İçeriğe atla

Yedi Şanslı Tanrı

Yedi Şanslı Tanrı: Soldan sağa: Hotei, Juroujin, Fukurokuju, Bishamonten, Benzaiten, Daikokuten, Ebisu.

Talihin Yedi Şanslı Tanrısı (七福神, Shichi Fukujin?) ya da Yedi Şanslı Tanrı, Japon kültüründe iyi talih getirdiğine inanılan tanrılardır.

İkisinin (Daikokuten, Ebisu) kökeni Şintoizme, diğerlerininki ise Budizm, Hinduizm veya Taoizme dayanır.[1] İçlerinden biri kadın (Benzaiten), diğerleri erkek figürüdür. Bu tanrı figürleri, oymalara ve diğer temsillere sık sık konu olur. Pek çok temsilde bu yedi tanrı, Takarabune (Hazine Gemisi) adlı bir gemide oturur vaziyettedir. Bu geminin sadece yılbaşında kıyıya yanaştığına ve insanlara şans getiren eşyalar (hırka, anahtar... vb.) dağıttıklarına dair bir inanç bulunur.

Hepsinin iyi şans getirdiğine inanılmakla beraber, her birini diğerlerinden farklı kılan özellikleri de vardır:

  • Ebisu:
    Ebisu.

Balıkçıların ya da tüccarların tanrısı. Genellikle bir morina balığı ya da levrek taşırken gösterilir. Ayrıca küçük çocukların koruyucusu olarak bilinir. Gökyüzünün ve yeryüzünün ayrılmasıyla ortaya çıkan kardeş tanrıların (Izanagi ve Izanami) çocuğu olduğuna inanılır.

Servet ve ticaret tanrısı. Siyah bir şapka takan, sağ elinde bir asa tutan, esmer, iri yarı ve geniş bir yüzü olan bir adam olarak tasvir edilir. Asasıyla dilekleri gerçekleştirdiğine inanılır. Ayrıca çiftçilerin koruyucusu okduğuna inanılır ve pirinç çuvalının üstünde oturan, içinde şans getiren tılsımlı eşyalar olab bir çantayı sırtında taşıyan bir adam olarak da tasvir edilir.

  • Bishamonten:
    Bishamonten.

Savaşçıların tanrısı. Savaşçılara şans getirmenin yanı sıra, suçluların cezalandırılmasını sağladığına inanılır. Bir Çin zırhı ve mızrakla betimlenir. Kainatın dört büyük gözcüsünden biridir. Ayrıca çok güçlü işitme yetisi vardır.

Bilginlik, güzel sanatlar, müzik ve belagat tanrıçası. Akışkan olan herşeyin tanrıçasıdır. Bir ejderhaya ya da deniz yılanına biner pozisyonda tasvir edilir. Suyun tanrıçası olduğuna ve kör sanatçıları iyileştirdiğine inanılır. Su kenarlarında yaşar. Bu yüzden de tapınakları genellikle deniz kenarında ya da adalarda kurulmuştur.

Fukurokuju:

Mutluluk, sağlık ve uzun ömür tanrısı. Kuzey kutup yıldızının zuhur etmiş hali olarak bilinir. Uzun alınlı, kısa bacaklı ve yaşlı bir adam olarak betimlenir. Uzun alnı bilge oluşu ile ilişkilendirilir. Fukurokuju'nun insan konumundayken hiçbir şey yemeden yaşayabildiğine, tanrı konumundayken ise ölüleri diriltebildiğine inanılır.[2]

Fukurokuju, uzun ömrün sembolü olan kaplumbağa ve turna ile birlikte, elinde bir asa taşırken gösterilir. Bu asaya bağlı olan kutsal bir kitap vardır ve içinde tüm insanlığın ömrünü barındırdığına inanılır.

  • Hotei:
    Hotei.

Bereket ve iyi sağlığın şişman tanrısı. Yüzünde her zaman gülümseme olan, iri yapılı bir adam olarak betimlenir. Yedi Şans Tanrısı içinde en popüler olandır. Batı Dünyası'nda “Gülen Buda” olarak bilinir.

  • Juroujin (Gama),
    Juroujin.

Fukurokuju gibi, uzun ömür tanrısıdır. Fukurokuju Kuzey Kutup Yıldızı’nın tasviri iken, Jurojin Güney Kutup Yıldızı’nın tasviridir. Tasvirlerinde asası, yelpazesi ve yanında bir geyik ile betimlenir.

Kaynakça

  1. ^ "Japonların Kendine Özgü İnancı: 7 Şans Tanrısı". MozartCultures. 13 Ağustos 2021. 13 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2024. 
  2. ^ Erdem, Duygu (28 Kasım 2020). "Sakuralarla Çevrelenmiş Tapınakların Sahipleri". perspective. 20 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2024. 

Boş kaynak (yardım) 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mısır tanrıları Mısır mitolojisinde adı geçen tanrılardır.

<span class="mw-page-title-main">Horus</span> Antik Mısır mitolojisinde gök tanrısı

Horus, Antik Mısır mitolojisinde gök tanrısıdır. Osiris ve İsis'in oğludur. Horus, şahin başlı tasvir edilir, bazı tasvirlerde firavunlar İsis'in kucağında sembolize edilmiştir. Bunun sebebi firavunların dünya üzerindeki Horus olduğuna inanılmasındandır. Firavunlar kendilerini Horus'un yeryüzündeki cisimleşmiş hâlleri olarak gördükleri için Horus, Antik Mısır'ın en önemli tanrılarından biridir. Firavunlar, Horus'un ismini kendi isimlerinden biri olarak alırlardı. Aynı zamanda Firavunlar Ra'nın takipçisiydiler, bu yüzden Horus aynı zamanda Güneş ile de ilişkilendirilirdi. Güneş tanrısı olarak gösterilmesi yanında Osiris'in oğluydu. Mısır'ın farklı bölgelerinde farklı Horus varyasyonları konusundaki ihtilafı çözmek için en az on beş farklı Horus formu kullanılmıştır. Bu formlar ait oldukları soy ağacına bağlı olarak güneş ve Osiris tipi olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Eğer İsis'in oğlu olduğu söyleniyorsa, Osiris tipi; yoksa güneş tipi kabul edilmektedir. Güneş tipi Horus, Atum, Ra, Geb ya da Nut çeşitli tanrıların oğlu olarak adlandırılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Anubis</span>

Anubis (Anpu), Antik Mısır mitolojisine göre ölüm ve cenaze tanrısıdır. Osiris ve Nephthys'in oğludur. Çakalların mezarlar etrafında dolaşması nedeniyle çakal başlı Anubis ölümle beraber anılır. Daha sonra Set tarafından öldürülen Osiris'i mumyaladığı için mumyalama tanrısı olmuştur. Görevi tüm ölüleri korumak ve yüceltmektir. Bu yüzden mumyalamayla görevli kişiler Anubis maskesi takarlardı. Ölen kişi diğer dünyada yargılanırken Anubis ona yardım eder. Anubis diğer dünyada ölülerin koruyucusu ve ölüler kentinin efendisidir. Anubis, Antik Mısır tanrıları arasında en saygın olanlarındandır. Ölüleri tekrar hayata döndürme gibi bir özelliği de olduğu sanılmaktadır. Yüzünde bir çakal ısırığı vardır. Kutsal mumyalayıcı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ülgen</span> Türk ve Altay mitolojisindeki iyilik tanrısı

Ülgen, Türk ve Altay mitolojisinde iyilik tanrısıdır. Ülken (Ülgön) Han ve Moğolcada Ulgan Han. Göğün 16. katında yaşar. Kayra Han’ın oğludur. Türk mitolojisinde Türklerin iyilik tanrısıdır. Tek Tanrı inancında Göktanrı'nın oğlu ve gökyüzünün hükümdarı olarak görülmüştür. Bai Ulgan, Ulgan gibi adlarla Sibirya kavimlerince de yaratıcı tanrı olarak anılır.

Utu, Akadca Şamaş adıyla da bilinen eski Mezopotamya Güneş tanrısıdır. Her gün dünyada olan biten her şeyi gördüğüne inanıldı ve adaletten ve gezginlerin korunmasından sorumluydu. İlahi bir yargıç olarak, yeraltı dünyasıyla ilişkilendirilebilirdi. Ek olarak, tipik olarak hava tanrısı Adad ile birlikte kehanet tanrısı olarak hizmet edebilirdi. Evrensel olarak birincil tanrılardan biri olarak kabul edilirken, özellikle Sippar ve Larsa'da saygı görüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Pers mitolojisi</span>

Pers mitolojisi, İran platosu ve onun sınır bölgeleri ile Karadeniz'den Hoten'e kadar uzanan Orta Asya bölgelerinde yaşamış ve birbirleriyle kültürel ve dilsel olarak ilişkili olan eski halkların inanç ve ibadet uygulamalarının bütününe verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Fortuna</span>

Fortuna, Roma mitolojisinde şansın cismani hali, tanrıçasıdır. Yunan mitolojisindeki Tyche'ye denktir. Fortuna her zaman olumlu değildir: bazen şüphelidir ; değişen şans olabilir veya mutlak şeytani şans olabilir. Fortuna genel olarak, kaderin tanrıçası olarak da bilinir. Hayattaki farklı yönlere göre bu tip farklı isimler altında Roma İmparatorluğunun her yanında tapılırdı, adına birçok tapınak bulunurdu.

<span class="mw-page-title-main">Aztek dini</span>

Aztek mitolojisi veya Aztek dini, Tolteklerin çöküşünün ardından 13-16. yüzyıllar arasında Meksika Vadisi'nde önemli bir uygarlık olarak ortaya çıkan Aztekler tarafından geliştirilmiş bir inanç, efsane ve gelenekler bütünüdür. 100'den fazla tanrısıyla çok tanrılı pantheona sahip sahip Aztek dini, gerek kendisinden eski gerekse kendisiyle eş zamanlı olarak aynı coğrafi bölgede ortaya çıkmış inançlar, mitler, kültürel ve kozmik imgelerden yoğun oranda etkilenmiştir. Ayrıca Aztek dini çok önemli ve sıkı bir mistik karaktere sahiptir ve liturjik açıdan çok gelişmiştir. Seremoniler ve ritüeller büyük bir titizlikle, belirli takvimleri çok sıkı bir şekilde takip ederek gerçekleştirilir ve dinî olduğu kadar siyasi ve toplumsal açıdan da önem arz ederdi. Ayrıca uzun yıllar boyunca kurgu eserlerinde yer almış antik ritüellerde insan kurban edilmesi anlayışı da Aztek inancında yer etmiş, ritüellerde gerçekten insan kurban edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hiru-Ko</span>

Ebisu, Yebisu veya Hiruko (蛭子) ya da Kotoshiro-nushi-no-kami (事代主神), Japon mitolojisinde balıkçıların, iyi şansın, tüccarların tanrısıdır. Aynı zamanda sağlık tanrısı ve küçük çocukların koruyucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Şu (mitoloji)</span> Antik Mısır tanrısı

Şu, Antik Mısır mitolojisinde, kuru hava tanrısı ve gökyüzünün dayanağı.

<span class="mw-page-title-main">Fukurokuju</span>

Fukurokuju (福禄寿) Japon mitolojisinde yedi şans tanrısından biri. Ömür uzunluğunu ve bilgeliği simgeler. Fukurokuju' nun bir zamanlar Taocu olarak yeryüzünde yaşadığına inanılır. Genellikle uzun kafalı, saçsız bir ihtiyar olarak tasvir edilir ve genellikle yanında uzun ömürlülüğü simgeleyen geyik, kaplumbağa veya turna bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Daikokuten</span>

Daikokuten (大黒天) Japon mitolojisinde yedi şans tanrısından biri. Zenginlik tanrısı ve çiftçilerin koruyucusudur. Genellikle iri yarı, esmer betimlenir ve sağ elinde dilekleri gerçekleştirdiğine inanılan asası, sırtında içi kıymetli eşyalarla dolu çantası olur ve pirinç çuvalının üstünde oturur şekilde betimlenir.

Fin mitolojisi, kökenini bugün Fin halkının çok az bir kısmının inandığı Fin paganizminden alır. Kendileri gibi bir Fin-Ugor kavmi olan Estonlar ile komşuları, Hint-Avrupalı Balt ve İskandinav halklarının mitolojileriyle de pek çok ortak temayı paylaşır. Hatta kimi mitler gene bir Fin-Ugor halkı olan komşuları Laponlardan direkt alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgi tanrılarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bilgi tanrıları, mitolojilerde bilgi, bilgelik veya zeka ile ilişkili tanrılardır.

<span class="mw-page-title-main">Işık tanrılarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Işık tanrısı, mitolojide ışık veya gün ile ilişkilendirilen bir tanrı veya tanrıçadır. Yıldızlar ışık yaydığı için buraya yıldız tanrılar da dahil edilebilir. Aşağıdakiler, çeşitli mitolojilerdeki ışık tanrılarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Su tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Su tanrısı, mitolojide suyla veya çeşitli su kütleleriyle ilişkilendirilen bir tanrıdır. Su tanrıları mitolojilerde yaygındır ve genellikle denizin, okyanusun veya büyük bir nehrin daha çok olduğu medeniyetler arasında daha önemlidir. Su tanrılarına ibadet etmenin bir diğer önemli odak noktası, kaynaklar veya kutsal kuyulardır.

<span class="mw-page-title-main">Aşk ve şehvet tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşk tanrısı, mitolojide romantizm, seks, şehvet veya cinsellikle ilişkilendirilen tanrıdır. Aşk tanrıları mitolojilerde oldukça yaygındır ve birçok çok tanrılı dinde bulunabilir. Kadın aşk tanrıçaları genellikle güzellik ve diğer geleneksel dişil niteliklerle ilişkilendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Savaş tanrısı, mitolojide savaş, çatışma veya kan dökmeyle ilişkili ilahi varlıktır. Hem tek tanrılı hem de çok tanrılı dinlerde yaygın olarak görülürler.