İçeriğe atla

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi

Koordinatlar: 41°17′26″G 174°46′55″D / 41.29056°G 174.78194°D / -41.29056; 174.78194
Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi
Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa
Harita
Açılış1992
KonumWellington, Yeni Zelanda
Koordinatlar41°17′26″G 174°46′55″D / 41.29056°G 174.78194°D / -41.29056; 174.78194
TürEtnografya
Sanat müzesi
Ziyaretçi1,5 milyon (2017)[1]
MüdürCourtney Johnston
Resmî sitetepapa.govt.nz

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi (İngilizceMuseum of New Zealand Te Papa Tongarewa), Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.[2]

Her yıl ortalama 1,5 milyondan fazla insanın ziyaret etmesi, müzeyi dünyanın en çok ziyaret edilen 17. sanat galerisi yapmaktadır. Te Papa'nın felsefesi, birçoğu yerli Māori halkıyla derin atalardan kalma bağları koruyan kültürel hazinelerinin ardındaki yaşayan yüzü vurgulamaktadır.[3]

Te Papa Tongarewa, Maoricede tam anlamıyla "hazine kabı" veya tam olarak "burada, Yeni Zelanda'da Toprak Ana'dan fışkıran değerli şeyler ve insanlarla dolu kap" anlamına gelmektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Cultural sector overviews, history". Manatū Taonga. 12 Ocak 2018. 24 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2023. 
  2. ^ "Te Papa founding chief executive Dame Cheryll Sotheran dies after long illness". Stuff. 31 Aralık 2017. 2 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2022. 
  3. ^ Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa Souvenir Guide. Wellington, New Zealand: Te Papa Press. 2017. ss. 6–7. ISBN 9780994136220. 
  4. ^ "Our history". Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa, Wellington, NZ (İngilizce). 10 Şubat 2016. 18 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2023. 

Ek okuma

  • 'The designing of Te Papa'. Architecture New Zealand. Special edition, February 1998.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

Bilim Müzesi, Londra, South Kensington'daki Exhibition Road üzerinde bulunan büyük bir müzedir. 1857'de kuruldu ve 2019'da yıllık 3.3 milyonz ziyaretçi çeken, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın posta tarihi ve posta pulları</span>

Posta pulları Yeni Zelanda'da yaklaşık 18nci yüzyıldan itibaren 20nci yüzyıl Temmuz ayı 1855 yıllarında "Chalon başı" olarak adlandırılan Kraliçe I. Victoria'nın portresi ile bulunmaktadır. Dizayn Kraliçenin 1837 yılındaki taç giyme törenindeki onun tören elbisesi içindeki tam baş portresine dayanır. Dizayn Alfred Edward Chalon tarafından yapılmıştır. Pullar başlangıçta tabaka kâğıttan el ile kesilerek elde ediliyordu fakat 1862 yılından sonra bu tabaka kâğıttan otomatik perforje makinesiyle kesilerek pullar elde edilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">George Vernon Hudson</span>

George Vernon Hudson İngiliz-Yeni Zelandalı entomolog.

Müzeler listesi ülkeler bazında alfabetik sıra ile verilmiştir. Kültürel, sanatsal, bilimsel veya tarihsel bir ilgi konusu olabilecek objeleri bir araya getiren ve halka sergileyen her çeşit kamu ve özel kuruluşlar müze olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ditlev Gothard Monrad</span>

Ditlev Gothard Monrad Danimarkalı bir politikacı ve Lolland-Falster'in piskoposuydu.

<span class="mw-page-title-main">Te Anau</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Te Anau, Yeni Zelanda'nın Southland bölgesinde bulunan bir kasabadır. Kasaba, Fiordland'da Te Anau Gölü'nün doğu kıyısında yer almaktadır. Kasabanın nüfusu 2003 yılı itibarı ile 27,110'dur.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri</span>

Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri, Yeni Zelanda ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri I.Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesine dayanmaktadır. Bağların yeniden kuvvetlenmesiyle Ocak 1992'de Türkiye Wellington'da bir büyükelçilik açmış, Yeni Zelanda 1993'te Ankara'da bir büyükelçilik açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki Türkler</span>

Yeni Zelanda'daki Türkler, Yeni Zelanda vatandaşlığı, oturma izni veya en genel anlamıyla Yeni Zelanda'da yaşayan Türklere denir. Nüfusun büyük çoğunluğu Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'tan göçmüş olsa da Suriye ve Irak'tan göçmüş Suriye Türkmenleri ve Irak Türkmenlerini de barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Alt Antarktika Adaları Bilimsel Seferi</span> bilimsel sefer

Alt-Antarktika Adaları Bilimsel Seferi 1907'de Canterbury Felsefe Enstitüsü tarafından organize edildi. Keşif gezisinin ana amacı, Campbell Adası ve Auckland Adaları'nı araştırarak Yeni Zelanda'nın manyetik araştırma alanını genişletmekti. Ancak bu keşif sırasında botanik, biyolojik ve zoolojik araştırmalar da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Solander</span>

Daniel Carlsson Solander veya Daniel Charles Solander, İsveçli doğa bilimci ve Carl Linnaeus'un öğrencisi. Solander, Avustralya topraklarına ayak basan ilk akademi kökenli bilim insanıdır. Bitkibilim mahlası Sol.'dur.

<span class="mw-page-title-main">Walter Buller</span>

Sir Walter Lawry Buller, Yeni Zelanda ornitolojisinde baskın bir figür olan Yeni Zelandalı bir avukat ve doğa bilimcidir. İlk olarak 1873 yılında yayımlanan A History of the Birds of New Zealand adlı kitabı, 1888 yılında genişletilmiş bir versiyon olarak yayımlanmış ve bir Yeni Zelanda klasiği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Rezerv Bankası</span>

Yeni Zelanda Rezerv Bankası, Yeni Zelanda'nın merkez bankasıdır. Banka, 1 Ağustos 1934 tarihinde kurulmuş olup Yeni Zelanda'nın para birimi ve işletme para politikasından sorumludur. Merkezi Wellington'da yer almaktadır.

Yeni Zelanda'da siyaset, çok partili bir anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Yeni Zelanda, demokratik ve üniter bir parlamenter monarşidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda arması</span> Ulusal arma

Yeni Zelanda arması, Yeni Zelanda'nın ulusal resmî armasıdır.

Aşağıdakiler, 1874 yılında Yeni Zelanda'da gerçekleşen olayları listeler.

John Webber, Kaptan James Cook'a üçüncü Pasifik seferinde eşlik eden İngiliz bir sanatçıydı. Kendisi en çok Avustralasya, Hawaii ve Alaska'ya ait resimleriyle tanınır.