İçeriğe atla

Yeni Zelanda monarşisi

Yeni Zelanda Kralı
King of New Zealand
Kuini o Aotearoa
Görevdeki
III. Charles

8 Eylül 2022 tarihinden beri
AtadığıCindy Kiro
Genel Vali olarak
Görev süresiÖmür boyu
Websitesiwww.monarchy.org.nz

Yeni Zelanda Monarşisi (İngilizceMonarchy of New Zealand), Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda'nın yönetildiği monarşidir. Yeni Zelanda, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana III. Charles'tır. 6 Şubat 1952 tarihinden 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükûmdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.[1]

Yeni Zelanda hükûmdarı, Yeni Zelanda genel valisi tarafından temsil edilmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Elizabeth II (13 Aralık 1986), Constitution Act, 1986, 2.1, Wellington: Queen's Printer for New Zealand, 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 6 Ocak 2019 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">II. Elizabeth</span> Birleşik Krallık kraliçesi (1952–2022)

II. Elizabeth, Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi. Aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğu başkanı ve İngiltere Kilisesi yüksek valisi olarak görev aldı. 70 yıl 214 günlük saltanatı ile Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bırakarak Birleşik Krallık'ın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı, Fransa Kralı XIV. Louis'den sonra dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve tarihte en uzun süre hüküm süren kadın hükümdar unvanlarını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Valerie Adams</span> Yeni Zelandalı gülle atıcı

Valerie Adams, evliliği döneminde Valerila Vili, Yeni Zelandalı gülle atıcı. Adams kadınlar gülle atmada son iki olimpiyat, son dört dünya ve son iki dünya salon şampiyonudur. Sporcu 21,24 metrelik kişisel en iyi derecesiyle, halen Okyanusya rekorunun sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın bölgeleri</span> Yeni Zelandanın birinci düzey idari bölümleri

Yeni Zelanda'nın bölgeleri, Yeni Zelanda'nın birinci düzey idari bölümleridir. Bölgelerden 11'i bölgesel konseyler tarafından yönetilmekte ve beşi de bölgesel konseylerin işlevlerini yerine getiren yerel otoriteler olan üniter otoriteler tarafından yönetilmektedir. Chatham Adaları Konseyi ise kendi mevzuatında yetki verilen üniter bir otoriteye benzer.

Yeni Zelanda Krallığı, Yeni Zelanda hükümdarının devletin başı sayıldığı bölgelerdir. Yeni Zelanda Krallığı bir federasyon olmayıp hükümdarının altında birleşmiş devletler ve bölgeler topluluğudur. Krallık, egemen ve bağımsız bir devlet olan Yeni Zelanda, Antarktika'da bir bölgesel iddia olan Ross Bölgesi, bir bağımlı bölge Tokelau ile iki ilişkili devlet olan Cook Adaları ve Niue'den oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri</span>

Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri, Yeni Zelanda ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri I.Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesine dayanmaktadır. Bağların yeniden kuvvetlenmesiyle Ocak 1992'de Türkiye Wellington'da bir büyükelçilik açmış, Yeni Zelanda 1993'te Ankara'da bir büyükelçilik açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki Türkler</span>

Yeni Zelanda'daki Türkler, Yeni Zelanda vatandaşlığı, oturma izni veya en genel anlamıyla Yeni Zelanda'da yaşayan Türklere denir. Nüfusun büyük çoğunluğu Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'tan göçmüş olsa da Suriye ve Irak'tan göçmüş Suriye Türkmenleri ve Irak Türkmenlerini de barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, ilk olarak 1913 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Yeni Zelanda unsurlarından kuruldu ve 1923'te bağımsız bir kuvvet ve 1 Nisan 1937 tarihinde bağımsız bir kol haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Antigua ve Barbuda monarşisi</span>

Antigua ve Barbuda monarşisi, Karayipler ülkesi Antigua ve Barbuda'nın yönetildiği monarşidir. Antigua ve Barbuda, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 1 Kasım 1981'den 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.

<span class="mw-page-title-main">Tuvalu monarşisi</span> Tuvalu sadece 3 adadan oluşup orada yaşayan insanlar sürekli göç etmektedir.

Tuvalu monarşisi, Okyanusya ülkesi Tuvalu'nun yönetildiği monarşidir. Tuvalu, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 1 Ekim 1978'den 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Adaları monarşisi</span>

Solomon Adaları monarşisi, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'nın yönetildiği monarşidir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lucia monarşisi</span>

Saint Lucia monarşisi, Karayipler ülkesi Saint Lucia'nın yönetildiği monarşidir. Saint Lucia, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 22 Şubat 1979'dan 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika monarşisi</span>

Jamaika monarşisi, Karayipler ülkesi Jamaika'nın yönetildiği monarşidir. Jamaika, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 6 Ağustos 1962'den 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.

<span class="mw-page-title-main">Grenada monarşisi</span>

Grenada monarşisi, Karayipler ülkesi Grenada'nun yönetildiği monarşidir. Grenada, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 7 Şubat 1974'ten 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.

<span class="mw-page-title-main">Bahamalar monarşisi</span>

Bahamalar monarşisi, Karayipler ülkesi Bahamalar'ın yönetildiği monarşidir. Bahamalar monarşisi, kalıtsal bir hükümdarın egemen olarak Bahamalar Topluluğu devlet başkanı olduğu bir hükûmet sistemidir. Mevcut Bahama hükûmdarı ve devlet başkanı, 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana III. Charles'tır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 10 Temmuz 1973 tarihinden 8 Eylül 2022 tarihindeki ölümüne dek hükûmdar Kraliçe II.Elizabeth'ti. Egemen kişinin gücü Milletler Topluluğu içindeki diğer 14 bağımsız ülkede de eşit düzeyde olmasına rağmen her ülkenin kendi içindeki monarşisi ayrı ve yasaları ayrıdır. Sonuç olarak, şu anki hükûmdar resmî olarak Bahamalar Kralı olarak adlandırılıyor ve bu sıfatla kendisi ve Bahama Kraliyet Ailesinin diğer üyeleri, Bahama devletinin temsilcileri olarak yurt içinde ve yurt dışında kamu ve özel işlevler üstlenmektedirler. Bununla birlikte, Kral, herhangi bir anayasal rolü olan Kraliyet Ailesinin tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya monarşisi</span>

Avustralya monarşisi, Avustralya'nın yönetildiği monarşidir. Avustralya, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 6 Şubat 1952'den 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.

<span class="mw-page-title-main">Belize monarşisi</span>

Belize monarşisi, Orta Amerika ülkesi Belize'nin yönetildiği monarşidir. Belize, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 21 Eylül 1981'den 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine monarşisi</span>

Papua Yeni Gine monarşisi, Okyanusya ülkesi Papua Yeni Gine'nun yönetildiği monarşidir. Papua Yeni Gine, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 16 Eylül 1975'ten 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda ekonomisi</span>

Yeni Zelanda ekonomisi, oldukça gelişmiş karma pazar ekonomisidir. 2022 yılı itibarıyla Yeni Zelanda, nominal GSYİH'ye göre 51. en büyük ekonomi ve SAGP'ye göre 63. en büyük ekonomidir. Yeni Zelanda, 5 milyonluk nüfusu için büyük bir GSYİH'ye sahiptir ve gelir kaynakları büyük ada ülkesinin her yerine dağılmıştır. Ülke, en küreselleşmiş ekonomilerden birine sahiptir ve büyük ölçüde uluslararası ticarete bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda arması</span> Ulusal arma

Yeni Zelanda arması, Yeni Zelanda'nın ulusal resmî armasıdır.