İçeriğe atla

Yeni Hollywood

Yeni Hollywood, Hollywood sinemasında 1960-1980 yılları arası bir grup yeni nesil genç film yönetmenlerinin ön plana çıktığı sanat hareketidir. Amerikan Yeni Dalgası veya Hollywood Rönesansı şeklinde adlandırmalar da mevcuttur. Yeni Hollywood Hareketi, film türlerini, pazarlama stratejilerini ve büyük stüdyoların film yapımcılığına yaklaşımlarını etkilemiştir.[1] Yeni Hollywood filmlerinde, Yönetmenler, yapım stüdyolarından daha fazla sorumluluk üstlenmiş, kendilerini öne çıkartacak özgün projeler üretmiş ve otör rolünü üstlenmişlerdir.

Yeni Hollywood döneminin erken dönemlerinde başarılı olarak, Bonnie and Clyde, The Graduate, Rosemary's Baby, Night of the Living Dead, The Wild Bunch, ve Easy Rider gibi filmler gösterilmektedir.

Tarih

Arkaplan

1948 Paramount Davası ve televizyonun ortaya çıkışı Sinema salonlarının gücünü zayıflattığı yıllarda stüdyo sistemi başlangıçta kârlılığı korumak için Technicolor, geniş ekran süreçleri, Sinemaskop, stereo ses ve 3-D gibi birçok yeni teknik iyileştirmeler yaptı. Ancak, bunlar genellikle kârı artırmada yeterli olmadı.[2] 1957'de Life dergisi 1950'leri Hollywood için "korkunç on yıl" olarak adlandırdı.[3]

1950'lerde ve 1960'ların başında, Hollywood'a daha büyük ekranlardan, daha geniş çerçeveden ve geliştirilmiş sesten yararlanan müzikaller, tarihi destanlar ve diğer yüksek bütçeli filmler hakim oldu. Bu nedenle, 1957 gibi erken bir tarihte, dönem bir pazarlama stratejisi gereğince "Yeni Hollywood" olarak adlandırıldı.[3] Ancak izleyiciler azalmaya devam etti ve 1960'ların ortalarında endişe verici derecede düşük seviyelere ulaştı. Tora dahil olmak üzere birkaç maliyetli başarısızlık! Tora! Tora! Tora! ve Hello, Dolly! başarısını tekrarlamak için yapılan başarısız girişimler, stüdyolar üzerinde büyük bir baskı oluşturdu.[4]

1960'larda Baby Boomer nesli reşit olmaya çağına geldiğinde, "Eski Hollywood" hızla para kaybediyordu; stüdyolar, çok değişen izleyici demografisine nasıl tepki vereceklerinden emin değillerdi. Dönem boyunca pazardaki değişim, 1960'ların ortalarında orta yaşlı izleyici kitlesi daha genç, daha varlıklı, üniversite eğitimli bir kitleye dönüştü: 1970'lerin ortalarında, tüm sinemaseverlerin %76'sı 30 yaşın altında, bunların %64'ü üniversiteye giden insanlardan oluşmaktaydı.[5] Hem sanatsal hem de ticari Avrupa filmleri özellikle Commedia all'italiana, Fransız Yeni Dalgası, Spaghetti Western ve uzak asyadan Japon sineması[6] Amerika Birleşik Devletleri'nde hoşnutsuz gençlerin yeni ilgi odağıydı.[7][7] Bu ekonomik gerileme döneminde ve pahalı film fiyaskolarından kaynaklanan kayıpların ardından stüdyoların hissettiği çaresizlik, genç yönetmenler ve yapımcıların daha fazla kontrol sağlamasına olanak tanıyarak yeniliğe ve risk almalara yol açtı.[8] Bu nedenle, stüdyolar, Avrupa'nın "sanat filmleri" ile bağlantı bulan izleyici kitlesini yakalama girişiminde, bir dizi genç film yapımcısını işe aldı ve filmlerini nispeten az stüdyo kontrolü ile yapmalarına izin verdi. Bu yenilikler New Hollywood hareketinin ön gösterimi oldu.

Bonnie and Clyde

Kaynakça

  1. ^ "50 best movies from the 1970s". Stacker. 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2023. 
  2. ^ David E James, Allegories of Cinema, American Film in the Sixties, Princeton University Press, New York, 1989, pp. 14–26
  3. ^ a b Hodgins, Eric (10 Haziran 1957). "Amid Ruins of an Empire a New Hollywood Arises". Life. s. 146. Erişim tarihi: 22 Nisan 2012. 
  4. ^ Schatz (1993), ss. 14–16
  5. ^ Belton (1993), s. 290
  6. ^ "Bob Rafelson". Projections 10. 1999. doi:10.5040/9780571344635.ch-025. 
  7. ^ a b "Arthur Penn's 'Bonnie and Clyde': A New Style of Film - TIME". 21 Nisan 2011. 21 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Schatz (1993), ss. 14–16

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akira Kurosava</span> Japon film yönetmeni (1910–1998)

Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MTV</span> ABD merkezli müzik ve gençlik kanalı

MTV, MusicTelevision, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir müzik ve gençlik kanalı.

Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.

Avrupa Avantgarde Sineması, özellikle iki dünya savaşı arasındaki dönemde, Avrupa sinemasında etkili olan bir dizi akıma verilen toplu isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Elia Kazan</span> Amerikalı film yönetmeni (1909 – 2003)

Elia Kazan doğum adıyla Elias Kazancıoğlu, Yunan asıllı Amerikalı yönetmen ve yazar. Özellikle Tennessee Williams ve Arthur Miller'ın oyunlarını sahneleyerek tiyatroda büyük başarı kazanmış, etkileyici filmleriyle sinema sanatının ustaları arasına girmiştir.

Columbia Pictures Industries, Inc. sinema ve televizyon filmleri çeken bir film şirketidir. Columbia TriStar Motion Picture Group'un bir parçası olup daha sonra Sony Pictures Entertainment tarafından satın alınmış ve Sony Pictures Entertainment bir parçası olmuştur.

İran Yeni Dalgası veya İranlı Yeni Dalga, İran sinemasındaki bir akımın adıdır. 1969'da Dariush Mehrjui'nin Gāv (İnek) adlı filmiyle başlayan akım, Mesud Kimiai'nin Gheysar ve Nasser Taqvai'nin Calm in Front of Others filmleriyle devam etti. Akım, yeni kültürel, dinamik ve entelektüel değerler ortaya koydu. İranlı sinema seyircisi de daha titiz hale geldi ve akımı gelişmesi ve başarılı olması yönünde teşvik etti. 3-4 yıl içinde 40-50 civarında kayda değer film çekildi ve İran Yeni Dalgası kurulmuş ve kendisini kabul ettirmiş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jim Sheridan</span> İrlandalı film yönetmeni

Jim Sheridan İrlandalı film yönetmeni. 6 kez Oscar'a aday gösterilmiştir. My Left Foot, In the Name of the Father ve Yeni Bir Ülkede filmleri ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Langlois</span> Fransız devlet adamı (1914-1977)

Henri Langlois, filmlerin korunması ve onarımı konusunda çalışmış bir öncüdür. Fransız Sinematek'inin kuran ve geliştiren kişidir.

<i>Dönüşü Olmayan Yol</i>

Dönüşü Olmayan Yol 1967 ABD yapımı suç gerilim filmidir. Özgün adı Point Blank tir. "Point Blank" bir balistik ve adli tıp terimi olup ateşli silahlarla yapılan "yakın atış" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde sinema</span>

Sovyetler Birliği'nde sinema veya Sovyet sineması veya Devrim sineması diye Sovyetler Birliği'nde üretilen sinema filmleri adlandırılır.

<i>Bonnie ve Clyde</i> (film)

Bonnie ve Clyde, 1967 yılı ABD yapımı sinema filmi.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Durumcu Enternasyonal</span> Uluslararası sosyal devrimci bir organizasyon (1957–72)

Durumcu Enternasyonal (SI), 1957'de kurulup, 1972'ye kadar devam eden Avrupa'nın önde gelen entelektüel, siyasi teorisyen ve avangart sanatçılarının oluşturduğu uluslararası sosyal devrimsel harekettir.

Filmin Öyküsü: Bir Yolculuk (İng. The Story of Film: An Odyssey), 2011 yılında yayınlanan, başlangıcından günümüze sinemanın tarihini ve öne çıkan isimlerini örneklerle anlatan, 15 bölümlük bir belgeseldir. Kuzey İrlandalı film eleştirmeni Mark Cousins tarafından, 2004 yılında yayınladığı The Story of Film kitabından bizzat filme uyarlanmış ve yol filmi tarzında çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan sineması</span>

Kazakistan sineması, Kazakistan merkezli film endüstrisini ifade eder. Bugün, Kazakistan her yıl yaklaşık on beş uzun metrajlı film çekiyor.

<span class="mw-page-title-main">Feminist sanat</span>

Feminist sanat, 1960'ların sonu ve 1970'lerin feminist hareketiyle ilişkili bir sanat kategorisidir. Feminist sanat, kadınların yaşamları boyunca deneyimledikleri toplumsal ve politik farklılıkları vurgular. Bu sanat biçiminden umut edilen kazanım, eşitliğe veya özgürlüğe yol açma umuduyla dünyaya olumlu ve anlayışlı bir değişiklik getirmektir. Kullanılan medya, resim gibi geleneksel sanat biçimlerinden performans sanatı, kavramsal sanat, vücut sanatı, zanaatçılık, video, film ve lif sanatı gibi daha alışılmışın dışında yöntemlere kadar uzanmaktadır. Feminist sanat, yeni medyanın ve yeni bir bakış açısının dahil edilmesi yoluyla sanatın tanımını genişletmeye yönelik yenilikçi bir itici güç olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Estelle Parsons</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Estelle Margaret Parsons Amerikalı aktris, şarkıcı ve sahne yönetmenidir.

Arthur Hiller Penn Amerikalı bir film, televizyon ve tiyatro yönetmeni ve yapımcısıydı. Amerikan Yeni Dalgası ile yakından ilişkili olan Penn, 1960'lar boyunca drama The Chase (1966), biyografik suç filmi Bonnie ve Clyde (1967) ve komedi Alice's Restaurant (1969) gibi eleştirmenlerce beğenilen filmler yönetti. Ayrıca, beğenilen revizyonist Western Little Big Man (1970) ile de dikkat çekti. Night Moves (1975) ve The Missouri Breaks (1976) filmleri ticari olarak başarılı değildi ancak ilki olumlu eleştiriler aldı.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Hollywood</span>

Klasik Hollywood sineması veya Hollywood'un Altın Çağı, ilk kez 1910'lardan 1920'lere sessiz sinema döneminin son yıllarında gelişen film yapımının hem anlatı hem de görsel tarzını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Daha sonra Hollywood'un Altın Çağı'nda, yaklaşık 1927'den 1969'a kadar Amerikan sinemasının karakteristik özelliği haline geldi. Sonunda dünya çapında film yapımcılığının en etkili ve yaygın tarzı haline geldi.