İçeriğe atla

Yemek masası düzeni

Yemek masası düzeni yemek esnasında kullanılacak olan mutfak aletleri veya servis edilecek yiyeceklerin masa üzerinde uygun şekilde ayarlanmasıdır. Aynı zamanda bunların konulma pozisyonlarının düzenini de kapsar. Diğer bir anlamıyla, öğünlerde kullanılan masa düzenidir. Yemek masası düzeni çağlara veya kültürlere göre değişim göstermiş ve belirli katı kuralları da beraberinde getirmiştir.

Yemek masası düzeni özellikle resmi yemeklerde birçok mutfak aleti kullanılabilir; uzun keski karides açacağıdır.

Yerleştirme düzeni

Resmi olmayan veya sıradan yemek masası düzeni, resmi yemeklere oranla daha az alet ve yemek içermesine rağmen resmi yemek düzeni kullanılır. Yemek aletleri, yemeği sunanın düzenine göre ayarlanır ve sunulur. Batıda, genellikle çatal, tabak, tereyağı bıçağı ve yemek mendili yemek tabağının soluna, bıçak,kaşık, bardak, çay fincanı ve sosluklar sağ tarafına yerleştirilir. (Bunun aksine Ermenistan'da resmi yemeklerde çatal yemek tabağının sağındadır, Türkiye'de ise sıradan yemek düzeninde eğer bıçak kullanılmıyorsa çatal yemek tabağının sağına konur) Sos ve servis tabakları eğer kullanılıyorsa ya masaya konulur veya daha resmi olacak şekilde ayrı bir masa olan

Sıradan

Kaliforniya dağ evinde krep olan sıradan masa düzeni.

Resmi olmayan veya sıradan düzende, masada daha az yemek aleti ve servis tabağı bulunur. Bazen fincan ve soslar kaşığın sağ tarafına, yaklaşık 30 cm veya 12 inch olacak şekilde masanın kenarına konulur. Sıradan düzende yemek mendili sıklıkla şarap bardağının içinde olmalıdır. Buna rağmen yemek mendili halkası Birleşik Krallık, İspanya, Meksika ve İtalya da çok nadir kullanılır.

Resmi

Yemek aletleri masanın kenarından yaklaşık 20 cm veya 8 inch içe doğru, hepsi belirli bir görünmez çizgi var gibi düz hizada yerleştirilir. Dışa en yakın olan yemek aleti ilk kullanılacak alettir (örneğin, çorba kaşığı, salata çatalı, sonrasında yemek çatalı ve yemek bıçağı). Bıçakların keskin ucu yemek tabağına dönüktür. Bardaklar bıçağın 2.5 cm veya 1 inch yukarısına ve beyaz şarap, kırmızı şarap, tatlı şarabı ve su bardağı sırasını takip edecek şekilde dizilir.

Resmi yemekler

St. Louis Post-Dispatch gazetesi muhabiri Marguerite Martyn'nin 1920'de çizdiği masa düzeni oldukça dikkat çekicidir.

Çoğu resmi yemekler mutfaklardan servis edilir. Yemek servisi yapıldığında orta tabak (servis yeri olarak masanın ortasında bulunan ve diğer tabakların kendisine göre ayarlandığı) veya akşam yemeği tabağının her birinde ekmek topları (genellikle ekmek tabağında veya bazen yemek mendillerinde), yemek mendili ve yemek aletleri (bıçaklar ve kaşıklar yemek tabağının sağında, çatallar solunda). Kahve servisi, türk kahvesi fincanları tarzında ve uşak servisi stilinde tabakta ve fincanın sapının sağında olacak şekilde yapılır. Resmi yemeklerde servis tabakları ve aletleri masada yer almaz.[1] Bu genel kuralları Batı'da uygulamayan veya takip etmeyen bir tek İspanyol Kraliyetidir. Her akşam yemeğinde Avusturya Kraliyetinden adapte olunmuş şekliyle bütün aletler yemek masasında yemek tabağının sağında yerini alır.

Daha az resmi yemeklerde yemek mutfaktan servis edilmez, tatlı çatalı ve kaşığı yemek tabağının üst kısmına konur ve çatal sağı kaşık solu gösterir.[2]

Resmi yemek

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ Vanderbilt, Amy (1958). Amy Vanderbilt's Complete Book of Etiquette: a Guide to Gracious Living. Garden City, NY: Doubleday & Co. ss. 346-347. 
  2. ^ Post, Peggy (1997). Emily Post's Etiquitte 75th Anniversary Edition. Table Settings: Harper-Collins. ss. 433. ISBN 006270078-2. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ocakçı, kahvehanelerde ve çay ocağı işletmelerinde çay ocağı kazanı başında çay ve kahve pişiren işçilere verilen addır. Ocakçı çay ocağı işletmesi halinde küçük dükkânlarda, han odalarında veya seyyar arabalarda hizmet verdiği gibi, kahvehanelerde garsonlarla çalışan ve camekanlı bir bölmesi olan sabit işçi de olabilir. Ocakçının tezgâhı mermer ve etrafındaki duvarlar boyuna kadar su geçirmez maddeyle, genellikle fayansla kaplıdır. Araç gereçler dolaplarda saklanır. Çay kazanı davlumbaza bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Masa</span> üstü düz mobilya

Masa, ayaklar veya bir destek üzerine oturtulmuş tabladan oluşan bir mobilyadır. En yaygın masa türü, dört ayak üzerine yerleştirilmiş, dikdörtgen ahşap bir yüzeyden oluşanıdır. Yemek yemek, çalışmak gibi bireysel amaçların yanı sıra, farklı kişileri toplamak, eşyaları belli bir yükseklikte tutmak gibi amaçlar için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan mutfağı</span>

Antik Yunanistan'da mutfak kültürü, yalınlığı ve dönemin tarımsal yetersizliklerini yansıtmasıyla bilinir. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları, Akdeniz mutfağının üç ana ögesi olan buğday, zeytin yağı ve şarap üzerine kuruludur.

Kelecoş, bir yemek türüdür. Türkiye'de Erzurum, Iğdır, Sivas veya Elazığ yörelerine ait olduğu iddia edilmektedir. Ancak hangi yöreye ait olduğu ile ilgili bir kaynak bulunmamaktadır. Bazı Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerinde de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk mutfağı</span> Türk gastronomi geleneğine dahil bütün yiyecek ve içecekler

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

<span class="mw-page-title-main">Yemek çubukları</span>

Bazı Asya ülkelerinde kullanılan yemeği tabaktan ya da kaseden almak için çatal ve kaşık yerine yemek çubukları kullanılır. Odundan, altından, gümüşten, fildişinden, bambudan ya da plastikten yapılırlar. Altın ve gümüş yemek çubukları hem ağır hem de pahalıdır, bu yüzden sadece süs eşyası olarak kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mercimek köftesi</span>

Mercimek Köftesi, mercimek ve bulgur gibi besleyici değeri yüksek olan malzemeler içeren, kolay hazırlanan, yaygın olarak pişirilen bir yemek türüdür. Türk misafirperverliğinin önemini simgeleyen yiyeceklerden biri olan yemek, Türk kültüründe 5 çayı ve özel gün yemekleri gibi etkinliklerde sıklıkla servis edilmektedir. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR), 2015 yılında, kanserle mücadele ettiği, özellikle kolorektal kanser riskini azalttığı kabul edilen, dünyanın dört bir yanından yerel mutfaklara ait 7 yemeğin yer aldığı listeye mercimek köftesi koydu.

<span class="mw-page-title-main">Mısır ekmeği</span>

Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Kimyon ve pul biber gibi baharatlar ise isteğe bağlı eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sini</span> üzerinde (yemek yenebilen büyük, yuvarlak tepsi

Sini, etrafında birçok kişinin oturarak yemek yediği, üstüne yemek sahanları konan, çember şeklinde ince kenarlı sunum kabı.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya mutfağı</span>

Endonezya mutfağı 17.000'den fazla adadan oluşan Endonezya üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana gelir. Bu nedenle tek bir çeşit Endonezya mutfağı yoktur fakat bölgesel yemek çeşitleri vardır. Endonezya mutfağı Endonezya kültürünün bir yansımasıdır. Yemek pişirme tarzı ve stili bölgeden bölgeye farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Uçak yemekleri</span>

Havayolu yemeği veya uçak yemeği olarak bilinen yemekler uçuşlarda yolculara servis edilen yemeklere denir. Bu yemekler özel havayolu catering şirketleri tarafından hazırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hamsili pilav</span> Karadeniz Bölgesine özgü balıklı pilav yemeği

Hamsili pilav (Gürcüce:ქაფშა ფრინჯონი), Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

Puçuko, taze fasulyenin kurutulmasıyla yapılan bir çeşit kurutulmuş taze fasulye yemeğidir.Artvin iline özgü bir yemektir. Artvin ile özdeşleşen puçuko, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Genellikle kışın tüketilen puçukonun Laz mutfağında da önemli bir yeri vardır.

Şarap aksesuvarı şarabı depolamada ya da sunmada kullanılabilen ekipmandır. Şarap aksesuarları şarap kadehlerini, tirbuşon ve şarap rafı gibi pek çok ürünü içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone mutfağı</span>

Sierra Leone, tarlaları ve yüksek platformları arasında çeşitli nehirleri ve çağlayanları olan bir Afrika bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mutfak araçları</span> yiyecek hazırlama, pişirme veya fırınlama veya yiyecek sunma sürecinde veya hazırlamadan önce veya sonra yiyecekleri tutmak veya depolamak için kullanılabilecek aletler, mutfak gereçleri, aletler, tabaklar ve pişirme kapları

Mutfak ürünleri, yiyecek hazırlamada veya yemek servisinde kullanılan aletler, eşyalar, tabaklar ve pişirme kaplarıdır. Mutfak gereçleri, yiyecekleri hazırlanmadan önce veya sonra tutmak veya saklamak için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İçecek altlığı</span>

Altlık, içecek altlığı, içki altlığı ya da bira altlığı üzerine içecek konulan bir eşyadır. Altlıklar masanın veya içeceğin konulduğu herhangi bir yerin yüzeyini korurlar. Ayrıca içeceğin üstüne konan altıklar içeceğin bitmediğini göstermek ya da kirlenmeyi önlemek için kullanılabilir. Altlıklar sıcak içeceklerin yüzeyi yakmasını da önleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sofra takımı</span>

Bulaşık, sofra kurmak, yemek servisi yapmak ve yemek yemek için kullanılan gereçlerdir. Çatal-bıçak takımı, kap kacak, cam eşyalar, servis tabakları, içecek gerekleri ve dekoratif amaçlı diğer öğeleri içerir. Bulaşıklar porselen, seramik, cam, dökme demir, ahşap, taş, plastik gibi malzemelerden yapılabilir