halkı" denirdi. Yarımadanın bu sakinleri kuzeyden göçen işgalcilerin etkisi ile güneye kaçtılar. Birbiri ardı sıra gelen işgallerle güney kıyılarına ve Ege Adaları'na yayıldılar. MÖ 3200 civarında bölgeye yeni gelenler birlikte zamanla Yunancaya dönüşen bir Hint-Avrupa dili getirdiler.

<i>Doğu Ekspresinde Cinayet</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1934 yılında yayınlanan polisiye romanı

Doğu Ekspresinde Cinayet veya Şark Ekspresinde Cinayet, Agatha Christie'nin yazdığı polisiye romandır.

<span class="mw-page-title-main">Panhelenik Sosyalist Hareket</span> 1974te kurulmuş siyasi parti

Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK), Yunanistan'da, 1974'te Andreas Papandreu tarafından kurulan siyasi parti.

<i>Zorba</i> (film) 1964 yapımı bir film

Zorba, 1964 ABD - İngiltere - Yunanistan ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Alexis Zorbas olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Zorba the Greek (Türkçesi: Yunan Zorba) adı ile gösterilmiştir. Filmin Türkiye'de İki Arkadaş adıyla da gösterildiğine dair kayıtlar bulunmaktadır.

<i>Sonsuzluk ve Bir Gün</i>

Sonsuzluk ve Bir Gün, 1998 Yunanistan yapımı Theo Angelopoulos filmi. Ölümcül bir hastalığa yakalanmış olan bir yazarın hastaneye yatmadan önceki son gününü anlatır. 1998'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Kostas Simitis</span> Yunanistan başbakanı (hd. 1996-2004)

Konstantinos Simitis, Yunanistan eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Demokrasi (Yunanistan)</span>

Yeni Demokrasi, merkez sağ Yunan siyasi partisi. 1974'te kurulduktan sonra Yunan siyasetinde etkili olan parti, günümüzde iktidar partisidir.

<i>Kumpanya</i> (film, 1975) Theodoros Angelopoulosun 1975 yapımı epik dönem filmi

Kumpanya, 1975 Yunanistan yapımı epik dönem filmdir. Özgün adı O Thiasos olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde The Travelling Players adıyla gösterime sunulmuştur.

<i>Min Dît</i> Miraz Bezar filmi (2009)

Min Dît, 2009 yapımı sinema filmi. Türkiye'de 2 Nisan 2010 tarihinde vizyona giren filmin öyküsünü Evrim Alataş ile Miraz Bezar yazdı; senaryo ve yönetmenliğini ise Miraz Bezar üstlendi. Diyarbakır'da çekilen Min Dît, çatışmalı dönemde anne ve babalarını kaybeden iki çocuğun hikâyesini anlatmaktadır. Kürtçe çekilen ve Türkçe altyazı ile verilen ilk film olma özelliğini taşıyan Min Dît'in prodüksiyonu Bezar Film & Corazón International tarafından yapıldı ve katıldığı birçok festivalden, birçok ödül kazandı. Ayrıca Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film oldu. Festivalde, ulusal yarışmada yer alan filmin gösterimi esnasında ve bu gösterim sonrası yapılan söyleşide senaryo üzerinde tartışmalar yaşandı.

Kostas "Koço" Kasapoğlu, Rum asıllı Türk millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Kostas Mitroğlu</span> Yunan futbolcu

Konstantin "Kostas" Mitroğlu, Yunanistan takımında forvet mevkiinde oynamış eski futbolcudur. Mitroğlu, gol atma becerisi sebebiyle hayranları tarafından Mitrogoal ve Pistolero adlarıyla da anılmaktadır.

<i>Leyleğin Geciken Adımı</i> Theo Angelopoulosca yönetilen 1991 Yunanistan yapımı film

Leyleğin Geciken Adımı 1991 yapımı Yunan, sanat filmi. Filmin yönetmenliğini Theo Angelopoulos üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan sineması</span>

Yunanistan sineması uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Zaman zaman savaş ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle baskıya uğramasına rağmen Yunanistan film endüstrisi iç pazara hakim olmuş ve uluslararası başarıya ulaştı. Yunan filmlerinin özellikleri arasında dinamik bir konu, güçlü karakter gelişimi ve erotik temaları mevcuttur. Kayıp (1982) ve Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filmleri Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Beş Yunan filmiyse Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Atina Alman Okulu ayrıca bilinen adıyla Dörpfeld Gymnasium Yunanistan'ın Marusi, Atina şehrinde karma eğitim veren bağımsız bir anaokulu, ilkokul ve lisedir.