İçeriğe atla

Yeni Hamam, Selanik

Koordinatlar: 40°38′21″K 22°56′54″D / 40.63917°K 22.94833°D / 40.63917; 22.94833
Yeni Hamam
Yeni Hamam
Harita
Genel bilgiler
TürHamam
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
KonumSelanik, Yunanistan
Koordinatlar40°38′21″K 22°56′54″D / 40.63917°K 22.94833°D / 40.63917; 22.94833
YaptıranHüsrev Kethüda
Tamamlanma16. yüzyıl

Yeni Hamam (Yunanca: Γενί Χαμάμ) Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır. On altıncı yüzyılın son çeyreğinde, muhtemelen Sokollu Mehmed Paşa'nın kahyalığını yapan Selanik'teki bir vakıf sahibi, Hüsrev Kethüda tarafından yaptırılmıştır. Kadınlar ve erkekler bölümlerinin ayrı olduğu çifte hamam tipindeki yapı alışıldık hamam plan yerleşimine sahiptir.[1] Günümüzde Kassandros ve Agios Nikolaos caddelerinin kesişiminde yer almaktadır.

Tarih

Yapı, Selanik'in Yunanistan Krallığı'na 1912 yılında ilhak edilmesinin ardından şehirdeki diğer hamamlardan farklı olarak hamam işlevini yitirmiş ve kapatılmıştır.[2] 1919 yılında istimlak edilen alan 1937 yılında özel bir mülk olarak satılmış ve depo olarak kullanılmıştır.

1980'li yılların ortasına kadar hamam yapısının içi kışlık sinema, bahçesi ise yazlık sinema olarak faaliyet göstermiştir. 1990'lı yılların ortasında yaz aylarında "organizaztion parallaxi" burada sinema gösterimleri düzenlemiştir. Daha sonra burada "Sevilla" adında bir taverna açılmıştır.

Uzun bir süre boyunca Yunan müzisyen ve şarkıcıların sahneye çıktığı bir konser salonu olarak kullanılmıştır. Günümüzde bir özel mülk olan yapı kafe, bar ve restoran olarak "Aegle Yeni Hamam" ismiyle kullanılmaktadır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης, Rekos, D. Nalpantes, Thessaloniki 1997, p.146
  2. ^ Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, Εξάντας, Χ. Ζαφείρης, Αθήνα 1997, p.136
  3. ^ See ex.1

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Yanya</span>

Yanya, 70.203 nüfus (2001) ile Yunanistan'ın Epir bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. Kuruluş yılı İS 510 yılıdır. John'un koruması altında kurulduğundan dolayı, Yunancada "Yahya'nın Şehri" anlamındaki İoannina adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yunanistan ayaklanmaları</span>

2008 Yunanistan ayaklanmaları 6 Aralık 2008'de Atina'da polis Epaminondas Korkoneas'ın silahından çıkan mermiyle 15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos 'un ölümüyle sonuçlanmasıyla başladı. Bu olayın ardından öncelikle başkentte ardından tüm ülkede anarşistler ve hükûmet karşıtları polise karşı ayaklandı ve polisle çatışmaya başladı. Göstericiler molotofkokteylleri ile özel mülklere saldırdı. Atina'nin ardından çatışmalar ülkenin ikinci büyük şehri Selanik'e sıçradı.

<span class="mw-page-title-main">Yenice Muharebesi</span> I. Balkan Savaşıda bir muharebe

Yenice Muharebesi veya Giannitsa Muharebesi, 19- 20 Ekim (2- 3 Kasım 1912 tarihleri arasında yapılan, Yunanların zaferiyle sonuçlanan bir Balkan savaşı muharebesi. Gerek Yunan ordusunun doğru taktiği, gerek de Yunan ordusunun ve donanımının sayıca Osmanlı Devleti'nin savaştaki ordusundan fazla olması Yunan ordusunun zaferini kesinleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PAE İraklis 1908</span>

İraklis Selanik merkezli Gymnastic Club İraklis'in futbol şubesidir. İsmini Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde ise Herkül olarak geçen yarı tanrı karakterden almıştır. Super League (Yunanistan)'de mücadele eden takım Selanik'in en eski futbol takımıdır. Günümüzde Yunanistan Futbol Federasyonu'na bağlı olmakla birlikte kurulduğunda Selanik Futbol Federasyonu'na bağlı idi. 1976'daki Yunan Kupası ve 1985'teki Balkan Kupası şampiyonlukları kulübün en önemli başarılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Uluslararası Havalimanı</span>

Selanik Uluslararası Havalimanı veya Selanik Uluslararası Havalimanı “Makedonya” Yunanistan’ın kuzeyinde, büyük şehirlerinden Selanik yakınlarında yer alan ülkenin ana havalimanıdır. Hem sivil hem askerî kullanımı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Selanik)</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Ayasofya veya Kutsal Bilgelik Kilisesi, Selanik'te bulunan dinî yapılardan biridir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir ve UNESCO listesindedir. Üçüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 7. asırda inşa edilmiştir. İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmıştır. Kilisenin içine ikonlar çizilmiştir. Binanın planı Yunan haçı şeklindedir ve orta Bizans devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Alaca İmaret Camii</span> Selanikte Bir Camii

Alaca İmaret Camii, Selanik'te yer alan XV. yüzyılda yapılan Osmanlı dönemi camilerinden biridir. 1484 yılında İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Selanik)</span>

Yeni Cami, Selanik’te yer alan 20. yüzyıl başında yapılan Osmanlı dönemi camilerinden biridir. Hamidiye semtinde kurulmuştur. Caminin mimari Sicilyalı İtalyan mimar Vitaliano Poselli’dir. Günümüzde sergi salonu olarak hizmettedir. Bu tarihî yapı Hamidiye Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tahsin Paşa</span>

Hasan Tahsin Paşa (1845–1918), Birinci Balkan Savaşı'nda görev almış Osmanlı subayı.

<span class="mw-page-title-main">Aristoteles Üniversitesi</span>

Aristoteles Üniversitesi, Yunanistan'da bir devlet üniversitesidir. 1925 yılında Selanik'te kurulmuştur. Yunanistan'ın en büyük üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Sancağı</span>

Selanik Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Selanik idi.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Metrosu</span>

Selanik metrosu, Yunanistan'ın ikinci büyük şehri Selanik'te inşaatı devam eden bir yeraltı hızlı ulaşım sistemidir. Bu mega proje için tahmini maliyetler, ana hat için 1,62 milyar euro ve Kalamarya uzantısı için 640 milyon euro olup toplamda 2.26 milyar euro tutarındadır. Proje, büyük ölçüde Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ABKF) tarafından sağlanan krediler ve Yunan hükûmetinin fonlarıyla finanse edilmektedir. Yunan-İtalyan konsorsiyumu tarafından yapılan inşaat, Atina Metrosu ve Atina Tramvayı'nın inşaatını denetleyen Yunan devletine ait bir şirket olan Attiko Metro A.Ş. tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik'in Erken Hristiyan ve Bizans Anıtları</span>

Selanik şehri, Yunanistan'ın Makedonya bölgesinde yer alır ve Bizans İmparatorluğunun en önemli ikinci şehri idi. Orta Çağ'da Hristiyanlık için önemli bir rol oynadı ve etkileyici binalarla süslendi. 1988 yılında Selanik'in on beş anıtı UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelendi:

<span class="mw-page-title-main">Selanik (bölgesel birim)</span> Yunanistanın bölgesel birimi

Selanik, Yunanistan'ın bölgesel birimlerinden biri. Orta Makedonya periferisine bağlı Selânik bölgesel birimi bölgenin de merkezi olan Selanik kentini içinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Sultan (III. Murad'ın kızı)</span> Hanedan üyesi

Fatma Sultan, III. Murad ile Safiye Sultan'ın kızı, III. Mehmed'in kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Kaminiatis</span> Bizans tarihçi

İoannis Kaminiatis, O zamanlar Bizans İmparatorluğu'nun en büyük şehirlerinden biri olan Selanik'te, 904 yılında Trabluslu Leon liderliğindeki bir Sarazen kuvveti tarafından kuşatılıp yağmalandığında yaşayan bir Yunan idi. Şehrin talan edilmesi hakkında yazdığı Selanik'in ele geçirilmesi hakkında adlı anlatımından günümüze dört el yazması ulaşmıştır; bunlardan hiçbiri on dördüncü yüzyıldan önce yazılmamıştır ve bu durum metnin gerçekliği konusunda bazı endişelere neden olmaktadır.

Venizelu istasyonu, Selanik Metrosu'nun 1. ve 2. hatlarında yer alan önemli bir istasyondur. İstasyon, şehirdeki ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve yolculara hızlı ve etkili bir ulaşım imkanı sunmak amacıyla inşa edilmiştir. Adını, Yunanistan'ın Liberal Başbakanı Eleftherios Venizelos'tan almaktadır. Venizelu istasyonu'nun inşaatı halen devam etmektedir ve 2023 yılında hizmete girmesi planlanmaktadır. Ancak, inşaat süreci boyunca önemli arkeolojik buluntuların keşfedilmesi, istasyonun tamamlanmasını geciktirmiştir. Attiko Metro şirketi, istasyonun inşaatını denetlemekte ve bu arkeolojik alanı yüksek öneme sahip bir tarihi alan olarak belirlemiştir. İstasyonun büyük bir arkeolojik keşif yeri olarak kabul edilmesinin nedeni, Roma dönemine ait olan Decumanus Maximus adlı ana caddeye ait kalıntıların bulunmasıdır. Bu cadde, Via Egnatia'nın rotasında yer alır ve Roma döneminde Selanik'in önemli bir ticaret ve yaşam merkezi olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Gümülcine)</span>

Yeni Cami, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1585 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. 1580'lerden kalma İznik çinilerine sahip, Yunanistan'da ayakta kalan tek yapıdır. Cami, Gümülcine'nin merkezinde, Rodop Müftülüğü'nün bitişiğinde yer almaktadır. Caminin yanında Saat Kulesi bulunur ve civar bölgelerde Osmanlı hamamları bulunur. Adına rağmen 1608 tarihli Eski Cami'den önce inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bey Hamamı</span> Selanik, Yunanistandaki bir Osmanlı hamamı

Bey Hamamı, Cennet Hamamı, veya Sultan II. Murad Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Panagia Chalkeon Kilisesi'nin doğusunda, Egnatia Caddesi üzerinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır.