İçeriğe atla

Yeni İskoçya

Koordinatlar: 45°00′00″K 62°59′58″B / 45.00000°K 62.99944°B / 45.00000; -62.99944
Yeni İskoçya
Nova Scotia (Latince)
Nouvelle-Écosse (Fransızca)
Alba Nuadh (İskoçça (Kelt dili))
Yeni İskoçya bayrağı
Yeni İskoçya arması
Sloganlar:
LatinceMunit Hæc et Altera Vincit
(Biri savunur, diğeri fetheder)
Koordinatlar: 45°00′00″K 62°59′58″B / 45.00000°K 62.99944°B / 45.00000; -62.99944
Ülke Kanada
Konfederasyon1 Temmuz 1867 (1867-07-01) (Yeni Brunswick, Québec ve Ontario ile birlikte ilk eyalet olarak)
BaşkentHalifax
En büyük şehirHalifax
En büyük bölgeHalifax Bölgesi
İdare
 • TürAnayasal monarşi
 • ValiArthur LeBlanc
 • BaşbakanTim Houston (PC)
Yüzölçümü
 • Toplam55284 km²
 • Kara
52.942 km² (20.441 mil²)
 • Su
2.342 km² (904 mil²)
Nüfus
 (2016)[1][2]
 • Toplam923.598
 • Sıra7.
 • Yoğunlukoto/km²
GSYİH
 • Sıra7.
 • Toplam (2015)CA$42.715 milyar[3]
 • Kişi başınaCA$44,931 (12.)
İGE
 • İGE (2018)0.895[4]çok yüksek (2.)
Zaman dilimiUTC-04.00 (Atlantik)
Posta kodu kıs.
NS
Posta alan kodları
B
ISO 3166 koduCA-NS

Yeni İskoçya. Kanada'nın güneydoğu kıyısında kurulmuş olan Nova Scotia (Fransızca: Nouvelle-Écosse), Doğu Kanada ve Maritimes bölgesindeki eyaletler içinde en büyük nüfusa sahip olanıdır.[5] Başkent Halifax, Maritimes bölgesinin de kültürel ve ekonomik merkezi olma niteliğine sahiptir. 55,284 km² olan yüzölçümüyle Nova Scotia, Kanada'nın en küçük ikinci eyaletidir.[5] 937,889 Nova Scotia'lının (ya da daha az resmî bir şekilde, Bluenoser'lar) yaşadığı eyalet, aynı zamanda en düşük nüfusa sahip üçüncü Kanada eyaletidir. Latince olan ismi, Yeni İskoçya anlamına gelmektedir.

Nova Scotia ekonomisi, günümüzde de büyük oranda doğal kaynaklar üzerine kurulu olsa da, son dönemde ekonomide çeşitlilik göze çarpmaktadır. Geleneksel endüstriler olan balıkçılık, madencilik, ormancılık ve tarım önemlerini korumakla birlikte, günümüzde bunlara turizm, teknoloji, film prodüksiyonu, müzik ve diğer kültürel endüstriler katılmıştır.

Avrupalıların bölgeye varmasından önce, burada yaşayan Mi'kmaqlar, bölgeyi Gespogwitg olarak isimlendiriyorlardı. 1604'te, Fransız kolonistleri Florida'nın kuzeyindeki ilk kalıcı yerleşim bölgesini Port Royal'de kurmuşlardır; ve bu yerleşim Acadia olarak bilinmektedir. 1713 ve 1760 yılları arasında bölgenin kontrolü Britanya İmpraratorluğu'nun eline geçmiştir ve 1749'da başkent Halifax'ı kurulmuştur. Nova Scotia, 1867 oluşturulan Kanada Konfederasyonu'nun kurucu eyaletlerinden biridir. Bu eyaletin en önemli sembollerinden biri de Donald Marshall'dır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  5. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saskatchewan</span> Kanadanın Batı Kanada bölgesindeki bir eyâleti

Saskatchewan, Kanada'nın Batı Kanada bölgesindeki bir eyâletidir. Kuzey Amerika'nın merkezinde yer alır. Komşu eyaletleri Manitoba ve Alberta'dır. Güneyinde ABD'nin Montana ve Kuzey Dakota eyâletleri, kuzeyinde ise Kanada eyâletlerinden Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ottawa</span> Kanadada belediye

Ottawa, Kanada'nın başkenti ve dördüncü büyük kentidir. Ottawa Vadisi'nde kurulan kent, Ontario eyaletinin güneydoğu ucundadır ve hemen Québec eyaleti sınırındadır. Ottawa ve nehrin karşısındaki Québec'de bulunan Gatineau şehri birlikte Ulusal Başkent Bölgesi'ni oluşturur. Toronto'nun 400 kilometre doğusunda, Montreal'in ise 250 kilometre batısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ontario</span> Kanada eyaleti

Ontario, Kanada'nın 10 eyaletinden birisidir. Eyaletler arasında nüfus olarak en kalabalık eyalettir. 10 eyalet arasında yüzölçümü bakımından 2. sıradadır. 10 eyalate, eyalet statüsünde olmayan 3 bölge eklendiğinde ise yüzölçümü bakımından 4. sırada yer almaktadır. Kanada'nın doğu-orta kısmında Doğu Kanada bölgesinde yer alır. Eyaletin başkenti, aynı zamanda ülkenin en kalabalık kenti olan Toronto'dur. Federal başkent olan Ottawa'da, Ontario eyaletinde yer almaktadır. Ontario 13,448,494 nüfus sayısı ille Kanada'nın toplam nüfusunun yaklaşık %38,3'ünü temsil eder. Bunun yanında, her yıl Kanada'ya göçmen olarak gelen yaklaşık 300.000 kişinin %53'ü yaşamak için Ontario'yu tercih etmektedir. Eyaletin yüzölçümü ise 1.076.395 km²'dir. Resmi dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Kaledonya</span> Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge

Yeni Kaledonya, Melanezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneybatısında yer alan, Fransa'ya bağlı bir bölge olarak özel bir statü ile kendine özgü bölge konumunda olan Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge. Yeni Kaledonya'nın başkenti Nouméa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Prens Edward Adası</span> Kanada eyaleti

Prens Edward Adası, Kanada'nın Doğu Kanada ve Maritimes bölgesindeki eyaletlerinden biridir. Kanada'nin yüzölçümü ve nüfus açısından en küçük eyaleti olan PEI, ülkenin en büyük nüfus yoğunluğuna sahip eyaletidir. Adanın nüfusu 137.800'dür.

<span class="mw-page-title-main">New Brunswick</span>

Kanada'nın Doğu Kanada bölgesinde üç Maritime eyaletinden biri olan Yeni Brunswick, aynı zamanda iki resmî dile sahip olan tek eyalettir. Eyaletin başkenti, çevresiyle birlikte nüfusu 82.000'e yaklaşan Fredericton'dır. Eyaletin nüfusu 758.000'dir. New Brunswick'te de halkın %35'inin anadili Fransızcadır. Yüzölçümü 72.908 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Québec</span> Kanada eyaleti

Quebec, Kanada'nın doğu bölgesinde en büyük eyaleti olmasının yanı sıra Kanada'da sadece Fransızcanın resmî dil olduğu tek eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Alberta</span> Kanadada eyalet

Alberta, Kanada'nın Batı Kanada bölgesindeki eyaleti. 1 Eylül 2005'te, Kanada Konfederasyonu'na katılmasının 100. yılını kutlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland ve Labrador</span>

Newfoundland ve Labrador, Kanada'nın Doğu Kanada bölgesinde yer alan, Konfederasyon'a katılan en son eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Victoria, Britanya Kolumbiyası</span> Kanada belediyesi ve Britanya Kolumbiyası eyaletinin başkenti

Victoria, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyâletinin başkentidir. Kent Vancouver Adası'nın güneydoğu ucunda, Juan de Fuca Boğazı kıyısında yer almaktadır. Kent merkezinde nüfus 74.000 kadardır; bu haliyle eyaletin en büyük on üçüncü belediyesidir. Victoria kentinin etrafındaki on üç belediyeyle oluşturduğu Victoria büyükşehir alanının nüfusu ise 335.000 kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Halifax</span> Kanadanın Yeni İskoçya eyaletinin başkenti

Halifax, Kanada'nın eyâletlerinden biri olan Yeni İskoçya'nın başkentidir. 1996 yılında çevresindeki daha küçük kentlerle birleştirilerek Halifax Bölgesel Belediyesi oluşturulmuş ve bu tarihten itibaren kent resmen bu ismi almıştır. Kent 413.710 toplam nüfusa sahiptir ve bu haliyle Atlantik eyâletlerinin en büyük kenti olma unvanını taşır. Halifax'da yaşayan halka Halığonians denilir. Halifax'ın karşısında Dartmouth kenti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kolumbiyası</span> Kanadanın eyaleti

Britanya Kolumbiyası ya da İngiliz Kolumbiyası, Fransızca: Colombie-Britannique, C.-B.), Kanada'nın Batı Kanada bölgesindeki en batıdaki eyaletidir. Kuzeybatısında ABD'nin eyaleti olan Alaska, kuzeyinde Yukon ve Kuzeybatı Toprakları, doğusunda Alberta ve güneyinde Amerikan eyaletleri Washington, Idaho ve Montana yer alır. 1871'de Kanada Konfederasyonu'na 6. eyalet olarak katılan B.C., günümüzde 4.270.000'in üzerinde bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kanada</span>

Doğu Kanada, Kanada'nın coğrafi ve siyasi olarak farklı tanımlanan doğu bölgesi. Siyasi olarak, Kanada'nın güneydoğusuna denk düşen ya da bir başka deyişle Manitoba'nın doğusunda kalan Ontario, Québec, Newfoundland ve Labrador, New Brunswick, Prens Edward Adası ve Yeni İskoçya eyaletleri olmak üzere altı eyaletten oluşan bölgedir. Coğrafi olarak, Kanada'nın doğusuna verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Lunenburg</span> Kanadada belediye

Lunenburg, Lunenburg İlçesi, Nova Scotia, Kanada'daki bir liman kentidir. Eyaletin güney yakasında yer alan Lunenburg, Mahone Körfezi'nin batı yakasındaki Fairhaven Yarımadasında bulunur. Kent, Halifax Bölgesel Belediyesi il sınırının yaklaşık 90 kilometre güneybatısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Janet Kitz</span>

Janet F. Kitz ONS MSM, İskoçya doğumlu Britanyalı-Kanadalı eğitimci, yazar ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Dış Baldonya</span>

Dış Baldonya Prensliği, Kanada'nın Yeni İskoçya eyaletinin güney ucundaki Tusket Adaları'nın en güneyindeki Outer, Bald Tusket Adası'nın yaklaşık 16.000m² üzerinde egemenlik iddia eden feshedilmiş bir mikronasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Aileen Meagher</span>

Aileen Aletha Meagher, 1936 Yaz Olimpiyatları'nda yarışmış Kanadalı atlet. 4x100 metre koşusunda bronz madalya kazanmıştır. Aynı zamanda ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone Şirketi</span>

Sierra Leone Şirketi Afrika'da bugün Sierra Leone olarak bilinen bölgede Freetown'dan sonra ikinci yerleşim yerini kurmakla görevlendirilen Britanyalı tüzel kuruluştur. Şirket, 11 Mart 1792 itibarıyla Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Britanya tarafında savaşan siyahilerin Kanada'daki Nova Scotia bölgesinden Afrika'ya götürülmesi görevini istlenmiştir. Şirketin kurulmasında öne çıkan kişiler arasında Granville Sharp, Thomas Clarkson, Henry Thornton ve Thomas'ın kardeşi John Clarkson gibi kölelik karşıtı isimler vardı. Bu kişiler ayrıca Sierra Leone'nin kurucuları arasında sayılırlar. Şirket 1791 yılında daha önceden Yoksul siyahilere yardım komitesi tarafından İngiltere'den bölgeye gönderilen siyahilerin başarısız yerleşim yeri deneyimi olan Granville Town kentini de ayağa kaldırmıştır.

Nova Scotia yerleşimcileri; 11 Mart 1792 tarihinde Sierra Leone Kolonisi ve Protektorası'ndaki ilk yerleşim yeri olan Freetown'u kuran, bugün Kanada sınırları içindeki Nova Scotia'dan bölgeye göçen Afroamerikalı siyahilerdir. Bu kişilerin çoğu Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında plantasyonlardaki Amerikalı efendilerinden kaçarak özgürlükleri için Britanya saflarına katılan eski siyahi kölelerdir. Britanya yanlısı siyahiler de denilen bu kişiler savaşın ardından ABD'den ayrılmış önce Nova Scotia'ya oradan da Sierra Leone'ye göçmüştür. Günümüzde Sierra Leone'de Kreol kültürünün oluşumuna Jamaika maronlarıyla beraber katkıda bulunmuşlardır. Amerikan kültürünü Afrika'ya getirdikleri için çok sayıda sosyolojik araştırmaya konu olmuşlardır. Kurdukları yerleşim Batı Afrika'daki ilk özgürleşmiş köle topluluğudur.