İçeriğe atla

Yemen'deki siyasi partiler listesi

Bu maddede, Yemen'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Yemen, Genel Halk Kongresi'nin (GHK) iktidara sahip olduğu baskın parti devletidir.

Hukuki durum

Yemen'in Siyasi Partiler Yasası, siyasi partilerin en az 75 kurucu ve 2.500 üyeden oluşan uygulanabilir ulusal örgütler olmasını ve üyeliği belirli bir bölgeyle sınırlamamalarını zorunlu kılar.[1] Hükûmet, siyasi partilere gazete yayımı için bir maaş da dahil olmak üzere mali destek sağlar.[1]

Seçimler 2003-2006

GHK, 2003 seçimlerinde parlamentodaki 301 sandalyenin 238'ini ele geçirdi.[1] Eylül 2006'da yerel ve valilik konseyleri seçimlerinde, GHK valiliklerde 315 sandalye (halk oylarının yüzde 74'ü) ve 5.078 yerel meclis sandalyesi (halk oylarının yüzde 74'ü) topladı.[1] Eylül 2006 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde OTP destekli muhalefet adayı ve halk oyunun yüzde 22'sini toplayan Faysal bin Şamlan, o zamanlar Cumhurbaşkanı Salih ve GHK'nin siyasi kalesine meydan okumanın ilk adımı olarak görülüyordu.[1] Ancak, 2007'de GHK ve OTP arasında seçim yasası değişiklikleri konusunda çıkan anlaşmazlıklar ve OTP'nin Cumhurbaşkanı Salih'in önerdiği demokratik reform önlemlerine muhalefeti, iki taraf arasında bir diyalog oluşturmaya yönelik ilk girişimleri durdurdu.[1]

Parti listesi

Parti kısaltma Önder Siyasi konum ve ideolojiler
Genel Halk Kongresi
المؤتمر الشعبي العام
el-Mutamar aš-Ša'bī al-'Āmm
GHK
El-Islah
التجمع اليمني للإصلاح
at-Tajammu'u al-Yamanī lil-Iṣlāḥ
Islah Muhammed el-Yadumi
Ensarullah
أَنْصَار ٱللَّٰه
ʾEnsâr Allah
Husiler Abdülmelik el Husi
Nasırcı İttihatçı Halk Örgütü
التنظيم الوحدوي الشعبي الناصري
at-Tanẓīm al-Wahdawī al-Shaʿbī al-Nāsirī
NİHÖ Abdülmelik el-Meklafi Yemen'in birleşmesi
Nasırcılık
Arap Sosyalist Baas Partisi
حزب البعث العربي الاشتراكي
Ḥizb al-Ba'th al-'Arabī al-Ishtirākī
ASBP Kasım Selam Baasçılık
Arap sosyalizmi
Nasyonal Arap Sosyalist Baas Partisi
حزب البعث العربي الاشتراكي القومي
Ḥizb al-Ba'th al-'Arabī al-Ishtirākī al-Qawmi
NASB Kasım Selam Said Baasçılık
Arap sosyalizmi
Nasırcı Reform Örgütü
تنظيم التصحيح الشعبي الناصري
Tanzim et-Tashikh ash-Shabi an-Nasiri
NRÖ -
Demokratik Nasırcı Parti
الحزب الناصري الديمقراطي
el-Ḥizb el-Nasiri el-Dimuqrati
DNP - Nasırcılık
Arap milliyetçiliği
Hizb-ut Tahrir
حزب التحرير
Ḥizb et-Tahrir
HT Ata Ebu Raşta İslamcılık
Halifelik
Hakikat Partisi
حزب الحق
Ḥizb al-Haqq
HP - İslamcılık
Yemen Halk Kuvvetleri Federasyonu
اتحاد القوي الشعبية اليمنية
- - -
Yemen İttihatçı Cemaati
التجمع الوحدوي اليمني
- - -
Yemen Yeşil Sosyalist Partisi
حزب الخضر الاجتماعي
- - -
İttihatçı Halk Kurtuluş Partisi
حزب التحرير الشعبي الوحدوي
- - -
Nasyonal Sosyalist Parti
الحزب القومي الاجتماعي
- - -

Koalisyonların listesi

  • Barışçıl Devrimin Güçleri Ulusal Konseyi, Yemen Devrimi'nin ortasında, muhalefet gruplarını, partileri, koalisyonları ve genç protestocuları birleştirmek için 17 Ağustos 2011'de ilan edildi. Seçilen 143 temsilci arasında El-İslah, Güney Yemen Hareketi, Yemen Kabileleri İttifakı ve iltica eden Birinci Zırhlı Tümen liderleri yer alıyor.[2][3]
    • Ortak Toplantı Partileri (OTP), siyasi ve ekonomik reformu gerçekleştirmek için 2005 yılında beş muhalefet partisi tarafından kuruldu.[1] Kuzey merkezli, aşiret ve İslamcı yönelimli Reform için Yemen Cemaati (Islah) ve eski Güney Yemen liderliğinin kalıntılarını temsil eden laik Yemen Sosyalist Partisi'ni (YSP) içeriyor.[1] Al Jazeera English'e göre 2002 yılında kuruldu ve Islah, Yemen Sosyalist Partisi (YSP), Hizb el-Hak (yarı dini bir parti), Birlik Partisi ve Halk Güçleri Birliği partisini içeriyor.[4] 23 Mart 2011 itibarıyla sözcü, Muhammed es-Sabri'nin yerini alan Muhammed Kahtan'dır.[5]
    • Ortak Forum; Reform, Sosyalist, Nasırcı, Halk Gücü ve el-Hak dahil olmak üzere Yemen'deki en büyük beş muhalefet grubunu içeriyor.[6][7] (Muhtemelen OTP için kullanılan başka bir isim.)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Country profile: Yemen 15 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Library of Congress Federal Research Division (August 2008). Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  2. ^ "Yemen's National Council". Notes by Noon. 17 Ağustos 2011. 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  3. ^ "Yemen opposition forms council to lead transition". Khaleej Times. 17 Ağustos 2011. 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  4. ^ "Who's who in Yemen's opposition? - Yemen - Al Jazeera English". web.archive.org. 6 Mart 2011. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 
  5. ^ Yemen passes emergency laws to quell protests 22 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian, 23 March 2011
  6. ^ Yemen activists breaking new ground 22 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC News, 2 February 2011
  7. ^ Yemeni police struggle to break up clashing protesters 18 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Al Arabiya News Channel, 14 February 2011

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Hareketi</span> Bulgaristanda bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Hareketi, üyelerinin çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">MPLA</span> Angolayı 1975 yılındaki bağımsızlığından sonra yöneten siyasi parti

MPLA, Angola'yı 1975 yılındaki bağımsızlığından sonra yöneten siyasi partidir. 1961-1975 yılları arasında bağımsızlık için Portekiz ile savaşmış, 1975-2002 yılları arasında ise çıkan iç savaşta UNITA ve FNLA ile savaşmış ve zafer kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1965 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 13. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1965 Türkiye genel seçimleri, 10 Ekim 1965 tarihinde yapılan bu genel seçimler ile TBMM 13. dönem milletvekilleri seçildi. İlk kez Millî bakiye sisteminin uygulandığı bu seçimlerde, Türkiye tarihinde ilk defa bir sosyalist parti olan Türkiye İşçi Partisi milletvekili çıkararak meclise girdi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da demokrasiye geçiş süreci</span> İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişi

İspanya’da demokrasiye geçiş süreci, İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişini kapsar. Geçiş süreci Franco’nun 20 Kasım 1975 günü ölmesiyle başlar, sürecin tamamlanması ise 1978 yılında kabul edilen Anayasa ile tamamlayan tarihçiler olmakla beraber, 23 Şubat 1981 günü Antonio Tejero’nun başarısız darbe girişimini veya 28 Ekim 1982 günü İspanyol Sosyalist İşçi Partisi PSOE’nin seçim zaferini sürecin tamamlandığı olay olarak kabul eden tarihçiler de bulunmaktadır.

Nijer Demokrasi ve Sosyalizm Partisi Nijer'deki bir siyasi parti. Genel olarak bir sol-kanat parti, Sosyalist Enternasyonal'in bir parçası ve ülkenin ana muhalefet partisidir. Parti Genel Başkanı Mahamadou Issoufou, Başkan yardımcısı Mohamed Bazoum ve Genel Sekreteri Foumakoye Gado'dur. 23 Aralık 1990'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Mariano Rajoy</span>

Mariano Rajoy Brey, 2011'den 2018'e kadar İspanya Başbakanı olarak görev yapan ve güvensizlik oylamasıyla hükûmeti düşürülen İspanyol siyasetçidir. 5 Haziran 2018'de Halk Partisi liderliğinden istifa ettiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">2011 Fas parlamento seçimleri</span>

2011 Fas parlamento seçimleri; 25 Kasım 2011 tarihinde 32.725.847 nüfuslu Fas'ta 13 vilayette ve 48 altbölgede gerçekleştirilen seçimde, 395 milletvekili Meclis'e girmeye hak kazanmıştır. İçişleri bakanlığı %45.4 oranında sandık başına oy vermeye giden seçmen olduğunu yayınlamıştır. Fas'ta yaklaşık 13,5 milyon oyveren bulunmakta olup bu seçimlerde oy verme oranı 2007 seçimlerinin (%37) üstünde, 2002 seçimlerinin (%52) altında gerçekleşmiştir. İç işleri bakanı katılımın güney bölgelerde daha yüksek olduğunu açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi</span>

Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi (LUKC), Libya'da Muammer Kaddafi döneminde 7 Ekim 1981 muhalifler tarafından kurulmuş örgüttür. Libya'daki Kaddafi rejiminin yönetimi sırasında aktif bir siyasi muhalefet grubuydu. Demokratik seçimler, özgür basın ve güçlerin ayrılması gibi büyük liberalleştirici reformlar yapılması çağrısında bulundu. 1980'lerde Kaddafi rejimine silahlı muhalefet kampanyası yürüttü ve birkaç darbe girişiminde bulundu. Bunun ve birkaç darbe girişiminin başarısızlığından sonra, grup militanlığı büyük ölçüde terk etti ve bunun yerine Libya'da reformu teşvik etmek için barışçıl taktikleri kullandı; 2005 yılında LUKC, Libya Muhalefet Ulusal Konferansı'nı oluşturmak için altı grupla daha bir araya geldi.

<span class="mw-page-title-main">2012 Suriye parlamento seçimleri</span>

Suriye'de 7 Mayıs 2012 tarihinde Suriye Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Seçimler, 26 Şubat 2012 tarihinde yapılan referandumda yeni anayasanın onaylanmasının ardından gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">El-Islah</span>

El-Islah, Yemen'de bulunan bir İslamcı siyasi partidir. Parti kendini hayatın her alanında İslami ilke ve öğretiler temelinde reform yapılmasını isteyen bir oluşum olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Sosyalist Partisi</span> Yemende sosyalist bir siyasi parti

Yemen Sosyalist Partisi, Yemen'de sosyalist bir siyasi partidir. 1978 yılında kurulan parti Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin halefi olup 1990 yılında Yemen'in birleşmesine kadar Güney Yemen'de iktidar olmuştur. Başlangıçta Marksist-Leninist olan parti, günümüzde demokratik sosyalist muhalefet partisidir.

Ermenistan Halk Partisi Ermenistan'da bir sosyalist siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Birlik Partisi (Suriye)</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Arap Sosyalist Birlik Partisi (ASB) Suriye'de Nasırcı bir siyasi partidir. ASB, Safvan el-Kudsi tarafından yönetilmektedir. Parti, orijinal ASB'den ayrıldıktan sonra 1973'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Genel Halk Kongresi (Yemen)</span> Yemende bir siyasi parti

Genel Halk Kongresi (GHK; Al-Mo'tamar Ash-Sha'abiy Al-'Aam) Yemen'de bir siyasi partidir. Partiye milliyetçi bir çizgi hakimdir ve resmi ideolojisi, Arap birliğini amaçlayan bir Arap milliyetçiliğidir. Yemen İç Savaşı sırasında, partinin kurucusu ve lideri Ali Abdullah Salih öldürülürken, GHK çatışmada farklı tarafları destekleyen üç gruba bölündü.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi</span> Yemende bir siyasi parti

Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi, Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Yemen'deki bölgesel şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi</span> Yemende bir siyasi parti

Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi Yemen'de bir siyasi partidir. Parti, Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Yemen bölgesel örgütüdür. Partinin Yemen'deki sekreteri Dr. Kasım Selim Said'dir. Abdulvahid Havaş sekreter yardımcısı olarak görev yapıyor. Parti, Al-Ehyaa Al-'Arabi gazetesini yayınlıyor.

Arap Milliyetçi Hareketi - Arap Milliyetçileri Hareketi ve Harakiyyin olarak da bilinir - Arap dünyasının çoğunda, özellikle Filistin hareketi içinde etkili olan pan-Arap milliyetçi bir örgüttü. 1952 yılında Corc Habaş tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hakikat Partisi (Yemen)</span>

Hakikat Partisi Yemen'de faaliyet gösteren, Zeydi İslamcı siyasi partidir.