İçeriğe atla

Yeni Cami (Larisa)

Koordinatlar: 39°38′22″K 22°25′12″D / 39.63944°K 22.42000°D / 39.63944; 22.42000
Yeni Cami
2011 yılında cami, o yıllarda Arkeoloji Müzesine ev sahipliği yapmaktayken.
Harita
Temel bilgiler
KonumLarisa, Teselya, Yunanistan
Koordinatlar39°38′22″K 22°25′12″D / 39.63944°K 22.42000°D / 39.63944; 22.42000
İnançİslam
Mimari
Mimari biçimNeoklasik mimari
İnşaat başlangıcı1881'den önce

Yeni Cami (YunancaΓενί Τζαμί) Yunanistan'ın Larisa kentinde bulunan tarihi bir camidir.

Tarihi

Cami, 20. yüzyılın başlarında, şehrin merkezinde, 31is Avgoustou Caddesi'nde inşa edilmiştir.[1] Kesin yapım tarihi ve kurucusu bilinmemekle birlikte, hem dış hem de iç kısımdaki neoklasik dekorasyon yapının 19. yüzyılda tamamlandığını işaret etmektedir. Osmanlı yönetimi altında şehirde inşa edilen birkaç caminin sonuncusuydu ve adı da buradan geliyordu.[2]

Cami, Türk-Yunan nüfus mübadelesi nedeniyle şehirden ayrıldıkları 1924 yılına kadar yerel Müslümanlar tarafından kullanılmaya devam etti.[2] 1939'dan 1941'e kadar bina, Yunanistan'ın Mihver devletler tarafından işgali sırasında kısmen işgal güçleri tarafından yağmalanan Belediye Kütüphanesi ve küçük bir arkeolojik koleksiyona ev sahipliği yapmak için kullanıldı. 1941, 1955, 1957 ve 1980 depremleri binaya zarar verdi. 1950'lerin sonlarından 2011'e kadar bina Larisa Arkeoloji Müzesi'ne ev sahipliği yaptı.[1]

Tasarım

Bina kare şeklinde olup, dokuz kemerli pencereli bir ibadethaneye ve dört taraflı, kiremit kaplı bir çatıya sahiptir.[1] Girişte üç yarım kubbe ile örtülü üçlü revak vardır. Kuzeybatı köşedeki minare şerefesine kadar ayakta durmaktadır. Üst kısmı yıkılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Το Γενί (Νέο) Τζαμί της Λάρισας" (Yunanca). Larissa Ephorate of Antiquities. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2018. 
  2. ^ a b "Γενί Τζαμί". Municipality of Larissa Cultural Portal (Yunanca). Municipality of Larissa. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atina</span> Yunanistanın başkenti

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük, Avrupa Birliği'nin yedinci büyük şehri. Attika'ya hakim bir konumda olan Atina, aynı zamanda bu idari birimin yönetim merkezidir. 3.400 yıllık yazılı tarihi ve MÖ 7. ile 11. arasındaki binyıllara uzanan insan varlığıyla dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir adını Antik Yunan bilgelik tanrıçasından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii (Atina)</span>

Fethiye Camii, Yunanistan'ın Atina kentinde 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi.

Yeni Cami, Lefkoşa, KKTC'de yer alan bir mahalle, pariş, semt ya da bölgedir ve adını merkezinde yer alan camiden alır. Yunancada Γενί Τζαμί olarak da bilinen alan Türkçede "yeni cami" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Çelebi Sultan Mehmet Camii (Dimetoka)</span>

Çelebi Sultan Mehmed Camii, Bayezid Camii ve Ulu Camii, Yunanistan'ın en kuzeydoğusundaki Dimetoka, Doğu Makedonya ve Trakya'da yer alan 15. yüzyılın başlarından kalma bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Midilli)</span>

Yeni Cami Yunanistan'ın Midilli adasında bulunan bir Osmanlı dönemi camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Şah Camii</span>

Osman Şah Camii veya Kursum Cami, Yunanistan'ın Tırhala şehrinde yer alan ve 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Cami, Sultan Selim'in kızlarından birinin oğlu olan ve daha sonra idam edilen vezir İskender Paşa'nın oğlu Kara Osman Paşa olarak da bilinen Osman Şah tarafından yaptırılmıştır. Osman Şah, Tırhala Sancağı olan yerel vilayetin valisi olarak uzun süre Tırhala'da yaşadı. Cami, Osmanlı imparatorluk mimarı Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır ve Mimar Sinan'ın modern Yunanistan'da tasarladığı tek camidir.

<span class="mw-page-title-main">Valide Camii (Midilli)</span> Yunanistanın Kuzey Ege Bölgesi, Midillide bir Osmanlı mimari yapısı

Valide Camii, Yunanistan'ın Midilli adasında, Midilli şehrinde yer alan tarihi bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Gümülcine)</span>

Yeni Cami, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1585 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. 1580'lerden kalma İznik çinilerine sahip, Yunanistan'da ayakta kalan tek yapıdır. Cami, Gümülcine'nin merkezinde, Rodop Müftülüğü'nün bitişiğinde yer almaktadır. Caminin yanında Saat Kulesi bulunur ve civar bölgelerde Osmanlı hamamları bulunur. Adına rağmen 1608 tarihli Eski Cami'den önce inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Larisa)</span>

Bayraklı Camii, Yunanistan'ın Larisa kentinde bulunan bir camidir. Cami, 15. veya 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Şehrin merkezinde, Papaflessa ve Ossis caddelerinin kavşağında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bedesten (Larisa)</span>

Bedesten, Yunanistan'ın Larisa şehrinde bulunan bir Osmanlı kapalıçarşısıdır (bedesten).

<span class="mw-page-title-main">Muharrem Paşa Camii</span>

Muharrem Paşa Camii veya Alasonya Camii, Yunanistan'ın Alasonya kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. veya 18. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ömer Bey Camii</span>

Gazi Ömer Bey Camii, Yunanistan'ın Livadya kentinde bulunan bir camidir. Cami, 14. yüzyılın sonunda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Kentin ticaret merkezi ve nüfusun en yoğun olduğu semtinde inşa edilmiştir. Uzun süre terk edilmiş olmasına rağmen yenilenmesi ve kültürel amaçlarla yeniden kullanılması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Vodina)</span>

Yeni Cami, Yunanistan'ın Vodina kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Kentte ayakta kalan tek cami olup günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zincirli Camii (Serez)</span>

Zincirli Camii, Yunanistan'ın Serez kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılın sonlarında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Sakız)</span>

Bayraklı Camii veya Hamidiye Camii, Yunanistan'ın Sakız kentinde bulunan bir camidir. Cami, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını II. Abdülhamid'den almaktadır. Osmaniye ve Mecidiye camileri ile birlikte adada ayakta kalan üç camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Camii (Drama)</span>

Arap Camii, Yunanistan'ın Drama kentinde bulunan bir camidir. Cami, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Neredeyse bir asırdır bakımsız bırakılan camide, Kasım 2022 itibarıyla restorasyon çalışmaları başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Halil Bey Camii (Yunanistan)</span>

Halil Bey Camii, Yunanistan'ın Kavala kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Cami, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Cami (Anabolu)</span> Anaboludaki bir cami

Eski Cami, Yunanistan'ın Anabolu kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup kentteki Osmanlı mimarisinin ayakta kalan en eski örneğidir. Osmanlı yönetimi sırasında kasabanın çarşısının merkezinde, Sadrazam Mahallesi veya Sultan Ahmed Mahallesi'nde bulunuyordu. Günümüzde sinema ve kültürel mekan olarak hizmet vermektedir.

Piri Paşa Hamamı veya Büyük Hamam, Yunanistan'daki Yenişehir kentinde bulunan kısmen korunmuş bir Osmanlı hamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meis Halk Sanatları Müzesi</span> Meisteki bir müze

Meis Halk Sanatları Müzesi veya Kastellorizo Halk Sanatları Müzesi, Yunanistan'daki Meis adasında bulunan bir müzedir. Müze, Kavos Camii, Kızılhisar Camii veya Meis Camii olarak da bilinen tarihi Osmanlı camisinde yer almaktadır.