İçeriğe atla

Yelena Muhina

Yelena Muhina
Yelena Muhina, 1978 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda denge aleti üzerinde
Kişisel bilgileri
Tam adıYelena Vyaçeslavovna Muhina
Doğumu1 Haziran 1960(1960-06-01)
Moskova, Rusya SFSC, SSCB
Ölümü22 Aralık 2006 (46 yaşında)
Moskova, Rusya
Boy1,52 m (5 ft 0 in)
Spor
ÜlkeSovyetler Birliği
SporJimnastik
Yarışma(lar)Artistik jimnastik
Madalyalar
Dünya Şampiyonası
Altın1978 StrazburgTakım
Altın1978 StrazburgGenel tasnif
Altın1978 StrazburgYer hareketleri
Gümüş1978 StrazburgAsimetrik paralel
Gümüş1978 StrazburgDenge aleti
Dünya Kupası
Altın1977 OviedoAsimetrik paralel
Altın1977 OviedoDenge aleti
Avrupa Şampiyonası
Altın1977 PragDenge alet
Altın1977 PragYer hareketleri
Altın1977 PragAsimetrik paralel
Altın1979 KopenhagAsimetrik paralel
Gümüş1977 PragGenel tasnif
Gümüş1979 KopenhagYer hareketleri
Bronz1977 PragAtlama masası

Yelena Vyaçeslavovna Muhina (RusçaЕлена Вячеславовна Мухина; d. 1 Haziran 1960 - ö. 22 Aralık 2006), Sovyet Rus jimnastikçi. 1978'de Fransa'nın Strazburg kentinde yapılan Dünya Şampiyonası'nda genel toplamda altın madalya kazanmıştı. Yükselişte olan kariyeriyle birlikte çoğu kişi tarafından jimnastiğin yeni büyük yıldızı olarak anılan Muhina, 1979'da ayağını kırdı ve birkaç organizasyonu kaçırdı. Daha sonra ise bu sakatlıktan dönmenin etkisi, zorlu ve tehlikeli bir hareketi (Thomas saltosu) başarabilmenin baskısıyla birleşince, Rus sporcu 1980 Yaz Olimpiyatları'na iki hafta kala boynunu kırdı. 20 yaşına henüz bir ay önce girmiş olan Muhina'nın boyun kırığı sonrası vücudunun alt kısmı felç oldu.

Kişisel hayatı

Yelena Muhina 1 Haziran 1960'ta Moskova'da doğdu. Annesini beş yaşında kaybetmişti.[1] Muhina büyükannesi Anna İvanova tarafından büyütüldü.

Kariyeri

Muhina küçük yaşlarda jimnastik ve artistik buz patenine ilgi duydu. Okulunu yetenek arayıcıları ziyaret ettiğinde, jimnastiği denemek istediğini belirtti.[1] Daha sonra CSKA Moskova spor kulübüne katıldı. Muhina başarılarıyla CSKA Onur Listesi'ne alındı.[1]

1975'e kadar tanınmayan bir jimnastikçi olan Muhina, Sovyet antrenörler tarafından da büyük oranda görmezden gelinmişti. Ancak daha sonra gerçekleşen iki olay, onun yeteneklerini Sovyet takımının vitrinine taşıdı. Bunların ilki, 1976 Olimpiyatları'nda Romanya'nın, Sovyetlerin jimnastik makinesine üstünlük sağlamasıydı; öyle ki, eleştirilen Sovyet kadınlar jimnastik direktörü Larisa Latınina, "Nadia Comăneci'nin Romanya'da doğması benim suçum değil" demişti.[2] İkincisiyse Muhina'nın erkek sporculara antrenörlük yapan Mihail Klimenko'yla çalışmaya başlaması oldu; Klimenko, onu döneminin seyirciyi en hayran bırakan jimnastikçisine dönüştürmüştü. Fransa'nın Strazburg kentindeki 1978 Dünya Şampiyonası, Sovyet sporcunun patlamasına sahne oldu. Tarihin en etkileyici genel tasnif performanslarından birine imza atan Muhina, Olimpiyat şampiyonu Nadia Comăneci ile Sovyetlerin bir numarası Nellie Kim'in de aralarında olduğu birçok ismi geçerek altın madalyayı kazandı. Bunun yanında yer hareketleri finalinde altın, denge aleti ve asimetrik paralelde ise gümüş madalya kazanmıştı. Muhina şampiyonadaki imza hareketleriyle hafızalara kazındı. Paraleldeki tam burgulu Korbut dönüşü, dengeden inişteki çift geri salto ve yer hareketlerinde hâlen kendi adıyla "Muhina" olarak anılan tam burgulu çift geri saltoyla kayıtlara geçti. Muhina, sunduğu bu yeniliklere rağmen, bale hareketlerinden ilham alan ve gösterişli hatlara sahip klasik Sovyet stilini koruyordu. Kısa sürede Moskova'da yapılacak 1980 Yaz Olimpiyatları'nın merakla beklenen sporcusu olmuştu.

Sovyet millî takımını anlatan 1978 yapımı bir belgeselde, Muhina'nın hocası Mihail Klimenko'yla sohbeti ve takip ettiği sert antrenman programının görüntüleri yer almıştı.[3]

Sakatlığı

Muhina'nın yer hareketleri serisi bir devrim olarak görülüyordu çünkü daha önce görülmemiş salto kombinasyonları ("Muhina") barındırıyordu. Ancak bununla yetinilmedi; 1979'da hocası, Sovyet sporcudan erkek jimnastiğinden alınan Thomas saltosunu gerçekleştiren birkaç kadın sporcudan biri olmasını istedi. Amerikalı jimnastikçi Kurt Thomas tarafından geliştirilen hareket, öne doğru biten 1½ burgulu 1 + 3/4 takladan oluşuyordu. Her ne kadar 1978 Dünya Şampiyonası'nda genel toplam ve yer hareketleri altınını kazanmış ve paralelde zorlayıcı, denge aletinde devrim gibi, yer hareketlerinde kendi imza hareketini içeren seriler tamamlamış olsa da, Muhina kendi hocası ve diğer Sovyet antrenörler tarafından yer serisine Thomas saltosunu eklemesi için baskı gördü. Sovyet sporcu kısa zamanda hareketin aşırı tehlikeli olduğunu gördü. Çünkü bu saltoda tüm dönüşleri, havadaki burguları tamamlamak ve yine de öne takla için yeterli alan kalacak şekilde yere inmeye yetecek yükseklik ve hıza erişmenin gerekmesinin yanında, az dönüş (ve çene üzerine düşme) veya fazla dönüşten (ve sırtüstü düşme) kaçınmak için mükemmele yakın bir zamanlamaya ihtiyaç duyuluyordu. 1991 yapımı "Bir Oyundan Daha Fazlası" belgeselinde Muhina, antrenörünü Thomas saltosunun tehlikeli olduğu ikna etme çalıştığını şöyle belirtmişti:

...sakatlığım beklenen bir şeydi. Öngörülebilecek bir kazaydı. Kaçınılmazdı. Bu hareketi yaparken boynumu kırabileceğimi birden çok kez söylemiştim. Birçok kez kendimi kötü şekilde sakatladım ama o (hocası Mihail Klimenko) benim gibi insanların boynunun kırılmayacağını söyledi.[4]

1978 Dünya Şampiyonası denge aleti podyumu. Soldan sağa: Muhina, Comăneci, Eberle.

1979'da Dünya Şampiyonası'na hazırlanan Muhina bacağını kırdı ve organizasyona katılamadı. Teksas'taki şampiyonada Sovyet takımı ezeli rakibi Romanya'ya ilk kez yenildi; aletlerde ve genel toplamda sadece Nellie Kim ile Stella Zaharova madalya kazanabildi. Moskova'da yapılacak 1980 Yaz Olimpiyatları'na bir yıldan az bir süre kala, dünya şampiyonu Muhina'yı sağlığına kavuşturma ve Olimpiyatlar'a hazır hâle getirme baskısı Sovyet takımı doktorları ve antrenörleri üzerindeydi. Ogonyok dergisine verdiği bir röportajda Muhina, onu en kısa zamanda antrenmanlara çıkarmaya uğraşan millî takım için çalışan TsITO'daki (Travmatoloji ve Ortopedi Merkez Enstitüsü) doktorları suçlamıştı. Alçısını çıkarıp taburcu etmemeleri için yalvardığını çünkü "onu evinden alıp antrenmanlara sürüklediklerini" söylemiş ve henüz iyileşmediğini bildiğini belirtmişti. Kendi isteğine rağmen alçısı çıkartılıp ayağının üzerine basmaya çalıştığında "çarpık" yürüdüğünün ve bir şeylerin yanlış gittiğin farkındaydı. TsITO doktorları Muhina'nın bacağının filmini çekti ve kırığın düzgün şekilde iyileşmediğini, bu hâliyle jimnastiğin gerektirdiği şartları sağlayamayacağını gördü. Muhina aynı gün öğleden sonra ameliyat oldu ancak Sovyet jimnastikçinin ünü çoktan zarar görmüştü. Aynı röportajda Muhina, millî takım hocalarından birinin ameliyattan bir gün sonra yanına gelip "özenli olmadığını" ve "alçılı da çalışabileceğini" söylediğini anlatmıştı. Doktorlar bir kez daha, kendi karşı olmasına rağmen, alçısını erken çıkardı ve Muhina Olimpiyat hazırlıklarına geri döndü; sakatlık döneminde aldığı kiloları vermesi için CSKA Moskova kulübünde ağır bir programa başladı.

Bacağında süren zayıflıkla birlikte kilo kaybı çalışmalarının verdiği yorgunlukla boğuşan Muhina, yer serisine Thomas saltosunu ekleme çizgisine dönmekte büyük zorluk çekti. Sporcunun, hareketin devamlı ufak sakatlıklara sebep olduğu ve çok daha büyük bir sakatlık oluşturma riski olduğu uyarılarına rağmen, yer programına hareketi eklemesi için baskı devam etti ve o da tehlikeyi bildiği hâlde çalışmalarını sürdürdü. 3 Haziran 1980 tarihinde, Moskova Olimpiyatları'na iki hafta kala, Thomas saltolu yer serisine çalışan Muhina saltoda dönüşü tamamlayamayarak çenesinin üzerine düştü ve sporcunun omurgası zarar gördü. Sovyet jimnastikçi olay anında tam felce uğradı. Minsk Spor Sarayı'nda çalışmakta olan sporcunun antrenörü Klimenko yanında değildi. Sovyetler Birliği Muhina'yı Onur Rozeti Nişanı'na layık gördü;[5] dönemin IOC başkanı Juan Samaranch sporcuya Olimpiyat Nişanı gümüş madalyası verdi.

Olay sonrası Sovyet Jimnastik Federasyonu Muhina'yı sakatlığa götüren gelişmelerle ilgili sessiz kaldı. Sovyet takımı antrenörü Yuri Titov sporcunun durumundan habersizmiş gibi davranmış, 1984'te dönüp dönemeyeceğiyle ilgili soruları yanıtsız bırakmıştı. Hatta Titov sakatlık konusunda Muhina'yı "takıma girebilmek için, yapması mümkün olmayan" bir harekete kalkışmakla suçlamış, "sakatlandı ve şansını kaybeti. [...] Kötü hikayelerin hiçbiri gerçek değil" demişti.[6] Bu sırada Olimpiyat çevrelerinde Muhina'nın durumunun Sovyetlerin söylediğinden çok daha kötü olduğu haberleri yayıldı ve jimnastik dünyası sadece sporcunun durumunu değil, olayın nasıl geliştiğini de sorgulamaya başladı. İlk söylentiler Muhina'nın atlama masasına koşarken düştüğü şeklindeydi;[4] sonrasında Sovyet gazeteleri sporcunun denge aletinden inerken düştüğünü yazdı ve son olarak yer hareketlerinde ciddi şekilde düştüğü haberi ortaya çıktı.[4] Muhina olay sonrası konuşmadı ve çok nadir beyanat verdi. Bunlardan biri olan Ogonyok dergisi söyleşisinde Sovyet jimnastik yönetimini, halkı sakatlığı konusunda yanılttığı ve oluşturulan sistemin altın madalya ile şampiyonalara olan doyumsuzluğu için eleştirdi:

...ülkemiz için, atletik başarı ve zaferler her zaman sadece ulusun prestiji olmaktan daha anlamlıydı. Seçtiğimiz politik yolun doğruluğunu, sistemin iyi yanlarını somutlaştırdı ve bir üstünlük sembolü hâline geldiler. Bu yüzden zafer talebi - ne pahasına olursa olsun. Risk olarak, şey... Biz sürekli riske yüksek değer verdik ve bir insan hayatı, ulusun saygınlığıyla karşılaştırıldığında çok az değerliydi; çocukluğumuzdan beri buna inanmamız öğretiliyor. [...] Kulüp onuru, takım onuru, millî takım onuru, bayrak onuru gibi kavramlar var. Bunlar arkasında kişilerin fark edilmediği kelimeler. Başıma gelenler için hiç kimseyi kınamıyor veya suçlamıyorum. Klimenko'yu ya da özellikle dönemin millî takım antrenörü Şaniyazov'u. Klimenko için üzülüyorum - o sistemin bir kurbanı, "işini yapan" yetişkin zümrenin bir üyesi. Şaniyazov'a saygı duymuyorum. Ve diğerleri? Ben sakatlandım çünkü etrafımdaki herkes tarafsız izleyici oldu ve sessiz kaldı. Neticede, o hareketi yapmaya hazır olmadığımı görmüşlerdi. Ancak sessiz kaldılar. Hiç kimse her şeyi unutan, daha fazlası için kendini yırtan birini durdurmadı - hadi, hadi, hadi![4]

Tüm bunların yanında, Muhina olanlara karşı çıkarak kendini gelebilecek zararlardan koruyamadığını belirtip sorumluluğun bir kısmını üzerine aldı. Boynu kırılmış hâlde yerde yatarken aklından ilk geçenin "Tanrıya şükürler olsun, Olimpiyatlar'a gitmeyeceğim." olduğunu söylemişti.[4]

Sonraki dönem

Larisa Latınina'nın 2004'te verdiği bir röportaja göre, Muhina'nın ağır sakatlığı antrenörü Mihail Klimenko'yu da etkiledi. Sovyet kadın takımının, daha önceki tüm organizasyonlarda olduğu gibi, 1980 Olimpiyatları'nda da altın madalyayı kazanacağına dair büyük bir şüphe yoktu. Ancak "Olimpiyat şampiyonunun antrenörü" olmak isteyen Klimenko, Muhina'yı takıma dahil etmek için büyük çaba harcamıştı. Olaydan hemen sonra Klimenko İtalya'ya yerleşti ve 2007'de kanserden hayatını kaybetti.[2]

Muhina'nın felç olmasından ve diğer olimpik kadın jimnastikçilerden gelen çağrılardan sonra, Thomas saltosu Puanlama Cetveli'nde kadınlar için izin verilen hareketlerden biri olmaktan çıkarıldı. 2013'e kadar erkekler için hâlâ izin verilen hareket, artık her iki cinsiyet için de yasaklanmıştır.

Yelena Muhina sağlık durumuna rağmen 1980'lerin sonunda Moscow News'te köşe yazarlığı yaptı. 1990 yapımı A&E belgeseli More Than a Game'de (Bir Oyundan Daha Fazlası) sakatlığı konu alındı. Muhina'nın dünya şampiyonası performansı ABC Sports'un Gymnastics' Greatest Stars (Jimnastiğin En Büyük Yıldızları) programında yer aldı. Muhina sakatlığı sonrası çocuklarla ve genç jimnastikçilerle ilgilendi. Güçlü bir dini inancı olduğunu gösteren sporcu, atlara ve animasyon çizgi filmlere olan düşkündü. Muhina eski takım arkadaşlarıyla, özellikle "gerçek bir arkadaş" olarak tanımladığı Yelena Davıdova'yla hep iletişim hâlindeydi.

Dereceleri

Yıl Organizasyon GT Takım AMAP DAYH
1977Dünya Kupası1.1.
Avrupa Şampiyonası2.3.1.1.1.
SSCB Şampiyonası2.3.1.
SSCB Kupası2.
1978Dünya Şampiyonası1.1.2.2.1.
SSCB Şampiyonası1.1.3.
1979Avrupa Şampiyonası1.2.
SSCB Şampiyonası1.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Elena MUKHINA died in Moscow...!". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2010. 
  2. ^ a b "Легендарная Лариса ЛАТЫНИНА: "Бабушка, которая ухаживала за прикованной к постели Еленой Мухиной, лежит теперь с ней рядом"". Dmitry Gordon's website. 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2006. 
  3. ^ "Soviet Training Documentary Part III". 1978. 31 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2010. 
  4. ^ a b c d e "Elena Mukhina: Grown-up Games - Conducted by Oksana Polonskaya". 4 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. 
  5. ^ Krasnov, Pavel (24 Aralık 2006). "Umerla Elena Mukhina" Умерла Елена Мухина [Elena Mukhina has died] (Rusça). gazeta.ru. 4 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2016. 
  6. ^ YouTube'da 1980 Olympics Gymnastics Titov on Mukhina Injury

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nadia Comăneci</span>

Nadia Elena Comăneci, Rumen eski jimnastikçi. 5 altın, 3 gümüş ve 1 bronz Olimpiyat madalyası sahibidir. 1976 Yaz Olimpiyatları'nda tüm jüriden 10 üzerinden 10-puan alması nedeniyle jimnastiğin popülerleşmesinde önemli katkısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1980 Yaz Olimpiyatları</span>

1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Çukarin</span>

Viktor Ivanovich Chukarin,, uluslararası yarışmalarda 11 madalya kazanan ilk büyük Sovyet jimnastikçi.

Suat Çelen, Türk millî jimnastikçi. Dünya jimnastik literatürüne çifte burgulu hareketi, Çelen hareketi olarak geçiren sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Aliya Mustafina</span> Rus jimnastikçi

Aliya Fargatovna Mustafina, , Tatar jimnastikçi. 2010 Bireysel genel toplam dünya şampiyonu ve 2012 Asimetrik paralel Olimpiyat şampiyonudur. Mustafina, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda takım finallerinde Rusya takımı ile gümüş, bireysel genel toplamda ise bronz madalya almıştır. Alet finallerinde Asimetrik paralel ve yer hareketlerinde yarışan sporcu asimetrik paralelde olimpiyat şampiyonu olmuş, yer hareketlerinde bronz madalya almıştır. Mustafina, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastikte en fazla madalya kazanan sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Göksu Üçtaş Şanlı</span> Türk jimnastikçi

Göksu Üçtaş Şanlı, Türk artistik jimnastikçi. Türkiye'yi olimpiyatlarda jimnastik branşında temsil eden ilk kadın sporcu.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Arıcan</span> Türk jimnastikçi

Ferhat Arıcan, Türk jimnastikçi.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Rusya</span>

Rusya 2008 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Çin'in başkenti Pekin'de yapılan organizasyonda, Rus sporcular beyzbol, futbol, çim hokeyi, softbol ve tekvando dışında tüm sporlarda mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">Larisa Latınina</span>

Larisa Semyonovna Latınina, Sovyet jimnastikçi. 1956 ve 1964 yılları arasında Sovyet takımı ile 4 tane, bireysel ise 14 olimpiyat madalyası kazanmıştır. Toplamda kazandığı 18 madalya ile 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tutmuştur. Amerikalı yüzücü Michael Phelps kendisinin en fazla madalya rekorunu kırmış olsa da en fazla bireysel olimpiyat madalyası kazanma rekoru (14) hala kendisine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Nelli Kim</span>

Nelli Vladimirovna Kim, Sovyet jimnastikçi. 1976 Yaz Olimpiyatları'nda üç altın, bir gümüş; 1980 Yaz Olimpiyatları'nda iki altın madalya kazanmıştır. Nelli Kim, Olimpiyat tarihinde atlama masasında mükemmel anlamına gelen 10 puanı elde eden ilk kadın sporcudur. Ayrıca 1970'lerde Nadia Comăneci, Lüdmila Turisçeva ve diğer güçlü rakipler ile yarışmış, yer hareketlerinde ilk 10 puanı elde eden sporcu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda Rusya</span>

Rusya, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Böylece ülke, bağımsız Rusya olarak üst üste beşinci kez Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Rusya Olimpiyat Komitesi olimpiyatlara 24 spor dalında, 208'i erkek, 228'i kadın, toplam 436 sporcu gönderdi. Rus Olimpiyat tarihinde ilk kez, kadın sporcu sayısı erkek sayısını geride bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Azaryan</span> Sovyet sporcu (1929-2023)

Albert Vagarşakoviç Azaryan, Ermeni artistik jimnastikçi. Aktif olduğu dönemde Sovyetler Birliği adına yarışmış; 1956 Yaz Olimpiyatları'nda iki altın, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda ise bir altın bir gümüş madalya kazanmıştır. Halka branşında iki Olimpiyat madalyası kazanmayı başaran ilk sporcu olan Azaryan, kendisinden sonra bunu tekrarlayan Akinori Nakayama ile birlikte bu başarıyı elde edebilen iki sporcudur. Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası ile Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda da yer almış ve Dünya Şampiyonası'nda dört altın ile bir gümüş, Avrupa Şampiyonası'nda ise ikişer altın ve gümüş madalya elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olga Korbut</span> Belaruslu jimnastikçi

Olga Valentinovna Korbut, Beyaz Rus Minsk Serçesi lakaplı eski bir jimnastikçi. Sovyetler Birliği adına katıldığı 1972 ve 1976 Olimpiyatlarında 4 altın ve 2 gümüş madalya kazanmıştır. 1988 yılında Uluslararası Jimnastik Şöhretleri Salonunun açılışını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yelena Volçetskaya</span> Sovyet artistik jimnastikçi

Elena Vladimirovna Volchetskaya emekli olmuş Beyaz Rus artistik jimnastikçidir. 1964 Yaz Olimpiyatları'nda tüm artistik jimnastik kategorilerinde yarıştı ve takım olarak genelde Sovyetler adına altın madalya kazandılar. Bireysel olarak en büyük başarısı atlama masasında beşincilik ve genelde sekizinciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Andrianov</span> Rus jimnastikçi

Nikolay Yefimoviç Andrianov Sovyet/Rus jimnastikçi. Michael Phelps, 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları'nda rekorunu kırana kadar, 15 Olimpiyat madalyası ile erkeklerde en fazla Olimpiyat madalyası kazanma rekorunu elinde bulunduruyordu. Andrianov, Phelps'in 28 ve Larisa Latynina'nın 18 Olimpiyat madalyasının ardından en fazla Olimpiyat madalyası kazanan 3. kişidir. Andrianov, en fazla madalyayı 6 bireysel ve 1 tanesi takım olmak üzere 1976 Yaz Olimpiyatları'da kazandı. Erkekler Artistik Cimnastiği sporunda, 12 madalya ile en fazla kişisel Olimpiyat madalyası kazanma rekorunun sahibidir ve 6 madalya ile, Boris Shakhlin ve Dmitry Bilozerchev ile jimnastikte en fazla altın madalya kazanan sporcu rekorunu paylaşıyor.. Olimpiyatların yanı sıra, Dünya ve Avrupa Şampiyonasındaki başarılı sonuçları onu alanının en iyilerinden biri yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çolak</span> Türk artistik jimnastikçi

İbrahim Çolak, dünya ve Avrupa şampiyonu Türk artistik jimnastikçidir. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunu ve İzmir'deki Şavkar Cimnastik Spor Kulübü'nün aktif sporcusudur.

Vitali Venediktoviç Şerbo, Beyaz Rus eski bir artistik jimnastikçi. Tüm zamanların en başarılı jimnastikçilerinden biri, 8 branşta dünya şampiyonluğu kazanan tek erkek jimnastikçidir. 1992 Yaz Olimpiyatları'nda en başarılı sporcuydu ve 8 etkinlikten 6'sını kazandı -.

<span class="mw-page-title-main">Lüdmila Turişçeva</span>

Lyudmila Ivanovna Turişçeva eski Rus jimnastikçi, Ukrayna jimnastik koçu ve Sovyetler Birliği adına dokuz kez Olimpiyat madalyası kazanmış bir sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Keiko Ikeda</span> Japon jimnastikçi (1933 – 2023)

Keiko Tanaka-Ikeda, Japon kadın eski jimnastikçi, antrenör, akademisyen ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Yelena Karpuşenko</span>

Yelena Lvovna Karpuşenko, ritmik jimnastik alanında öne çıkan Rus jimnastik antrenörü.