İçeriğe atla

Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Bolu ve Düzce illerinde Yedigöller mevkiinde yer alan bir yaban hayatı koruma sahasıdır. Bölgenin Bolu’ya ait kısmı Merkez ve Mengen ilçelerinde bulunur.[1]

Sahanın büyüklüğü 40.125 hektardır.[2] 16 Ekim 2005 yılında yaban hayatı geliştirme sahası olarak kabul edilmiştir.[2]

Yedigöller yaban koruma alanında bulunan başlıca hayvan türlerini karaca, ayı, kızıl geyik, kurt, yaban domuzu ve tilki gibi canlılar oluşturur.[1] Yaban koruma alanının içerisinde bulunan Yedigöller Milli Parkı, birçok turistin gelmesine neden olan kamp ve doğa yürüyüşleri gibi çeşitli faaliyetlerin yapıldığı bir yerdir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Bolu Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası". bolge9.tarimorman.gov.tr. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2023. 
  2. ^ a b "Tarım Orman Bakanlığı - Ülkemizin Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları" (PDF). 8 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yedigöller Millî Parkı</span>

Yedigöller Millî Parkı, Karadeniz Bölgesi'nde Bolu ilinde bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Simenit Gölü</span> Samsun Termede bir kıyı set gölü

Simenit Gölü, Yeşilırmak deltasının doğu kısmında bulunan, idari olarak Samsun'un Terme ilçesinde yer alan, sazlık ve bataklıkların geniş yer kapladığı bir kıyı set gölüdür. 1-2 metre yer yer de 5 metre derinliğe ulaşmaktadır. Geçmiş yıllarda göl için; Semenlik, Simenlik, Karasu ve Arapsazı isimleri de kullanılmıştır. Simenit gölünde drenaj kanalları açılması ve taşınan alüvyal malzemeler sulak alanları daraltmış, iki ayrı göl oluşmuştur. Diğer Gölün ismi Akgöl'dür. Göl çevresinde 3355 hektarlık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur. Simenit ve Akgöl çevresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altında olup 15 Mart 2023 tarihinde "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Av sahası</span>

Bir av sahası vahşi hayvanların güvenli bir şekilde yaşadığı veya spor için kontrollü bir şekilde avlandığı geniş bir arazi alanıdır. Avcılık yasaklanmışsa bir av sahası doğa koruma alanı olarak kabul edilebilir; bununla birlikte, bir av sahasının odağı özellikle hayvanlar (fauna) iken, bir doğa koruma alanı bölgenin doğal biyotasının tüm yönleriyle ilgilidir.

Türkiye'deki yaban hayatı geliştirme sahaları, Türkiye'de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarının derlendiği listedir.

Bingöl Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Kiğı Şeytan Dağları, Bingöl ilinin Kiğı ilçesinde yer alır.

Bitlis Adilcevaz Süphan Dağı Yaban Hayatı Geliş, Türkiye’de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yer alır.

Bolu Göynük Kapı Ormanı, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinin Göynük ilçesinde yer almaktadır.

Bolu Abant Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinde yer alıp Abant Tabiat Parkına ise 8 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır.

Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Burdur ilinde yer almaktadır.

Eskişehir Mihalıççık Çatacık YHGS, Çatalcık yaban hayatı geliştirme sahası Eskişehir'in mihalıççık ilçesinde bulunmaktadır.

Burdur - Karataş Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Karataş Gölü yaban koruma alanı, Burdur ilinin Karamanlı ilçesinde yer almaktadır.

Karacabey Karadağı – Ovakorusu, Türkiye’de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarından birini oluşturmaktadır. Karacabey Karadağı – Ovakorusu yaban koruma alanı, Bursa ilinin Karacabey ilçesinde yer almaktadır.

Antalya Düzlerçamı YHGS, Antalya ilinde bulunan yaban hayatı geliştirme sahası.

Ardahan-Posof Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Ardahan ilinin Posof ilçesi sınırlarında bulunan ve 2006 yılında yaban hayatı geliştirme sahası ilan edilmiş bölge. Dağ horozlarının yoğun yaşadığı bölge, 58.685 hektar genişliğindedir.

Çorum Kargı Kösdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Kargı Kösdağ, Türkiye’deki yaban hayatı geliştirme sahası. Çorum ilinin Kargı ilçesinde yer almaktadır.

Çardak Beylerli Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de bulunan Çardak Beylerli Gölü, yaban hayatı geliştirme sahası. Yaban koruma alanı, Denizli ilinin Çardak ilçesinde bulunmaktadır.

Denizli Çivril Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Çivril Akdağ, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahası. Bölge, Denizli ilinin Çivril ilçesinde konumlanmıştır.

Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 1170 hektarlık bir koruma alanına sahiptir. Bu alanın içerisinde göl alanı 73 hektar kuru, 201 hektar sulu olmak üzere toplamda 274 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Göl sahasının rakımı yaklaşık olarak 535 metredir. Sahaya yakın mesafelerde ise Tokat il merkezi 39 kilometre, Turhal İlçesi 19 kilometre, Pazar İlçesi 11 kilometre ve Zile İlçesi 23 kilometre uzaklıktadır. Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, doğal yaşamın korunması ve göçmen kuşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu alan, doğaseverler için gözlem ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler için ideal bir yerdir. Aynı zamanda bölgenin ekonomisine de katkı sağlayan doğa turizmi potansiyeline sahiptir. Kaz Gölü, zengin biyolojik çeşitliliği ve göçmen kuşların büyüleyici geçişlerine tanıklık etme fırsatıyla doğa severler için unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.

Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, biyolojik çeşitliliği koruma amacıyla önemli bir rol oynayan koruma alanı. Bu alan, endemik ve nadir türlerin yaşamını sürdürebilmesi için ideal koşulları sağlamaktadır. Boz Ayı, Karakulak, Kurt ve Su Samuru gibi türler, bu sahada korunmaktadır ve popülasyonlarının sürdürülebilirliği için önemli bir rol oynamaktadır.