
Makarna, geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır. Genellikle irmik, tam buğday veya durum buğdayından elde edilmiş una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılır Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir.

Türk folkloru, Türkçe çevresinde gelenekselleşmiş folklor, halk bilimidir.

Görkem Yeltan, Türk oyuncu, yazar, yönetmen, yapımcı.

Tomris Uyar, Türk öykü yazarı ve çevirmen
Nedret Gürcan, Türk şair ve roman yazarıdır.
Zeynep Aliye, Türk öykücü, şair ve çocuk kitabı yazarıdır.

Dilme, özellikle Gaziantep yöresinde üzümlerin ezilip suyunun çıkartılması, büyük kazanlarda kaynatılması ve belli başlı aromaların karıştırılmasıyla yapılan bir tatlı. Farklı farklı dilme çeşitleri vardır. Dilme, topraktan en az 5-6 defa filtrelenerek temizlenen üzüm suyu sayesinde temizlik ve doğallığını yıllarca korur.
Mehmet Sabri Koz, Türk halkbilimci, edebiyatçı ve eğitmen.

Levzine, malzemeleri çekilmiş badem, bal, su, tane badem olan Osmanlı mutfağında olan bir badem unu helvası veya badem ezmesidir. Lûz (لوز), Arapça badem demektir.Lâmiî Çelebi’nin Ferhâd ile Şîrîn Mesnevîsinde adı geçen tatlılardan biridir. Levzine helvasına Osmanlı Sürnameleri’nde adından sıkça bahsedilir. 1539 yılında Kanuni’nin şehzadelerinin Edirne Sarayı’ndaki ziyafet yemeğinde rastlanır. Levzine helvası lokmalık baklava dilimi şeklinde kesilir. Her bir dilimin üzerine yağsız bir tavada kavrulmuş iç badem saplanır.Erbil mutfağında yapılan tatlılardan biridir.

Lahana pitesi(Lahana böreği) sini veya tepsi böreği çeşididir. Rumeli mutfağında Tepsi börekleri ve pidelerinin pek çoğu yöresel söyleyişle pita-pite diye tanımlanır. Kırklareli geleneksel mutfağında yer alır.

Prof. Dr. Erman Artun, Folklor araştırmacısı, halkbilimci, akademisyendir.

Medfûne ya da meftune Diyarbakır yemeklerinde yer alır. Badılcan denen patlıcandan yapılmıştır. Diyarbakır lezzetlerinden olup ve bazıncandan ma'mûl bu isimle meşhûrdur " Medfûne'nin tarifi 1764 tarihli Risale'de(Yemek Risalesi ) bu tanımlamayla başlıyor.

Giritli Türklerin mutfağı Girit Türklerinin mutfağıdır. Giritli Türklerin mutfağını diğer Anadolu mutfaklarından farklı kılan en temel özellik, yabani otlarla zeytinyağı kullanılarak yapılan yemekler ve salatalardır. Ana gıda malzemelerini sırasıyla zeytinyağı, zeytin çeşitleri, doğada kendiliğinden yetişen otlar, sebzeler, başta bakla olmak üzere kuru bakliyat, süt, süt ürünleri, en son olarak da et teşkil eder.
Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı, ilk baskısı 1961 yılında yapılan Halkbilim ve etnoğrafya alanında önemli çalışmalarıyla bir öncü de olan Hâmit Zübeyir Koşay ile öğretmen Akile Ülkücan' tarafından yazılan yemek kitabıdır.
İbrahim Niyazi Aslanoğlu, Türk derlemeci, halk kültürü araştırmacısı, yayıncı, yazar ve öğretmendir.

Buyresiyye , bir çeşit ot yemeğidir. Malzemeleri; koyun budu et, kadıntuzluğu, bal, kıyma, soğan, badem, salkım üzüm, kuru kayısı, pirinç, elma, tuz, gül suyu, nebatı yağdır. Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî çevirisinde yemek tarifi verilmiştir. Stefanos Yerasimos'un Sultan Sofraları: 15. ve 16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı adlı yemek kitabında tarifi ayrıca verilmiştir.
Sultan Sofraları: 15. ve 16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı, yemek kitabıdır. Stefanos Yerasimos tarafından yazılmıştır. 2002 yılında basımı yapılmıştır. Stefanos Yerasimos bu kitapta Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî çevirisinden yemekler derlemiştir.
Sinçü (سنجو) bir çeşit yassı ekmektir. Dîvânu Lugâti't-Türk'de somunla yufka arası bir çeşit pide olarak geçen bu ekmek, ne yufka kadar ince ve geniş, ne de somun kadar kalındır. Yapılışı itibarıyla bugünün pidesini andırmaktadır. Sinçü Türklerin Anadolu’ya gelmeden önce yaptıkları bir ekmek çeşididir. Selçuklu Anadolusu’nda da yapımına devam edildi. Selçuklu Anadolusu’nda sinçü yufka gibi genellikle uzun yapılmaktaydı.
Ecevit çorbası , bir çeşit yoğurt çorbasıdır. Malzemeleri; pirinç, yumurta, yoğurt, un, tereyağıdır. Kastamonu mutfağında yapılmaktadır. İsmini Dr. Fahri Ecevit' den almıştır.
Mantar kavurması mantardan yapılan kavurmadır. Osmanlı mutfağında yapılan yemeklerden biridir.