İçeriğe atla

Yemen'de turizm

Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu.[1] Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır,[2] tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır.[3][4] 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.[5]

Vize politikası

Ürdün, Mısır, Suriye, Hong Kong ve Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin Yemen'e girerken vize almaları gerekmiyor. Turist ve iş vizelerinin kalkıştan önce çıkış vizesine ihtiyacı yoktur. İki haftadan fazla Yemen'de kalanların en yakın polis karakoluna kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kayıt yapılmaması, ayrılırken 5.000 YR para cezasına neden olabilir.[6][7]

Seyahat tavsiyesi

Çeşitli ülkeler Yemen'i ziyaret eden vatandaşları için seyahat tavsiyeleri yayınladı. Bu tavsiye genellikle güvenlik ve emniyet, terörizm, yerel yasalar ve gelenekler ve giriş şartları ile ilgili konuları içerir.[8] İngiltere tarafından verilen tavsiyeler yerel İslam geleneklerine saygı duyduğunu söylemektedir. Ziyaretçilere mütevazı bir şekilde giyinmelerini ve özellikle Ramazan ayında halktan alkol almaktan kaçınmalarını tavsiye etmektedir; İngiltere, turistik yerlere olası terör saldırıları veya yabancı grupların militan gruplar tarafından kaçırılması konusunda da uyardı. Dünya ülkelerinin büyük bir kısmı vatandaşlarına Yemen'deki mevcut durum hakkında tavsiyelerde bulundu ve terörizmle ilgili sorunlar çözülene veya yönetilene kadar ülkeye seyahat etmekten vazgeçti. Bununla birlikte, Filipinler, Tayvan ve Japonya gibi bazı ülkeler de terörizm düzgün bir şekilde yönetildikten sonra Yemen'e turizm ortaklıklarının hemen sunulabileceğini belirtmişlerdir.[9][10]

Turistik

Yemen'de dört Dünya Mirası Alanı var - üçü kültürel, biri doğal. Kültürel siteler Tarihi Zabid Kasabası, Sana'a Eski Şehri ve Şibam Eski Duvarlı Şehri'dir. Doğal alan Sokotra Takımadaları'dır. Buna ek olarak, Yemen, Dünya Mirası Merkezi standartlarını karşılayan 10 site, yani Marib Arkeolojik sitesi, Tarihi Saada şehri, Thula Tarihi Şehri, Rada Medresesi Amiriya, Jibla ve çevresi, Jabal Haraz, Jabal Bura, Balhaf / Burum kıyı bölgesi, Hawf Bölgesi ve Sharma/Jethmun kıyı bölgesidir.[11]

Temmuz 2015'te Paris'teki UNESCO merkezinde Yemen'deki kültürel alanların yaygın olarak yok edilmesine yanıt olarak bir "Acil Durum Eylem Planı" oluşturan iki günlük bir toplantı yapıldı. Acil durum eylem planı "Unite4Heritage" in uluslararası yanıtını koordine edecektir.[12] Yemen'in UNESCO Büyükelçisi Ahmed Sayyad, dünya toplumunu Yemen'deki miras alanlarını korumak için işbirliği yapmaya çağırdı. Yemen'deki tarihi şehirlerin sadece "şehirlerim" değil, dinleri ne olursa olsun her Yemenli, her Arap, her Müslüman ve dünyadaki her erkek ve kadının şehirleri olduğunu söyledi. Yemen'in miras alanlarını yıkımdan korumak herkesin sorumluluğundadır.

Kaynakça

  1. ^ "Travel and Tourism in Yemen". Euromonitor.com. 13 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  2. ^ UNESCO World Heritage Centre. "Yemen – UNESCO World Heritage Centre". Whc.unesco.org. 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  3. ^ "Yemen: the Unesco heritage slowly being destroyed". The Daily Telegraph. 16 Haziran 2015. 16 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  4. ^ "World heritage sites attacked in Yemen's Sanaa". Al Jazeera English. 12 Haziran 2015. 14 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  5. ^ "United Nations News Centre – UNESCO launches plan to safeguard Yemen's cultural heritage sites". Un.org. 22 Temmuz 2015. 11 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  6. ^ Yemen Tourism Promotion Board. "Visa Information". Yementourism.com. 26 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  7. ^ "Yemen stops issuing tourist visas on arrival to foreigners". Arab News. 16 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  8. ^ "Yemen travel advice". GOV.UK. 20 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  9. ^ "Yemen travel advice". GOV.UK. 21 Eylül 2014. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  10. ^ "Yemen travel advice". GOV.UK. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  12. ^ "Emergency Action Plan for the Safeguarding of Yemen's Cultural Heritage announced | UNESCO". En.unesco.org. 16 Temmuz 2015. 24 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Miras Komitesi</span>

Dünya Miras Komitesi, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenecek alanları belirleyen kurul. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumludur, Dünya Miras Fonu'nun kullanımını yönetir ve taraf devletlerin isteği üzerine finansal yardımları dağıtır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dört yıllığına seçilen yirmi bir taraf devletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde üç tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1980'de Baf, son olarak da 1998'de Hirokitya listeye dâhil edildi. Listedeki tüm varlıklar kültürel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'da on sekiz tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1986'da Bassae'deki Apollon Epikurios Tapınağı, son olarak da 2016'da Filippi listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on altısı kültürel, ikisi karma alandır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da turizm</span>

Japonya'da turizm, ülkenin hızla büyüyen sektörlerinden biridir. Japonya, 2016 yılı itibarı ile yaklaşık 24 milyon turisti ağırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da turizm</span>

Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de turizm</span>

Şam ve Halep gibi Batı Asya'daki en eski şehirlerden bazılarına sahip olmasına rağmen, Suriye'deki turizm Suriye iç savaşı ve bununla ilişkili mülteci kriziyle büyük ölçüde azalmıştır. Birçok eski turistik çekim merkezi, yapılan bombardımanlar nedeni ile yok edildi; tüm büyük havayollarının uçuşları askıya alındı ve birçok büyük otel kapandı. Ülkenin turizm endüstrisini canlandırmak için önemli miktarda yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta turizm</span>

Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor. Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi. Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.

İran'da turizm çeşitlilik gösterir ve Elburz Dağları ve Zagros dağlarında yürüyüş ve kayak yapmaktan, Basra Körfezi ve Hazar Denizi'nin plaj tatillerine kadar çeşitli aktiviteler sunar. İran hükûmeti, turistleri ülkedeki çeşitli yerlere çekmek için büyük çabalar sarf ediyor ve son birkaç yıl içinde varışlar artmıştır. Tek başına Kiş Adası, çoğunluğu İranlı olmakla birlikte, bölgeleri her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmektedir, ancak aynı zamanda erkekler ve kadınların ayrı plajlar kullandığı İslam tarzı plajlarla plaj tatilleri yapmak isteyen pek çok İranlı olmayan Müslümanı da çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Arnavutluk'un, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 10 Temmuz 1989'da onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan'da turizm</span>

Pakistan'da turizm büyüyen bir endüstridir. 2010 yılında Lonely Planet, Pakistan'ı, hatırlamak istediğimizden daha uzun yıllar boyunca "... turizmin" bir sonraki büyük şeyi "olarak adlandırdı. Ülke coğrafi ve etnik olarak çeşitlidir ve birçok tarihi ve kültürel miras alanına sahiptir. Son birkaç yılda turizmdeki artışa, Pakistan Hükümeti'nin ülkenin belirli bölgelerini ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için zorunlu İtiraz Yok Sertifikalarını sona erdirme kararı vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası, 1972'de kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde açıklandığı gibi

<span class="mw-page-title-main">Eram Bahçesi</span>

Eram Bahçesi Şiraz, İran'da yer alan tarihi bir Pers bahçesidir. Merkezi hükûmet tarafından el konulmadan önce Kaşkay kabilesinin liderlerine aitti. Bahçe ve içindeki bina, Fars Eyaleti'ndeki Hoşk Nehri'nin kuzey kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Ermenistan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 5 Eylül 1993'te onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası Sözleşmesi</span>

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme (İngilizce: Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage veya kısaca Dünya Mirası Sözleşmesi, 23 Kasım 1972'de 17. UNESCO genel konferansında imzalanan bir uluslararası sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Çekya, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 26 Mart 1993'te onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.