İçeriğe atla

Yedikule (Selanik)

Koordinatlar: 40°38′38″K 22°57′43″D / 40.64389°K 22.96194°D / 40.64389; 22.96194
Yedikule
Επταπύργιο
Selanik, Yunanistan
Kale görünümü
Koordinatlar40°38′38″K 22°57′43″D / 40.64389°K 22.96194°D / 40.64389; 22.96194
TipKale
Yapı tarihçesi
İnşa ettirenBizans İmparatorluğu

Yedikule (YunancaΕπταπύργιο; Eptapiryo), Yunanistan'ın Selanik kentinde bulunan bir Bizans ve Osmanlı kalesidir. Kale, Selanik akropolünün kuzeydoğu köşesinde yer almaktadır. 19. yüzyılın sonlarına kadar, şehrin akropolünün en büyük tabyası ve aynı zamanda Osmanlı zamanında garnizon komutanının karargâhı olarak hizmet verdi. Daha sonra 1989'a kadar açık kalan bir hapishaneye dönüştürüldü. Restorasyon ve arkeolojik çalışmalar 1970'lerde başladı ve günümüze kadar devam etmektedir.

Yunan rebetika şarkılarında Yedi Kule hapishanesine atıflar bulunmaktadır.

Kaynakça

  • (Yunanca) (İngilizce) Tourta, A. Wandering in Byzantine Thessaloniki. ss. 24-26.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  • Tsanana, E. (2001). The Eptapyrgion, the citadel of Thessaloniki. Atina: 9th Ephorate of Byzantine Antiquities (Thessaloniki), Ministry of Culture. 
  • Ćurčić, Sl.; Hatzitryphonos, Ev. (1993). Κοσμική Μεσαιωνική Αρχιτεκτονική στα Βαλκάνια 1300–1500 και η Διατήρησή της (Yunanca). Selanik: University Studio Press. ss. 192-195. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Yenice Muharebesi</span> I. Balkan Savaşıda bir muharebe

Yenice Muharebesi veya Giannitsa Muharebesi, 19- 20 Ekim (2- 3 Kasım 1912 tarihleri arasında yapılan, Yunanların zaferiyle sonuçlanan bir Balkan savaşı muharebesi. Gerek Yunan ordusunun doğru taktiği, gerek de Yunan ordusunun ve donanımının sayıca Osmanlı Devleti'nin savaştaki ordusundan fazla olması Yunan ordusunun zaferini kesinleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Komninos Hanedanı</span>

Komninos Hanedanı,, 1081-1185 döneminde Bizans İmparatorluğu imparatorları olarak ve sonradan 1204-1461 döneminde Trabzon İmparatorluğu imparatorları olarak görev yapan bir hanedan. Bu hanedan mensupları geç Bizans döneminde önemli devlet mevkilerinde görev yapan bir soylu sülale mensuplarıdır. Komninos hanedanı ve sülalesi üyeleri diğer önemli ve tanınmış Bizans hanedan ve sülaleleri ile karşılıklı evlilikler yaparak yakın ilişkiler kurmuştu.

<span class="mw-page-title-main">AIMA kehaneti</span>

AIMA kehaneti, Bizans İmparatoru, I. Manuil'un hükümdarlığında duyulmuş bir kehanettir. Komninos Hanedanı'nın imparatorluğunun isimlerinin ilk harflerinden oluşan aima kelimesi Yunancada kan anlamına geliyordu. İmparatorlar, sırayla, Aleksios I, Ioannes II ve Manuil I idi. Manuil'in bu inancı nedeniyle, ardılının isminin alpha (A) ile başlamalıydı. Manuil, kızı Maria'nın ilk nişanlısı Béla'nın adını Aleksios olarak değiştirtmiş ve en az bir ya da muhtemelen iki gayrı meşru çocuğuna Aleksios ismi vermiştir. En sonunda ikinci evliliğinden olan meşru çocuğu Aleksios'a da bu ismi verdi.

I. Mihail Komnenos Doukas ya da Comnenus Ducas, sıklıkla yanlış olarak Mihail Angelos olarak adlandırılır, bu ismi hiçbir zaman kullanmamıştır. Epir Despotluğu'nun kurucusu ve 1205 yılından öldüğü 1215 yılına kadar ilk hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Selanik)</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Ayasofya veya Kutsal Bilgelik Kilisesi, Selanik'te bulunan dinî yapılardan biridir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir ve UNESCO listesindedir. Üçüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 7. asırda inşa edilmiştir. İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmıştır. Kilisenin içine ikonlar çizilmiştir. Binanın planı Yunan haçı şeklindedir ve orta Bizans devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Kültürü Müzesi</span>

Bizans Kültürü Müzesi, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesindeki Selanik şehrinde bulunan müze. Bizans İmparatorluğu'na ait koleksiyonların sergilendiği müzenin bulunduğu yapının inşasına Mart 1989'da başlandı, Ekim 1993'te ise tamamlandı. Müze ise 1994'te açıldı.

Slobodan Ćurčić, Sırp kökenli Amerikalı bizantolog ve sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Selanik İmparatorluğu</span>

Selanik İmparatorluğu

<span class="mw-page-title-main">Tırhala Sancağı</span>

Tırhala Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi.

Konstantinos Angelos, Bizanslı amiral ve Filadelfiya'nın panhypersebastos'u, Sicilya'da imparatorluk filosu komutanıdır. 1122 yılında imparator I. Aleksios ile İrini Dukena'nin en küçük kızı Teodora Komnini (d.1097) ile evlenmiştir. Yakın çağdaşı Nikitas Honiatis'a göre Konstantinos cesur, yetenekli ve yakışıklı fakat yüksek bir sosyal sınıfa mensup değildi. Filadelfiya'dan Manolis Angelos isimli birinin oğluydu ve üç erkek kardeşi vardı: Nikolaos Angelos, Mihail Angelos ve İtalya'da askeri lider İoannes Angelos.

<span class="mw-page-title-main">Aristotelus Meydanı</span>

Aristotelus Meydanı Yunanistan'ın Selanik kentinin ana meydanı. Fransız mimar Ernest Hébrard tarafından 1918'de tasarlanan meydanın tam olarak inşa edilmesi 1950'leri bulmuştur. Meydanı kuşatan binaların birçoğu bu süre içerisinde yenilenmiş ve meydanın kuzey kızmı 2000'lerde restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik'in Yağmalanması (904)</span> kuşatma

Selanik'in Yağmalanması Sarazen korsanlar tarafından 904 yılında Selanik şehrinin yağmalanmasıdır. 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun yaşadığı en kötü felaketlerden biridir. İlk hedefi Konstantinopolis olan, İslam dinine dönmüş Yunan olan Trabluslu Leon komutasında Suriye'den gelen Müslüman filosu denize açıldı. Müslümanlar Konstantinopolis’e saldırmaktan caydı ve yerine Selanik’e dönmeleri donanması zamanında tepki veremeyen Bizans’ları şaşırttı. Şehrin iki komutanı birbiriyle çelişen emirler vermesi, özellikle de denize açılan şehir surlarında düzensizlik yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Rum Ayaklanması</span>

1878 Makedonya Rum Ayaklanması, 1878'de Makedonya'da gerçekleşen bir ayaklanma idi. Ayaklanma, Ayastefanos Antlaşması'na tepki olarak Makedonya'nın büyük kısmı Bulgaristan'a bağlanması amacıyla ve Makedonya'nın Yunanistan Krallığı ile olan birliği lehine ortaya çıkmış olup 2 Şubat'ta Yunanistan, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan ettiği 1878 Türk-Yunan Savaşı'nın ardından gerçekleşmiştir. Ayaklanma, kötü hava koşulları ve örgütsüzlük nedeniyle aynı yılın kış ayında sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Selanik'in Erken Hristiyan ve Bizans Anıtları</span>

Selanik şehri, Yunanistan'ın Makedonya bölgesinde yer alır ve Bizans İmparatorluğunun en önemli ikinci şehri idi. Orta Çağ'da Hristiyanlık için önemli bir rol oynadı ve etkileyici binalarla süslendi. 1988 yılında Selanik'in on beş anıtı UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelendi:

<span class="mw-page-title-main">Selanik (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Selanik theması Orta ve Batı Makedonya ile imparatorluğun ikinci önemli şehri Selanik'i içeren güney Balkanlar'da Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Kaminiatis</span> Bizans tarihçi

İoannis Kaminiatis, O zamanlar Bizans İmparatorluğu'nun en büyük şehirlerinden biri olan Selanik'te, 904 yılında Trabluslu Leon liderliğindeki bir Sarazen kuvveti tarafından kuşatılıp yağmalandığında yaşayan bir Yunan idi. Şehrin talan edilmesi hakkında yazdığı Selanik'in ele geçirilmesi hakkında adlı anlatımından günümüze dört el yazması ulaşmıştır; bunlardan hiçbiri on dördüncü yüzyıldan önce yazılmamıştır ve bu durum metnin gerçekliği konusunda bazı endişelere neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Acheiropoietos Kilisesi</span> Selanik, Yunanistandaki tarihi bir kilise

Acheiropoietos Kilisesi, Panagia Theotokos Kilisesi, Eskicuma Camii veya Eski Camii, Yunanistan'ın kuzeyindeki Orta Makedonya bölgesinde yer alan Selanik şehrinde bulunan 5. yüzyıla ait bir Bizans kilisesidir. Kilise, şehrin merkezindeki Agias Sofias Caddesi'nde, Makedonomachon Meydanı'nın karşısında yer almaktadır. Kilise, erken Bizans mimarisinin önde gelen örneklerinden biri olması nedeniyle 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne, Selanik'in diğer Erken Hristiyan ve Bizans anıtları ile birlikte dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Villa Allatini</span> Selanik, Yunanistanda bulunan tarihi bir bina

Villa Allatini veya Allatini Köşkü, Yunanistan'a bağlı Selanik kentinin doğusundaki Depot bölgesinde, Vasilissis Olgas Caddesi üzerinde bulunan üç katlı barok bir binadır. 1898 yılında Selanik'in Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olduğu dönemde inşa edilmiştir.