İçeriğe atla

Yeni Ufuklar (dergi)

Yeni Ufuklar
KategorilerKültür - Sanat
SıklıkAylık
İlk sayıEkim 1953
Son sayıKasım 1976
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Yeni Ufuklar, İstanbul'da Ekim 1953'ten Kasım 1976'ya dek yayımlanmış aylık dergidir.

Orhan Burian'ın çıkardığı ve düşünsel olarak Yücel dergisinin devamı olan Ufuklar adlı dergi, Burian'ın ani ölümünün ardından Vedat Günyol tarafından Yeni Ufuklar adıyla çıkarılmaya devam etti. Genel olarak düşün ve edebiyat üzerine yoğunlaşan dergi, 27 Mayıs Devrimi'nden sonra toplumsal ve siyasal konulara yer vermiştir. Dergi, Kasım 1976'ya kadar 275 sayı çıkarılmıştır.

Tarihçe

Ufuklar

Dergi, Orhan Burian tarafından Yücel dergisinin kapanmasının yarattığı boşluğun doldurulabilmesi amacıyla kuruldu.[1] Şubat 1952 - Mart 1953 arasında 14 sayı Ufuklar adıyla çıktı. Yücel’de yazan pek çok kişi Ufuklar dergisinin yazı kadrosuna katıldı. Ufuklar, kurucusu Orhan Burian'ın ani ölümü üzerine Mart 1953'teki 14. sayıdan sonra yayını sonlandı. Vedat Günyol, Orhan Burian’ın ölümü üzerine bir özel sayı daha çıkardı.[2]

Yeni Ufuklar

Ufuklar dergisi, Ekim 1953'ten itibaren Vedat Günyol tarafından Yeni Ufuklar adıyla çıkarıldı. Burian, ölmeden önce derginin çıkmaya devam etmesi için Vedat Günyol’a gönderdiği bir miktar para, derginin Günyol tarafından 25 yıl boyunca çıkartılmasına yardımcı oldu.[1] Günyol, sadece fikirleriyle değil basım sürecinde yaptığı fiziksel katkılarla da dergiye geliştirdi.

Yeni Ufuklar, 1976'ta kadar yayımlanmayı sürürdü. Derginin yayımına Mayıs 1971-Ekim 1971'de ve Temmuz 1976-Kasım 1976'de ara verildi. Kasım 1976'da 275. sayı ile son buldu. Yayın hayatı boyunca "Aylık Sanat-Fikir Mecmuası", "Aylık Sanat-Fikir Dergisi", "Eleştiri ve Deneme Dergisi", "Aylık Sanat ve Düşünce Dergisi" gibi alt başlıklar kullanıldı. Sanatçı ve düşünürlerin belli bir konu hakkındaki fikirlerini ortaya koymak üzere yapılan soruşturmalar dergide önemli bir yer tuttu. 1960 İhtilali'nden sonra edebi ve düşünsel konuların yanı sıra iktisadi ve sosyal konular da soruştumalara konu oldu.[1][3] Dergideki düşünsel birikimin gideceği yolu makaleleriyle biçimlendiren Sabahattin Eyuboğlu idi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Akagündüz, Ümüt (1 Aralık 2010). "Yeni Ufuklar Dergisinde Batılılaşma ve Aydın Tartışması (1952–1976)". Folklor/Edebiyat. 
  2. ^ Gelir, Yakup (2007). "Yeni Ufuklar dergisinin sistematik tahlili ve edebiyatımızdaki önemi /". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 
  3. ^ Akagündüz, Umut (2008). "Yeni Ufuklar Dergisi Perspektifinde Türkiye'de Düşünce Hayatı (1952-1965)". Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehmet Başaran, köy edebiyatı hareketinin şiirdeki temsilcilerinden biri olan şair, eğitimci ve yazardır.

Vedat Günyol, Türk çevirmen, eleştirmen, yayımcı ve yazardır.

Eleştiri, bir kişi, eser ya da konuyu doğru ve yanlışlarını göstererek anlatmak amacıyla yazılan kısa metinlerdir. Sanat, edebiyat, düşünce eserlerini hem öz hem yapı yönünde açıklayan, başarılı ve başarısız ya da değerli ve değersiz yönlerini gösteren, bunları örneklerle somutlayıp belirten yazıdır.

İsmail Ferit Edgü, Türk öykücü, şair, romancı, deneme yazarı, yayıncı, sanat koleksiyoneri.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

Garip hareketi, garipçiler ya da birinci yeni; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın kurduğu ve Türk şiirinde yer etmiş anlayışları reddeden ve söyleyiş güzelliğini esas alan edebiyat akımıdır.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Eyüboğlu</span> Türk yazar, akademisyen ve çevirmen

Sabahattin Eyüboğlu, Türk yazar, çevirmen ve akademisyendir.

<i>Milliyet Sanat</i> Kültür ve sanat dergisi

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Talip Apaydın</span> Yazar

Talip Apaydın, Türk toplumcu yazardır.

<i>Doğan Kardeş</i> Türk çizgi roman/çocuk dergisi

Doğan Kardeş, Türkiye'de 1945-1993 arasında aralıklar ile yayınlanmış popüler çocuk dergisidir. 2008-2011 arasında çizgi roman ve manga dergisi olarak yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat teorisi</span> Edebiyat doğasının ve edebiyat analiz yöntemlerinin sistematik çalışmasıdır.

Edebiyat teorisi, edebiyatta bir eleştiri akımıdır. Sıkı bir anlamda edebiyat doğasının ve edebiyat analiz yöntemlerinin sistematik çalışmasıdır.

Yücel, 1935-1956 yıllarında Muhtar Fehmi Enata ve Kemalettin Birsen yönetiminde çıkarılmış aylık kültür, sanat ve fikir dergisidir.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

Orhan Burian,, Türk akademisyen, eğitimci, çevirmen, deneme ve eleştiri yazarı.

Mavi, 1 Kasım 1952'de yayımlanmaya başlayan aylık sanat ve fikir dergisi. 28. sayıdan itibaren Son Mavi adını alan derginin merkezi Ankara'dır. Teoman Civelek derginin sahibi ve editörüyken bu görevlerini daha sonra Özdemir Nutku'ye devretmiştir. Derginin toplam kaç sayı çıktığı konusunda çeşitli görüşler vardır: Erdal Doğan ve Vedat Günyol derginin 36 sayı çıktığını söylerken Öztürk Emiroğlu 32, Memet Fuat 33 sayı çıktığını belirtmiştir.

Yenilik, 15 Aralık 1952 - Aralık 1957 tarihleri arasında çıkan aylık kültür sanat dergisi. Derginin kurucusu ve yöneticisi Naim Tirali idi. 62 sayı olarak çıkan dergi ilk olarak gazete formatında yayımlandı. İlk yılında 8 sayfadan oluşan “Aylık Fikir ve Sanat Gazetesi” ibaresi geçerli oldu. Ocak 1954 sonrasında ise “Aylık Fikir ve Sanat Dergisi” şeklini aldı, sayfa sayısı da artmaya başladı. Derginin logosu mavi bir zemin içinde beyaz bir yazıdan oluşmaktaydı. Dergide kitap ve dergi reklamları dışında banka ve içki reklamları da bazı dönemlerde görüldü. 5 yıllık yayın hayatında satış ücreti 25 kuruştan 50 kuruşa kadar yükselmiştir.