İçeriğe atla

Yeni Kavaflar Çarşısı

Koordinatlar: 38°25′20″K 27°08′08″D / 38.42222°K 27.13556°D / 38.42222; 27.13556
Yeni Kavaflar Çarşısı
Çarşının beş kapısından biri olan Birlik Kapısı'nın Fevzipaşa Bulvarı'ndan görünüşü
Harita
Genel bilgiler
KonumKonak, İzmir, Türkiye
Koordinatlar38°25′20″K 27°08′08″D / 38.42222°K 27.13556°D / 38.42222; 27.13556
Tamamlanma1929

Yeni Kavaflar Çarşısı, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir çarşıdır.

Tarihçe

1922 İzmir Yangını'nda pek çok iş yerinin zarar görmesi üzerine bir yıl sonra düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'nde esnaf ve zanaatkârların desteklenmesine karar verildi.[1] Bu doğrultuda Ali ve Cemal adlı iki müteahhit kardeş tarafından inşa edilen Yeni Kavaflar Çarşısı, 1929'da tamamlandı ve altmış dört dükkânla hizmet vermeye başladı.[1] 1981'de İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillendi.[2] 2008-2009 arasında Konak Belediyesi tarafından restore edildi.[2][3][4][5][6] Ekim 2020'deki Ege Denizi depremi binada hasara neden oldu.[7]

Mimari

Beş kapısı bulunan Yeni Kavaflar Çarşısı'nın Birlik, Kuvvet ve Varlık kapıları Fevzipaşa Bulvarı'na, Kavrukzade Kapısı Kemeraltı'na ve Sevinç Kapısı Mantocular Çarşısı'na açılmaktadır.[1] Çarşıdaki dükkânlar çift sıralı ve iki katlıdır.[8] Dükkânların arasındaki sokakların üzeri camla örtülüdür.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b c Gümüş, Onur (12 Aralık 2015). "Kemeraltı Klasikleri: Kavaflar Çarşısı". Ege Meclisi. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018. 
  2. ^ a b "Kavaflar Çarşısı'na Görkemli Açılış". Mücadele. 12 Ekim 2009. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018. 
  3. ^ "Kavaflar Çarşısı". TARKEM. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018. 
  4. ^ "İzmir'de Tarihî Kavaflar Çarşısı'nın Restorasyonu Tamamlandı". Haberler.com. 5 Ekim 2009. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018. 
  5. ^ "Kavaflar Çarşısı'na restorasyon". Hürriyet. 27 Ekim 2008. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018. 
  6. ^ "Kavaflar Çarşısı hayata dönüyor". NTV.com.tr. 5 Kasım 2009. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018. 
  7. ^ "Ege'de 6.6 büyüklüğünde deprem | İzmir'de binalar yıkıldı, 12 kişi yaşamını yitirdi". Evrensel. 30 Ekim 2020. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2020. 
  8. ^ a b "Kavaflar Hanı (Çarşısı)". erolsasmaz.com. 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Saat Kulesi</span> İzmir, Türkiyede bir saat kulesi

İzmir Saat Kulesi, İzmir'de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901'de inşa edilmiş tarihî saat kulesidir. İzmir'in simgesi hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kızlarağası Hanı</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Kızlarağası Hanı İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Kemeraltı</span> İzmir, Türkiyede tarihî bir çarşı

Kemeraltı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Konak ilçesindeki Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı'na kadar ulaşan ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde yaşandığı semt ve çarşıdır. Fevzipaşa Caddesi ve Eşrefpaşa Caddesi çarşının kara sınırlarını oluşturur.

Direklerarası, İstanbul'un Fatih ilçesinde, 1728-1729'da Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın yaptırdığı külliyenin bir parçası olan sütunlu çarşıya ve bu çarşının üzerinde bulunduğu caddeye verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

Kemeraltı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, adını içinde bulunduğu Kemeraltı Çarşısı'ndan alan, çarşının ana güzergahlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki camidir. Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa Camii ve Mûsâ Bâlî Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Çankaya Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 22 Mayıs 2000'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Çorakkapı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Çorakkapı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde, Basmane semtinde bulunan, Basmane Garı'nın karşısındaki cami.

<span class="mw-page-title-main">Sinyora Giveret Sinagogu</span> İzmir, Türkiyede bir sinagog

Sinyora Giveret Sinagogu, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir sinagogdur. Kemeraltı'ndaki tarihî sinagoglardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hatuniye Camii, Hacı Hüseyin Ağa tarafından eşi Tayyibe Hatun adına o dönem "Tilkilik" olarak adlandırılan bölgede yaptırılan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Sahaflar Çarşısı</span>

Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Sahaflar Çarşısı ya da İstanbul Sahaflar Çarşısı, Fatih'te bulunan ve eski-yeni kitapların satıldığı tarihi çarşı. Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi, Kapalıçarşı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne olan yakınlığı nedeniyle eskiden bir kültür odağıydı. Zamanla sahafların ve satılan kitapların öncelik ve nitelikleri değişse bile halen Fatih'in uğrak yerlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu</span> Yunanistanın diplomatik temsilciliği

Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan ve Yunanistan tarafından kullanılan dış temsilciliktir. İzmir'e ek olarak Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Denizli, Isparta, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerine de hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şadırvanaltı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Şadırvanaltı Camii veya Şadırvan Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bandabuliya (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada bir sebze çarşısı

Bandabuliya, bir diğer adıyla Belediye Çarşısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da kurulan ilk kapalı sebze çarşısıdır. Mevcut binanın yapılmasından önce açık bir pazar alanı olarak Bandabuliya'nın tarihi Lüzinyanlar dönemine kadar gitmektedir. Bandabuliya'da ticaret için dükkânlar ve tezgahlar bulunurdu. Ayrıca, konaklama için odalar da bulunurdu. Bu odalarda, dükkân ve tezgah sahipleri konaklardı. İlk inşa edildiğinde üstü tamamen açık olan çarşı 1932'de Arasta'nın ucuna bugün olduğu şekli ile kurulmuştur. Günümüzde Kıbrıs'a özgü yiyecek, içecek, baharat, sebze ve meyvelerin satıldığı tarihi bir mekandır. Ayrıca, Bandabuliya'da kafe, lokanta, kulüp ve eğlence mekanı olarak kullanılan dükkânlar yer almıştır.

Portekiz Sinagogu, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir sinagogdur. Kemeraltı'ndaki tarihî sinagoglardan biri olan bina, günümüzde kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konak, Konak</span>

Konak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ve bağlı bulunduğu ilçeye adını veren İzmir Hükûmet Konağı ve Konak Meydanı ile belediye ve diğer yönetim binaları bu mahallede bulunmaktadır. Mahalle iki kısımdan oluşmaktadır: Bunlardan biri Kordon, vapur iskelesi, metro ve tramvay istasyonu, belediye ve kamu binalarının bulunduğu sahil kesimi, diğeri de Kemeraltı'nın Anafartalar Caddesi'nin denize bakan tarafında kalan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">100. Yıl Çarşısı</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan alışveriş ve ofis kompleksi

100. Yıl Çarşısı ve Büro Binaları, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan 1967-1981 tarihleri arasında inşa edilmiş çok katlı alışveriş ve ofis kompleksi.