İçeriğe atla

Yeni Zelanda millî kriket takımı

Yeni Zelanda millî kriket takımı, (lakabı: Siyah Martılar), Yeni Zelanda'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. İlk test zaferi, Batı Hint Adaları'na karşı oldu.[1] Bu takım Yeni Zelanda Kriket tarafından idare edilmektedir. 1930'da ilk test maçını İngiltere'ye karşı oynayarak Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesi olmaya hak kazandı.

Yeni Zelanda millî kriket takımı'nın Ocak 1998'deki sponsoru olan Clear Communications, takımın ismini seçmek için bir yarışma düzenledi.[2] Resmi Yeni Zelanda Kriket kaynakları Siyah Martılar (İngilizce: Blackcaps) takma adını uygun gördüklerini belirtiyor. Yeni Zelanda'nın birçok millî takımının takma adları All Blacks'a bağlı olarak seçilmektedir.

Yeni Zelanda toplam 11 defa Kriket Dünya Kupası'na katılmıştır. 17 Şubat 2005'te Twenty20'ye Avustralya ile birlikte giren ilk iki takımdan biridir.

Kaynakça

  1. ^ Frindall, Bill (2009).
  2. ^ Anderson, Ian (29 Ocak 1998).

İlgili Araştırma Makaleleri

Yeni Zelanda millî futbol takımı; Yeni Zelanda'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Okyanusya kıtasının en çok başarı yakalamış takımıdır. Ülke; 1982 ve 2010 yıllarında olmak üzere 2(iki) kez FIFA Dünya Kupası'na katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kriket</span> on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla oynanan takım sporu

Kriket, on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla, merkezinde 20 metre uzunluğunda dikdörtgen bir saha bulunan ovalimsi bir alanda oynanan takım sporu. Dikdörtgen sahanın bir ucunda yer alan atıcı durumundaki takımın oyuncusu topu, vurucu konumundaki takım oyuncusunun bulunduğu diğer uca doğru fırlatarak vurucunun arkasında bulunan kale benzeri düzeneğe (wicket) değdirmeye, vurucu ise gelen bu topun wicket'a değmesini engellemek için elindeki sopa yardımıyla topa vurmaya çalışır. Başarılı bir vuruşun ardından atıcı takım oyuncuları topu yakalamaya çalışırken, sahada yer alan vurucu da karşısındaki wicket'a doğru koşar. Top oyun alanı dışına çıkmadan yakalanırsa run adı verilen sayılardan bir, oyun alanı dışına çıkarsa dört, yere hiç değmeden oyun alanı dışına çıkarsa altı adet kazanır ve vurucu konumundayken en fazla sayıya ulaşmaya çalışır. Atıcı takım ise topu wicketlardan herhangi birine değdirerek, karşılanan topu yere değmeden yakalayarak veya bazı istisnai durumlarda vurucuları oyun dışında bırakmaya çalışır. Oyun dışında kalan oyuncu yerine başka bir oyuncu girerken, atıcı takım ise over adı verilen her altı atışta bir atıcısını değiştirmek zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Genoa CFC</span> İtalyan futbol kulübü

Genoa Cricket and Football Club ya da bilinen kısa adıyla Genoa, 1893 yılında adını aldığı İtalya'nın Cenova kentinde kurulan Serie A kulübüdür. Juventus, Inter ve Milan'dan sonra en çok Serie A şampiyonluğu kazanan kulüptür.

Yeşil Burun Adaları millî futbol takımı, takma adıyla Azuis (Köpekbalıkları) veya Crioulos (Kreoller), Yeşil Burun Adaları'nı uluslararası karşılaşmalarda temsil etmektedir. Yeşil Burun Adaları Futbol Federasyonu tarafından idare edilir. Dünya Kupası'na veya Afrika Uluslar Kupası'na katılmayı henüz başaramamıştır. Sadece 2006 yılında Afrika Uluslar Kupası'na katılmaya çok yaklaşmış, grubunda bir süre Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ardından ikinci sırada yer almıştır. Yeni kurulan federasyonun oluşturduğu takım, ilk maçını Ocak 1979'da Gine Bissau'ya karşı oynamıştır. Bulunduğu kıta olan Afrika dışındaki ilk maçı ise Lüksemburg ile yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kriket Konseyi</span>

Uluslararası Kriket Konseyi (ICC),, kriket sporunun uluslararası spor yönetim teşkilatı. İmparatorluk Kriket Konferansı adı altında İngiltere, Avustralya ve Güney Afrika temsilcileri tarafından 1909 yılında kuruldu, Uluslararası Kriket Konferansı olarak 1965'te isim değiştirdi ve 1989'da Uluslararası Kriket Konseyi şeklindeki şimdiki ismini aldı.

Hindistan kadınlar millî kriket takımı, Hindistan'ı uluslararası kriket maçlarında temsil eden kadın takımıdır.

Zimbabve millî kriket takımı, Zimbabve'nin uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Zimbabve Kriket [Eski adıyla Zimbabve Kriket Birliği (ZCU)], tarafından idare edilmektedir. Zimbabve, Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada millî kriket takımı</span>

Kanada millî kriket takımı, Kanada'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Kanada Kriket tarafından idare edilmektedir. 1968'de takım, Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin ortak üyesi kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda millî kriket takımı</span>

Hollanda millî kriket takımı, Hollanda'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Nieuwegein merkezli Hollanda Krallığı Kriket Derneği tarafından idare edilmektedir. Bu takım Batı Hint Adaları, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan daha önce kurulmuştur.

ICC Dünya Kupası Elemeleri, Uluslararası Kriket Konseyi olan ICC tarafından 1 veya 2 yıl sonra düzenlenecek olan Kriket Dünya Kupası için düzenlenen kriket organizasyonudur. İlk elemeler, 1979 yılında İngiltere'de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya millî kriket takımı</span>

Avustralya millî kriket takımı, Avustralya'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Avustralya Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere millî kriket takımı</span>

İngiltere millî kriket takımı, İngiltere ve Galler(ve 1992 yılına kadar da İskoçya)'in uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. 1 Ocak 1997 yılından bu yana İngiltere ve Galler Kriket Yönetim Kurulu (ECB) tarafından idare edilmektedir. Daha önceden yani 1903 ile 1996 yılları arasında Maryelebone Kriket Kulübü tarafından idare edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Test kriket</span>

Test kriket, kriket sporunun en uzun süreni ve bu sporun en yüksek standardı olarak kabul edilen kriket formatı. Test maçları Test statüsünde olan takımlar tarafından oynanmaktadır ve bu takımlar Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) tarafından belirlenmektedir. Takımların elde ettiği skorlar run/wicket şeklinde gösterilmektedir. Maçı yapan bu iki takımın ikişer innings hakkı vardır ve toplam dört innings maçı oynanır. Bu inningsler içinde over sınırlaması yoktur. Son inningste vurucu konumdaki takım, rakibinin toplan runına ulaşamamışsa aradaki run farkına bakılır ve daha fazla runı olan takım, aradaki fark kadar runla kazanmış olur. Maçın sonunda vurucu konumundaki takım, rakip takımın run sayısını geçmişse, on sayısından maç genelinde elde ettiği wicket çıkarılır ve kalan sonuç kadar wicketla maçı kazanmış olur. Bu beş gün sürebilir. Yetenek ve dayanıklılık açısından takımlar teftiş edilir. Adının Test olması uzun, zorlu bir eşleşme olduğundan kaynaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan millî kriket takımı</span>

Pakistan millî kriket takımı Pakistan'ın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Pakistan Kriket Yönetim Kurulu (PCB) tarafından idare edilmektedir. Takım Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesi olmakla beraber Test, ODİ ve Twenty20 formatındaki maçlara da çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika millî kriket takımı</span>

Güney Afrika millî kriket takımı, Güney Afrika'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Kriket Güney Afrika tarafından idare edilmektedir. Güney Afrika Uluslararası Kriket Konseyi (ICC)'nin tam üyesi olmakla beraber Test ve ODİ statülerindedir.

<span class="mw-page-title-main">ODİ</span>

ODİ veya Uluslararası Bir Günlük Kriket, iki takım arasında oynanan over sınırlı bir kriket formatının uluslararası oynanan hali. Her takım genellikle 50'şer over gerçekleştirir. Kriket Dünya Kupası bu formatta düzenlenir. ODİ, Uluslararası Over Sınırlı Kriket olarak da adlandırılır ancak bu genel bir terim olabilir çünkü Twenty20 International turnuvaları da buna dahil olabilir. Bunlar majör maçlardır ve over sınırlı kriketin en yüksek standartlı yarışması olarak kabul edilir.

Batı Hint Adaları millî kriket takımı, aynı zamanda Windies de denir, birçok ülkenin birleşmesiyle oluşan ve uluslararası maçlar yapan kriket takımıdır. Bu takımı Batı Hint Adaları Kriket Kurulu idare etmektedir. Bu takım 15 Karayip ülkesinden oluşuyor. Bunların içinde İngiltere'ye bağımlı ya da bağımlı olmayan takımlar vardır. Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesidir. 1970 ve 1990 yılları arasında Batı Hint Adaları, Test ve ODİ kriketinde en güçlü takımdı. Batı Hint Adaları; iki kez Kriket Dünya Kupası (1975,1979), iki kez Kriket Dünya Twenty20 Kupası (2012,2016) kazanmıştır. 5 Ekim 2016 tarihi itibarıyla Batı Hint Adaları, Test'te sekizinci, ODİ'de dokuzuncu ve Twenty20'de dördüncüdür. Batı Hint Adaları 2007 Kriket Dünya Kupası ve 2010 Kriket Dünya Twenty20 Kupası turnuvaları için ev sahipliği yapmıştır.

Filipinler kadın millî ragbi birliği takımı, Filipinler Ulusal ragbi birliği ekibi, takma adıyla "Kadın Volkanlar", ilk kez 2010 yılında Asya Şampiyonası'nda uluslararası yedili maçlarında oynadı; aynı yıl Laos ve Tayland'ı içeren test-dışı bir turnuvada ilk XV'ler maçlarını yaptı. İlk test maçları 2011'de yapıldı. 2011 ve 2012 Asya Şampiyonası'nda yer aldılar. 2018'deki Bölüm I Asya Şampiyonası'na kadar maçlarına ara verdiler.

Yeni Zelanda kadın millî ragbi birliği takımı veya Siyah Eğrelti Otları, Yeni Zelanda'yı Ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. Takım, son altı Bayanlar Rugby Dünya Kupasından beşini kazanmıştır.

Keith Thomson, Yeni Zelandalı kriketçi ve çim hokeyi oyuncusu.