İçeriğe atla

Yeni Zelandalılar

Yeni Zelandalılar
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Avustralya Avustralya566.815
Birleşik Krallık Birleşik Krallık56.286
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri22.872
Kanada Kanada9.475
Hollanda Hollanda4.260
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri4.000
Japonya Japonya3.146
İrlanda İrlanda2.195
Hong Kong Hong Kong>2.000
Almanya Almanya1.643
Norveç Norveç929
Fransa Fransa890
İsveç İsveç687
Danimarka Danimarka382
Tayland Tayland300
İspanya İspanya275
İtalya İtalya234
Avusturya Avusturya156
Finlandiya Finlandiya88
Diller
İngilizce  · Maorice  · YZ İşaret Dili  · Diğer
Din
Büyük bölümü Hristiyan, çoğu Protestan olmak üzere Latin Katolikler de mevcut. Diğer inaçlar arasında Geleneksel Maori inançları, Budizm, Hinduizm, İslam, Musevilik ve Sihizm de gösterilebilir. Agnostisizm ve ateizm de yaygındır.

Yeni Zelandalılar (İngilizce: New Zealanders) veya halk arasında bilinen ismi ile Kiviler, çoğunlukla Yeni Zelanda vatandaşlarını tanımlamak için kullanılan etnik bir terimdir. Çokuluslu bir ülke olan Yeni Zelanda, pek çok farklı millî kimliğe sahip insanlara ev sahipliği yapmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya</span> coğrafi bölge

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cook Adaları</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Cook Adaları, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Cook Adaları'nın başkenti Avarua'dır.

Yeni Zelanda millî futbol takımı; Yeni Zelanda'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Okyanusya kıtasının en çok başarı yakalamış takımıdır. Ülke; 1982 ve 2010 yıllarında olmak üzere 2(iki) kez FIFA Dünya Kupası'na katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tasman Denizi</span> Deniz

Tasman Denizi, Okyanusya bölgesinde Büyük Okyanus'a bağlı bir deniz. Avustralya ve Yeni Zelanda arasında yaklaşık 2000 km boyunca uzanır. Avustralya'nın doğu eyaletleri olan Yeni Güney Galler, Tasmanya, Queensland ve Victoria eyaletleri Yeni Zelanda'nın batısı ve Yeni Kaledonya'ya kıyıları vardır. Queensland ve Yeni Kaledonya arasındaki boğaz ile Mercan Denizi'nden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Güney Galler</span> Avustralyanın eyaleti

Yeni Güney Galler, Avustralya'nın güneydoğusunda eyalet. Başkenti Sidney. Kuzeyinde Queensland, batısında Güney Avustralya, güneyinde Victoria eyaletleri yer alır. Doğuda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Avustralya Başkent Bölgesi eyalet içerisinde bir enklav oluşturur. Eyaletin başkenti Sidney'dir ve şehir hem eyaletin hem de Avustralya'nın en kalabalık şehridir. 2019 verilerine göre eyalet nüfusu 8 milyonu aşkın olup, bu nüfusun yaklaşık 5,1 milyonu Büyük Sidney bölgesinde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">2009 FIFA Konfederasyonlar Kupası</span> Güney Afrikada düzenlenen FIFA Konfederasyonlar Kupası.

2009 FIFA Konfederasyonlar Kupası 8. FIFA Konfederasyonlar Kupası'dır. 14 Haziran 2009 ile 28 Haziran 2009 arasında düzenlenen turnuvaya Güney Afrika ev sahipliği yapmıştır. Finalde ABD karşısında 2-0 yenik duruma düşmesine rağmen maçı 3-2 kazanan Brezilya kupanın sahibi olmuştur. Turnuvanın gol kralı ise 5 golle Brezilyalı Luís Fabiano olmuştur. Turnuvanın final maçında 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası Kamerun - Kolombiya maçının 71. dakikasında yere yığılan ve kalp yetmezliği sonucu ölen Kamerun millî takımı futbolcusu Marc-Vivien Foé için saygı duruşu yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Auckland</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Auckland, Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan, ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yeni Zelanda nüfusunun dörtte birinden fazla olan yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehri olmakla birlikte ekonomik faaliyetlerinin en yoğun olduğu merkezidir. Nüfus artışının ülkenin geri kalanından daha yüksek olması ise en kalabalık şehir olmasının gelecekte de süreceğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralasya</span>

Avustralasya; Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine adası ve Pasifik Okyanusu'ndaki komşu adaları kapsayan Okyanusya'da bir bölge. Terim ilk kez Charles de Brosses'nin Histoire des navigations aux terres australes (1756) adlı kitabında kullanılmıştır. Latincede "Asya'nın güneyi" anlamına gelen sözcük daha doğuda yer alan Polinezya ve güneydoğu Pasifik'i (Magellanica) dışarıda bırakan bölgeyi tanımlamaktadır. Kuzeydoğusunda yer alan Mikronezya'dan da ayrılan bölge, Hindistan'ın da yer aldığı Hint-Avustralya Levhası'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda pasaportu</span>

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

Yeni Zelanda Futbol Federasyonu, Yeni Zelanda Futbol Federasyonu yeni zelanda'da futbolun en üst yönetim birimidir. 1891 yılında kurulan federasyon, 1948 yılında FIFA'ya üye olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Yeni Zelanda'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

Yeni Zelanda Kolonisi, 1841'den 1907'ye kadar var olmuş bir Britanya kolonisidir. 1853 e kadar koloni valilerini Birleşik Krallık atamış, 1853 yılında ise koloni kendi kendini yönetmeye başlamıştır. 1907'de koloni, Yeni Zelanda Dominyonu olmuştur.

Yeni Zelanda başbakanı, Okyanusya kıtasında bulunan ada devleti Yeni Zelanda'da 1856 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Maorice</span>

Maorice Yeni Zelanda yerlilerinin konuştuğu dildir. 1 Ağustos 1987'den beri İngilizcenin yanında Yeni Zelanda'da resmî olup, tehlike altında olan bir dildir.

Cadbury Caramilk, Kanada'da Cadbury tarafından yapılan bir çikolatadır. İlk kez 1968'de Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda'da satıldı. Mevcut varyasyonlar, bazıları sınırlı sayıda olup, bitter çikolata, akçaağaç aromalı, çikolata aromalı veya cappuccino ile yapılan caramilk içerir. "Kalın" ve "Caramilk Ruloları" adı verilen silindirik versiyonlar da tanıtılmıştır. 'Caramilk' aynı zamanda Yeni Zelanda'da sınırlı sayıda yeniden piyasaya sürülen karamelize beyaz çikolata barıdır. Daha önce Avustralya ve Yeni Zelanda'da 'Caramilk' altında satılmıştı. Şubat 2019'un sonunda Avustralya ve Yeni Zelanda'da artık mevcut değildir. İngiltere ve İrlanda'da 'Cadbury Dairy Milk Caramel' olarak satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri</span>

Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri, Yeni Zelanda ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri I.Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesine dayanmaktadır. Bağların yeniden kuvvetlenmesiyle Ocak 1992'de Türkiye Wellington'da bir büyükelçilik açmış, Yeni Zelanda 1993'te Ankara'da bir büyükelçilik açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda mutfağı</span>

Yeni Zelanda mutfağı, Yeni Zelanda'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Yeni Zelanda mutfağı, büyük ölçüde yerel malzemeler ve mevsimsel değişiklikler tarafından yönlendirilir. Öncelikle tarım ekonomisine sahip bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda, karadan ve denizden ürün vermektedir. Avustralya mutfağına benzer şekilde, Yeni Zelanda mutfağı, ülke daha kozmopolit hale geldikçe, Akdeniz ve Pasifik Kıyıları etkileriyle, Birleşik Krallık kökenli çeşitli bir mutfaktır.