İçeriğe atla

Yemen Merkez Bankası

Yemen Merkez Bankası (Arapça: البنك المركزي اليمني), Yemen'in merkez bankasıdır. Bankanın merkezi Aden'dedir.[1]

Kuzey Yemen Merkez Bankası 1971'de, Güney Yemen Merkez Bankası 1972'de kuruldu. Yemen'in kuzey ve güney kısımları 22 Mayıs 1990'da yeniden birleştirildiğinde, kuzeydeki "Yemen Merkez Bankası" ile güneydeki "Yemen Bankası", "Yemen Merkez Bankası" adı altında birleşti.

Kaynakça

  1. ^ "Central Bank of Yemen". centralbank.gov.ye. 23 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yemen</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Yemen, resmî adıyla Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu'da yer alan bir ülke. Kuzeyinde Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Umman ile komşudur. Batısını Eritre ve Cibuti, güneybatısını Somali çevreler. Yemen; 555.000 km2 yüz ölçümüne sahiptir ve 1.200 km uzunluğunda sahil şeridiyle Arap Yarımadası'nın güney ucunda yer almaktadır. Güneyinde Hint Okyanusu'nun uzantısı Aden Körfezi, kuzeyinde Kızıldeniz, güneybatısında ise bu ikisini ayıran Babülmendep Boğazı bulunmaktadır. Yemen'in Umman Denizi ile Kızıldeniz'de en büyükleri Haniş ve Sokotra olmak üzere 200'e yakın adası bulunmaktadır. En büyük şehri ve başkenti San'a'dır. 2022 yılı itibarıyla Yemen'in nüfusunun yaklaşık 31 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Yemen; Arap Birliği, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Yarımadası</span> Asyanın güneybatısında yer alan bir yarımada

Arap Yarımadası ya da Arabistan, Asya'nın güneybatısı ve Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan yarımada. Büyük bölümü çöl olan yarımada, içerdiği petrol ve doğalgaz kaynakları nedeniyle Orta Doğu'nun jeopolitik açıdan önemli bir bölgesidir. Bölgede nüfusun büyük bölümü Arap ve Müslüman kökenlidir. Ayrıca yarımada, İslam dininin ortaya çıktığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yemen bayrağı, Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği gün olan 22 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiş ve yeni devletin simgesi hâline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen millî futbol takımı</span>

Yemen millî futbol takımı, Yemen'i uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1990 öncesi Kuzey Yemen ve Güney Yemen birleşmeden evvel, İki millî takım vardı. Birleşmesinden sonra, Yemen millî futbol takımı, Kuzey Yemen millî futbol takımının vârisi olarak kabul edildi. Yemen FIFA Dünya Kupası'na hiç katılamamıştır. Ortadoğu'nun 6. en kalabalık ülkesi olmasına rağmen, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suriye ve Umman gibi küçük nüfusa sahip ülkelerle aynı başarılara sahip olamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">San'a</span> Yemenin başkenti

San'a, Yemen'in başkenti. 2005 yılında, şehir nüfusu 1.937.451'dir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Yemen</span> Eski bir sosyalist devlet

Yemen Halk Cumhuriyeti (1967-1970), sonra Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti (1970-1990), 1967-1990 arasında bugünkü Yemen'in güneyinde var olmuş sosyalist devlet. 22 Mayıs 1990'da Kuzey Yemen'le birleşerek Yemen Cumhuriyeti adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Dakota</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Güney Dakota, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortabatı eyaletlerinden birisidir. Yüzölçümü 199.731 km², nüfusu 814.180'dir. Eyaletin batısında Black Hills doğusunda ise Badlands Ulusal Parkı yer alır. En büyük şehri Sioux Falls, başkenti ise Pierre'dir. Güney Dakota çok sayıda Kızılderili rezervasyonuna, özellikle de Lakotalara ev sahipliği yapar. Eyalet Alaska, Oklahoma, New Mexico'dan sonra en çok Kızılderili nüfusu barındıran dördüncü eyalettir.

1976 AFC Asya Kupası altıncı AFC Asya Kupası'dır. Final turnuvası 3-13 Haziran 1976 tarihleri arasında İran'da düzenlenmiştir. İran finalde Kuveyt'i 1-0'la devirerek üçüncü Asya şampiyonluğunu kazanmıştır.

Yemen riyali, Yemen'de kullanılan resmî para birimidir. Yemen Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Yemen riyalinin alt birimi fils ve teknik olarak bir riyal, yüz tane filse bölünür, fakat Yemen'in birleşmesinden beri fils madenî paraları dağıtılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin merkez bankasıdır. Merkezi Lefkoşa'dadır. 16 Mayıs 1983 tarihinde yasası kabul edilen KKTC Merkez Bankası, 6 Haziran 1984 tarihinde 43 çalışanı ile faaliyetine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Yemen millî futbol takımı</span>

Güney Yemen millî futbol takımı, 1965 ve 1989 yılları arasında Güney Yemen'i uluslararası futbol arenasında temsil eden millî takımdır. 1976 Asya Futbol Şampiyonası'na katılmış, Irak'a 1-0 ve İran'a da 8-0 mağlup olmuşlardır. Takım, Güney ve Kuzey Yemen'in birleştiği 1990 yılında feshedilmiştir. 1990'dan itibaren Yemen millî futbol takımı faaliyettedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Medeniyet Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ), 2010 yılında kurulan ve İstanbul'un Anadolu Yakası'nda konuşlanan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'de Husi Darbesi</span>

Yemen'de Husi Darbesi, 2014 yılının Eylül ayında başlayan çatışmalar sonrasında, 2015 yılının Ocak ayında başkent Sana'a'da hükûmetin ve cumhurbaşkanının istifa etmek zorunda kalmasıyla sonuçlanan çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Hicaz Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğundaki bir Vilayet

Hicaz Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1872 yılında kurulan bugün Hicaz bölgesini kapsayan bir vilayettir. 1899 yılında vilayetin yüzölçümü 250,000 kilometrekaredir. Hicaz Vilayeti'nin kuzeyinde Şam Vilayeti, güneyinde ise Yemen Vilayeti bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Mütevekkilî Krallığı</span> 1918 ve 1970 yılları arasında Arap Yarımadasında var olmuş bir krallık

Yemen Mütevekkilî Krallığı, ilk dönem adıyla Yemen Zeydi Emirliği veya bilindik isimleriyle Yemen Krallığı ve Kuzey Yemen, kısaca ise Yemen ; İmam Yahya önderliğindeki Zeydîlerce Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'den çekilmesinden sonra 1918 yılında kurulan ve 1970'e dek varlığını sürdürmüş devlet. Orta Doğu'da yer alan Yemen Krallığı 195,000 km2 yüzölçümüne sahipti. Kuzeyinde Suudi Arabistan, güneyinde İngiliz hamiliğinde Güney Yemen yer alıyordu. Krallığın başkenti 1918'den 1948'e kadar günümüzde Yemen'in başkenti olan San'a, 1948'den 1962'ye kadar Taiz, para birimi ise Yemen riyaliydi.

Kuzey Kıbrıs'taki bankalar listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bankaların listesidir. Merkez bankası, 1 tane kamu sermayeli, 15 tane özel sermayeli ve 6 tane de şube bankaları olmak üzere toplam 23 adet banka bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'de İslam</span>

Yemen'de İslam, İslam peygamberi Muhammed hala hayattayken damadı Ali tarafından bölgeye tanıtıldığı için MS 630 yılına kadar uzanır. Anketlere göre Yemen'deki Müslümanların %65'ini Sünniler oluştururken, Şii kesimin genel nüfusa oranı %30'dur. Sünnilerin %65'i Şafii'dir. Sünniler ağırlıklı olarak güney ve güneydoğu Yemen'de Şiiler ise mezheplerine göre kuzey ya da kuzeybatı Yemen'de yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yemen</span> Arap Yarımadasının Güneyinde Yer Alan Coğrafî Bölge

Büyük Yemen şuanki Yemen Cumhuriyeti toprakları yanı sıra Asir, Necran, Güney Tihâme, Zufar bölgelerini ve Kızıldeniz'deki adalarını tek bir çatıda toplamaya yönelik irredanist siyasi ve coğrafi bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'in birleşmesi</span> 22 Mayıs 1990 Kuzey ve Güney Yemenin modern Yemen olarak birleşmesi

Yemen'in birleşmesi, 22 Mayıs 1990'da Güney Yemen ile Kuzey Yemen'in birleşip Yemen Cumhuriyeti'ni kurmasıdır. Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih olmuştur.