İçeriğe atla

Yel (dergi)

Yel
Yel’in logosu
Sıklık2 Ay
İlk sayı1 Haziran 2006
Son sayı1 Ocak 2007
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkiye Türkçesi

Yel dil ve kültür dergisidir. 2006-2010 yılları arasında İzmir merkezli faal olan dergide Türkçe, edebiyat, kültür, Türk Dünyası gibi alanlarda yazılar çıkmıştır. 2006 yılının Haziran ayında yayın hayatına girmiş, 2010 yılında yayınına son verilmiştir. Dergi ilk iki sayıda Yenisey’den Tuna’ya adıyla yayınlandıktan sonra, üçüncü sayısıyla beraber Yel adını almıştır.

Yel dergisi 2. sayı kapağı
Yel dergisi 3. sayı kapağı
Yel dergisi 4. sayı kapağı

Faaliyetlerine 2004 yılında Ege Üniversitesi’nde başlamış olan "Yenisey’den Tuna’ya" Türk Dili ve Edebiyatı Topluluğu’nun dergisi olarak yayın hayatına başlamıştır. İkinci sayıdan itibaren, bağımsız bir dergi olarak yayınına devam edilmiştir. 09.06.2006 tarihinde resmî olarak Yenisey’den Tuna’ya adıyla yayınına başlanan dergi, 07.11.2006 tarihinden itibaren Yel olarak yayınına devam etmiştir. 24.02.2010 tarihi itibarıyla faaliyetlerine resmen son verilmiştir.

Yayın yönetimi

İlk günden beri imtiyaz sahipliğini Alpay İğci yürütmüştür. İlk sayısından son sayısına kadar yayın kurulu üyeleri değişen derginin yayın kurulunun en geniş hâlinde Arzu Gökçimen, Aslı Gümrahoğlu, Bahar Gülbahar, Deniz Yörükoğlu, Gözde Güngör, Hâdi Taç, Utku Saltık, Zeynep Akdeniz yer almıştır.[1][2][3]

Yayın sıklığı

Dergi iki aylık yayın süresi ile yayımlanmıştır.

Temsilcilikler

Türkiye sathında geniş bir dağıtım sistemi ile dağıtılmamıştır. Dergi, üniversite merkezli temsilcilik ağıyla Türkiye’de dağıtılmıştır. İzmir merkez olmak üzere, Ankara, Eskişehir, Isparta, Kastamonu, Manisa, Uşak’ta dergi temsilcilikleri var olmuştur. Temsilcilikler bulunmayan illerde dağıtım, en yakın temsilcilik yordamıyla sağlanmıştır.[3] İlk sayı İzmir; ikinci sayı Ege Bölgesi; üçüncü sayı ise ulusal bir çapta yayımlanmak üzere hazırlanmış ve sunulmuştur. Derginin yayılma seyri bu şekildedir.

Yayın anlayışı

Derginin isim seçimi, “yel” sözünün Türkçe coğrafyasında aynı veya benzer biçimlerde yaşamasıyla alakalıdır. Bütün Türk Dünyası coğrafyasını konu ve okunma bakımlarından kapsama fikriyle yayın hayatına giren Yel, ismiyle de bu iddiasını somutlaştırmıştır. Derginin isim tercihinde bu duruma dikkat edilmiştir.

Dergi mensuplarının çoğu üniversite (lisans ve yüksek lisans) öğrencisi idi. Yel dergisinin sabit yazar kadrosu olmayıp yazıları yeterli düzeyde olan her kişinin yazısı dergide yer bulabilmekteydi. Bu mantıktan hareketle amaç; okur, yazar, eğitimci, öğrenci vb. bakımlardan herkesin dergi yapısına dâhil olması olarak belirtilmiştir. Yel, Türkiye ve Türkçe coğrafyasında olması gereken düzeyde bulunmayan Türkçe bilinçlenmesini güçlendirmeyi kendisine hedef edinmiştir.

Dergi, Türkiye ve genel olarak dünyada, bilim çevresine hitap eden bilimsel yayınların dışında, çok daha geniş bir kesime hitap edebilecek bir tarz benimseyerek, dil ve kültür bilinçlenmesinin artmasına uygun olarak, yazı tarzını ve içerik durumunu ayarlamıştır.

Yel dergisinin kuruluşunda açıklanan amaçlar şu şekilde belirtilmiştir:

  • Türk kültürünün ne kadar eski ve gelişkin olduğunu göstermek. Kıtalara sığmayan bu dil ve kültürü, bugünkü insanlara hatırlatmak ve dergiyle beraber düşüncelerini geliştirmek isteyenlere bilgi aktarmak.
  • Türkçe dil bilgisi konusunda doğru, ilgi çekici bilgiler vermek,
  • Türkçe ve Türk kültürü konusunda bilimsel ve/veya edebî yazılara yer vermek,
  • Tarihle ilgili sıkmayan ve yormayan bilgilenmeler sunmak. Bu bilgilenmeler için “çizgi”nin gücünden de yararlanılmaktadır.
  • Türkçesi Varken”, “Kutadgu Bilig’den”, “Çizgi” gibi bölümlerle görsel yolla bilgilenme sağlamak,
  • Edebî yazılar yazan, şiirler inşa eden amatör gönüllerin eserlerine yer vermek. Bu şekilde, ilgili kişilerin yazılarını topluma duyurmak ve edebî gelişimlerine bir nebze de olsa, katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
  • Türkçenin konuşulduğu coğrafyayla ilgili toplumumuzda sağlıklı ve geniş bilgilenmenin sağlanması,
  • “Yel Haber” bölümüyle, basın-yayının genelinde yer almayan veya az yer bulan Türkçeyle ilgili haberlere yer vermek.

Yel dergisinin simgesi (logosu), derginin isminden kaynaklanmaktadır. İsimden ortaya çıkan bu şekil ise ilk aşamada yel vurmuş bir dalı anımsatabilir. Esinti ise sağlanmak istenen Türkçe düşüncesinin simgesidir.

Kaynakça

  1. ^ Yel, Sayı 2, Eylül-Ekim 2006, İzmir, künye
  2. ^ Yel, Sayı 3, Kasım-Aralık 2006, İzmir, künye
  3. ^ a b Yel, Sayı 4, Ocak-Şubat 2007, İzmir, künye

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Püsküllüoğlu</span> Türk yazar, şair ve sözbilimci

Ali Püsküllüoğlu, Türk yazar, şair ve sözbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Çağatayca</span>

Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Orta Asya'daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

soL (gazete)

soL, 1 Ekim 2012 tarihinde yayın hayatına başlayan, maddi yetersizliklerden dolayı 4 Haziran 2014'te son günlük sayısını çıkaran günlük siyasi gazete. Daha sonra haftalık basılı yayına devam edecekleri açıklamada yer alırken ilk haftalık sayıları da çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Türkleri</span> Kosova’da yaşayan etnik Türk toplumu

Kosova Türkleri, asli olarak Kosova muhitinde, tarihî devirden çağdaş devre kadar yaşayan, bugünse Türkiye'de de büyük bir nüfus oranıyla yaşayan Müslüman Türk grubudur. Kosova Türkleri tabiri, Balkan Türkleri olarak belirtilen Batı Türk kesiminin, özellikle Osmanlı devri idari taksimatında Kosova Vilayeti arazisinde yaşayagelen Türklerin, bugünkü nüfusunu belirtir.

Şerafettin Turan, Türk bilim insanı, tarihçi ve yazardır. Dil Derneği Onursal Başkanı ve eski Türk Dil Kurumu Başkanıdır.

<i>Mad</i> (dergi)

Mad 1952 yılından beri yayımlanmakta olan popüler bir Amerikan mizah dergisidir.

<i>Yeni Sinema</i> (dergi, 1966)

Yeni Sinema 1966 - 1970 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisidir. Türk Sinematek Derneği'nin yayın organı olan dergi önceleri aylık olarak çıkarken yayın hayatına bazen 3 ayda bir, bazen de iki sayı bir arada çıkmak sureti ile devam etmiş ve 5 yıl içinde 30 sayı yayımlanmıştır. Yayınına 10 yıl ara verdikten sonra 1980 yılında Nisan/Mayıs aylarına ait olan 31. sayısı, Ağustos 1980'de de 32. sayısı çıktı ve dergi bir daha çıkmamak üzere kapandı.

<i>Tarih ve Toplum</i> Toplumsal Tarih

Tarih ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi, 1984 - 2003 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve araştırma dergisidir.

<i>Sinema</i> (dergi) Türkiyede 1994-2013 yılları arasında yayınlanmış dergi

Sinema, ilk kez 1 Ekim 1994'te "Popüler Sinema Dergisi" üst başlığı ile Türkiye'de yayımlanmaya başlayan aylık sinema dergisidir. Zaman içinde birkaç kez yayımcısı ve sahipleri değişmiş olsa da, bugüne kadar aynı isimle ve aynı formatta çıkmaya devam etmektedir. Aralık 2003 tarihli 104. sayıdan sonra dergi nüshalarına sayı numarası verilmesi uygulamasından vazgeçilmiş olmakla birlikte hesaplandığı zaman Eylül 2011 tarihi itibarıyla toplam 197 sayı yayımlanmıştır. Turkuvaz'ın dergiyi atv kanalıyla birlikte Kalyon İnşaat'a satmasıyla beraber, AutoMoto Sport, Global Enerji, Touch İstanbul, Cosmo Girl, Transport ve Aktüel dergileriyle birlikte 19 Aralık 2013'te kapatıldığı açıklanmıştır. Bu olay, medya tarafından da eleştirilmiştir.

<i>Atlas Tarih</i>

Atlas Tarih, Doğan Burda Dergi Yayıncılık tarafından Haziran 2010 tarihinde Türkiye'de yayımlanmaya başlanmış popüler tarih dergisidir. İlk birkaç sayısı aylık olarak çıkan dergi uzunca bir süredir 2 ayda bir yayımlanmaktadır.

Varlık 1979-2014 yılları arasında Tahran'da Prof. Dr. Cevat Heyet ve 2015 yılından itibaren Ankara'da Dr. Rıza Heyet tarafından 3 ayda bir yayımlanan Türk dili, edebiyatı ve kültürü araştırmaları dergisidir. Derginin dili Türkçe ve Farsçadır.

Vate, tamamı Kırmancca (Zazaca) çıkan 3 aylık kültürel bir dergidir.

Çınaraltı, 1941-1948 yılları arasında yayımlanmış haftalık Türkçü fikir ve sanat dergisi.

<i>Molla Nasreddin</i> Azerbeycanda yayımlanan karakitürcü dergi (1875-1908)

Molla Nasreddin, 20. yüzyıl başında Celil Memmedguluzade editörlüğünde Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanan haftalık siyasi mizah dergisi.

Kültür Haftası, Peyami Safa'nın ağabeyi İlhami Safa ile beraber 5 Ocak 1936'da yayımlamaya başladığı düşünce, kültür ve edebiyat dergisidir. Dergiyi çıkaran kişi Peyami Safa olmasına rağmen derginin mülkiyetini ve genel yayın müdürlüğünü Hafta dergisinde olduğu gibi İlhami Safa üstlenmiştir. Derginin ilk sayısı çok sayıda entelektüeli bir araya getirmiştir ve toplamda 21 sayı çıkmıştır. Toplamda dört yüksek lisans tezine de konu olmuştur.

<i>Kadınlar Dünyası</i> Türkçe yayımlanan feminist kadın dergisi

Kadınlar Dünyası, Balkan Savaşları sonrasında 4 Nisan 1913 tarihinde yayın hayatına başlayan ve 1921'e kadar yayında kalan kadın dergisi.

<i>Çveneburi</i> (dergi)

Çveneburi, Stockholm ve İstanbul’da yayımlanan Gürcü kültürü dergisi. Birinci döneminde, 1977-1979 arasında yedi sayı yayımlandı. İkinci döneminde, 1993-2006 arasında ise, 59 sayı çıktı. Çveneburi Türkçe yayımlanıyordu ve dergide az sayıda Gürcüce metin de yer almıştır. Çveneburi, Türkiye'de Türkçe yayımlanan ilk Gürcü kültürü dergisidir.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 1942 yılında, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) bünyesinde yayına başlayan akademik dergi. MLA ve International Bibliography tarafından indekslenmektedir. Dergide sosyal ve beşerî bilimlerde Türkçe ve muhtelif dillerde makaleler yayımlanmaktadır.