İçeriğe atla

Yen-Men Kalesi Kuşatması

Yen-Men Kalesi Kuşatması

Günümüzde Taiyuan şehri
Tarih11 Eylül 615
Bölge
SebepSui'nin Göktürklerin iç işlerine karışması
Sonuç

Göktürk zaferi.

  • Göktürklerin siyasi üstünlüğü ele geçirmesi, Sui Hanedanı'nın güç kaybetmesi ve nihayetinde 2 yıl içerisinde yıkılması
Taraflar
Sui Hanedanlığı Doğu Göktürk Kağanlığı
Komutanlar ve liderler
İmparator Yang-ti Şipi Kağan
Güçler
Bilinmiyor 20.000 atlı[1]

Yen-Men Kalesi Kuşatması, Çin-Sui Hanedanı Yang-ti'nin bugün Taiyuan adıyla bilinen şehrin kalesinde Doğu Göktürk Kağanlığı ordusu tarafından 615'te kuşatılması olayıdır.[2][3][4] Kuşatma sonrasında, Sui Hanedanlığı'nın ülke içerisindeki otoritesi iyice zayıflamış ve Sui Hanedanlığı yıkılmıştır.

Kuşatma nedeni

İmparator Yang-ti ve oğlu veliaht prens Yang Çien, kışlık imparatorluk sarayında konaklamak için Şansi'ye hareket etme düşüncesindeydi. Bu gezi sırasında imparator, kendi sarayında bir müddet konakladıktan sonra; Çin Seddi'ni geçerek kuzeydeki hudut topraklarını ziyaret etmeye karar verdi.[4] Türk kağanının Çinli bir prensesle evli olup, Türklerle Sui'nin barış dönemi içerisinde olmasına rağmen, Yang-ti'nin Serbi Kağan'ın gücünden çekinmesi ve onu ortadan kaldırmak için planlar yapması iki devletin arasını açtı. Çin imparatoru, İçkin Şad'a kağanlık ve Çin prensesi teklif edip onu Doğu Göktürklerin güney kısmına yerleştirmek istemişti. Ancak İçkin Şad, Çin'in bu teklifini kabul etmedi.[5] Durumdan haberdar olan Serbi, Çin tarafından öldürülen Soğd kökenli devlet adamı ve kafilesinin de öcünü almak için Çin'e savaş açtı.[6] Hükümdarın savaş kararı, Çin kökenli kağatun İçing tarafından kısa zamanda Çin imparatoruna ulaştırıldı.[6]

Kuşatma

Çin ile ilişkilerde, Göktürk yönetiminin danışmanlığını yağan Soğdların öldürülmesi ve sonrasında alınan savaş kararını duyan Sui Hanedanı, Göktürklere "Soğdlar size isyan etmek için bizden yardım istemişti. Onları bu yüzden öldürdük." şeklinde bir mektup gönderdi. Ancak bu mektuba inanmayan Serbi, 100.000 kadar atlı süvari ile Yang-ti'yi izlemeye başladı.[7] Bunun üzerine imparator, Yen-Men Kalesi'ne kadar çekildi. Zor durumda kalan imparatora bütün çağrılarına rağmen diğer eyaletlerin hiçbirinden yardım gitmedi. Göktürkler, önce Yen-Men'e kadar olan tüm Çin koruganlarını işgal edip;[7] 615'te, imparatorun sığındığı kalenin 41 kale burcundan 39'unu ele geçirdiler.[6] Pei Çü adlı Çinli devlet adamının tavsiyesi üzerine kağanın Çin asıllı eşi İçing, Göktürklerin kuzeyinde Töles boylarının isyan ettiğini söyleyerek, Serbi'nin kuşatmayı kaldırarak geri dönmesini sağladı.[6]

Çin yıllıklarına göre, imparator kuşatma sırasında durmaksızın ağlamıştı.[4] İmparator öldürülmese de, Çin'in bölgedeki psikolojik üstünlüğünü kaybetmesi; Sui Hanedanlığı iç işlerinin iyice bozulmasına neden olmuştu.

Sonuçları

Kuşatma, Sui-Çin kökenli Göktürk kağatunu İçing'in, Serbi Kağan'ı kuşatmayı kaldırması konusunda ikna etmesiyle sonuçlansa da; kuşatma sırasında Çin imparatorunun düştüğü durum, ülkedeki otoritesinin tamamen ortadan kalkmasına neden olmuştur. Sui Hanedanlığı, bu olaydan sonra yalnızca iki yıl daha yaşayabilmiş; 617'de yıkılarak yerini Tang Hanedanlığı'na bırakmıştır.[8]

Kuşatma sonucunda,

  • Doğu Göktürk Kağanlığı, Çin'e karşı psikolojik üstünlüğü ele geçirmiş,
  • Çin topraklarına yapılan akınlarla ülke ekonomisi gelişmiş,[9]
  • Doğu Göktürkler, Çin umumi valilerinden Li Yüan'ı himayelerine alıp destekleyerek, Sui Hanedanlığı'nı yıkmak için faaliyetlerini sıklaştırmış,[5]
  • 617'de Liang Şitu, Doğu Göktürkler tarafından "Çin Kağanı" ilan edilmiş,[5]
  • Tüm bu olayların ardından, 2 yıl içerisinde Sui Hanedanlığı yıkılmıştır.

Ayrıca, bu kuşatma sonucunda Sui bürokrasisinin bozulmaya başladığı anlaşılmıştır. Çin İmparatoru, bu durumu kuşatma sırasında şu sözlerle dile getirmiştir: "Eğer büyük diplomat Çang Sun-Şeng sağ olsaydı, Göktürkler buraya gelemezdi."[10]

Kaynakça

  1. ^ Osman Karatay, Göktürk Çağı Türk Nüfusu Üzerine Düşünceler, s. 16.
  2. ^ The Chinese Social and Political Science Review, 18. cilt, s. 401.
  3. ^ Hasan Celâl Güzel, Ali Birinci (2002), Genel Türk tarihi, 1. cilt, Yeni Türkiye, s. 64.
  4. ^ a b c Son of Heaven, The Downfall of The Sui Dynasty, s. 15.
  5. ^ a b c Sarı, İbrahim (2013), Türk'ün Savaşları: Türklerin İslam Dünyasındaki Liderliği ve Savaşları, s.514.
  6. ^ a b c d Türkler Ansiklopedisi, Göktürk Kağanlığı (Prof. Dr. Ahmet Taşağıl), C. II, İlk Çağ, s. 24 ve s. 93.
  7. ^ a b Atsız, Nihal (2015), Tarih Kültür ve Kahramanlar, Türk Tarihinde Yabancı Kanlıların İhanet Serisi 4 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ötüken.
  8. ^ Tarih Boyunca Türklerde İnsanı̂ Değerler ve İnsan Hakları, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, 1993, s. 135.
  9. ^ Taşağıl, Ahmet (1999), Gök-Türkler, TTK, s. 9.
  10. ^ Halacoğlu, Yücel (2001), Göktürk Devleti'nin Kuruluşunun 1450. Yıl Dönümü, Yeni Avrasya Yayınları, s. 47.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göktürk Kağanlığı</span> Türk adını kullanan ilk Türk devleti

Göktürk Kağanlığı, asıl ismiyle Türk Kağanlığı Göktürkler tarafından kurulmuş ve 552-744 yılları arasında Orta ve İç Asya'da hükümdarlık sürdürmüş bir Türk imparatorluğudur ve bozkırların ilk model devletidir. Asya Hun İmparatorluğu'ndan sonra 2. Büyük Devlet lakabını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilge Kağan</span> İkinci Göktürk Kağanlığının 4. Kağanı

Bilge Kağan Resmi unvan: "Tengriteg Тengride bolmuş Türk Bilge Kağan" :Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı İkinci Göktürk Kağanlığı'nın kağanlarındandır. Türk tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Göktürkler</span> Tarihi Türk halkı

Göktürkler veya Kök Türkler, Orta Çağ'da Orta Asya'da göçebe bir Türk halkları konfederasyonuydu. Bumin Kağan'ın önderliğindeki Göktürkler, geleceğin coğrafi konumunu, kültürünü, hakim inançlarını ve geleceğini şekillendirecek birçok göçebe hanedanlıklarından biri olan Göktürk Kağanlığı'nı kurdular.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Göktürk Kağanlığı</span> Göktürk devletinin ikiye ayrılmasıyla kurulmuş bir Türk devleti

Doğu Göktürk Kağanlığı, 582-630 yılları arası varlığını sürdüren tarihi Türk devleti. 582 yılında bölünen Göktürk Kağanlığı'nın doğu kısmıdır.

İşbara Kağan, 582- 587 tarihleri arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk hükümdarıdır.

Yami Kağan veya Yamı Kağan, soyadı ve ad: Ashina Jankan, Tolis Qaghan olarak da bilinir ve daha sonra unvanını aldı. 600-609 yılları arasında hükümdarlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kağanlarındandır. İşbara Kağan ya da Baga Kağan'ın oğludur.

Şipi Kağan, Serbi Kağan veya Sibir Kağan 609-619 tarihleri arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı hükümdarıdır. Yami Kağan'ın oğullarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Müslümanların Maveraünnehir'i fethi</span> Arapların 7.-8. yüzyıl Asya fetihleri

Müslümanların Maveraünnehir'i fethi ya da Arapların Maveraünnehir'i fethi, günümüzde Özbekistan'ı, Tacikistan'ı, Kazakistan'ı ve Kırgızistan'ı kapsayan Orta Asya'nın tümünün ya da bazı bölgelerinin 7. ve 8. yüzyıllarda On İki İmamların dördüncüsü olan İmam Zeynel Abidin ve taraftarları olan Müslümanlar tarafından fethedilmesidir.

Baga Kağan(Ch'u-lo-hou),Pinyin:葉護可汗, Sasanilerce Šāwa/Sāva/Sāba, Yabghu Qaghan-Magha Qaghan. 587- 588 tarihleri arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı hükümdarıdır.

Tulan Kağan ya da Tou-lan Kağan 588-600 yılları arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı hükümdarıdır.

Ch'u-lo Kağan (Çince: 處羅可汗/处罗可汗, : chùluo kěhàn, : ch'u-lo k'o-han, : ,diğer adları: Ilteber Shad. 619- 621 tarihleri arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı hükümdarıdır. Yami Kağan' ın oğludur.

İl ya da İllig Kağan, Pinyin: xiélì kěhàn, Wade-Giles: hsieh-li k'o-han, Baghatur Shad, kişisel adları; Ashina Duobi/To-pi, 621-630 yılları arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı’ nın son hükümdarıdır. Yami Kağan' ın oğludur.

Arslan Taman Kağan veya Heşana Kağan Batı Göktürk Devleti'nin ilk hükümdarı. Babası, Buyruk Kağan hiçbir zaman Batı Göktürk tahtının egemenliğini tam anlamıyla ele geçirememiştir; bunun için babasının ölümünden sonra tahta geçen Taman ilk Batı Göktürk kağanı olarak bilinmektedir. Taman Kağan, Aşina sülalesinin "Mukan kolu"ndandır. Çince "hésànà kěhàn" transkripsiyonu, Türkçe "arslan" adının fonetik dizimine tekabül etmektedir.

Kulun Beg, Özmiş Kağan'ın ölümüyle yıkılan İkinci Göktürk Kağanlığı'nı yeniden canlandırmak isteyen, Türk asilzadesidir. Kağan, değildir. Kutluk Bilge Kül Kağan tarafından öldürülmesiyle, fiilen biten Göktürk Kağanlığı, hukuki olarak da son bulmuştur.

İl-İtmiş Bilge Kağatun, hukuki olarak Göktürk Kağanlığı'nın son hükümdarıdır. Çince adı P'o-f'o'dur. Bu adın Eski Türklerde "dirayetli" anlamında kullanılan "Bügü" ismi olabileceği düşünülmüştür. Pelliot ise söz başındaki p harfinin Eski Çincede *s olduğunu savunarak GökTürkçe *Sebeg unvanına denk geldiğini ileri sürmüştür. Aslen ülkeyi hiçbir zaman yönetmemiştir. Tonyukuk'un kızı, Bilge Kağan'ın eşi, Bilge Kutluk Tengri Kağan'ın annesidir

<span class="mw-page-title-main">Tang'ın Batı Türklerine seferi</span>

Tang'ın Batı Türklerine Seferi, Çin kaynaklarında Batı Tujue olarak bilinen Batı Göktürk Kağanlığı topraklarına 7. yüzyılda Tang Hanedanı tarafından düzenlenen seferdir. Tang Hanedanlığı, henüz sefere karar kılmadan önce; Doğu ve Batı Göktürk devletleri arasındaki rekabetten yararlanarak; bu iki devletin gücünü ciddi şekilde zayıflatmıştır. İmparator Taizong, Çin ordusunu Göktürklerin batı kanadında bulunan topraklar olan; 640'ta Karahoca, 644'te Karaşehir ve 648'de Kuçar'a sevk etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tang'ın Doğu Türklerine seferi</span>

Tang Hanedanlığı tarafından tehdit olarak algılanan İllig Kağan'a karşı; Seyanto Hanlığı ile kurulan ittifak ordusuyla Doğu Göktürk Kağanlığı üzerine yönelen askerî seferdir.

<span class="mw-page-title-main">Wei Nehri Antlaşması</span>

Wei Nehri Antlaşması, Doğu Göktürk Kağanlığı ile Tang Hanedanı arasında yapılan barış antlaşmasıdır. Antlaşma, Tang hükümdarının Doğu Göktürklere ödemek zorunda kaldığı yüklü tazminat nedeniyle Çin kaynaklarında "Wei Nehri Utancı" adıyla anılmaktadır. Anlaşmanın sonucunda Türk kağanı İllig Kağan kazançlı olarak görülse de; Doğu Göktürklere sığınan Sui Hanedanı üyelerinin geri verilmesini içeren bu antlaşma Doğu Göktürklerin, Tang'a karşı siyasi üstünlüğünü bitirmiştir.

Göktürk-Cücen Savaşı, 552-555 yılları arasında Göktürkler ile Cücenler arasındaki bir dizi askeri çatışmadır. Bu savaşlar sonucunda Cücenler tarih sahnesinden çekilirken Göktürk Kağanlığı kurulmuştur.

Tang'ın Batı Göktürk Kağanlığı'nı ele geçirmesi veya Çincede bilinen adıyla Batı Tujue'nin fethi, Tang Hanedanlığı generallerinden Su Dingfang komutasındaki Çin ordusunun Batı Göktürk Kağanı İl-Kullıg İşbara Kağan üzerine yürüdüğü askerî sefere verilen addır. Tang'ın Batı Türklerine seferleri, Batı Türklerinin Tarım Havzası'ndaki müttefiki olan Karahoca'nın 640'ta Tang ordusu tarafından işgaliyle başlamıştır. Tang Hanedanlığı himayesini kabul eden birçok vaha devletçiği, Tang'ın askerî emellerinden kuşkuya düşerek, 7. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren Tang yerine Batı Göktürk Kağanlığı'na bağlılığını bildirmiştir. Karahoca'dan sonra Orta Asya'daki yayılmacı siyasetini sürdüren Tang Çini, 644'te Karaşehir Seferi ile Karaşehir Krallığı'na, 648'de ise Kuçar Seferi ile Kuçar Krallığı'nı topraklarına katmıştır. Su Dingfang komutasında Batı Göktürklerin üzerine gönderilen ana ordu; Dingfang tarafından Türk kökenli komutanlar Böri Şad ve Bağa Şad yönetiminde iki kol orduya ayrılmıştır. Ayrıca, Tang ordusu; Sir-Tarduşlara karşı Uygurların başlattığı isyana Tang'ın destek vermesinin ardından kendisiyle müttefik olan Uygurların atlı birliklerini de takviye olarak Büyük Tang Ordusu'na kabul etmiştir. Tang ordusu ile İşbara Kullug arasında yapılan İrtiş Nehri Savaşı'nı kaybeden Batı Göktürkler; bölgedeki egemenliklerini de kaybetmişlerdir.