İçeriğe atla

Yego zovut Suhe-Bator

Onun adı Sukhbaatar
Его зовут Сухэ-Батор
Filmin sinema afişi
YönetmenAleksandr Zarkhi
Iosif Kheifits
YapımcıAleksandr Gintsburg
OyuncularMaksim Strauch
Lev Sverdlin
Nikolay Çerkasov
Simon Goldshtab Simon
MüzikBoris Arapov
Benedict Pushkov
DağıtıcıLenfilm
Uzbekfilm
CinsiSinema filmi
TürüDevrimci tarihi film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1942 (82 yıl önce) (1942)
ÜlkeSovyetler Birliği Sovyetler Birliği
Moğolistan Halk Cumhuriyeti
DilRusça

Onun Adı Sukhbaatar (Rusça: Его зовут Сухэ-Батор / Yego zovut Sukhe-Bator), yönetmenliğini Aleksandr Zarkhi ve Iosif Kheifits'in yaptığı 1942 Sovyetler Birliği yapımı film.[1]

Film hakkında

Film Moğol Halk Partisi ve 1921 Moğol Devrimi lideri Damdin Sühbatur'un hayatını konu almaktadır. 1919 yılı sonbaharında başlayan filmde Sukhbaatar, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ni ziyaret eder ve burada Lenin ile görüşür.[2]

Film 1965 yılında Mosfilm tarafından yeniden düzenlenerek dağıtılmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ IMDB - Yego zovut Sukhe-Bator, Erişim tarihi: 12 Haziran 2016.
  2. ^ Azerbaycan Sovyet Ansiklopedisi. cilt 10, 1987, s. 65-66

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin</span> Rus politikacı ve Sovyetler Birliğinin kurucusu (1870–1924)

Vladimir İlyiç Ulyanov, bilinen adıyla Lenin, Rus sosyalist devrimci ve politikacı. Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü olan Rusya Komünist Partisi (Bolşevik)'nin ilk lideri. Lenin aynı zamanda Marksist teorik ve felsefi yazıların yazarı olarak bilimsel sosyalizmin Marx ve Engels sonrası geliştiricilerindendir. Lenin'in en büyük amacı, kapitalizmin uzlaşmaz sınıf çelişkilerinden proleter bir dünya devrimi oluşturup toplumsal sınıf karşıtlıklarının olmadığı insan toplumunun tarihsel oluşumuna öncülük etmekti.

Batur (Bahadır), kahraman ve yiğit savaşçı anlamına gelen, Türk ve Moğol dili kökenli onursal unvan. Bu unvan, cengâverlerlik ve yiğitlik yapmış askeri komutanlar ve destansı kahramanlar için kullanılan bir Altay terimidir. Batır, Badır, Bağatur, Bagatur, Bogatur, Bagatır, Batar, Bağatar, Bahadır olarak da söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Nijni Novgorod</span>

Nijni Novgorod (Rusça: Ни́жний Но́вгород;

<span class="mw-page-title-main">Sühbatur</span>

Sühbatur, Moğolistan'ın Selenge ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir ülkenin kuzeyinde Orhun Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2007 yılı itibarı ile 19,224'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kalmuklar</span> Etnik topluluk

Kalmuklar veya Kalmıklar, Batı Moğol halkı Oyratlar'ın 17. yüzyılda Cungarya'dan Hazar Denizi'nin batısına göç etmiş olan koludur. Bugün çoğunlukla Rusya'nın Kalmukya Cumhuriyeti'nde yaşamaktadırlar. ABD, Fransa, Almanya, İsviçre ve Çekya'da azınlık olarak bulunurlar. Sovyet yazar Marietta Şaginyan Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in babaannesi Anna Smirnov'un Kalmuk soyundan geldiğini belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sühbaatarın Batbold</span> 9. Moğolistan başbakanı

Sühbaatarın Batbold, Moğol siyasetçi. Moğolistan eski Başbakanı. Selefi Sanjaagiin Bayar hükûmetinde daha önce Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

Hürelbaatarın Tsend-Ayuuş, Moğol millî futbolcudur. Orta sahada oynayan futbolcu, Horomhon'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin heykelleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sovyetler Birliği zamanından beri birçok şehirde Vladimir Lenin'in heykelleri bulunmaktadır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra heykeltıraşlarından izin almaksızın birçoğu kırılmış ve tahrip edilmiştir. Daha öncelerinde de post-komünizm ülkeleri olan Baltık devletlerindede bu tip olaylar yaşanmıştır. Hâlen daha bazı eski Sovyet ülkelerinde heykeller durmakta ya da yenileri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'ın vize politikası</span> Moğolistana giriş için gerekli olan izinleri dair politika

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Moğolistan a gelen ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">1921 Moğol Devrimi</span>

1921 Moğol Devrimi, Moğolistan'da gerçekleşmiş komünist devrimdir. Devrim sonucunda Moğolistan Çin'den bağımsızlığını kazanarak Moğolistan Halk Cumhuriyeti ilan edildi.

<i>Lenin v 1918 godu</i>

Lenin v 1918 godu, 1939 yılında yayınlanan 130 dakikalık Sovyet propaganda filmi.

<i>Tüfekli Adam</i>

Tüfekli Adam, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1938 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Boğa</i> (film)

Boğa, yönetmenliğini Aleksandr Sokurov'in yaptığı 2001 Rusya yapımı film.

<i>Lenin v Polşe</i>

Lenin v Polşe, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1965 Sovyetler Birliği yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Sühbatur (il)</span>

Sühbatur ili, Moğolistan'ın 21 ilinden biridir. İl, ülkenin doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 82,287.15 km² olan ilin nüfusu 2009 yılı itibarı ile 54,363'tür. Adını 1921 Moğol Devrimi önderlerinden Damdin Sühbatur'dan almaktadır. İlin merkezi Barun-Urt şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Halk Cumhuriyeti</span> 1924-1992 yılları arasında Doğu Asyada hüküm sürmüş sosyalist devlet.

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.