İçeriğe atla

Yeni Cami (Selanik)

Koordinatlar: 40°36′56″K 22°57′24″D / 40.61556°K 22.95667°D / 40.61556; 22.95667
Yeni Cami
Yeni Cami
Harita
Temel bilgiler
KonumSelanik, Yunanistan
Koordinatlar40°36′56″K 22°57′24″D / 40.61556°K 22.95667°D / 40.61556; 22.95667
İnançİslam
Açılış1902
Mimari
Mimar(lar)Vitaliano Poselli
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
Özellikler
Minare sayısı1 (günümüzde yıkık)

Yeni Cami (Yunanca: Γενί Τζαμί Gení Tzamí), Selanik’te yer alan 20. yüzyıl başında yapılan Osmanlı dönemi camilerinden biridir. Hamidiye semtinde kurulmuştur. Caminin mimari Sicilyalı İtalyan mimar Vitaliano Poselli’dir. Günümüzde sergi salonu olarak hizmettedir. Bu tarihî yapı Hamidiye Camii olarak da bilinir.

Tarih

Yeni Cami’nin 1902-1912 arasındaki görünümü (kartpostal)

1902 yılında Selanik’te son yapılan Osmanlı camisi Yeni Cami’dir. Cami, Hacı Hayrı Paşa Caddesi (bugün arkeoloji müzesi caddesi) ile Sezai Paşa Sokağı (bugün Praxitelous sokağı) kavşağında Yahudilikten Müslümanlığa geçen cemaat (dönme, Sabetaycı) tarafından yapılmıştır. 1925’ten sonra arkeoloji müzesi yapılmıştır. Mimarlara göre bu cami mimarisi, İslam kültürü, Avrupa kültürü ve camiyi kuranların kimliklerini yansıtan bir etki ve tarzların karışımı, Doğu Roma, İslam ve neoklasik etkileri gösteren bir eserdir.

Cami özelliğinin ortadan kaldırılması

1924 sonrasında Yeni Cami, Anadolu’dan gelen Rum mültecilerin kaldığı yer olmuştur. 1963 yılında cami Selanik Arkeoloji Müzesi ek binası olarak işlev kazanmıştır. Bu tarihten itibaren Yeni Cami avlusunda birçok Roma ve erken Hristiyanlık dönemi eserleri sergilenmiştir.[1] Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1986 yılında restore edilen tarihî mekân hâlen Selanik Belediyesi tarafından sergi salonu olarak kullanılıyor.[2]

90 yıl sonra cami olarak açılması

Osmanlı İmparatorluğu döneminden kısa zaman sonra cami özelliği ortadan kaldırılan Yeni Cami’de 2013 yılında Ramazan Bayramı için cami ibadete açılmıştır.[2] Gümülcine Medrese-i Hayriye yönetimi tarafından, sergi salonu olarak kullanılan yapıyı ibadet amacıyla kullanmak için Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris’e başvurulmuştur.[3]

Tekrar ibadete kapatılması

Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Yeni Cami’ye Batı Trakyalı Türklerin seçtiği müftü yerine, bakanlığın atadığı İskeçe Müftüsü tarafından Ramazan Bayramı namazı öncesi bir imam ve bir müezzin görevlendirilmişti. Ancak Selanik’te yaşayan Türklerin kurduğu Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği üyeleri, bu kararı protesto etmiş ve camiye gitmeme çağrısı yapmıştı. Selanik'te yıllarca kapalı duran ve 2013 yılı Ramazan Bayramı namazı için açılan Yeni Cami'ye atanan imam ve müezzin İskeçe'ye geri döndü.[4][5]

Yeni Cami, Ramazan ayının başlangıcını kutlamak üzere 10 Nisan sabahı ibadete açıldı. 102 yıl sonra ilk namaz 10 Nisan 2024 tarihinde bayram namazı, Mısır asıllı İmam Taha Abdelgalil tarafından saat 07:30’da başlatıldı. Yarım saat süren ibadet, Arapça olarak gerçekleştirildi. Ardından Arapça ve Yunanca vaazlar verildi. Bu açılış günü Yunanistan’ın Din İşleri Genel Sekreterliği’nin kararıyla mümkün oldu.[6]

Kaynakça

  1. ^ Yeni Djami 27 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. thessaloniki.travel (İngilizce)
  2. ^ a b ""Selanik'teki Osmanlı camii 90 yıl sonra bayram namazına kavuşuyor", Zaman, 8 Ağustos 2013, Perşembe". 26 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  3. ^ ""Selanik'teki Yeni Cami'de 90 yıl sonra namaz kılındı", Azınlıkça, 01.04.13". 7 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  4. ^ ""Selanik'te 3 kişi namaz kılınca cami kapandı", Milliyet, 20.08.2013". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  5. ^ ""Yunanistan'da cami kapandı!", HaberTürk, 19 Ağustos 2013 Pazartesi". 25 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  6. ^ "Yunanistan Selanik Yeni Camii'nde Bayram Namazı « HABERGR". Haber GR. 10 Nisan 2024. Erişim tarihi: 10 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Bayramı</span> Ay takvimine göre şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı

Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı, İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

<span class="mw-page-title-main">Minare</span>

Minare, İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

Şapçı, Yunanistan'da, Batı Trakya'da, Rodop vilayetinin (nomos) Gümülcine'den sonra ikinci büyük şehridir. Konum itibarıyla, Dedeağaç-Gümülcine yolunun ortasında yer almaktadır.

Şahadet Camii veya diğer adlarıyla Kale Camii veya Saray Camii, Bursa'da Tophane semtindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Efendi Camii</span>

Ramazan Efendi Camii İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde bir camidir. 1585'te Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Kuvayı Milliye caddesinin otobüs duraklarında biten yönündedir. Tek minareli, kırma çatılıdır. Çeşitli tamirler görmüştür. Dede Efendi bu caminin tamirine destek vermiştir. Hüsrev Çelebi Camii, Bezirganbaşı Camii adıyla da bilinir. Ramazan Efendi denmesinin sebebi buradaki tekke şeyhinin adının Ramazan Efendi oluşundandır. Ramazan Efendi, cami giriş kapısının solunda yapıya bitişik türbesinde yatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tabaklar Camii</span>

Tabaklar Camii, Konyalı Biraderler Camii ya da Debbağlar Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Hacı Ferhat Ağa ve Hacı Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aşçıbaşı Camii</span>

Aşçıbaşı Camii veya Aşçıbaşı Mehmet Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi bir camidir. IV. Mehmet'in aşçıbaşısı olan Pervane Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1650 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1652 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Osmanlı Camii, Arnavutköy'de bir cami. Horasan şeklinde, 1595 tarihinde yapılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Kilise iken 1991 yılında Anıtlar Genel Müdürlüğünden alınan izne göre cami olarak ibadete açılmıştır. Buraya Rumların yerleşmesiyle birlikte kilise yapıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Ulu Camii</span>

Erzurum Ulu Cami, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan ve şehrin en eski, en büyük camisi olma özelliğini taşıyan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cizderiye Camii</span> Atina, Yunanistandaki bir müze

Cizderiye, Dizdar Mustafa Ağa veya Cistarakis Camii, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın Monastiraki meydanında yer alan 18. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Camii 1759 yılında dönemin Atina'daki Osmanlı valisi Cizderiyeli Mustafa Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Camii inşaasında kullanılan yakınındaki Hadrian Kütüphanesi'nin bir sütunu, uğursuzluk getireceğinden korkulduğu için Mustafa Ağa'nın valilikten alınması ile sonuçlanmıştır.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Han Camii</span>

Cuma Han Camii, Han Camii veya Giray Han Camii, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Gözleve şehrinde bulunan tarihi cami. Mimar Sinan tarafından tasarlanan cami, 1552-1564 yılları arasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muğdat Camii</span> Mersindeki 20. yüzyıl yapımı camii

Muğdat Camisi Mersin'in en büyük camisidir. Cami adını sahabelerden Mikdâd bin Amr 'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Hasan Paşa Camii</span> Giritte bir Osmanlı camisi

Küçük Hasan Paşa Camii ya da bilinen diğer adlarıyla Yalı Camii, İskele Camii, Yeniçeri Camii, Girit'in Hanya şehrinin Venedik limanında bulunan tarihî bir Osmanlı camisi. Ermeni bir mimar tarafından yaptırılan Cami, Girit'te inşa edilen ilk camidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Camii (Yunanistan)</span>

Hamidiye Camii, Yunanistan'ın Yerapetra kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1891 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını II. Abdülhamid'den almaktadır. Günümüzde ibadete açık değildir.