İçeriğe atla

Yeni Büyük Oyun

Kuzeybatıda Kafkasya'dan, kuzeydoğuda Moğolistana; Asyanın fiziki haritası.

Günümüzde ABD, Rusya, İngiltere, Çin, İran, Hindistan ve Pakistan arasında eski Sovyet ülkelerinin petrol ve doğalgaz kaynaklarından yararlanmak ve/veya onları elegeçirmek, boruhatlarının denetimini ve güvenliğini sağlamak için sergilenen çekişmeye denmektedir.[1][2][3][4][5][6]

Bu karşılaştırmanın doğruluğu tartışmalıdır.[7]

Kaynakça

  1. ^ Enrico Fels, Assessing Eurasia's Powerhouse. An Inquriy into the Nature of the Shanghai Cooperation Organisation, Winkler Verlag, Bochum (Almanya), 2009, ISBN 978-3-89911-107-1.
  2. ^ Mahdi Darius Nazemroaya. "The "Great Game": Eurasia and the History of War". Global Research. 21 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2007. 
  3. ^ Melik Kaylan. "Welcome Back To the Great Game". Wall Street Journal. 1 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2008. 
  4. ^ Mahdi Darius Nazemroaya. "The "New Great Game" in Eurasia is being fought in its "Buffer Zones"". Global Research. 12 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2009. 
  5. ^ "Candid discussion with prince andrew on the kyrgyz economy and the "great game"". Wikileaks. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2008. 
  6. ^ Rajan Menon, "The New Great Game in Central Asia", Survival, 45:2, 2003, pp. 187-204
  7. ^ Weitz, Richard, "Averting a New Great Game in Central Asia", The Washington Quarterly 29:3, Summer 2006, pp. 155-167

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakalar</span> eski bir etnik grup

Sakalar, Kuzeydoğu Avrasya stepleri ile Tarım havzasında yaşayan ve at yetiştirme, madencilik yapma kabiliyetleri geliştirmiş olan tarihi halk. Kaynakların genelde Sakaları Türkî ya da İrani bir halk olarak sayılmasının yanı sıra kimlikleri konusunda tartışmalar sürmektedir. Ancak Avrasya stepleri'deki kurganlarda bulunan kişilerin naaşları üzerinde son yapılan genom ve mitokondriyal DNA çalışmaları sonuçlarına göre, kurganlarda bulunan Saka naaşlarına genetik yakınlık gösteren kişilerin hepsinin günümüz Türki halklara mensup olan bireyler oldukları görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Farslar</span> Çoğunlukla İranda yaşayan halk

Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Asya</span> Asya kıtasının güney bölgesi

Güney Asya, hem coğrafi hem de etno-kültürel terimlerle tanımlanan Asya'nın Güney bölgesidir. Bölge Hindistan, Bangladeş, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka ve Maldivler ülkelerinden oluşmaktadır. Topografik olarak, Hint levhası hakimdir ve büyük ölçüde güneyde Hint Okyanusu ve kuzeyde Himalayalar, Karakurum ve tarafından doğal sınırları vardır. kuzeyinde yükselen Ceyhun, kuzeybatı sınırının bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Iraklılar</span> Irak vatandaşları veya sakinleri

Iraklılar veya Mezopotamyalılar, Irak'ın yerel sakinleri ve ülke dışında yaşayan vatandaşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bölgesel güç</span>

Uluslararası ilişkilerde, bir bölgesel güç, belli bir coğrafya bölgesinde gücü olan devleti tanımlamaktadır.

Maraga Operasyonu, Maraga Katliamı ya da Maraghar Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 10 Nisan 1992 tarihinde Terter rayonu'nun Maragha köyünde Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri askerî birliklerinin Ermeni sivilleri öldürdüğü olay.

Bu listede Unreal Engine oyun motoru kullanılarak geliştirilen oyunların bir listesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan Başbakanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'ndan sonra ülkenin en yüksek 3. siyasi makamıdır. Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Mevcut başbakan 8 Ekim 2019 tarihinden beri Ali Esedov'dur.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

Millî spor, bir milletin kültürünün parçası olarak kabul edilen sporlar için kullanılan terimdir. ABD'de oynanan beyzbol gibi bazı sporlar de facto millî sporlar kabul edilirken, Kanada'da oynanan lakros ve buz hokeyi gibi sporlar de jure millî sporlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya-Rusya Antantı</span> Rusya, Britanya ve Fransa arasında yapılan “Üçlü İttifak”ın bir parçası olan antlaşma

Britanya-Rusya Antantı (1907), Rusya, Britanya ve Fransa arasında yapılan "Üçlü İttifak”ın bir parçası olan antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Araştırma ve Çözümleme Kanadı</span>

Araştırma ve Çözümleme Kanadı Hindistan'ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. Bu İstihbarat Bürosu tarafından üstlenilen istihbarat toplama boşluklarına maruz kalarak 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturuldu. Bu uzmanlaşmış, bağımsız ajans yabancı istihbarat toplama için gerekli olan durumlarda Hindistan Hükûmeti'ni ikna etmiştir. Böylece R&AW ilk Direktörü Rameshwar Nath Kao gözetiminde Eylül 1968 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cihatçılık</span> Siyasi-dinî amaçlar için şiddet kullanımını savunan İslamcı doktrin

Cihatçılık veya cihatçı hareket, Batı dünyasını tehdit eden ve İslamcı bir çerçevede gerçekleştirilen silahlı faaliyetleri tanımlama amacıyla 21. yüzyılda Batı dillerinde oluşturulan bir ihtira.

Kazakistan'daki Uygurlar, öncelikle İslam'ı uygulayan bir Türk etnik grubudur. 1999 nüfus sayımına göre, Uygurlar ülkenin yedinci en büyük etnik grubunu oluşturuyor.

Evanjelikalizm, Evanjelikal Hristiyanlık veya Evanjelikal Protestanlık, Protestanlık'ta, İncil'in özünün sadece lütufla, yalnızca İsa'nın kefaretine imanla kurtuluş öğretisinden oluştuğu inancını koruyan, dünya çapında bir mezhepsel bir harekettir. Evanjelikler, kurtuluşta İncil'in Tanrı'nın insanlığa vahiy olarak yetkisi ve Hristiyan mesajını yayma konusundaki dönüşümün veya "tekrar doğma" deneyiminin merkeziliğine inanırlar. Hareket, uzun süredir Anglosfer'de, 19., 20. ve 21. yüzyılların başlarına yayılmadan önce var oldu.

<span class="mw-page-title-main">İnsani Gelişme Endeksi'ne göre Amerika Birleşik Devletleri bölge ve eyaletleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede Amerikan eyalet ve bölgeleri 2018 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Özbekistan ilişkileri, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ilişkilerdir. Özbekistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını takiben Türkiye, özellikle Özbekistan'da ekonomik projeler ve sosyal, kültürel ve diplomatik girişimler yürütme konusunda aktif olmuştur. 16 Aralık 1991'de Türkiye Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke oldu ve Taşkent'te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Cloris Leachman</span> Amerikalı komedyen ve sinema oyuncusu (1926 – 2021)

Cloris Leachman, Amerikalı aktris ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Nepal-Türkiye ilişkileri</span>

Nepal-Türkiye ilişkileri, Nepal ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İkili diplomatik ilişkiler 1962 yılında kuruldu. Türkiye'nin Yeni Delhi'deki Hindistan Büyükelçisi Nepal'e, İslamabad'daki Nepal Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nun Orta Asya'yı işgali</span>

Rus İmparatorluğu'nun Orta Asya'yı işgali, 18. ve 19. yüzyıllarda Rus İmparatorluğu'nun Orta Asya topraklarını bünyesine katmasıdır.