
Aydıncık, Mersin ilinin bir ilçesidir.
Anamur Müzesi Mersin ili Anamur ilçesinde kurulmuş olan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

Dörtayak Mersin ilinde bulunan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir kenotaf veya anıt mezardır. Esas adı bilinmemektedir. Bina dört kalın sütun üzerinde yükseldiği için yöre halkı tarafından "Dört ayak" olarak adlandırılmaktadır. Bina bölgeyi 1812 yılında kıyıların haritasını çıkarmak için ziyaret eden İngiliz kaptan Francis Beaufort tarafından kenotaf olarak nitelendirilmiştir. Ancak alttaki mezar odası araştırılmadığı için bu binanın mozole mi kenotaf mı olduğu bilinmemektedir.

Aydıncık mozaiği Mersin ilinin Aydıncık ilçesinde bulunan bir yer mozaiğidir.
Deliçay Mersin ilinde bir akarsudur. Geçmişte Serince, Selinti ve Anhiyaleos gibi adlarla da bilinmiştir. Deliçay genellikle düzensiz debisi olan akarsulara verilen ortak bir isim olmakla birlikte Mersin'de özel isim olarak kullanılmıştır.
Kaledran Çayı Mersin ili Anamur ilçesinde yer alan bir çaydır. Çayın adı Toros Dağları üzerindeki Kaleduran adındaki bir kale öreninden gelmektedir. Bölgedeki yazın kuruyan birçok çayın aksine her mevsim belli bir debiye sahip olan çay 36°06′01″K 32°33′46″D koordinatlarında Akdeniz'e dökülür. Çayın kaynağı Toros Dağlarında Anamur'a bağlı Güngören köyü kuzeyindedir. Güneye doğru akan çay Akdeniz'e dökülmeden önce Mersin ili batı sınırını çizer. Çayın batısı Antalya ili Gazipaşa ilçesi, doğusu ise Anamur ilçesidir. Eskiden bu bölgede bulunan ve çayla aynı isme sahip olan köyün bazı kısımları çayın batısında kalmıştı. Bu sebepten köy ikiye ayrıldı ve doğudaki köy Anıtlı batıdaki köy de Yakacık adını aldı. Ancak halk arasında her iki kısım da hala Kaledran adıyla anılır.

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı Mersin kent merkezinde yer alan bir kongre ve sergi merkezidir.

Babadıl Adaları Akdeniz'de yer alan iki küçük Türk adasıdır. Babadıl adı sahilde adaların kuzey batısına düşen Sipahili köyünün eski adıdır. 1811-1812 döneminde Akdeniz kıyılarının haritasını çıkaran İngiliz kaptan Francis Beaufort adaların antik dönemdeki adlarının Papadoulae olduğunu belirtmektedir (Bakınız:Karamanya). Öte yandan Selçuk Üniversitesinden Ahmet Bilir'in araştırmasına göre, Babadıl adı kereste ticareti yapan Papadoulae adlı bir kişinin isminden gelmektedir.

Aydıncık Adaları Mersin ilinde iki küçük Akdeniz adasıdır. Halk arasında adalara Büyük Ada ve Küçük Ada denilir.

Yılanlı Ada Mersin ilinde küçük bir Akdeniz adasıdır. Şu anda üzerinde herhangi bir yerleşim olmayan ada Antik dönemde Spurie olarak biliniyordu.
Güvercin Adası, Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan küçük bir adadır.

Saplı Adası Mersin ilinde karaya küçük bir dil ile bağlı bir ada yani tombolodur.

Büyükeceli (Ovacık) Mersin'in Gülnar ilçesinde yer alan bir beldedir. Belde adını tıpkı Gülnar gibi efsanelerde ismi geçen Gülnar Hatun'dan almış olabilir.

Gözce Mersin ilinin Bozyazı ilçesine bağlı bir köydür. Akdeniz sahilinden 1 kilometre kadar içeride ve aynı addaki derenin kıyısındadır. 36°09′K 33°12′D koordinatlarındaki köy Bozyazi'ndan 20 kilometre ve Mersin'den 197 kilometre uzaklıktadir. 2020 rakamlarıyla nüfusu 857 dir.

Yanışlı Mersin ili Gülnar ilçesi sahil boyunda bulunan bir köydür.
Tisan adası Mersin ilinde bulunan küçük bir adadır. Ada 36°08′K 33°42′D koordinatlarinda olup, Silifke ilçesindeki Tisan Yarımadasında yarımadanın doğusunda yer alan ve Kleopatra koyu adını alan bir koyun ortasındadır. Sahile olan uzaklığı 1 kilometre kadardır. Ana karada adanın güney batısındaki tomboladaki Tisan Afrodisyas adını alan antik örenler bulunur. Adada da bu örenlerle aynı döneme ait bazi kalıntılar vardır.

Işıklı Mersin ili Silifke ilçesinde yer alan bir Yörük köyüdür. 36.1883°K 33.6627°D koordinatlarındaki köy Toros Dağlarının güneyinde denizden bir dizi tepe ile ayrılmış bir vadide, Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolunun üzerinde olup, Akdere beldesinin batısında ve Yeşilovacık beldesinin doğusundadır. Silifke'ye 37 ve Mersin'e 118 kilometre uzaklıktadır. Köyün kuzeyinde yer altı sularının beslediği küçük bir çağlayan vardır. 2019 rakamlarına göre köyün nüfusu 1448 dir. Başlıca geçim kaynağı meyve ve sebze tarımıdır.
Erdemli Çamlığı Mersin ili Erdemli ilçesinde bulunan bir çamlık ve tabiat parkıdır.

Pullu Tabiat Parkı Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu genellikle Akdeniz kıyı şeridine paraleldir. 36°5′15″K 32°54′38″D koordinatlarındaki Pullu tabiat parkı kıyı şeridi ile kara yolu arasında ve Anamur'un 7 kilometre doğusundadır. Mersin'e olan uzaklığı 207 kilometre kadardır. Genişliği 10.3 hektar olan park 1980 yılında piknik alanı, 2011 yılında da tabiat parkı ilan edilmiştir. Günü birlik piknik alanı olarak 1500 kişiye hizmet veren parkta 180 kişiye hizmet veren geceleme tesisleri ve 30 karavanlık park yeri vardır.

Aydıncık (İncekum) Tabiat Parkı, Mersin'de bir tabiat parkı.