İçeriğe atla

Yenibütüncü Şiir

Yenibütüncü Şiir, Marksizmin ufkundaki bireyi hedef alan bir Türk şiir akımıdır.

Veysel Çolak, Metin Cengiz, Seyyit Nezir, Hüseyin Haydar ve Tuğrul Keskin imzalarıyla Aralık 1987'de yayımlanmış ve adı geçen şairlerin 1988'de yayımlanan şiir kitaplarında yer almış "20.yy Türk Edebiyatında son manifesto " özelliğindeki bildiriyle ortaya çıktı.[1][2] Manifestosunun yayınlandığı yıllarda Türkiye'de Nâzım Hikmet'in şiirlerini bile bulundurmaktan insanların çekindiği bir döneme denk gelmesi açısından da dikkate değerdir.

Bildiri ile getirilen şiir önerisinde; insandan, doğadan, yaşamdan ve bunların geleceğinden yana bir tavır geliştirilir. Emperyalizme ve kapitalizme karşı çıkılarak bireyin önemine vurgu yapılır. İnsanın kültürel yenilenmesi, yaşamın da yenilenmesi olacağına açıklık getirilir. Cemal Süreya 999 Yüz adlı kitabında "Hepimiz Yenibütüncüyüz." demiştir.[]

Akıma bağlı şairler

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haydar Ergülen</span>

Haydar Ergülen Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Çolak</span> Türk futbolcu

Tanju Çolak, Santrafor mevkiinde görev almış Türk eski millî futbolcudur. Tanju Çolak, Türk futbol tarihinin 335 gol ile gelmiş geçmiş en golcü futbolcusu,

Öteki-siz, Türkçe yayımlanan bir şiir dergisidir. Öteki-siz kültür sanat ve şiir ‘derdi’ Salih Aydemir ve Derya Önder tarafından 2001 yılında yayımlanmaya başladı.

Seyyit Nezir Türk şair, yayıncı ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Enver Gökçe</span>

Enver Gökçe ; Türk şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

Türkiye'de genel olarak tüm alanlarda batılılaşma süreci, 1839 yılında ilân edilen Tanzimat Fermanı ile başlamıştır. 1838 - 1860 yılları arasında yetişmiş gençler 1860 yılında sonra Edebiyat alanında batılaşmayı sağlamışlardır. Bu dönem edebiyatına Tanzimat Edebiyatı denmektedir.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<i>Abdülhamid Düşerken</i>

Abdülhamid Düşerken, Nahid Sırrı Örik'in Sultan Hamid Düşerken adlı kitabından uyarlanmış, 2002 yapımı Ziya Öztan filmidir.

Halil Kocagöz Şiir Ödülü, 1984 yılında ölen şair Halil Kocagöz'ün anısına 1987-1998 yılları arasında verilen şiir ödülüdür.

Hüseyin Haydar, Türk şair.

Yaşar Miraç, Türk şair, yazar, çevirmen, yayıncı, öğretmen.

Birhan Keskin, (1963 Kırklareli) Türk şair, yazar. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. İlk şiirini 1994 yılında yayımladı. 1995-98 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte Göçebe dergisini çıkardı. Çeşitli yayın kuruluşlarında editör olarak çalıştı. 1991 ile 2002 arasında beş şiir kitabı yayımladı.

Bülent Çolak, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Metin Altıok Şiir Ödülü, 1993 Sivas Katliamı'nda öldürülen şair Metin Altıok adına Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından verilen şiir ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Metin Cengiz</span> Türk şair

Metin Cengiz Türk şair, yazar, çevirmen, edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Haydar Hakverdi</span> Türk politikacı

Ali Haydar Hakverdi, Türk siyasetçi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilidir. İlk defa Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde CHP Ankara milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu, 769 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 21 Şubat 2019 Tarihli ve 30693 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Türkiye genelinde federasyona bağlı 563 kulüp bulunmaktadır.

Yusuf Alper, Türk şair, yazar, akademisyen.

Tuğrul Keskin, Türk şair.