İçeriğe atla

Yekaterinburg Saati

Rusya'da zaman
  KALT Kaliningrad Saati UTC+2 (MSK−1)
  MSK Moskova Saati UTC+3 (MSK±0)
  SAMT Samara Saati UTC+4 (MSK+1)
  YEKT Yekaterinburg Saati UTC+5 (MSK+2)
  OMST Omsk Saati UTC+6 (MSK+3)
  KRAT Krasnoyarsk Saati UTC+7 (MSK+4)
  IRKT İrkutsk Saati UTC+8 (MSK+5)
  YAKT Yakutsk Saati UTC+9 (MSK+6)
  VLAT Vladivostok Saati UTC+10 (MSK+7)
  MAGT Magadan Saati UTC+11 (MSK+8)
  PETT Kamçatka Saati UTC+12 (MSK+9)

Yekaterinburg Saati (YEKT), UTC'den 5 saat (UTC+05.00) ve Moskova Saati'nden 2 saat (MSK+2) önceki zaman dilimidir.

2011'de Rusya, yıl boyunca yaz saati uygulamasına geçti. Yekaterinburg saati, kışın UTC+05.00 ile yazın UTC+06.00 arasında geçiş yapmak yerine, yıl boyunca UTC+05.00'e sıfırlandığı 2014'e kadar UTC+06.00 olarak ayarlandı.[1]

Zaman dilimi Ural Federal Bölgesi ve Volga Federal Bölgesi'ndeki Başkurdistan, Orenburg Oblastı ve Perm Krayı için geçerlidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Russia: Putin abolishes 'daylight savings [sic]' time change". BBC News. 22 Temmuz 2014. 25 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 
  2. ^ "Time Zones in Russia". www.timeanddate.com (İngilizce). 20 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya Standart Saati</span>

Japonya Standart Zamanı ya da JST, Japonya'nın standart zaman dilimidir. UTC'den 9 saat ileride olan zamanda herhangi bir yaz saati uygulaması bulunmamaktadır. Japonya Standart Zamanı Kore Standart Saati, Doğu Endonezya Standart Zamanı ve Yakut Zamanı'na eşittir. II. Dünya Savaşı sırasında Tokyo Standart Zamanı olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Avrupa Saati</span>

Batı Avrupa Zaman Dilimi, UTC ile aynı zamanı belirten zaman dilimidir. Birleşik Krallık'ta yasal olarak GMT olarak bilinir. Batı ve kuzeybatı Avrupa'nın bazı bölümlerini, aşağıdaki bölgeleri içerir:

<span class="mw-page-title-main">UTC+04.00</span>

UTC+04:00, UTC'den 4 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">İran Standart Saati</span> İranın kullandığı saat dilimi

İran Standart Saati (IRST) ya da İran Saati (IT) İran'ın kullandığı saat dilimidir. Diğer bir deyişle İran UTC+03.30'u kullanmaktadır. IRST 52,5 derece doğu meridyeni ile tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">UTC+03.00</span> UTCden +03.00a kadar olan bir süre için tanımlayıcı

UTC+03:00, UTC'den 3 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">UTC farkı</span>

UTC farkı, belirli bir yer ve tarih için Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) ile yerel saat arasında olan farktır. Ülkelerin coğrafi konumlarına göre bu fark değişir. Örneğin Kâbil için fark +04.30 iken Berlin için UTC farkı +01:00, +0100 veya +01'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de zaman</span>

Çin'in coğrafi açıdan beş farklı zaman dilimini kapsamasına rağmen ülkenin tümünde resmî olarak Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ın 8 saat ilerisindeki UTC+08.00 zaman dilimi izlenir. Ülkede izlenen resmî ulusal standart zaman, ülke içerisinde Pekin Zamanı, uluslararası olarak ise Çin Standart Zamanı olarak bilinir. 1991 yılından beri yaz saati uygulaması uygulanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Saati</span> saat dilimi

Orta Afrika Zaman Dilimi veya CAT, orta ve güney Afrika'da kullanılan bir saat dilimidir. Eşgüdümlü Evrensel Zaman Diliminden (UTC+02.00) iki saat ileridedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Afrika Saati</span>

Doğu Afrika Zaman Dilimi veya EAT, Doğu Afrika'da kullanılan bir saat dilimidir. EAT, UTC'den (UTC+03.00) üç saat ileridedir; bu da Arabistan Standart Zaman Dilimi, Uzak Doğu Avrupa Saati, Moskova Saati ve Doğu Avrupa Yaz Saati ile aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliningrad Saati</span>

Kaliningrad Saati, UTC'den iki saat önce (UTC+02.00) iki saat ilerisinde, Moskova Saati'nden (MSK−1) 1 saat gerisinde olan zaman dilimidir. Rusya'daki Kaliningrad Oblastında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yakutistan'da Zaman Dilimleri</span>

Saha Cumhuriyeti, Rusya'nın birden fazla zaman dilimi kullanan tek federal bölgesidir. Saha Cumhuriyeti üç zaman dilimini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Saati</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin zaman dilimi

Azerbaycan Saati ya da kısaltmasıyla AZV, Azerbaycan'da geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+4 zamanı kullanılmaktadır. 17 Mart 1997'de kullanılmaya başlanılan yaz saati uygulamasına 17 Mart 2016'da son verilmiş, kışın UTC+4 ve yazın UTC+5 olan saat dilimi de tüm yıl boyunca UTC+4'e sabitlenmiştir. Ülkede yaz saati uygulaması yürürlükteyken, her yıl Ekim ayının son Pazar günü kış saatine ve Mart ayının son Pazar günü ise yaz saatine geçiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da zaman</span>

Her ne kadar toprakları dört coğrafi zaman dilimine yayılmış olsa da, Kazakistan'da zaman dilimi UTC+05:00'tir. Ülkede Yaz saati uygulaması olmadığı için yıl boyunca geçerlidir. Kazakistan, 1 Mart 2024'te tek bir saat dilimine (UTC+05:00) geçiş yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya'da zaman</span> Brezilyada kullanılan saat dilimleri

Brezilya'da zaman, Brezilya'da kullanılan zaman dilimlerini ifade eden bir kavramdır. Ülkede UTC-02.00, UTC-03.00, UTC-04.00 ve UTC-05.00 olmak üzere 4 farklı zaman dilimi kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakutsk Saati</span> UTC+09:00 zaman dilimlerinden biri

Yakutsk Saati (YAKT), Rusya'da UTC'nin dokuz saat ilerisinde ve Moskova Saati'nin (MSK) altı saat ilerisinde olan bir zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">İrkutsk Saati</span> UTC+08:00 zaman diliminin isimlerinden biri

İrkutsk Saati (IRKT), UTC'den 8 saat (UTC+08.00) ve Moskova Saati'nden 5 saat (MSK+5) önceki zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Samara Saati</span> UTC+04.00 zaman diliminin isimlerinden biri

Samara Saati (SAMT), UTC'den 4 saat (UTC+04.00) ve Moskova Saati'nden 1 saat (MSK+1) önceki zaman dilimidir. Samara Saati; Samara Oblastı, Udmurtya, Astrahan Oblastı, Ulyanovsk Oblastı ve Saratov Oblastı'nda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Krasnoyarsk Saati</span> UTC+07.00 zaman diliminin isimlerinden biri

Krasnoyarsk Saati (KRAT), UTC'den 7 saat (UTC+07.00) ve Moskova Saati'nden 4 saat (MSK+4) önceki zaman dilimidir. KRAT; Krasnoyarsk Krayı, Kemerovo Oblastı, Hakasya ve Tuva'nın orta ve doğu Sibirya bölgelerinin resmi zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamçatka Saati</span> UTC+12.00 zaman diliminin isimlerinden biri

Anadır Saati (ANAT) olarak da bilinen Kamçatka Saati veya Petropavlovsk Saati, Rusya'da Kamçatka Yarımadası'nın adını taşıyan bir zaman dilimidir. UTC'den 12 saat (UTC+12.00) ve Moskova Saati'nden 9 saat (MSK+9) ileridedir. Bu zaman dilimi, Ekim 2014 tarihinden itibaren Rusya'nın en doğu iki bölgesinde kullanılıyor ve 2010 zaman dilimi reformundan önce de kullanılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Omsk Saati</span> zaman dilimi

Omsk Saati (OMST), Rusya'da kullanılan bir zaman dilimidir. UTC'ye göre altı saat ileridedir (UTC+06.00) ve Moskova Saati'ne (MSK) göre üç saat ileridedir. Omsk Oblastı'nda kullanılmaktadır.