Yemek masası düzeni
Mutfaklar kategorisi bölümü |
Yemekler |
---|
Öğünler |
|
Menü, içerik ve servisler |
|
Ayrıca bakınız |
|
Yemek masası düzeni yemek esnasında kullanılacak olan mutfak aletleri veya servis edilecek yiyeceklerin masa üzerinde uygun şekilde ayarlanmasıdır. Aynı zamanda bunların konulma pozisyonlarının düzenini de kapsar. Diğer bir anlamıyla, öğünlerde kullanılan masa düzenidir. Yemek masası düzeni çağlara veya kültürlere göre değişim göstermiş ve belirli katı kuralları da beraberinde getirmiştir.
Yerleştirme düzeni
Resmi olmayan veya sıradan yemek masası düzeni, resmi yemeklere oranla daha az alet ve yemek içermesine rağmen resmi yemek düzeni kullanılır. Yemek aletleri, yemeği sunanın düzenine göre ayarlanır ve sunulur. Batıda, genellikle çatal, tabak, tereyağı bıçağı ve yemek mendili yemek tabağının soluna, bıçak,kaşık, bardak, çay fincanı ve sosluklar sağ tarafına yerleştirilir. (Bunun aksine Ermenistan'da resmi yemeklerde çatal yemek tabağının sağındadır, Türkiye'de ise sıradan yemek düzeninde eğer bıçak kullanılmıyorsa çatal yemek tabağının sağına konur) Sos ve servis tabakları eğer kullanılıyorsa ya masaya konulur veya daha resmi olacak şekilde ayrı bir masa olan
Sıradan
Resmi olmayan veya sıradan düzende, masada daha az yemek aleti ve servis tabağı bulunur. Bazen fincan ve soslar kaşığın sağ tarafına, yaklaşık 30 cm veya 12 inch olacak şekilde masanın kenarına konulur. Sıradan düzende yemek mendili sıklıkla şarap bardağının içinde olmalıdır. Buna rağmen yemek mendili halkası Birleşik Krallık, İspanya, Meksika ve İtalya da çok nadir kullanılır.
Resmi
Yemek aletleri masanın kenarından yaklaşık 20 cm veya 8 inch içe doğru, hepsi belirli bir görünmez çizgi var gibi düz hizada yerleştirilir. Dışa en yakın olan yemek aleti ilk kullanılacak alettir (örneğin, çorba kaşığı, salata çatalı, sonrasında yemek çatalı ve yemek bıçağı). Bıçakların keskin ucu yemek tabağına dönüktür. Bardaklar bıçağın 2.5 cm veya 1 inch yukarısına ve beyaz şarap, kırmızı şarap, tatlı şarabı ve su bardağı sırasını takip edecek şekilde dizilir.
Resmi yemekler
Çoğu resmi yemekler mutfaklardan servis edilir. Yemek servisi yapıldığında orta tabak (servis yeri olarak masanın ortasında bulunan ve diğer tabakların kendisine göre ayarlandığı) veya akşam yemeği tabağının her birinde ekmek topları (genellikle ekmek tabağında veya bazen yemek mendillerinde), yemek mendili ve yemek aletleri (bıçaklar ve kaşıklar yemek tabağının sağında, çatallar solunda). Kahve servisi, türk kahvesi fincanları tarzında ve uşak servisi stilinde tabakta ve fincanın sapının sağında olacak şekilde yapılır. Resmi yemeklerde servis tabakları ve aletleri masada yer almaz.[1] Bu genel kuralları Batı'da uygulamayan veya takip etmeyen bir tek İspanyol Kraliyetidir. Her akşam yemeğinde Avusturya Kraliyetinden adapte olunmuş şekliyle bütün aletler yemek masasında yemek tabağının sağında yerini alır.
Daha az resmi yemeklerde yemek mutfaktan servis edilmez, tatlı çatalı ve kaşığı yemek tabağının üst kısmına konur ve çatal sağı kaşık solu gösterir.[2]
Resmi yemek
- Formal place setting for 8 çeşit servis
- Atıştırmalık servisi
- Çorba servisi
- Balık servisi
- Başlangıç servisi
- Damak temizleyici
- Ana (relevé) servis
- Salata servisi
- Tatlı öncesi servisi
- Tatlı öncesi tatlı servis düzeni
- Tatlı servisi
- Çay/Kahve servisi
- Çay servisi
Ayrıca bakınız
- Çatal-bıçak takımı
- Bardaklar
- Yemek mendili katlama
- Napkin folding
- Gümüş çatal-bıçak takımı
- Masa örtüsü
Kaynaklar
- ^ Vanderbilt, Amy (1958). Amy Vanderbilt's Complete Book of Etiquette: a Guide to Gracious Living. Garden City, NY: Doubleday & Co. ss. 346-347.
- ^ Post, Peggy (1997). Emily Post's Etiquitte 75th Anniversary Edition. Table Settings: Harper-Collins. ss. 433. ISBN 006270078-2.
Dış bağlantılar
- Von Drachenfels, Suzanne (2000). The Art of the Table: A Complete Guide to Table Setting, Table Manners, and Tableware. Simon & Schuster. ISBN 0-684-84732-9.