İçeriğe atla

Yelkovangiller

Yelkovangiller
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Procellariiformes
(Tüpburunlu kuşlar)
Familya: Procellariidae
(Yelkovangiller)
Leach, 1820
Cinsler

Metne bakınız.

Yelkovangiller ya da yelkovan kuşugiller (Procellariidae, Puffinidae), kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümününün Fırtına kuşları (Procellariiformes) adı ile de bilinen Tüpburunlu kuşlar (Tubinares) takımına ait bir familyadır.[1][2]

Genellikle güney denizlerinde yayılış gösteren kuşlardır. Kıyılar ve açık denizlerde bulunurlar. Burun kanalları çok büyüktür. Kanatları ince uzundur. İyi dalmazlar. Uçuşları rüzgarla sürüklenme ve süzülme şeklindedir. Besinleri kafadanbacaklılar, leşler, yumurtalar ve yavru kuşlardır. Besinlerini yüzerek ya da su üzerinde uçarak alırlar. Çok defa kovuklarda ve toplu olarak kulukçkaya yatarlar.

Cinsler

  • Aphrodroma
  • Bulweria
  • Calonectris
  • Daption
  • Fulmar (Fulmarus)
  • Halobaena
  • Macronectes
  • Pachyptila
  • Pagodroma
  • Procellaria
  • Pseudobulweria
  • Pterodroma
  • Yelkovan kuşu (Puffinus)
  • Thalassoica

Kaynakça

  1. ^ "Biyoloji Terimleri Sözlüğü". TDK. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2009. []
  2. ^ "Biyoloji Terimleri Sözlüğü". TDK. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2009. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Osmanlı alfabesi, 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.

Rika, rıka veya rik’â, Nesih'in dendansız, yuvarlak ve kıvrak bir türüne verilen ad ve Arap harflerinin en çok kullanılan el yazısı biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Mandıra</span>

Mandıra, inek, koyun, keçi vb. süt veren hayvanların barındırıldığı, süt ve süt ürünlerinin de elde edildiği yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tarla kuşu</span>

Tarla kuşu, çayır kuşu, toygar, turgay isimleri ile de bilinen, toygargiller (Alaudidae) familyasına ait küçük, ötücü bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Dura mater</span>

Sert zar veya kalın zar, beyin dokusunu ve omuriliği çevreleyen beyin zarlarının en kalın ve en dıştaki katmanıdır. Mezoderm tabakasından köken almaktadır. Pia mater ve araknoid zarın arasında bulunan beyin-omurilik sıvısının korunmasından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Hüma kuşu</span> efsanevi kuş

Hüma kuşu, çoğu kez cennet kuşu olarak da adlandırılan, görünmeyecek şekilde çok yükseklerde dinlenmeksizin sürekli uçan, asla yere değmeyen -bazı kaynaklarda ayakları olmadığı da nakledilir- efsanevi kuş.

<span class="mw-page-title-main">Tüp burunlu kuşlar</span>

Tüpburunlu kuşlar ya da Fırtına kuşları, kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümüne ait bit takım.

<span class="mw-page-title-main">Turnamsılar</span>

Turnamsılar veya bataklık kuşları, kuşlar (Aves) sınıfının, karinalılar (Carinatae) bölümünün, gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımına giren bir alt takımı.

<span class="mw-page-title-main">Çobanaldatangiller</span>

Çobanaldatangiller (Caprimulgidae), kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümünün gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımına ait çobanaldatanlar alt takımından bir familya. Bu familyaya ait çobanaldatan türü iyi bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Gökkuzgunlar</span>

Gökkuzgunlar, kuşlar (Aves) sınıfının, karinalılar (Carinatae) bölümünün, gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımına giren bir alt takımı.

<span class="mw-page-title-main">İbibik</span> kuş türü

İbibik, çavuş kuşu adı ile de bilinen, Gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımının, ibibikgiller (Upupidae) familyasında yer alan tek kuş türü. Uzunluğu 28 cm kadar, gagası uzun yay biçiminde, tüyleri turuncu-kahverengi olup başı sorguçlu, kısa kanatlı bir kuştur. Bazı Türkiye Türkçesi ağızlarında baltalı olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı kerkenez</span> doğangiller (Falconidae) familyasından kerkenez grubuna ait ince bir doğan türü

Bayağı kerkenez, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımının doğangiller (Falconidae) familyasından kerkenez grubuna ait ince bir doğan türü. Çoğu kez yalnızca kerkenez olarak adlandırılır.

Transkripsiyon, çevriyazı ya da çeviri yazı konuşmadaki sesleri, onları sonradan tekrar üretebilmek için özel yazılı sembollerle kaydetmektir. Dil bilimciler fonetik transkripsiyon için Uluslararası Fonetik Alfabe'yi kullanırlar. Bunun ASCII karşılığı SAMPA'dır. Örneğin bazı Anadolu ağızlarında "değil", "Gelecek misin?", "Gelemem." sözlerinin söylenişlerine göre "da´l", "del"; "gelcemin?", "gelecaññi?" şekillerinde yazılması gibi.

Kommensalizm ekolojide, iki organizmanın kurduğu ortak yaşamda, bir canlının yarar sağladığı, diğerininse bu ortaklıktan etkilenmediği yaşam türüdür. Ağaçlara yuva yapan kuşlar bunun en güzel örneğidir. Benzer şekilde büyük leylek yuvalarında, serçelerin de küçük yuvalar yapması leyleğe zarar vermeyecektir. Av hayvanlarının avladıkları etlerin arta kalanlarını akbaba gibi leş yiyicilerin yemesi de ortaklardan birini etkilemez. Ayrıca bu canlılara istiridye ve yengecin arasındaki ilişkiyi de örnek verebiliriz. Yengeçler konağın yemediği ya da ondan arta kalan yiyecekler ile beslenir ve istiridye sayesinde dış etkenlerden korunur. Yengeç bu birliktelikten yarar sağlarken istiridye zarar ya da yarar görmez. Kısacası ilişkiden bir canlı yarar sağlarken diğer canlı bundan ne yarar sağlar ne de zarar görür.

<span class="mw-page-title-main">Kral sinek kuşu</span> Kuş türü

Kral sinek kuşu veya kral kolibri, kolibrigiller (Trochilidae) familyasından, bir iki art kuyruk tüyü diğerlerinden uzun, sarı, yeşil, turuncu, mor karışık renkli bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Tuğrul (mitoloji)</span>

Tuğrul (تغرل), Divânu Lügati't-Türk'te Togrıl olarak tanımlanan, Dumrul adı ile de bilinen, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımında yer alan atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kuş, çakırdoğan. Macar ve Türk mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Toğrul veya Doğrul olarak da söylenir.

Kaknüs veya musikar, büyük bir gagası ve gagasında yüzlerce delik bulunan, rüzgâr esmesi sonucu bu deliklerden nağmeli sesler çıkaran ve bu şekilde musikinin doğuşuna öncülük ettiğine inanılan büyük mitolojik bir kuş. Musiki kuşu olarak da bilinen kaknüs, kuğu anlamına gelen Yunanca kökenli kiknos (Cygnus) kelimesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karinalılar</span>

Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının hemen bütün kuşları içine alan büyük bir bölümü.

<span class="mw-page-title-main">Meksika yıldızı</span>

Meksika yıldızı, kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümünün gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımının sağanlar alt takımından kolibrigiller (Trochilidae) familyasının Trochilinae alt familyasına ait Calothorax cinsi bir kuş türüdür. Güney Amerika'da yaşar. Eflatun, mor, sarı, yeşil, kara karışık renklidir. Dişileri erkeklerinden daha büyük olur. Nektar, örümcek ve küçük böceklerle beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Kırbaç yılanıgiller</span>

Kırbaç yılanıgiller (Colubridae), kolubridler veya su yılanıgiller bir yılan familyasıdır. Tüm dünyadaki yılan türlerinin üçte ikisi kapsayan geniş bir familya olan kırbaç yılanları Antarktika haricinde bütün kıtalarda bulunur.