İçeriğe atla

Yenesu Mağarası

Yenesu Mağarası
Harita
Koordinatlar41°37′09″K 27°56′32″D / 41.61917°K 27.94222°D / 41.61917; 27.94222
Derinliği+18 m
Uzunluğu1620 m
Rakım70 m
JeolojiKalker
ÖzellikleriYatay Mağara
Mağara araştırmasıMTA

Yenesu Mağarası, Kırklareli ili, Vize ilçesi, Balkaya Köyü sınırlarında bulunur.[1] Balkaya Köyü'nün doğusundaki Kazandere'nin kolu olan Yandere'nin sağ yanındadır. Mağara girişi derenin 5 m yukarıda yer alır.[2]

Mağara Eosen yaşlı kireçtaşları içinde farklı zamanda oluşmuş iki koldan oluşur. Girişteki ana galerinin içinde akış bulunduğundan oluşumu devam eden aktif mağaralardandır. Cilalı yüzeler, akış markaları ve küçük devkazanı gibi aşınım şekilleri de bulunur. Orta bölümden sonra sarkıt, dikit, perde damlataşlar bulunur. Bu bölümden sora 600 m uzunluğunda soda çubukları, sarkıt dikit, sütunların bulunduğu aktif kısım bulunur. Mağarada Akdeniz nal burunlu yarasası (Rhinolophus euryale) kolonisi yaşar.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Kırklareli Mağaraları". kulturturizm.gov.tr. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2018. 
  2. ^ "Yanasu Mağarası - Kırklareli". yigm.kulturturizm.gov.tr. 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2018. 
  3. ^ "Yenesu". tayproject.org. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dim Mağarası</span> Alanya ilçesinde bulunan mağara

Dim Mağarası, Antalya ili, Alanya ilçesi dolayında turizme açık bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Dupnisa Mağarası</span>

Dupnisa Mağarası Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde, köyün 5 – 6 km güneybatısında yer almaktadır ve Trakya'nın turizme açılmış tek mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mağara</span>

Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karaca Mağarası</span>

Karaca Mağarası, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü içerisindedir. Mağarada damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz. Ayrıca Karaca Mağarasının havası astım hastalığı başta olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelmektedir. Karaca Mağarası, denizden 1550 m yükseklikte, şehir merkezine ise 17 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan Mağarası</span>

Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır. Mağaranın bulunduğu nokta, Denizli-Antalya karayoluna 3 km mesafededir. Mağaranın ortalama yüksekliği 5-6 metre, gezi alanı 145 metredir.

<span class="mw-page-title-main">İnsuyu Mağarası</span>

İnsuyu Mağarası, Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çatağıl Köyü sınırları içerisindedir. Uzunluğu 597 metre ve en geniş yeri 80 metre civarındadır. Birbirine bağlı 9 boşluktan oluşur. Boşluk yanaklarında birikmiş sular gölcükler oluşturmuştur. Gölcükler, mağara tabanından geçen karstik bir yer altı akarsuyu ile birbirine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıgöl Mağarası</span> Mersin yakınlarındaki bir mağara

Gilindire veya Aynalıgöl Mağarası, Mersin'e bağlı Aydıncık ilçesinin 7,5 km güneydoğusunda, Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alan mağara. Bir çoban tarafından tesadüf eseri bulunuştur. Giriş ağzı denize bakan ve hemen önünde küçük bir köy bulunan mağaraya denizden ve karadan gidilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Oylat Mağarası</span>

Oylat Mağarası, Bursa ili İnegöl ilçesindeki turistik mağara. Mağara 665 m uzunluk, 95 m yüksekliğe sahiptir. Oylat Deresi'nin batı kenarında, Kanyon yamacında asılı durumda, yatay duruşlu, oluşumunu tamamlamış fosil bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Mencilis Mağarası</span>

Mencilis Mağarası, Karabük ili, Bulak köyü sınırlarında bulunan Türkiye'nin en uzun 5. mağarasıdır.

Gürcüoluk Mağarası, Bartın ili Amasra ilçesi, Makaracı Köyü sınırlarında yer alan karstik mağara.

<span class="mw-page-title-main">Zeytintaşı Mağarası</span> Antalyanın Serik ilçesinde bir mağara

Zeytintaşı Mağarası, Antalya ili, Serik ilçesi, Akbaş Köyü'nün sınırlarında bulunan karstik mağara.

Lechuguilla Mağarası, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Eddy idari bölgesinde, Guadalupe Dağları'nın altında yer alan bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

Damlataş (Sincan) Mağarası, Hatay ili, Payas ilçesi, Sincan köyü yakınlarındaki karstik mağara. Nur dağları yamaçlarında, 542 m yükseklikte ve 95 m uzunluğundadır. Jura–Kratese yaşlı dolomit ile dolomitik kireçtaşı içerisinde oluşmuştur. Mağara gelişimini tamamlamış fosil mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Çal Mağarası</span> Düzköyde bir mağara

Çal Mağarası, Trabzon'un Düzköy ilçesinde bulunan bir mağaradır. 2000 yılında yapımı tamamlanan ve 2003'te halkın turizme açılan mağara, bazı kaynaklara göre 1116, bazı kaynaklara göre ise 1050 metre yüksekliktedir. Üstünde bir kale bulunan mağaranın içinden yağışlı dönemlerde bazı kaynaklara göre 1.5 metre derinliğe, diğer kaynaklara göre ise 50 santimetreye ulaşan bir akarsu geçmektedir. Yaz aylarında bu akarsuyun derinliği 25 santimetreye kadar düşmektedir. Düzköy ilçesine 11 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan mağara, girişinden 200 metre sonra biri 400 diğeri 150 metrelik iki kola ayrılmaktadır. Uzun kolun 60. metresinde küçük bir göl ve çağlayan bulunmaktadır. Küçük kolun sonunda bulunan bacadan ise dolinden gelen su akmaktadır. Her iki kolu da ahşap yürüme yollarıyla döşenen mağaradaki ulaşılabilir alan 8 kilometredir. Yaz aylarında yaklaşık 20.000 kişinin ziyaret ettiği mağarayı, 2018'in Ocak ve Şubat aylarında 2.743 ziyaret etmiştir.

Çımağıl Mağarası veya Çimağıl Mağarası, Bayburt ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir mağaradır. Bazı kaynaklara göre 110, bazı kaynaklara göre 600 metre, bazı kaynaklara göre ise 1010 uzunluğunda olan mağaranın bazı yerlerde yüksekliği 30 metreye ulaşmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı bazı kaynaklara göre 35, bazı kaynaklara göre 50 bazı kaynaklara göre ise 57 kilometre olan mağara, 2470-2550 metre yüksekliktedir. 2007 yılında turizme açılan mağaranın içinde açık sarı, beyaz, koyu sarı ve kahverengi damlataşı sütunları gözlemlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaklık Mağarası</span> Denizli, Honaz, Kaklıkta düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara

Kaklık Mağarası, Denizli - Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km mesafede Honaz ilçesinin Kaklık kasabasındadır.

<span class="mw-page-title-main">İncirliin Mağarası</span>

İncirliin Mağarası, Muğla ilinde bulunan halka açık bir turistik mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">İncirli Mağarası</span>

İncirli Mağarası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Çınarlı köyü sınırları içerisindedir.