İçeriğe atla

Yeni Zelanda arması

Yeni Zelanda arması
Yeni Zelanda arması
Ayrıntılar
KullananYeni Zelanda
Kabul tarihi1956

Yeni Zelanda arması (İngilizceCoat of arms of New Zealand; MaoriceTe Tohu Pakanga o Aotearoa[1]), Yeni Zelanda'nın ulusal resmî armasıdır.

İlk arma, 26 Ağustos 1911'de Kral V. George'un emriyle verildi ve mevcut sürümü 1956'da Kraliçe II. Elizabeth tarafından verildi.[2] Armanın kullanımı Yeni Zelanda hükûmeti ile sınırlı olsa da, sembol devlet nişanlarında geniş kullanım, polis üniformasında ve pasaport kapağında yer almaktadır.

Armanın tasarımı, bir tarafında Avrupalı bir kadın figürü ve diğer tarafında bir Maori rangatirası (şef) bulunan Yeni Zelanda'nın iki kültürlü bir ulus olarak tarihini yansıtıyor. Ortadaki kalkandaki semboller Yeni Zelanda'nın ticaretini, tarımını ve endüstrisini, taç ise Yeni Zelanda'nın anayasal monarşi statüsünü temsil etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Wilson, John (16 Eylül 2016). "Tuakiri o Aotearoa me te kāwanatanga - Te tuakiri o Aotearoa" (Maorice). Te Ara: The Encyclopedia of New Zealand. 6 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2023. 
  2. ^ "Coat of Arms" (İngilizce). Ministry for Culture and Heritage. 6 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya arması</span> Ulusal arma

Avustralya arması, Avustralya ülkesinin ulusal resmî armasıdır. İngiliz kralı 7.Edward tarafından 7 Mayıs 1908 tarihinde ve şimdiki versiyonu V. George tarafından 19 Eylül 1912 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya arması</span> Ulusal arma

Finlandiya arması; Finlandiya devletince günümüzde kullanılan arma. Armada kırmızı bir arka plan üzerinde bulunan ve altın sarısı bir aslan alt ve üst pençesinde bir kılıç tutmaktadır. Arma resmî olarak 1978 yılında tanınmasına rağmen 1580'lerden beri kullanılmaktadır. Ayrıca 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 Fin Eurocent'lerinin üzerinde de Finlandiya arması bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye arması</span> Ulusal arma

Suriye arması veya Suriye Arap Cumhuriyeti arması, o zamana kadar kurucu devletler tarafından arması kullanılan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu'nun 1977'de dağılmasının ardından 1980'de kabul edildi. Bu amblem, Suriye'nin ulusal bayrağını taşıyan bir kalkanı destekleyen Kureyş Şahini ve "Suriye Arap Cumhuriyeti" kelimelerinin bulunduğu bir tomardan oluşur. Mart 2011'de devam eden Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana, Suriye muhalefeti ve Kuzey Suriye Federasyonu tarafından alternatif armalar oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda genel valisi</span>

Yeni Zelanda Genel Valisi, Commonwealth bölgesi hükümdarının Yeni Zelanda'daki temsilcisidir. Genel vali, hükümdar tarafından başbakanın tavsiyesiyle seçilir ve Yeni Zelanda Krallığı içinde hükümdarın yetkilerinin hemen hemen tamamını kullanma yetkisine sahiptir. Mevcut genel vali 21 Ekim 2021 tarihinden bu yana Cindy Kiro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hector Busby</span>

"Sir" Hector "Hec" Busby "KNZM" "MBE", Yeni Zelandalı girişimci, mühendis ve gezgin.

Yeni Zelanda İşçi Partisi, Yeni Zelanda'da merkez sol bir siyasi partidir. Parti, uluslararası İlerici İttifak üyesidir. 1916 yılınca çeşitli sosyalist parti ve sendikaların birleşmesiyle kurulmuştur. Yeni Zelanda'nın en eski siyasi partisi olma özelliğini taşır. Bunun yanında, en büyük rakibi Yeni Zelanda Ulusal Partisi'dir.

Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri, Yeni Zelanda'nın silahlı kuvvetleridir. Savunma kuvvetleri, donanma, ordu ve hava kuvvetlerinden oluşmakta olup görevi Yeni Zelanda'yı düşük seviyeli tehditlere karşı savunmak, bölgesel güvenliğe katkıda bulunmak ve küresel güvenlik çabalarında rol oynamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, ilk olarak 1913 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Yeni Zelanda unsurlarından kuruldu ve 1923'te bağımsız bir kuvvet ve 1 Nisan 1937 tarihinde bağımsız bir kol haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Clutha Nehri</span>

Clutha Nehri, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda bulunan bir nehirdir. Nehir, Güney Alpleri'nden Brewster Dağı'ndan başlayarak Büyük Okyanus'a dökülmektedir. 338 km uzunluğu ile Yeni Zelanda'nın ikinci en uzun nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Rakiura Millî Parkı</span>

Rakiura Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Stewart Adası'nda bulunan bir millî parktır. 9 Mart 2002 tarihinde kurulmuş olup Yeni Zelanda'nın en yeni millî parkıdır. 1.399,6 km²'lik alana sahiptir ve adanın %85'ini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Rezerv Bankası</span>

Yeni Zelanda Rezerv Bankası, Yeni Zelanda'nın merkez bankasıdır. Banka, 1 Ağustos 1934 tarihinde kurulmuş olup Yeni Zelanda'nın para birimi ve işletme para politikasından sorumludur. Merkezi Wellington'da yer almaktadır.

Yeni Zelanda'da siyaset, çok partili bir anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Yeni Zelanda, demokratik ve üniter bir parlamenter monarşidir.

Yeni Zelanda Ulusal Partisi, Yeni Zelanda'da muhafazakâr ve liberal bir siyasi partidir. Parti, 14 Mayıs 1936 tarihinde kurulmuştur ve geleneksel rakibi İşçi Partisi ile birlikte çağdaş Yeni Zelanda siyasetine hakim olan iki büyük partiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hauraki Körfezi</span>

Hauraki Körfezi, Yeni Zelanda'nın kuzeyinde bulunan bir körfezdir. Körfez, 4000 km²'lik bir alana sahiptir ve saat yönünün tersine Auckland, Hauraki Ovaları, Coromandel Yarımadası ve Great Barrier Adası arasında uzanmaktadır. Körfezin çoğunluğu, Hauraki Körfezi Deniz Parkı'nın bir parçasıdır.

Francis James Cameron, Yeni Zelandalı birinci sınıf kriketçi.

<span class="mw-page-title-main">Niue arması</span> Ulusal arma

Niue arması veya Niue'nun Kamu Mührü, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Niue'da kullanılan resmî armadır. Arma, Eylül 2021'de kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Ireland</span>

Kevin Mark Ireland "OBE", Yeni Zelandalı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Patu Hohepa</span>

Sir Patrick Wahanga Hohepa "KNZM", Maorice dili konusunda uzman olan Yeni Zelandalı dilbilimci ve akademisyen.