
Ada, çevresi bütünüyle sularla çevrili kara parçasına verilen addır. Yeryüzündeki adaların bütünü on milyon kilometrekarelik bir yer kaplar. Adalar, tek tek olabileceği gibi, gruplar halinde de olabilir. Bu şekildeki adalara “takımada” adı verilir. Yarımada ise suyla çevrili, ancak bir tarafından ana kara parçasına bağlı bulunan coğrafi şekildir. Yer bilimi açısından adalar, kıtasal adalar ve okyanus adaları olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Yüzen adalar ise yeni bir yer bilimi konusudur.

Yunanistan yarımadası ile Anadolu yarımadası arasında bulunan ve toplam alanı 23.000 kilometrekare kadar olan 3000'e yakın ada ve adacığa Ege Adaları adı verilir. Ege denizindeki adalar, yüz ölçümleri çok farklı ve sayıları çok fazla olmasına rağmen yine de gruplara ayrılabilirler.

Pitcairn Adaları ya da resmî kullanımı ile Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları, Büyük Okyanus'un güneyinde volkanik kökenli dört adadan oluşan adalar topluluğu. Pitcairn Adaları, Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı bir bölgedir. Tahiti'nin 2170 km güneydoğusunda yer almaktadır ve dünyanın nüfus bakımından en küçük ülkesidir. Adalar topluluğunda üzerinde yerleşim bulunan tek ada olan Pitcairn Adası dışında, üzerinde yerleşme bulunmayan Oeno, Henderson ve Ducie adalarından oluşmaktadır. Deniz yüzeyinden yaklaşık 300 metre yükseklikte engebeli bir yarı kraterdir. Sarp kayalarla çevrili olan adada astropik bir iklim hüküm sürer.

Bering veya İmarpik Denizi, Kuzey Büyük Okyanus'undan, Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları'nın ayırdığı büyük su kütlesi. İki milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Alaska, batısında Sibirya ve Kamçatka Yarımadası, güneyinde Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları ile çevrilidir. Kuzeyindeki Bering Boğazı vasıtasıyla, Arktik Okyanusu'ndaki Çukçi Denizi'nden ayrılır. İsmini, kâşifi Danimarkalı seyrüseferci Vitus Bering'den almıştır.

De Long Adaları, Yeni Sibirya Adaları olarak adlandırılan Rusya'nın Laptev Denizi ve Doğu Sibirya Denizi arasında yer alan adalarının bir kısmıdır. Novaya Sibir Adası'nın kuzeydoğusunda 5 adadan oluşan, toplam yüzölçümü 228 km² olan adalar topluluğudur. 1881 yılında George W. DeLong tarafından keşfedilmişlerdir. 5 adadan en büyüğü Bennett Adası'dır. Adalar topluluğunu
- Jeannette Adası
- Henrietta Adası
- Bennett Adası
- Vilkitskogo Adası
- Zhokhova Adası

Yeni Gine, Avustralya'nın kuzeyinde yer alan ve 785.753 km² yüzölçümü açısından dünyanın en büyük ikinci adasıdır. 779.452 km² lik Türkiye'den 6.301 km² daha büyüktür. Adanın batısı Endonezya'ya ait olup, doğusu Papua Yeni Gine olarak bağımsız bir devlettir.

Küçük Lyahov Adası, Rusya'ya bağlı Yeni Sibirya Adaları'nın, Lyahov Adaları grubuna dahil olan ikinci büyük adasıdır. Yüzölçümü 1325 km2'dir. Kuzeyden Sannikov Boğazı ile Kotelinini Adası'ndan ayrılır.

Semyonovski Adası, Sibirya'nın kuzeyinde, Laptev Denizi'nde Rusya'ya bağlı Yeni Sibirya Takımadaları'nın bir üyesi. Yüzölçümü 5 kilometrekare olan adanın takımadaların en küçük üyelerinden biridir. Yılın büyük bir bölümü buzullar ile kaplıdır. Adada yerleşim yoktur.

Jeannette Adası, Yeni Sibirya Takımadaları'na bağlı, De Long Adaları grubununa bağlı küçük bir adadır. 1881 yılında George W. DeLong tarafından bulunmuştur. 3,3 km² lik yüzölçümü ile ada Yeni Sibirya Takımadaları'nın en küçük üyelerinden biridir. Geçmişte Amerika Birleşik Devletleri kontrolünde olan ada günümüzde Rusya'ya aittir. En yüksek noktası 351 metre olan adanın büyük bölümü buzullar ile kaplıdır.

Celebes Denizi veya Sulawesi Denizi Filipinlerin kuzeyinde Mindanao Adası, Sulu Denizi ve Sulu Takımadaları ile doğuda sıralı Sangihe Adaları, güneyde Sulawesi ve batıda Endonezya'daki Kalimantan ile cevrilmiştir. Deniz büyük bir leğen biçiminde olup 6.200 m derinliğe sahiptir. Kuzey-güney boyunca 675 km, doğu-batı boyunca 837 km ve toplam yüzeysel alan 280.000 km2'dir. Deniz güneybatı tarafından Java Denizi'ndeki Makassar Boğazı'na açılır.

Severnaya Zemlya Türkçesi Yaklaşık 79° 29, 79912 N 97 19,0137 E / 79,496652 paralel ve meridyenleri arasındadır. Burası Sibirya'nın Taymyr Yarımadası ve Vilkitsky boğazı arasında yer alır. Bu adalar Arktik Okyanusu ve iki marjinal denizi ayıran Kara Denizi ve doğuda Laptev Denizi'yle çevrilidir.

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

Tavşan Adası ya da Balıkçı Adası, Marmara Denizi'nde yer alan Prens adalarının bir üyesi. Büyükada'nın 2 km kadar güneyinde, eni boyu 90 m olan, ağaçsız, çıplak bir kara parçasıdır. Adada hem küçüklüğü hem de çoraklığı sebebiyle yerleşim yeri yoktur. Öteki Hayırsız Adalar gibi, ada tavşanı çok olduğu için halk bu adaya Tavşan Adası ismini takmıştır.

Auckland Adaları, Büyük Okyanus'un güneyinde, idari bakımdan Yeni Zelanda'ya bağlı olan takımada. Güney Adası'nın 467 km güneyinde yer alır.

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

Sibuyan Denizi, Filipinler'de Visayas ile Luzon adaları arasında kalan küçük bir denizdir.

Dana Adası, Akdeniz'de, Mersin ili, Silifke ilçesinde kıyı boyunda yer alan bir adadır. Üzerinde antik yerleşme ve tersane kalıntıları bulunur. Dalış yapılan adaya tekne turları yapılmaktadır. Antik adı Pithyussa'dır.

Bunge Toprağı, Sibirya'nın kuzeyindeki Anju Adaları'nda bulunan bir boş ve çorak ara bölgedir. Kotelni Adası ve Faddeyevski Yarımadası arasında yer almaktadır olup 6,200 km²'lik yüzölçüme sahiptir. Adını Rus zoolog ve kâşif Aleksandr Bunge'den almaktadır.

Rusya adalarının bir listesi olan bu liste Rusya'da 3.000 kilometrekare (1.158 sq mi) büyük bir alana sahip tüm adaları ve önemli bazı küçük adaları içerir.
Yakov Sannikov bir Rus tüccar ve Yeni Sibirya Adaları kaşifiydi.