İçeriğe atla

Yelkenci Laz Bekir

Hakkında destan yazılmış Yelkenci Laz Bekir

Yelkenci Laz Bekir veya Çeşmemeydanlı Bekir, Üsküdarlı Vasıf Hocanın hakkında destan yazdığı yelkenci ve tulumbacıdır. Destan, zengin bir dul olan Huriye isimli kadının Laz Bekir'e aşık olmasını konu alır. Destan, dönemin tulumbacılık hayatını anlattığı için önemli bir belge olarak kabul edilmektedir.[1]

Destan

Huriye isimli kadın, Yelkenci Laz Bekir'e aşıktı ve Üsküdarlı Vasıf Hoca'dan kendi ağzından Bekir için bir destan yazmasını istemişti.[2] Üsküdarlı Vasıf Hoca, Bekir'i Çeşmemeydanı'ndaki kahvehanede gördükten sonra onun hakkında destan yazdı. Üsküdarlı Vasıf Hoca'ya göre, Laz Bekir sıradan, karakaşlı, karagözlü, güzel yüzlü, yoksul ve delidolu bir Lazdı. Vasıf Hoca destanı yazdıktan 2-3 ay sonra kahvehaneye gidip Bekir'in ağzını yoklayarak yazdığı destanı öğrenip öğrenmediğini sordu. Okuma yazma bilmeyen Bekir, destanı başkalarına okutturmuştu. Destanı okuduktan sonra Bekir, Laz samur kürkünü giyerek konakta kendisini bekleyen Huriye'nin yanına gitti. Olayları gören kahve ahalisi, Vasıf Hoca'ya dönüp "parayı kırmanın yolunu buldun" dedi.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Koçu, Reşat Ekrem (1981). İstanbul tulumbacıları. Ana Yayınevi. ss. 192-194. Erişim tarihi: 7 Eylül 2024. 
  2. ^ İstanbul ansiklopedisi: Çiroz-Dişbuğdaycılar Sokağı. İstanbul Ansiklopedisi ve Neşriyat Kollektif Şirketi. 1966. s. 4358. Erişim tarihi: 12 Eylül 2024. 
  3. ^ Reşat Ekrem Koçu (1961). "İstanbul Ansiklopedisi" (PDF). bluesyemre.wordpress.com. Erişim tarihi: 11 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşat Nuri Güntekin</span> Türk roman, öykü ve oyun yazarı

Reşat Nuri Güntekin, Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır. Müfettişlik görevi ile Anadolu'da gezdiği için Anadolu insanını yakından tanımıştır. Eserlerinde Anadolu'daki yaşamı ve toplumsal sorunları ele almış; insanı insan-çevre ilişkisi içinde yansıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reşad Ekrem Koçu</span> Türk tarihçi ve yazar

Reşad Ekrem Koçu, Türk tarihçi ve yazardır. Tarihi konularda yazdığı fıkra, roman, hikâye ve incelemeleriyle ve en önemli yapıtı İstanbul Ansiklopedisi'yle tanınmaktadır.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

Silahdar Cihangirli Mehmed Paşa III. Mustafa saltanatında 25 Ekim 1770 - 11 Aralık 1771 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

Pertev Naili Boratav ya da asıl adıyla Mustafa Pertev, Türk halk bilimci, halk edebiyatı araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Ünver</span> Türk hekim ve yazar

Ahmet Süheyl Ünver, Türk yazar ve doktor.

<i>Çalıkuşu</i> (film, 1966) 1966 yapımı Türk filmi

Çalıkuşu, 1966 yapımı dramatik Türk filmdir.

Mehmet Zeki Pakalın, Osmanlı tarihi üzerine ansiklopedik ve biyografik çalışmalar yapmış Türk tarih araştırmacısı.

Aşıkpaşazade Derviş Ahmet Âşıkî, Vefai dervişi ve Osmanlı tarihçisi. Asıl adı Derviş Ahmed ve mahlası Aşıkî'dir. Fakat büyük dedesi Âşık Paşa olduğu için "Aşıkpaşazade" adıyla anılmaktadır.

Enderunlu Vasıf (1771-1824) veya Enderunlu Osman Vasıf Bey, Osmanlı divan şairi. 19. yüzyılda muhammes, gazel ve şarkılarıyla tanınan şairin asıl adı Osman'dır.

<i>İstanbul Ansiklopedisi</i>

İstanbul Ansiklopedisi, Reşad Ekrem Koçu tarafından 1944-1973 yılları arasında yayımlanan ve tamamlanamayan kültür ansiklopedisi.

Hanzâde Sultan Osmanlı padişahı I. Ahmed'in kızıdır.

Kayıkçı Laz Daniyal, Üsküdarlı Vâsıf Hoca ve Tophane katiplerinden Üsküdarlı Âşık Razî'nin hakkında destan yazdığı kayıkçı ve tulumbacıdır. Destanlar, yaşlı, zengin ve dul bir kadının Laz Daniyal'a aşık olmasını konu alır.

Tulumbacı Bahriye, tulumbacı

Abdi Çelebi Camii, Kanuni Sultan Süleyman devrinde İstanbul´un Fatih ilçesinin Kocamustafapaşa mahallesinde yapılan bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Laz Dimitri</span>

Laz Dimitri veya Trabzonlu Laz Dimitri, Üsküdarlı Vasıf Hoca'nın hakkında destan yazdığı kayıkçı ve tulumbacıdır. Destan, Laz Dimitri'nin şabb-ı emred Yani'yi öldürmesini konu alır. Destanın ilgi çeken yanlarından biri, bu dönemde eşcinsel ilişkilerin yaygın ve normal karşılandığını göstermesidir.

Âşık Şem-î, Ahmed ya da Konyalı Şem-î (1783-1839) Türk âşıktır. 1930 - 1839 seneleri arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Konya belediye başkanı olarak görev yapmıştır.

Gürcü Nusret, Osmanlı dönemi halk ressamı ve halk şairidir. Cezaevine düşmüş şairlerin şiirlerinden oluşan Zindan Şiirleri adlı antolojisiyle tanınır. Kahvehane işlettiği için Kahveci Gürcü Nusret olarak da bilinir.