İçeriğe atla

Yeni Queer Sinema

Yeni Queer Sinema, queer temalı bağımsız filmleri içerisine alan ve 1990'ların başında ortaya çıkan bir sinema hareketidir. "Yeni Queer Sinema" terimi ilk olarak 1992'de Amerikalı akademisyen B. Ruby Rich'in, Sight & Sound dergisinde yayınladığı makalede kullanıldı. Bu yıldan itibaren de çeşitli akademisyenler tarafından kullanılmıştır.[1]

Yeni Queer Sinema hareketi, heteronormativiteyi reddeden ve genellikle 1990'lardan itibaren piyasaya çıkan LGBT temalı birçok filmi tanımlamak için kullanılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "GLBTQ New Queer Cinema" (PDF) (İngilizce). Glbtq.com. 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Temmuz 2017. 
  2. ^ "New Queer Cinema" (İngilizce). Mubi.com. 16 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lezbiyen</span> homoseksüel kız veya kadın

Lezbiyen, başka bir kadına fiziksel ve/veya duygusal çekim hisseden kadındır. Lezbiyen, eşcinsel kadın anlamına gelmektedir. Hem kadınlara hem de erkeklere çekim hisseden kadınlar ise biseksüeldirler. Kişinin kendini tanımlaması veya kendine biçtiği cinsel kimlik, davranışlarıyla örtüşmüyor olabilir.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

İran Yeni Dalgası veya İranlı Yeni Dalga, İran sinemasındaki bir akımın adıdır. 1969'da Dariush Mehrjui'nin Gāv (İnek) adlı filmiyle başlayan akım, Mesud Kimiai'nin Gheysar ve Nasser Taqvai'nin Calm in Front of Others filmleriyle devam etti. Akım, yeni kültürel, dinamik ve entelektüel değerler ortaya koydu. İranlı sinema seyircisi de daha titiz hale geldi ve akımı gelişmesi ve başarılı olması yönünde teşvik etti. 3-4 yıl içinde 40-50 civarında kayda değer film çekildi ve İran Yeni Dalgası kurulmuş ve kendisini kabul ettirmiş oldu.

<i>Rekin Teksoyun Sinema Tarihi</i>

Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi, 2005 yılında Oğlak Yayınları'ndan çıkan kitaptır. Arka kapağında belirtildiği gibi "Bugüne kadar Türkiye'de yazılmış ve yayınlanmış en kapsamlı sinema kitabı"dır. Renkli ve siyah beyaz resimlerle de desteklenmiş bu başvuru kitabı tam 1024 sayfadır.

<span class="mw-page-title-main">Cinecittà</span>

Cinecittà, İtalya Roma'da bulunan büyük bir sinema stüdyosudur. 400.000 metrekarelik alanıyla Avrupa'nın en büyük film stüdyosudur [kaynak belirtilmeli] ve İtalyan sinemasının merkezi olarak kabul edilmektedir. Stüdyolar, İtalyan film endüstrisini canlandırma planının bir parçası olarak Faşist dönemde inşa edildi.

Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir.

<span class="mw-page-title-main">Lubunca</span>

Lubunca, labunca ya da labunyaca, Türkiye'de LGBT bireyler tarafından kullanılan bir çeşit jargon. Lubuncaya göre lgbti+'lara "lubunya" onların konuştuğu dile de Lubunca denir ancak bugün Lubunca sadece trans kadınlar değil birçok lgbti+ 'nın konuşabildiği bir jargon haline gelmiştir. Romanca argosundan türese de Çingenece, Yunanca, Arapça, Ermenice ve Fransızca gibi pek çok dilden harmanlanan terimler bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da LGBT hakları</span>

Almanya'da eşcinsellik, açıklık ve tolerans ile baskı ve toplu katliâm arasında değişen olay, durum ve tavırlara şahit olmuş çalkantılı bir tarihe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

Asya Queer Film Festivali, her iki yılda bir Tokyo'da düzenlenen LGBT temalı bir film festivalidir. Festivalde yalnızca Asya menşeli filmler gösterilmektedir.

Üçüncü dalga feminizm, çok sayıda farklı feminist faaliyet ve araştırma kolundan oluşur. Tam olarak sınırları tartışmalı olsa da genelde 1990'ların sonunda başlayıp günümüze dek geldiği kabul edilir. Feminist olmayı yeniden tanımlaması çerçevesinde "bireysel" bir harekettir.

<i>Kalp Atışı Dakikada 120</i> 2017 yapımı Fransız drama filmi

Kalp Atışı Dakikada 120 , Robin Campillo tarafından yönetilen 2017 çıkışlı Fransız drama filmi. Başrollerinde Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois ve Adèle Haenel'in yer aldığı film, eşcinsellik ve Fransa'da 1990'lı yıllarda ortaya çıkan AIDS salgınını konu edinmektedir.

Latin Amerika sineması, Latin Amerika'nın film üretimlerine ve film endüstrilerine atıfta bulunmaktadır. Latin Amerika filmleri hem zengin hem de çeşitlidir ancak başlıca üretim merkezleri Arjantin, Brezilya ve Meksika olmuştur. Latin Amerika sineması, sesin piyasaya sürülmesinden sonra gelişti böylece sınırın güneyindeki Hollywood filminin ihracatına dilsel bir engel oluşturdu.

İkili cinsiyet, sosyal sistem veya kültürel inanç yoluyla cinsiyetin iki farklı, zıt maskülen ve feminen formda sınıflandırılmasıdır.

Queer Palmiye, Cannes Film Festivali seçkisinde yer alan LGBT temalı filmlerin yarışması sonucunda verilen bağımsız bir ödüldür. Ödül ilk defa, 2010 yılında gazeteci Franck Finance-Madureira'nın fikri ile oluşturuldu. Ödül için yarışacak olan filmlerin, Cannes Film Festivali resmî seçkisinde, Belirli Bir Bakış, Uluslararası Eleştirmenler Haftası, Yönetmenlerin On Beş Günü veya ASİT bölümlerinden birinde aday gösterilmesi veya gösterim seçkisine girmesi gerekiyor.

Michael Lynne, Amerikalı film yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan sineması</span>

Kazakistan sineması, Kazakistan merkezli film endüstrisini ifade eder. Bugün, Kazakistan her yıl yaklaşık on beş uzun metrajlı film çekiyor.

Kuir teori, ya da Queer Teorisi, 1990'lı yılların başında toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında çıkmış olan, kuir çalışmaları kapsayan eleştirel kuramlar literatürüdür. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet temelli LGBTI+ hareketinin politik, toplumsal, kentsel, ekonomik bağlamlarını inceler. Batı merkezli, heteronormatif, patriyarkal toplumsal normlara ve tarihyazımına karşı farklı cinsellik tarihlerini yazmayı, toplumsal cinsiyetin farklı yollarını ifade etmeyi amaçlar. Sabit kimlikler ve özcü tanımlar yerine sürekli kendini sorgulayan, akışkan, dönüşen kavramları ve bakış açılarını gözetir.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.

Sony Pictures Releasing, Sony'ye ait bir Amerikan film yayınlayıcısıdır. 1994 yılında Triumph Releasing Corporation'ın halefi olarak kurulan şirket, Columbia Pictures, TriStar Pictures, Screen Gems, Sony Pictures Classic dahil olmak üzere Sony Pictures Entertainment tarafından üretilen ve piyasaya sürülen filmlerin sinema dağıtımını, pazarlamasını ve tanıtımını yürütmektedir. Sony Pictures Animation, Stage 6 Films, Affirm Films, Destination Films şirketleri Sony Motion Pictures Group üyesdir. Aynı zamanda, 1991'den 2005'e kadar Columbia TriStar Film Yayınları olarak bilinen Sony Releasing International adlı uluslararası bir bölümü de vardır.