İçeriğe atla

Yedinci sanat (anlam ayrımı)

  • Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim.
  • Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sinema</span> filmin beyaz renk perdeye yansıtılması

Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli videolar elde edilmesi işidir. Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir. Sinema sanatı genel olarak diyalog, kurgu, sahnenin düzeni, ışık, ses ve dekor gibi şeyleri yapılan filme uygun sekilde dizayn edilir. Bu işlemlerin tamamına ise sinema endüstrisi adı verilmektedir. İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yılında çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

Video sanatı, hareketli imgelere dayalı, 1960'larda ortaya çıkmış bir sanatsal üretim biçimidir. Görüntü veya ses verilerinden oluşup analog veya dijital ortamlarda saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Altın Koza Film Festivali</span> her yıl Türkiyenin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivali

Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yaman Okay</span>

Yaman Okay, Türk sinema ve tiyatro oyuncusudur.

En İyi Animasyon Filmi Akademi Ödülü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından ilk kez 2001 yılında verilmeye başlandı. Güzel ve Çirkin (1991) En İyi Film Oscar'ına aday olmuş, Waltz with Bashir (2008) ise En İyi Yabancı Film Oscarı'na aday olmuş ilk ve tek animasyon filmleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sinema Yazarları Derneği</span>

Sinema Yazarları Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan ve 1977 yılında sinema eleştirmeni Atilla Dorsay öncülüğünde kurulan dernektir. Sinema Yazarları Derneği, her yıl Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'ni dağıtır. SİYAD ayrıca, Türkiye'yi temsilen FIPRESCI'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Salih Kalyon</span> Türk oyuncu

Salih Kalyon, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SinemaTürk</span> web sitesi

SinemaTürk, internet üzerinde filmler, diziler, oyuncular, yönetmen, senarist ve çevirmenler, dramaturglar, seslendirme sanatçıları, film yapımcıları, film müziği yapanlar, ışıkçılar ve tüm sinema çalışanları, teknikleri, haber ve yorumları üzerine ayrıntılı bilgi içeren bir web sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Talat Bulut</span> Türk oyuncu

Talat Bulut, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

<i>Ağıt</i> (film) Yılmaz Güneyin 1971 yapımı filmi

Ağıt, yönetimi ve senaryosu Yılmaz Güney'e ait, 1971 yılında çekilmiş Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">1. Akademi Ödülleri</span>

1. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından, 1927 ve 1928 çıkışlı ve belli kategorilerde en iyi olduğu belirlenen filmlere verilen, Akademi Ödülleri'nin ilki olma niteliği taşıyan ödüllerdir. Ödüller, 16 Mayıs 1929 tarihinde, Los Angeles, Kaliforniya'daki Hollywood Roosevelt Hotel'de düzenlenen özel bir akşam yemeğinde takdim edildi. Törenin sunuculuğu, dönemin AMPAS başkanı Douglas Fairbanks gerçekleştirdi. Biletlerinin $5'dan satıldığı törene 270 kişi katıldı ve tören on beş dakika sürdü. Ödüller, Louis B. Mayer Pictures Corporation'ın kurucusu Louis B. Mayer tarafından hazırlandı. 1. Akademi Ödülleri, radyo veya televizyonda yayınlanmayan tek Akademi Ödülleri töreniydi.

Türkiye'de tanıtımı İstanbul Film Festivali'nde yapılan, 65. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü'nü kazanan ve yönetmenliğini İranlı senarist ve yönetmen Jafar Panahi'nin yaptığı film.

Engin Ayça Türk film yönetmeni ve senaristtir.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilen ve 1999'da vizyona giren filmleri ödüllendiren 72. Akademi Ödülleri töreni 26 Mart 2000'de Los Angeles'taki Shrine Oditoryumu'nda saat 5.30'da başladı. Törende AMPAS, 23 kategoride Akademi Ödüllerini verdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC tarafından yayınlanan tören, karı koca yapımcı ekip Richard ve Lili Fini Zanuck tarafından yapıldı ve Louis J. Horvitz tarafından yönetildi. Aktör Billy Crystal, gösteriye yedinci kez ev sahipliği yaptı. İlk olarak 1990 yılında düzenlenen 62. törenin başkanlığını yapmış ve en son 1998 yılında düzenlenen 70. törenin ev sahipliğini yapmıştı. Üç hafta önce Beverly Hills'deki Regent Beverly Wilshire Oteli'nde 4 Mart'ta düzenlenen törenle, Teknik Başarı Akademi Ödülleri, ev sahibi Salma Hayek tarafından takdim edildi.

34. Akademi Ödülleri, 1961 yılının en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla 9 Nisan 1962'de Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda yapıldı.Törenin ev sahipliğini Bob Hope yaptı; bu, Hope'un Oscar'lara ev sahipliği yaptığı 13. tören oldu.