İçeriğe atla

Yedinci Sanat (dergi)

Yedinci Sanat
Derginin 1 Mayıs 1973 tarihli 3. sayısının ön kapağı
EditörSahibi Nezih Coş
Genel yayın yönetmeni Atilla Dorsay
KategorilerSüreli yayın, Aylık dergi
SıklıkAylık
İlk sayı1 Mart 1973
Son sayı1 Haziran 1975 (24. sayı)
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Yedinci Sanat 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayınlanmış aylık sinema dergisidir. Sinemayı sosyalist bakış açısı ile ele alan dergi 24 sayı çıkmıştı.

İlk sayısı 1 Mart 1973 tarihinde yayınlanan dergi 17x24cm boyutlarında, karton kapaklı ve 48 sayfaydı. 3.hamur kağıda basılıyordu. Resimleri siyah beyazdı ve bugünün standartları ile oldukça özensiz bir baskı kalitesine sahipti. Düşük kontrastlı fotografların kaba tramları eski gazetelerin fotoğraflarını andırıyordu. Buna karşılık derginin mizampajı, fotoğraf seçimi ve kapak baskısı oldukça albeniliydi. Enflasyonun hızlı olduğu yıllarda yayınlanmış olmasına rağmen ilk ve son sayıları arasında büyük bir fiyat farkı oluşmamıştır. Mart 1973'teki ilk sayısı 5 TL iken iki yıl sonra Haziran 1975'teki sayısı 10 TL'ye satılıyordu. 21.ci sayıya kadar fiyatı 7,5 TL'de kalmıştı. Dergi Haziran 1975 tarihli 24.cü sayısı ile yayın hayatına son vermişti.

Yayın Kadrosu

İlk sayısının künyesinde sahibinin Nezih Coş, genel yayın yönetmeninin Atilla Dorsay, yazı işleri sorumlusunun da Engin Ayça olduğu belirtilmiştir.

İlk sayısında yazısı olan yazarlar arasında Atilla Dorsay, Engin Ayça, Selim İleri, Onat Kutlar, Alim Şerif Onaran, Mahmut Tali Öngören, Nijat Özön, Sezai Solelli, Giovanni Scognamillo, Agah Özgüç, Burçak Evren de vardır. Ayrıca dergide Tonguç Yaşar'ın çizdiği karikatürler de yer alır. İlerleyen sayılarda Turhan Selçuk ve Tan Oral'ın karikatürlerine de yer verilmiştir. 18.sayıda Sinan Çetin'in de bir karikatürü iç kapaktan verilmiş.[1]

11.ci sayıdan sonra bu yazar kadrosunun büyük bir kısmının artık dergide yazmadığı görülüyor. İlk yılın sonunda Nezih Coş ve Engin Ayça'nın sürekli yazılarına rastlanıyor.

Derginin İçeriği

"Yedinci Sanat" dergisinin 1 Mart 1973 tarihli ilk sayısının bölümlerine bir göz atılırsa hem derginin yapısı, hem konulara bakış açısı hem de yazarları hakkında bir bilgi de edinilmiş olur.

  • Forum. Atilla Dorsay'ın "Yabancı Şenlikler ve Türk Sineması" başlıklı makalesi.
  • Soruşturma. "Bugüne kadar çevrilmiş en iyi 10 Türk filmi" Bu bölümü Agah Özgüç hazırlamış. Listeler sinema yazarları ve yönetmenlere sorularak hazırlanmış.
  • Konuşma. Lütfi Akad'la bir Konuşma. Derginin yönetici kadrosunu da oluşturan 3 yazarın ünlü yönetmenle yaptığı uzun röportaj.
  • Sine Mizah. Basında çıkmış ve derginin çizgisine zıt olan (dolayısı ile komik bulunan) sinema eleştirilerinden pasajlar aktarılmış.
  • Yönetmenler. Sergio Leone ile bir konuşma, Cinema 72 dergisinden aktarılmış. Yine aynı kaynaktan Joseph Losey'le "Troçki'nin Öldürülmesi" filmi üzerine bir röportaj aktarılmış.
  • Film eleştirileri. Son 10 sayfada yabancı ve yerli filmlerin eleştirileri yer alıyor.

İlerleyen sayılardan birkaç bölüme göz atıldığında da şu gibi konulara rastlanır:

  • Ülkeler bölümünde Latin Amerika Sineması, Arap Sineması, Afrika Sineması, Çin ve İran Sineması gibi inceleme yazıları.
  • İnceleme bölümü. "Üç Arkadaş" filminin eleştirisi.
  • Belge Sineması bölümü. Sovyet belge filmcisi Medvedkin'in "Sine-Tren" deneyi.
  • Ayın Konuşması bölümü:
  • Haberler bölümü.
  • Forum bölümü. "Militan Sinema" üzerine araştırma yazıları
  • Şenlikler bölümünde bir yazının başlığı: "Kapitalist ülkelerde film şenlikleri ve Türkiye düzeninin şenliği: Antalya"
  • Değinmeler bölümü

Kitap ilanları, gösterimdeki bazı filmlerin afişli reklamlarının yanı sıra dergide zaman zaman bazı yönetmen ve yazarların tekzib yazılarına da rastlanıyor.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metin Erksan</span> Türk yönetmen

İsmail Metin Erksan, Türk film yönetmeni, senarist, öğretim görevlisi, Onursal Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Angelopulos</span>

Theodoros Angelopoulos, Yunan sinemasının Costa Gavras ve Costas Ferris ile birlikte öncü yönetmeni. Sanatsal sinemanın en önemli çağdaş temsilcilerindendir.

Rakım Çalapala, Türk gazeteci ve yazar.

Giovanni Scognamillo, Türk yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen, eğitmen, ressam. Scognamillo ayrıca bazı Türk filmlerinde oyuncu olarak rol almış, bankacılık, reklamcılık, dekoratörlük, kitabevi yöneticiliği gibi pek çok farklı alanda da çalışmıştır. Kendisi hakkında “Beyoğlu’nda Bir Levanten: Giovanni Scognamillo” isimli bir belgesel çekilmiş, Yıldıray Çınar'ın çizgileriyle Karabasan isimli çizgi romanda da karakter olarak yer almıştır.

<i>Akbaba</i> (dergi) haftalık siyasi mizah dergisi

Akbaba, 1922-1977 yılları arasında yayımlanmış haftalık siyasi mizah dergisi.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">André Bazin</span>

André Bazin Fransız film eleştirmeni ve film kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Dorsay</span> Türk gazeteci ve sinema eleştirmeni

Atilla Dorsay, Türk sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar.

<i>Keşanlı Ali Destanı</i> müzikal tiyatro oyunu

Keşanlı Ali Destanı, Haldun Taner'in yazdığı, müziğini Yalçın Tura'nın yaptığı müzikal oyundur.

Metin Demirhan, Türk sinema yazarı, kısa film yönetmeni ve karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Agâh Özgüç</span>

Agâh Özgüç ya da tam adıyla Agâh Nedim Özgüç, Türk yazar, eleştirmen ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">İthal filmlerin Türkçe adlandırılması</span>

İthal filmlerin Türkçe adlandırılması, bu maddede Türkiye'de gösterime giren yabancı filmlere verilen Türkçe adların baştan beri özgün adlarının anlamlarından daha farklı olması durumu örneklerle aktarılmış ve bu uygulamanın sadece Türkiye'ye özgü olmadığı da vurgulanmıştır.

<i>Yeni Sinema</i> (dergi, 1966)

Yeni Sinema 1966 - 1970 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisidir. Türk Sinematek Derneği'nin yayın organı olan dergi önceleri aylık olarak çıkarken yayın hayatına bazen 3 ayda bir, bazen de iki sayı bir arada çıkmak sureti ile devam etmiş ve 5 yıl içinde 30 sayı yayımlanmıştır. Yayınına 10 yıl ara verdikten sonra 1980 yılında Nisan/Mayıs aylarına ait olan 31. sayısı, Ağustos 1980'de de 32. sayısı çıktı ve dergi bir daha çıkmamak üzere kapandı.

<i>Videosinema</i>

Videosinema, Türkiye'de 1984-1985 yıllarında sadece 14 sayı yayımlanmış aylık sinema ve video dergisidir. İlk sayısı Haziran 1984'te piyasaya verilen derginin 14. ve son sayısı Eylül 1985'te bayilere dağıtılmıştır.

<i>Sinema</i> (dergi) Türkiyede 1994-2013 yılları arasında yayınlanmış dergi

Sinema, ilk kez 1 Ekim 1994'te "Popüler Sinema Dergisi" üst başlığı ile Türkiye'de yayımlanmaya başlayan aylık sinema dergisidir. Zaman içinde birkaç kez yayımcısı ve sahipleri değişmiş olsa da, bugüne kadar aynı isimle ve aynı formatta çıkmaya devam etmektedir. Aralık 2003 tarihli 104. sayıdan sonra dergi nüshalarına sayı numarası verilmesi uygulamasından vazgeçilmiş olmakla birlikte hesaplandığı zaman Eylül 2011 tarihi itibarıyla toplam 197 sayı yayımlanmıştır. Turkuvaz'ın dergiyi atv kanalıyla birlikte Kalyon İnşaat'a satmasıyla beraber, AutoMoto Sport, Global Enerji, Touch İstanbul, Cosmo Girl, Transport ve Aktüel dergileriyle birlikte 19 Aralık 2013'te kapatıldığı açıklanmıştır. Bu olay, medya tarafından da eleştirilmiştir.

Sinemada üçlemeler, birbirleri ile bir şekilde bağlantılı bazı üçlü film gruplarına sinema yazarları ve eleştirmenler tarafından verilen addır. İngilizcede bu kavramın karşılığı Trilogy dir, ancak bazen bunun yerine cycle sözcüğü de kullanılmaktadır.

Baha Gelenbevi, Türk sinema rejisörü, senaristi, fotoğraf sanatçısı, görüntü yönetmeni, kurgucu.

Engin Ayça Türk film yönetmeni ve senaristtir.

Opus, 1962-1965 yıllarında yayımlanmış Türkçe aylık müzik dergisi.