İçeriğe atla

Yeni Zelanda'da siyaset

Yeni Zelanda'da siyaset, çok partili bir anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Yeni Zelanda, demokratik ve üniter bir parlamenter monarşidir.

Yeni Zelanda Parlamentosu ülkenin yasama organı olup ve hükümdar ve Temsilciler Meclisi'nden oluşmaktadır. Hükümdar, kendisi ülkede bulunmadığı zamanlarda genel vali tarafından temsil edilir. Milletvekilleri genellikle üç yılda bir Temsilciler Meclisine seçilir. Milletvekilleri genellikle siyasi partilerin üyeleridir. Yeni Zelanda çok partili bir sisteme sahiptir, ancak tarihsel olarak baskın partiler İşçi Partisi ve Ulusal Parti olmuştur. Azınlık hükûmetleri yaygındır ve genellikle Temsilciler Meclisindeki diğer partilerle yapılan güven ve arz anlaşmalarına bağlıdır.

Yeni Zelanda'da yürütme gücü, "Hükümdar hüküm sürer, ancak hükûmet yönetir" ilkesine dayanmaktadır.[1] Hükûmet sürecinin ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen, hükümdar ve genel vali siyasi olarak tarafsız kalmaktadırlar ve yönetimin günlük yönlerine kişisel olarak dahil değildirler. Yeni Zelanda hükûmeti, hükümdar adına ve hükümdarın rızasıyla yetki kullanır. Hükûmet, milletvekilleri arasından seçilen ve parlamentoya karşı sorumlu olan bakanlardan oluşur. Bakanların çoğu, hükûmetin ana karar alma organı olan kabine üyesidir. Başbakan en kıdemli bakan, kabine başkanı ve dolayısıyla hükûmetin başıdır. Diğer bakanlar, başbakanın önerisi üzerine genel vali tarafından atanırlar.

Kaynakça

  1. ^ "On the Constitution of New Zealand". The Governor-General of New Zealand Te Kawana Tianara o Aotearoa. 14 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 

Ek okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hükûmet</span> organize bir topluluğu yöneten sistem, kişi veya bir grup insan, genellikle bir devlet

Hükûmet, genellikle bir devlet olan düzenli bir topluluğu yöneten sistem veya insan grubudur.

Bakan, bir bakanlığın başında bulunan ve diğer bakanlarla birlikte politika kararlarını alıp uygulayan bir siyasetçidir. Bazı yargı bölgelerinde hükûmet başkanı da bir bakan olup "başbakan", "şansölye" veya başka bir unvanla tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yürütme erki</span>

Yürütme erki, yasaların uygulanmasından sorumlu olan ve bir devletin yönetiminden genel olarak sorumlu olan hükûmetin bir parçasını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kabine</span>

Kabine, yürütme organının üst düzey yetkililerinden oluşan bir organdır. Bazı ülkelerde, Kabine "Bakanlar kurulu" veya "Devlet Konseyi" gibi isimlerle bilinir. Kabine üyelerine genellikle bakan veya sekreter denilir. Bir kabinenin işlevi ülkeden ülkeye değişir. Kabineler tipik olarak hükûmetin günlük yönetiminden ve ani olaylara müdahaleden sorumlu organdır, oysa yasama ve yargı organları, uzun prosedürlere göre oturumlar halinde ölçülü bir hızda çalışır. Kabineler genellikle bakanlıklarda önerilen mevzuatın parlamentoya geçmeden önce hazırlanmasından sorumludur. Bu nedenle, yeni yasaların çoğu aslında kabineden ve bakanlıklardan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ukrayna Başbakanı, Ukrayna'nın hükûmet başkanıdır. Ukrayna hükûmetinin en yüksek yürütme organı olan Bakanlar Kuruluna başkanlık eder.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da siyaset</span>

Japonya'da siyaset, çok partili iki meclisli temsilî demokrasiye sahip anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. İmparator sembolik olarak devletin başıdır ve Başbakan ise yürütme erki olan hükûmetin ve Bakanlar Kurulunun başıdır.

Birleşik Krallık'ta siyaset, çok partili iki meclisli parlamenter demokrasiye sahip anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Kral veya kraliçe unvanına sahip olan hükümdar sembolik olarak devletin başı olup Başbakan ise hükûmetin ve Bakanlar Kurulunun başıdır.

İspanya'da siyaset, 1978 Anayasası'nın oluşturduğu çok partili bir parlamenter monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. İspanya, ulusal egemenliğin, devletin yetkilerinin yayıldığı halkın içinde yer aldığı, sosyal ve demokratik bir egemen devlet olarak olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Parlamentosu</span>

Yeni Zelanda Parlamentosu, Yeni Zelanda Kral Temsilcisi ve Temsilciler Meclisinden oluşmaktadır. Yeni Zelanda Parlamentosu 1854 tarihinde kurulmuş ve dünyada en uzun süredir yasama hizmetini yerine getiren meclislerden biridir. 1865'ten beri Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya hükûmeti</span>

İtalya hükûmeti, İtalya'yı yöneten kuruluştur. İtalya, 1948 Anayasası'nın 1. maddesinin belirtildiği şekilde demokratik bir cumhuriyet olup egemenlik halka aittir ve anayasanın şekil ve sınırları dahilinde halk tarafından kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün'de siyaset</span>

Ürdün'de siyaset, çok partili bir parlamenter monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Ürdün, 8 Ocak 1952 tarihinde ilan edilen anayasaya dayalı bir anayasal monarşidir. Kral, yetkisini Parlamento önünde sorumlu olan atadığı hükûmet aracılığıyla kullanır.

Partisiz demokrasi genel ve periyodik seçimlerin siyasi partilere gerek duymadan yapılmasını sağlayan bir temsili hükûmet veya kuruluş sistemidir. Bazen başkalarının kararlarına zarar vermemek veya tartışmalı bir atmosfer yaratmamak için seçim toplantıları ve hatta adaylar hakkında konuşmak bile zararlı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çekya başbakanı</span> Çekyanın hükûmet başkanı

Çek Cumhuriyeti Hükûmeti'nin başkanı, Türkçede genellikle Çek Cumhuriyeti'nin başbakanı olarak anılır, Çek Cumhuriyeti Hükûmetinin başkanıdır. Başbakan ve kabine, politikalarından ve eylemlerinden toplu olarak Temsilciler Meclisine karşı sorumludur. Mevcut başbakan, ODS lideri Petr Fiala, 28 Kasım 2021'de cumhurbaşkanı tarafından atandı ve makamdaki 13. kişi olarak görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanı</span> Tunusun hükûmet başkanı

Tunus başbakanı Tunus hükümetinin yürütme organının başıdır. Başbakan, cumhurbaşkanı ile birlikte yürütme organını yönetir ve başbakanın kabinesi ile birlikte Halk Temsilcileri Meclisine, başbakanın siyasi partisine ve nihayetinde yürütme ve yasamanın politikaları ve eylemleri için seçmenlere karşı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya'da siyaset</span>

Avustralya'da siyaset, çok partili bir anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Avustralya, demokratik ve federal bir parlamenter monarşidir.

Bir grup başkanı, çeşitli ülkelerde kullanılan bir siyasi unvan veya tanımlayıcı terimdir ve bir yasama organında bir parlamento grubunu veya meclis grubunu yöneten kişiyi belirtmek için kullanılır, bu ulusal veya alt ulusal bir yasama organı olabilir. Çoğu parlamenter demokraside, parlamento lideri parti üyesi milletvekilinin en kıdemli üyesidir.

Birçok parlamento ve benzeri kurulda, koltuklar genellikle banklar veya sıralar halinde düzenlenir ve her siyasi parti veya grup bir arada yer alır. Her grup için sözcüler genellikle grubun önünde oturur ve bu durumda ön sırada oturanlara ön sıra üyesi denir ve ön sıra üyeleri olarak adlandırılır. Onların arkasında oturanlara ise arka sıra üyesi denir. Bağımsız ve azınlık partileri ise yan tarafta veya iki taraf arasındaki banklarda oturur ve bağımsız üyeler olarak adlandırılır.