İçeriğe atla

Yellow Submarine (film)

Yellow Submarine
"Yellow Submarine" filminin Almanya'da basılmış bir sinema afişi
YönetmenGeorge Dunning
YapımcıAl Brodax
SenaristLee Minoff
Al Brodax
Jack Mendelsohn
Erich Segal
MüzikThe Beatles
George Martin
Görüntü yönetmeniJohn Williams
KurguBrian J. Bishop
StüdyoHearst Entertainment Productions
King Features Production
DağıtıcıUnited Artists
CinsiSinema filmi
TürüAnimasyon, müzikal, fantezi, komedi
RenkRenkli
Yapım yılı1968
Çıkış tarih(ler)i17 Temmuz 1968, İngiltere
Süre90 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık İngiltere
Amerika Birleşik Devletleri ABD ortak yapımı
Dilİngilizce
Diğer adlarıThe Beatles' Yellow Submarine (ABD)
Yellow Submarine (Fransa)
El Submarino Amarillo(İspanya)

Yellow Submarine 1968 İngiltere - ABD ortak yapımı müzikal animasyon filmidir. (İngilizce'de Yellow Submarine: Sarı Denizaltı). Film ABD'de "The Beatles' Yellow Submarine" adı ile gösterilmişti. Film The Beatles müzik grubunun 1966 tarihli aynı adlı şarkıları üzerine kurulmuştur. 1969'da ise bu filmin şarkılarından oluşan bir soundtrack albümü çıkmıştır.

Senaryosunu Lee Minoff'un kendi hikâyesinden yazdığı filmin yönetmeni Kanada kökenli George Dunning'dir. Al Brodax, Jack Mendelsohn ve Erich Segal senaryonun yazılmasına katkıda bulunmuşlardır. Al Brodax aynı zamanda filmin yapımcısıdır.

İngiliz "The Beatles" müzik topluluğunun şöhretlerinin zirvesinde oldukları bir zaman yaptıkları bu çizgi film klasiği'ne aslında grubun fazla bir katkısı yoktur. Gerçek görüntülerinin yer aldığı birkaç kısa sekans dışında sadece müzikleri ile filme katkıları olmuştur. Mevcut parçalarının yanı sıra sadece bu film için besteledikleri 5 yeni şarkı da filmde yer almaktadır. Filmin geri kalan müziklerini ise George Martin yapmıştır. Filme adını veren şarkı Yellow Submarine Beatles'ın 1966'da çıkardıkları bir parçaydı. Filmle aynı adı taşıyan soundtrack albümü (Yellow Submarine) ise filmden 1 yıl sonra 1969'da piyasaya çıkmıştı.

Son derece sade olan konusundan çok fantastik görüntüleri ve psychedelic (sanrı gördüren, halüsinojen) müzik videoları ile akılda kalacak olan bu uzun metrajlı fantastik müzikal epik'de Beatles'ın müzik ve sevginin gücüyle dünyayı kurtarmaları anlatılmaktadır. Filmin oldukça naif bir savaş karşıtı mesajı da vardır.

"Yellow Submarine" o zaman için çok avangard olan deneysel animasyon stilleri, pop-kültürü temsil eden imgelerle dolu kaleidoskopik görüntüleri ile seyirciye gerçeküstü bir görsel ve işitsel ziyafet çeker. Bu psychedelic sanat tarzı aynı zamanda kendisinden sonra gelecek deneysel animasyon filmleri için de bir ilham kaynağı olmuştur.

The Beatles grubunun film için yaptığı şarkılar 1970 yılında Grammy ödülüne aday gösterilmişti. 1978'de ünlü İngiliz Monty Python komedi grubu bu filmin bir parodisini yapmıştı. Filmin gösterime çıktığı aynı yıl, Amerikan "Gold Key Comics" yayınevi, filme dayanan bir çizgi roman dergisi de yayımlamıştı.

Olay Örgüsü

Adeta Beatles'ın 1967 tarihli kendi albümleri olan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'in kapağındaki resmi andıran ve cıvıl cıvıl bir ülke olan "Pepperland", "Blue Meanies" (Kötü Maviler) adı verilen dış güçler tarafından ele geçirilir. Bu korku salan işgalciler anti-müzik füzeleri fırlatarak Ülkenin renklerini soldururlar ve müziğini kuruturlar, ülke sakinlerini birer taş heykel haline dönüştürürler. Bu kıyımdan etkilenmeyen tek kişi olan "Lord Amiral" sarı denizaltısına binerek oradan kaçar ve Londra'ya gelir. Burada The Beatles grubundan yardım ister. Hep birlikte denizaltıya binerler ve acayip karakterlerle karşılaşacakları tuhaf dünyalardan geçecekleri uzun bir yolculuğun sonunda geldikleri Pepperland'den işgalci "Blue Meanies" leri kovarlar ve ülkeyi müzik ve sevgi dolu eski huzurlu günlerine kavuştururlar.

Oyuncu Kadrosu (seslendirenler)

  • The Beatles ... Kendileri (kendi albümleri olan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'i seslendirirken)
  • Paul Angelis ... "Mavi Kötü"lerin Şefi / Ringo (sesiyle)
  • John Clive ... John (sesiyle)
  • Dick Emery ... Jeremy Hilary Boob, Ph.D - Nowhere Man / Lord Mayor / Max (sesiyle)
  • Geoffrey Hughes ... Paul (sesiyle)
  • Lance Percival ... Genç / Yaşlı Fred (sesiyle)
  • Peter Batten ... George (sesiyle)

Film hakkında notlar

  • "Yellow Submarine" 1968 yılında gösterime girdiğinde gişede büyük başarı kazandı, 1982 yılına kadar gösterimde kalan film o tarihte piyasadan çekildi ve uzunca bir süre ortalarda görünmedi. Sonraki 12 yıl boyunca da filmdeki müzik parçalarının telif hakları dolayısı ile video formatında da piyasaya verilemedi. 1990'ların sonuna doğru bir laserdisc'i çıktı. TV'de sadece 1 kez gösterildi, kablolu TV'de hiç gösterilmedi. 1997'de San Francisco Film Festivali'nde programa alınıp ilgi görünce restorasyon projesi gündeme geldi.
  • Eskiyen ve renkleri solan film 1998 yılında bir restorasyondan geçirildi ve 1999 yılında bu yenilenmiş haliyle tekrar gösterime verildi. Restorasyonu yapılan versiyon 90 dakikalık İngiliz versiyonu olduğu için 1968 yılında filmi 5 dakika kısa seyreden Amerikalılar bu kez 1999 yılında filmi eksiksiz görme fırsatını buldular. ABD versiyonunda önceden bulunmayan "Hey Bulldog" adlı şarkı restorasyonda tekrar filme eklenmişti.[1]
  • DVD için yapılan bu restorasyon sırasında günün teknolojisine uyum sağlamak üzere şarkıların remikslerinin 6 kanallı ses sistemine (5.1) uyarlanması için The Beatles'dan izin alındı. Zamanın teknolojisi ile 4 kanallı olarak kaydedilmiş olan 15 adet şarkı (plaklara çoğunlukla 2 kanallı olarak basılmışlardı) özel tekniklerle 6 kanallı olarak remikslendi. Bu şekliyle şarkıların ses berraklığında olağanüstü bir artış sağlandı. Bu duruma Beatles hayranları itiraz ettiler ama Beatles üyeleri sonuçtan çok memnun kalmışlardı.
  • Filmin kapanış şarkısı "All Together Now" (Şimdi Hep Beraber) söylenirken şarkının adı ekrana Çinceden Arapçaya 16 dilde 27 kez yazılır. Bu diller arasında Türkçe yoktur.
  • "Yellow Submarine" in yaratıcıları Al Brodax ve George Dunning ikilisi 1965 - 1968 yılları arasında televizyon için "The Beatles" adında bir çizgi film dizisi yapmışlardı ve Beatles grubu bu diziden pek hoşlanmamışlardı. Bu nedenle yapımcılar "Yellow Submarine" için Beatles'a geldiklerinde önce projeye soğuk baktılar. Ancak film şirketi ile 3 filmlik bir kontrat yapmışlardı ve bu filmlerden ikisi bitmişti, "A Hard Day's Night" (1964) ve "Help!" (1965). Şirket için tek bir film daha yaparlarsa kendilerini bağlayan bir şey kalmayacaktı. Bu sıkıntıdan bir an önce kurtulmak için teklifi kabul ettiler. Zaten filme fazla bir katkıları olmayacaktı, şarkıların çoğu hazırdı. Film için ilave 5 şarkıyı daha çabucak besteleyip hazırladılar. Ancak çekimler bittikten sonra filmi seyredince hayran kaldılar ve epilog için kısa canlı çekimlerinin yapılmasına razı oldular.[2]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ringo Starr</span> İngiliz müzisyen/The Beatles müzik grubu üyesi

Sir Richard Starkey veya sahne adıyla Ringo Starr, İngiliz müzisyen. The Beatles müzik grubu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">The Beatles</span> İngiliz rock müzik grubu (1960–1970)

The Beatles, 1960 yılında Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde kurulmuş bir rock grubudur. Ağustos 1962'den dağılışına kadar John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr dörtlüsünden oluşan The Beatles, kültürel ve ekonomik açıdan müzik tarihinin en etkili gruplarından biri olarak kabul edilmektedir. Birçok satış rekoru kırmış ve elliden fazla şarkısıyla Billboard listelerinde yer almıştır. 1964 yılında ABD'ye gelerek Britanya Müziği'nin Amerika'da popülerleşmesine neden olmuştur. Grup ayrıca 2004'te Rolling Stone dergisi tarafından son elli yılın en önemli ve etkili rock müzik sanatçıları arasında birinci sırada gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">John Lennon</span> Beatles grubunun kurucu üyesi İngiliz şarkıcı ve söz yazarı

John Winston Ono Lennon, İngiliz müzisyen ve aktivisttir. The Beatles isimli müzik grubunun üyelerinden biridir. Beatles grubunun kurucusu, ortak söz yazarı, ortak vokalisti ve ritim gitaristi olarak dünya çapında ün kazanmış İngiliz şarkıcı, söz yazarı, müzisyen ve barış aktivistiydi. Lennon'ın çalışmaları, müziğinin, yazılarının ve çizimlerinin, filmlerinin ve röportajlarının isyankâr doğası ve keskin zekâsı ile karakterize edildi. Paul McCartney ile olan şarkı yazarlığı ortaklığı tarihteki en başarılı ortaklık olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul McCartney</span> İngiliz şarkıcı, şarkı yazarı ve besteci

Sir James Paul McCartney CH MBE, İngiliz müzik grubu The Beatles'ın dört üyesinden birisi olan İngiliz bas gitarist, söz yazarı/besteci, multi-enstrümantalist, müzik ve film yapımcısı ve hayvan hakları aktivisti. Beatles'ın üyeleri olarak John Lennon, George Harrison ve Ringo Starr ile birlikte ünleri dünyaya yayılmıştır. McCartney ve Lennon müzik tarihinin en başarılı ve en etkili söz yazarı partneri olmuşlar, rock n roll tarihinin en önemli hitlerini bestelemişlerdir. Gelmiş geçmiş en iyi şarkı seçilen Yesterday ise McCartney' in eseridir. McCartney, 60 altın plağa sahip en başarılı müzisyen ve 100 milyon teklik satışı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Harrison</span> The Beatles grubunun gitaristi

George Harrison, İngiliz müzisyen, The Beatles grubunun gitaristi.

<i>The Piper at the Gates of Dawn</i> Pink Floydun 1967de Çıkan Stüdyo Albümü

The Piper at the Gates of Dawn, Pink Floyd'un ilk albümüdür. Şarkıların tamamını sonraki albümde gruptan ayrılacak olan Syd Barrett yazıp söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alice Cooper</span> Amerikalı şarkıcı

Alice Cooper, rock solisti ve müzisyen. Genellikle "metalin babası", "metal tanrısı" sıfatlarıyla anılan Alice Cooper, aslında Vincent Damon Furnier'ın kurduğu bir grubun adıdır. Furnier daha sonra ismini Alice Cooper olarak değiştirmiştir.

<i>Yellow Submarine</i> (albüm)

Yellow Submarine, İngiliz The Beatles grubunun 1969 yılında piyasaya sürdükleri rock türünde onuncu resmi albümleri, aynı zamanda aynı adı taşıyan animasyon filminin müzik albümü.

<i>Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band</i> The Beatles albümü

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, İngiliz The Beatles grubunun 1967 yılında piyasaya sürdükleri rock türünde sekizinci albümleri, aynı zamanda aynı adı taşıyan filmin müzik albümü.

<i>The Beatles</i> (albüm)

The Beatles ya da The White Album, İngiliz The Beatles grubunun 1968 yılında piyasaya sürdükleri grupla aynı adı taşıyan rock türünde dokuzuncu stüdyo albümleri.

<i>Neşeli Günler</i> (film, 1965) 1965 yapımı Amerikan filmi

Neşeli Günler 1965 ABD yapımı müzikal filmdir. Özgün adı The Sound of Music'tir. 1959 tarihli aynı adlı Broadway müzikalinden uyarlanmıştır. Müzikalde olduğu gibi bu film de Howard Lindsay ve Russel Crouse'un kitabına dayanmaktadır. Filmin senaryosunu Ernest Lehman yazmıştır. Robert Wise filmin hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini üstlenmiştir. Önemli rollerinde Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Peggy Wood ve Richard Haydn oynamışlardır. Filmin müzikleri Richard Rodgers ve Oscar Hammerstein II'a aittir.

<i>Submarine Patrol</i>

Submarine Patrol, 1938 yılı ABD yapımı macera filmi. Yönetmenliğini John Ford üstlenmiştir. Bir deniz subayının yaşamını anlatan filmin başrollerinde Richard Greene ve Nancy Kelly oynuyordu. Ray Millholland'ın "The Splinter Fleet of the Otranto Barrage" adlı romanının bir uyarlaması olan film, 25 Kasım 1938'de gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Richard Donner</span> Amerikalı film yönetmeni (1930 – 2021)

Richard Donner, Amerikalı film yönetmeni. Birçok filme imzasını atmıştır. İlk filmi X-15'i 1961 yılında çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Billy Preston</span> Amerikalı R&B sanatçısı (1946 – 2006)

William Everett "Billy" Preston,, Amerikalı müzisyen.

Müzik kutusu müzikal, popüler müziklerin şarkılarını içeren bir müzikal film veya sahne sunumu. Bu terim, ünlü pop müziklerin şarkıcıların başrol oynadığı filmleri tanımlamak için kullanılır; bu türde genelde şarkıcı kendi albüm parçalarını kullanırken, bazen de sanatçı kendi şarkılarını film müziği değerlendirmeden, çeşitli planlarda filmin arka plan müziği olarak kullanırlar. Terim ayrıca, genellikle çeşitli sanatçıların daha önce kaydedilmiş şarkılarının ve diğer sanat eserlerinin yeni yorumlarla söyleyen aktörler tarafından oynanan, geçmiş veya mevcut müzik etkinliklerini veya kişiliklerinin yıldönümlerini kutlayan müzik filmlerini ve tiyatro sunumlarını da kapsayacak şekilde büyüdü. Benzerlerinin Broadway müzikallerinde, şarkıların koreografi eşliğinde, gerçekleştirildiği gibi. Müzik kutusu müzikallerindeki şarkılar genellikle dramatik bir anlatı haline getirilir ve özellikle sonraki türlerde, öne çıkan sanatçı(ya) dair bir biyografik hikâye oluşturulur. Bazı durumlarda, sahneye konan bazı müzikal bölümler dramatik bütünlük korumazlar.

<span class="mw-page-title-main">Geoff Emerick</span>

Geoffrey E. Emerick İngiliz ses mühendisi. The Beatles'ın Revolver (1966), Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) ve Abbey Road (1969) albümlerinde yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Beatles yapımcısı George Martin, kendisi hakkında şu yorumu yapmıştır: "kayıtlara yeni bir akıl getiriyordu, her daim yeni ses fikirleri, farklı tip yankı efektleri, vokal önerileriyle gelirdi".

1968 Grammy Ödülleri 29 Şubat 1968'de Chicago, Los Angeles, Nashville ve New York'ta düzenlendi.

"Any Road" George Harrison'ın son single'ı ve ölümünden sonra yayınlanan Brainwashed albümünün açılış şarkısıdır. Harrison, şarkıyı 1987 albümü Cloud Nine için bir video çekerken 1988'de yazmaya başladı. Bu, George Harrison'ın yazdığı yayınlanmış son yeni materyale sahip kayıttır.

"All You Need Is Love", İngiliz rock grubu the Beatles tarafından Temmuz 1967'de albüm dışı tek yayınlanan bir şarkıdır. Şarkı, John Lennon tarafından yazıldı ve Lennon/McCartney ortaklığına atfedilmişti. Şarkı, grubun EMI Studios'ta seslendirirken filme alındığı ilk canlı küresel televizyon bağlantısı olan Our World 'a İngiltere katkısıydı. Program, 25 Haziran'da Londra'da uydu aracılığıyla yayınlandı ve 25 ülkede 400 milyondan fazla izleyici tarafından izlendi. Lennon'ın sözleri, şovun uluslararası izleyicisine izin vermek için kasten basit yazılmıştı ve Summer of Love şarkısı ile ilgili ütopya ideallerini yakaladı. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birçok ülkede single satış listelerinde zirveye çıktı ve Karşı Kültür'ün çiçek gücü felsefesinin benimseme marşı oldu.