İçeriğe atla

Yeni Sırbistan Partisi

Yeni Sırbistan Partisi
Нова Србија
Nova Srbija
KısaltmaNS
BaşkanVelimir Ilić
Kuruluş tarihi10 Ağustos 1998 (1998-08-10)
ÖnceliSırp Yenileme Hareketi
MerkezObilićev venac 4, Belgrad
Üyelik (2015)95,000[1]
İdeolojiHristiyan demokrasi, Sağ popülizm, Pro-Avrupacılık, Ulusal muhafazakârlık[2]Monarşizm,[3] Adem-i Merkeziyetçilik
Siyasi pozisyonSağcılık
Uluslararası üyelikYok
Avrupa üyeliğiYok
Resmî renklerKoyu gök mavisi
Ulusal Meclis
1 / 250
İnternet sitesi
Sırbistan

Yeni Sırbistan Partisi (Sırpça: Нова Србија, romanize: Nova Srbija; kısalt НС veya NS) Sırbistan'da faal olan popülist ve monarşist bir siyasi partidir. 1998 yılında Sırp Yenileme Hareketi'nden (SYH) ayrılan Velimir Ilić liderliğindeki bir grup muhalif tarafından kuruldu.

Tarihçe

Yeni Sırbistan Partisi, 2000 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Slobodan Milošević'i yenen Sırbistan Demokratik Muhalefeti (SDM) bloğunun bir parçasıydı. Parti, 2003 parlamento seçimlerine Sırp Yenileme Hareketi ile koalisyon yaparak girdi. Bu koalisyon oyların % 7.7'sini ve mecliste 22 sandalye aldı; Yeni Sırbistan'a 9 sandalye tahsis edildi. Yeni Sırbistan 2007 milletvekili seçimlerinde Sırbistan Demokrat Partisi (SDP) ve Birleşik Sırbistan (BS) ile koalisyon halinde katıldı. Koalisyon, oyların % 16,55'ini ve parlamentoda 47 sandalye aldı. Yeni Sırbistan 10 milletvekili ile temsil edildi.

Parti, bir yıl sonra (2008) yeniden yapılan milletvekili seçimlerinde SDP ile tekrar bir koalisyon içinde yer aldı; bu koalisyon % 11.62 oy ve 30 sandalye aldı ve 9'u YS'ye tahsis edildi.

Yeni Sırbistan, 2014 seçimlerinde Sırp İlerleme Partisi (SİP) ve diğer bazı partilerle koalisyon halinde yarıştı. Koalisyon oyların % 48.2'sini ve parlamentoda altısı Yeni Sırbistan'a giden 158 sandalye aldı.

Kaynakça

  1. ^ Milinković, D. (13 Nisan 2015). "Trećina kod naprednjaka" (Sırpça). Večernje novosti. 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  2. ^ Nordsieck, Wolfram (2012). "Serbia". Parties and Elections in Europe. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Hareketi</span> Bulgaristanda bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Hareketi, üyelerinin çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Fas parlamento seçimleri</span>

2011 Fas parlamento seçimleri; 25 Kasım 2011 tarihinde 32.725.847 nüfuslu Fas'ta 13 vilayette ve 48 altbölgede gerçekleştirilen seçimde, 395 milletvekili Meclis'e girmeye hak kazanmıştır. İçişleri bakanlığı %45.4 oranında sandık başına oy vermeye giden seçmen olduğunu yayınlamıştır. Fas'ta yaklaşık 13,5 milyon oyveren bulunmakta olup bu seçimlerde oy verme oranı 2007 seçimlerinin (%37) üstünde, 2002 seçimlerinin (%52) altında gerçekleşmiştir. İç işleri bakanı katılımın güney bölgelerde daha yüksek olduğunu açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Radikal Sol Koalisyon</span>

Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak, kısaltılmış adıyla SYRİZA, Yunanistan'da kurulmuş sosyalist bir partidir. Çok farklı çevrelerden ılımlı veya uç çeşitli sol hareketlerin Synaspismos hareketi önderliğinde birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ivica Dačić</span> Sırbistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanı

Ivica Dačić Sırp siyasetçi. Eski Sırbistan Başbakanıdır. Sırbistan Sosyalist Partisi lideridir ve 27 Temmuz 2014 - 22 Ekim 2020 tarihleri arasında Sırbistan Birinci Başbakan Yardımcısı olmuştur. 22 Ekim 2020 - 1 Ağustos 2022 tarihlerinde Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapmıştır. 26 Ekim 2022 tarihi itibarıyla Birinci Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

DostYunanistan'da 2012 seçimlerine kadar olan süreçte iki parti sistemi bulunmaktaydı. Bu sistemde hakim partiler Yeni Demokrasi (Yunanistan) ve Panhelenik Sosyalist Hareket'iydi. Fakat durum yaşanan ekonomik kriz sonrasında yapılan seçimlerde değişmiştir.

Komünist Parti, Sırbistan'da faaliyet yürüten Titoist komünist parti. Yugoslav komünist lider Josip Broz Tito'nun torunu Joška Broz liderliğindeki komünistlerle birlikte diğer iki komünist partinin birleşmesiyle 28 Kasım 2010'da Belgrad'da kuruldu. Parti başkanı Joška Broz; genel sekreteri Miroslav Jovanović'tir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Solu</span>

Yugoslav Solu, Sırbistan-Karadağ'da faaliyet yürüten sol siyaset yürüten siyasi partiydi. Partinin 1997 genel seçimlerinden sonra Sırbistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'nde 20 sandalyesi vardı. 12 Nisan 2010 yılında feshedildi.

Demokratik Bütünleşme Birliği Kuzey Makedonya'daki en büyük Arnavut siyasi partisi ve ülkenin üçüncü büyük siyasi partisidir. Ülkede Ulusal Kurtuluş Ordusu (NLA) ile Makedon Güvenlik Kuvvetleri arasında 2001 yılında gerçekleşen ihtilaftan hemen sonra parti kuruldu. NLA lideri Ali Ahmeti parti başkanı oldu.

Sırbistan Sosyal Demokrat Partisi Sırbistan'da bir sosyal demokrat siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Hareket Partisi (Sırbistan)</span>

Sosyalist Hareket Partisi Sırbistan'daki küçük sol popülist ve sol milliyetçi bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Boško Obradović</span>

Boško Obradović ) sağcı siyasi parti Dveri'nin kurucusu ve lideri olan Sırp siyasetçi. Partisinin 2017 Sırbistan cumhurbaşkanlığı seçimleri adayıydı.

Tersine Hareket Sırbistan'da merkez sol bir sosyal demokrat siyasi partidir. Partinin lideri Janko Veselinović, Novi Sad Üniversitesi'nde profesör ve Sırbistan İttifakı liderlerinden biri.

Sağlıklı Sırbistan 2017 yılında Čajetina Belediye Başkanı Milan Stamatović tarafından kurulan bölgesel bir Sırp partisidir. Sırbistan Demokrat Partisi'nden ayrıldıktan ve Sırp Halkı'nın Partisi Başkanı Nenad Popović ile Popović'in iktidar partisinin lideri Aleksandar Vučić'in 2017 Sırp Cumhurbaşkanlığı seçimindeki adaylığına verdiği destek konusunda yaşanan anlaşmazlıklardan sonra Milan Stamatović Cumhurbaşkanı için kendisi aday olmaya karar verdi. Destekçileriyle birlikte, kendisini aday gösteren "Sağlıklı Sırbistan İçin" Vatandaş İnisiyatifini kurdu. Stamatović Sırbistan'daki genel oyların %1,15'ini aldı, ancak memleketi Čajetina'da oyların % 61,23'ünü kazanması onu kendi siyasi partisini kurmaya teşvik etti.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Kuzey Makedonya)</span>

Liberal Demokrat Parti, Liberal yönelimli bir Makedon siyasi partidir. Parti, 19 Nisan 1997'de LDP'yi oluşturmak için birleşen Demokratik ve Liberal Parti'nin halefidir. Demokrat Parti'nin o zamanki başkanı olan Petar Goşev, LDP'nin ilk başkanı seçildi. LDP, Liberal International'ın tam üyesidir. Partinin şu anki lideri Monika Zaykova'dır.

<span class="mw-page-title-main">Draginja Vuksanović</span> Karadağlı politikacı

Draginja Vuksanović Karadağlı politikacı ve Karadağ Üniversitesi'nde hukuk profesörüdür. Karadağ Parlamentosunda milletvekili ve Sosyal Demokrat Parti'nin eski başkanıdır. 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde ülke tarihindeki ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olmuştur.

Aleksandar Vučić – Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz, genellikle Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz olarak kısaltılır, Sırp İlerleme Partisi (SNS) tarafından yönetilen bir siyasi koalisyondur. 2020-2022 yılları arasında meclis grubu adı Çocuklarımız İçin olarak seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Demokratik Sırp Partisi</span> Siyasi Parti

Bağımsız Demokratik Sırp Partisi, Hırvatistan'da Hırvat Sırplarının çıkarlarını temsil eden sosyal demokrat bir siyasi partidir. İlerici, Avrupa yanlısı duruşlara sahiptir ve genellikle merkez sol bir parti olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Finlandiya parlamento seçimleri</span>

Finlandiya'da 14 Nisan 2019'da parlamento seçimleri yapıldı. İlk kez hiçbir parti oyların yüzde 20'sinden fazlasını elde edemedi. 2015 seçimlerinde birinci parti olan Merkez Parti, 18 sandalye kaybederek 1917'deki seçimden sonraki en düşük oy oranını elde etti ve dördüncü sıraya geriledi. Sosyal Demokrat Parti ise bir önceki seçime göre altı sandalye daha kazanarak az bir oy farkla birinci parti ünvanını eline aldı, bu 1999'dan sonra parti adına bir ilkti. Aynı zamanda bu seçimde bir önceki seçime göre Yeşiller 5 sandalye ve Sol İttifak ise 4 sandalye daha fazla kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat Köylü Partisi</span>

Hırvat Köylü Partisi Hırvatistan'da 22 Aralık 1904'te Antun ve Stjepan Radić tarafından Hırvat Halk Köylü Partisi (HPSS) olarak kurulan bir tarım siyasi partisidir. 1918'de Yugoslavya Krallığı'nın kurulmasından sonra Parti, Krallığın, Hırvat kısmının kendi kaderini tayin etme hakkının olmasını istedi. Bu onlara, HPSS'nin Hırvatistan'a atanan 58 sandalyenin tamamını kazandığı 1920 parlamento seçimlerinde doruğa ulaşan büyük bir halk desteği sağladı.