İçeriğe atla

Yeni Kıbrıs Partisi

Yeni Kıbrıs Partisi
Κόμμα Νέα Κύπρος (Yunanca)
New Cyprus Party (İngilizce)
KısaltmaYKP
Genel sekreterMurat Kanatlı
Slogan(lar)Sözümüz var gelecek kuşaklara kararlıyız, bizi ayıran bu ve tüm duvarları yıkacağız, onlara sınırsız ve silahsız bir Kıbrıs bırakacağız...
Kuruluş tarihi30 Ekim 1989
ÖnceliYurtsever Birlik Hareketi
İdeolojiDemokratik sosyalizm
Siyasi pozisyonSol
Resmî renklerMavi, Sarı
Meclis
0 / 50
Belediyeler
0 / 28
Belediye meclis üyeleri
5 / 280
İnternet sitesi
Kuzey Kıbrıs

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) (YunancaΚόμμα Νέα Κύπρος; İngilizceNew Cyprus Party), 2004 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Yurtsever Birlik Hareketi'nin 8. Olağan Kurultayı'nda oybirliğiyle "Yeni Kıbrıs Partisi" olarak ismini değiştirmesiyle kurulan siyasi partidir. Partinin amblemi ise barış ve evrenselliği simgeleyen mavi zemin üzerinde sarı renkli Kıbrıs haritasıdır.

Partinin amacı Kıbrıs adasının birleşmesini, tüm işgalci askerî güçlerin Kıbrıs adasından çıkarılmasını (Yunan, BM ve Türk askeri) sağlamakla birlikte Kıbrıs'taki mevcut işgali sonlandırmaktır.

YKP, KKTC'de bulunan bir parti olmasına rağmen KKTC'deki genel seçimleri boykot etmektedir. KKTC nüfusunun gerçeği yansıtmadığı, işgalci güçlerin adaya nüfus aktarıp adadaki dengeleri bozduğunu savunan parti, KKTC'nin de sahte bir cumhuriyet olduğunu ve işgal güçlerinin kendi askeri etkinliklerini gizlemek için yarattığı bir yönetim olduğunu savunmaktadır.[1]

Seçim sonuçları

Cumhuriyet Meclisi
Seçim Oy Sandalye Sonuç
# % Sıra # ±
1990Bilinmiyor0.8 3.
0 / 50
Yeni
1993-2003 arası Yurtsever Birlik Hareketi çatısı altında katıldı.
2003-2018 yılları arası seçimlere katılmadı.

Kaynakça

  1. ^ "YKP 33 yaşında: "Barış ve sosyalizm yolculuğu sürüyor"". YENİDÜZEN. 30 Ekim 2022. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meclisi (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin parlamentosu

Cumhuriyet Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yasama organı olan parlamentosudur. Halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik barajı geçmeleri gerekmektedir.

Yurtsever Birlik Hareketi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 1989-2004 yılları arasında etkin olan bir siyasi harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

<span class="mw-page-title-main">2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri</span> Cumhuriyet Meclisi 7. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

2005 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 20 Şubat 2005 tarihinde gerçekleşecek parlamento seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kabinesi</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, KKTC Hükûmeti ya da Kabine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Başbakan'ın başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">2. Soyer Hükûmeti</span>

15. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 2. Soyer Hükûmeti, Cumhuriyet Meclisi'nde 6. dönem milletvekillerinin güvenoyunu alarak 25 Eylül 2006 - 4 Mayıs 2009 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Tatar</span> 5. KKTC cumhurbaşkanı

Ersin Tatar, Kıbrıslı Türk iktisatçı, siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı. 22 Mayıs 2019'dan 23 Ekim 2020'ye Kadar Tatar Hükümeti'nde Başbakanlık görevini üstlendi. 2018-2020 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bundan önce 2009-2013 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimine Ulusal Birlik Partisinin adayı olarak katılmış ve 18 Ekim 2020 tarihinde yapılan ikinci tur seçiminde cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1993 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri</span> Cumhuriyet Meclisi 3. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1993 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 12 Aralık 1993 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Kalelioğlu</span>

Oğuz Kalelioğlu, Türk emekli asker, Kıbrıs mücahidi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">2015 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi</span> KKTCnin 4. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2015 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi, 19 Nisan 2015'te gerçekleşmiş ve %62,34 katılım oranı ile KKTC tarihinde tüm seçimlerdeki en düşük katılım oranına ev sahipliği yaptığı seçim olmuştur. 7 adayın hiçbiri de %50 oy oranını aşamaması üzerine seçim ikinci tura kalmıştır. 26 Nisan 2015'te ikinci tur gerçekleştirilmiştir ve KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı, %60.5 oy oranı ile Mustafa Akıncı olmuştur.

Hakan Dinçyürek, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Sağlık Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">7. Eroğlu Hükûmeti</span>

11. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 7. Eroğlu Hükûmeti, Cumhuriyet Meclisi'nde 4. dönem milletvekillerinden güvenoyunu alarak 8 Haziran 2001 - 13 Ocak 2004 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri</span>

2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) yerel yönetimlerin idarecilerinin belirlenmesi amacıyla 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen seçimlerdir. Bu kapsamda ülkedeki 28 belediyenin başkanları ve belediye meclis üyeleri; 237 muhtar ve 948 ihtiyar heyeti üyesi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Saner Hükûmeti</span>

24. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Saner Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan Vekili Ersan Saner'in başbakanlığında; Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi desteği ile 9 Aralık 2020 tarihinde kurulan azınlık hükûmetidir. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın 2018 erken genel seçimlerinin ardından oluşan UBP-HP hükûmetinden Halkın Partisinin çekilmesi ve Başbakan olan kendisinin Cumhurbaşkanı olmasıyla hükûmetin sona ermesinin ardından görevlendirdiği Ersan Saner tarafından oluşturulmuştur.

27. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 3. Sucuoğlu Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu'nun başbakanlığında; Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi desteği ile 25 Nisan 2022 tarihinde kurulan hükûmettir. Hükûmet 30 Nisan 2022'de Başbakan Faiz Sucuğolu'nun istifası ile çöktü ve 12 Mayıs 2022'de İçişleri Bakanı Ünal Üstel'in yeni hükûmeti kurmasına kadar bakıcı hükûmet olarak görev yaptı.