İçeriğe atla

Yedi Gün Muharebeleri

Yedi Gün Muharebeleri
Amerikan İç Savaşı

McClellan ve Lee
Tarih25 Haziran - 1 Temmuz 1862
Bölge
Hanover County ve Henrico County, Virginia
Sonuç Konfederasyon zaferi
Taraflar
 Birlik Konfederasyon
Komutanlar ve liderler
Potomac Ordusu Kuzey Virginia Ordusu
Çatışan birlikler
George B. McClellanRobert E. Lee
Güçler
104,100[1] 92,000[2]
Kayıplar
15,855
(1,734 ölü
 8,066 yaralı
 6,055 esir/kayıp)[3]
20,204
(3,494 ölü
 15,758 yaralı
 952 esir/kayıp)[4]

Yedi Gün Muharebeleri, Amerikan İç Savaşı'nda 25 Haziran-1 Temmuz 1862 tarihlerinde Richmond, Virginia yakınlarında gerçekleşti. Savaş sonunda General Robert E. Lee komutasındaki Konfederasyon kuvvetleri Tümgeneral George B. McClellan komutasındaki Birlik kuvvetlerini Virginia Yarımadası'nda geri çekilmek zorunda bıraktı. Bu muharebeler serisi bazen Yedi Gün Cephesi olarak yanlış bilinse de aslında Yarımada Cephesi'nin doruk noktası değil, kendi başına ayrı bir cephe olarak kabul edilir.

Kaynakça

  1. ^ Sears, Gates of Richmond, p. 195: "on June 26, Porter's corps had 28,100; south of the Chickahominy River, the other four corps had 76,000." Rafuse, p. 221, cites 101,434 Union present for duty.
  2. ^ Sears, Gates of Richmond, p. 195: "on June 26, Magruder and Huger had 28,900 south of the Chickahominy; Longstreet, A.P. Hill, D.H. Hill, Jackson, and part of Stuart's cavalry brigade, 55,800; Holmes in reserve, 7,300." Rafuse, p. 221, cites 112,220 Confederate present for duty after the arrival of Jackson's command.
  3. ^ Sears, Gates of Richmond, p. 345.
  4. ^ Sears, Gates of Richmond, p. 343.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Virginia</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Virginia, ABD'nin Atlas Okyanusu sahilindeki bir eyaletidir. Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri arasında 8,5 milyon kişiyle nüfus açısından 12., yüzölçümü açısından 35. sıradadır. Washington'a yakınlığından dolayı stratejik önemi yüksektir. CIA ve Pentagon'a ev sahipliği yapan eyaletin kodu VA'dır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bağımsızlık Savaşı</span>

Amerikan Bağımsızlık Savaşı, 1775–1783 yılları arasında Büyük Britanya ve Kuzey Amerika'daki On Üç Koloni arasında geçen ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasıyla sonuçlanan savaştır. Amerikan Devrimi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye-Filistin Cephesi</span> Birinci Dünya Savaşının bir cephesi

Suriye-Filistin Cephesi, I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın isteği üzerine açılan bir cephedir. Osmanlı ordusu, 1915'te Birinci Kanal Harekâtı'nı, 1916'da İkinci Kanal Harekâtı'nı düzenledi. Amaç; Osmanlı İmparatorluğu'nun Süveyş Kanalı'nı ele geçirmesi ve Mısır'a yeniden sahip olmasıydı. Başarılı olunursa İngilizlerin Uzak Doğu'daki sömürgeleri ile bağlantısı kesilecekti. Gelibolu'daki başarısızlığın ardından geçen zamanda İngilizlerin gittikçe güçlerini artırmaları ve Osmanlı'nın kısıtlı kaynakları sonucu cephe Süveyş'ten Nablus'a kadar gerilemiş, savaşın son aylarındaki Nablus'taki son cephe savunmasındaysa çok kısıtlı olan kaynakların tükenmesine ek olarak Osmanlı'nın savaş süresince Arap halk üzerinde görece başarılı bir şekilde sürdürdüğü Panislamizm propagandasının Lawrence'ın organize ettiği Arap isyanının Hicaz'dan Filistin'e girmesi sonucu çökmesiyle Türk Ordusu Şam ve Halep üzerinden Anadoluya çekilmiş ve cephe bazı parlak muharebe zaferlerine rağmen Osmanlı için başarısızlık ve ağır kayıplarla sonuçlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Austerlitz Muharebesi</span>

Austerlitz Muharebesi veya Üç İmparator Savaşı, Napolyon Savaşlarının en önemli ve belirleyici çarpışmalarından biriydi. Napolyon'un kesin zaferi ile sonuçlanmış bu muharebe Austerlitz, Moravya'da olmuştur. Napolyon Bonapart tarafından elde edilen en büyük zafer olarak kabul edilir. Napolyon'un Büyük Ordu'su bu muharebede I. Aleksandr ve II. Franz tarafınca komuta edilen, kendi ordusundan daha büyük olan Rus ve Avusturya ordusunu yenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

II. Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu tarafından gerçekleştirilen üç stratejik harekâtı ve bir Wehmacht karşı taarruz harekâtını ifade etmektedir. Tüm bu harekâtlar, Wehmacht'ın Kursk'a yönelik başarısız Hisar Harekâtı ardından, 3 Ekim - 22 Aralık 1943 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Savaşın, Kızıl Ordu tarafından başlatılan yaz taarruzu, Dinyeper gerisine çekilmiş olan Mareşal Manstein'in Güney Ordular Grubu'na yöneldi. Bu hatta Manstein, kayıplarını gidermek ve güç kazanmak niyetindeydi fakat gelişmeler buna fırsat vermedi. STAVKA, Merkez Cephesi'ne ve Voronej Cephesi'ne, Almanların kendilerini toparlamalarından önce Dinyeper geçişlerini zorlamaları yönünde emir verdi. Bu girişim, Ekim ayında başarısız olunca, harekâta katılan güçler, 2. Ukrayna Cephesi'nin bazı birlikleriyle de takviye edilerek 1. Ukrayna Cephesi emrine verildi. General Vatutin komutasındaki 1. Ukrayna Cephesi, Kiev'in kuzey ve güneyinde sağlam dayanaklar oluşturdu. Alman tarafında ise General Hermann Hoth komutasındaki deneyimli 4. Panzer Ordusu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suvorov Harekâtı</span>

İkinci Smolensk Muharebesi, 7 Ağustos – 2 Ekim 1943 tarihleri arasında Kızıl Ordu tarafından icra edilen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Harekât, Rusya’nın batısında, 1943 yılı yaz – sonbahar seferinin bir parçasını oluşturmaktadır. Aşağı Dinyeper Taarruzu ile birbirine yakın tarihlerde başlanıldı ve taarruz iki ay sürdü. General Yeremenko’nun komutası altında Kalinin Cephesi ile Sokolovski komutasındaki Batı Cephesi tarafından yürütüldü. Harekâtın hedefi, Alman kuvvetlerini Smolensk ve Bryansk bölgesinden çıkarmaktı. Smolensk, 1941 yılındaki I. Smolensk Muharebesi’nden beri Alman işgalindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Korsun-Şevçenkovski Taarruzu</span>

Korsun - Şevçenkovski Taarruzu, 24 Ocak - 16 Şubat 1944 tarihleri arasında yer alan ve Korsun - Çerkassi Kuşatması'na yol açan bir muharebedir. Taarruz, Dinyeper-Karpatlar Taarruzu'nun bir parçasıdır. Bu harekât sırasında Nikolay Vatutin'in komutasındaki 1. Ukrayna Cephesi ve Ivan Konev komutasındaki 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman Güney Ordular Grubu'na bağlı bazı birlikleri Dinyeper Nehri kıyılarında tuzağa düşürüp kuşattılar. Haftalar boyunca süren çatışmalarda Kızıl Ordu kuvvetleri kuşatma altındaki Alman kuvvetlerini imha etmeye çalıştılar. Kuşatma altındaki Alman birlikleri dışarıdan yardıma gelen başka Alman birlikleriyle iş birliği halinde kuşatmayı yarıp kaçmayı başardı. Bu kuvvetlerin yaklaşık üçte ikisi kurtulmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Marne Muharebesi</span>

I. Marne Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın 6-12 Eylül 1914 tarihleri arasında meydana gelen bir muharebesiydi. Komutan Helmuth von Moltke'nin komutası altında Alman Ordusu'nun, Fransız-İngiliz Ordusu'na yenilgisiyle sonuçlandı. Muharebe etkili olarak savaşı başlatan ve Paris'in varoşlarına uzanmış olan Alman taarruzu bitirdi. I. Marne Muharebesi esnasında İtilaf Devletleri Kuvvetleri'nin karşı taarruzu, hızlı bir Alman zaferinin imkânsız olduğunu ve Batı Cephesi siper savaşının 4 yıl boyunca devam edeceğini garanti etti.

Şyaulyay Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1. Baltık Cephesi kuvvetlerince girişilmiş bir taarruzdur ve genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. Taarruz, Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın üçüncü evresinde girişilen bir harekâttır ve ana taktik hedefi Şyaulyay kenti olarak, Alman kuvvetlerinin Litvanya'dan çıkarılmasını amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bialistok-Minsk Muharebesi</span> Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Barbarossa Harekâtı sırasında yapılan muharebe

Bialistok-Minsk Muharebesi Alman Merkez Ordular Grubu'nun, Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, Sovyet sınırından ileri hareket sırasında icra ettiği bir operasyondur. Operasyon, 22 - 29 Haziran 1941 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Alman harekâtının bu kesimdeki operatif hedefi, Kızıl Ordu kuvvetlerinin Minsk civarında kuşatılmasıydı. Alman kuvvetleri, bölgedeki Kızıl Ordu birliklerini kuşatmayı başardı. Fakat bir hafta boyunca giriştikleri taarruzlar püskürtüldü. Bu durum Alman Üst Komutanlığı'nda, ileri harekâtın momentini yitireceği endişesi yaratmıştır. Ancak tüm Sovyet karşı taarruzları ve yarma girişimleri başarısız oldu ve bozguna uğrayan bu birliklerden çok sayıda esir alındı. Bundan sonraki günlerde Alman ileri hareketi öylesine hızlı gelişti ki birçok Alman, Sovyetler Birliği'nin daha şimdiden yenilgiye uğratılmış olduğuna inanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Alma Muharebesi</span>

Alma Muharebesi, Kırım Savaşı'nın önemli ilk muharebesidir, Alma Nehri'nin güneyinde gerçekleşmiştir. General St. Arnaud ve Lord Raglan komutasındaki İngiliz-Fransız müttefik güçleri, General Menshikov'un Rus kuvvetlerini bozguna uğratmasıyla sonuçlanmıştır. Ruslar yaklaşık 6,000 kayıp vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seven Pines Muharebesi</span> Amerika İç Savaşında bir muharebe

Seven Pines Muharebesi, Fair Oaks Muharebesi veya Fair Oaks İstasyonu, Amerikan İç Savaşı'nda 31 Mayıs - 1 Haziran 1862 tarihlerinde Yarımada Cephesi'nde Henrico County, Virginia'da gerçekleşti. Birlik Ordusu komutanı Tümgeneral George B. McClellan tarafından Virginia Yarımadası'na kadar yapılan saldırı savaşın doruk noktası oldu. Potomac Ordusu, Richmond eteklerine ulaştı. 31 Mayıs'ta Konfederasyon Generali Joseph E. Johnston, Chickahominy Nehri'nin güneyinde ordusunu abluka altına alan iki Federal kolorduyu etkisiz hale getirmeye çalıştı. Konfederasyon saldırıları iyi koordine olmasa da, IV. Kolordu geriye çekilmeye başladı ve ağır kayıplar verdi. Her iki taraf da takviye aldı. Federal Ordu geriden aldığı desteklerle savunma hattı kurdu. General Johnston savaş sırasında ciddi şekilde yaralandı ve Konfederasyon ordusunun komutanlığı geçici olarak Tümgeneral GW Smith'e intikal etti. 1 Haziran'da Konfederasyon birlikleri takviye aldı. Federaller karşı saldırıları yeniledi, ama çok az ilerleme kaydetti. Her iki taraf da zaferini ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Bull Run Muharebesi</span>

İkinci Bull Run Muharebesi veya İkinci Manassas, Amerikan İç Savaşı sırasında 28-30 Ağustos 1862 tarihlerinde Prince William County, Virginia'da gerçekleşti. General Robert E. Lee komutasındaki Konfederasyon Kuzey Virginia Ordusu'nun, Tümgeneral John Pope'un komutasındaki Virginia Ordusu'na saldırmasıyla başladı. 1861'de aynı bölgede bir savaş daha olmuş, o savaşı da Konfederasyon kuvvetleri kazanmıştı. Geniş kapsamlı bir yürüyüşün ardından, Konfederasyon kuvvetleri komutanı Tümgeneral Thomas J. "Stonewall" Jackson, Stony Ridge'de savunma pozisyonu aldı. 28 Ağustos 1862 tarihinde, Jackson bir çıkmazla sonuçlanan Brawner en Çiftliği'nin hemen doğusunda Gainesville Birlik hatlarına saldırdı. Aynı gün, Tümgeneral James Longstreet komutasındaki Lee'nin ordu kanadı Thoroughfare Gap Muharebesi'nde Birlik direncini kırdı ve savaş yaklaştı.

<span class="mw-page-title-main">Perryville Muharebesi</span>

Perryville Muharebesi veya Chaplin Hills Muharebesi, Amerikan İç Savaşı sırasında 8 Ekim 1862 tarihinde Boyle County, Kentucky'de gerçekleşti. General Braxton Bragg komutasındaki Konfederasyon Mississippi Ordusu'nun, Tümgeneral Don Carlos Buell'in komutasındaki Ohio Ordusu'na saldırmasıyla başladı. Konfederasyon Ordusu'na bağlı bir kolordu taarruzla taktik zafer kazandı. Ancak Bragg, savaştan kısa bir süre sonra Tennessee'ye çekildi. Kentucky Muharebesi adı da verilen bu savaş, stratejik Birlik zaferi olarak kabul edilir. Birlik savaş kalanında kritik bir sınır eyaleti olan Kentucky'nin kontrolünü elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Stones River Muharebesi</span> Amerika İç Savaşı sırasında yaşanmış kanlı bir savaş

Stones River Muharebesi veya İkinci Murfreesboro Muharebesi, Amerikan İç Savaşı sırasında 31 Aralık 1862-2 Ocak 1863 tarihleri arasında Batı Cephesi'nde Murfreesboro, Tennessee'de gerçekleşti. General Braxton Bragg komutasındaki Konfederasyon Tenessee Ordusu'nun iç savaşın büyük savaşlarından biri olan muharebede her iki tarafta da yaralılar en yüksek yüzdeye sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Vicksburg Kuşatması</span>

Vicksburg Kuşatması, Amerikan İç Savaşı sırasında 18 Mayıs - 4 Temmuz 1863 tarihleri arasında Vicksburg Cephesi'nde Vicksburg, Mississippi'da gerçekleşti. Tümgeneral Joseph Hooker komutasındaki Potomac Birlik Ordusu ile Korgeneral John C. Pemberton komutasındaki Vicsburg Konfederasyon Ordusu arasında yapılan savaşı konfedere kuvvetler kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Wilderness Muharebesi</span>

Wilderness Muharebesi, Amerikan İç Savaşı sırasında 5-7 Mayıs 1864 tarihleri arasında Overland Cephesi'nde Virginia'da gerçekleşti. Korgeneral Ulysses S. Grant komutasındaki Potomac Birlik Ordusu ile General Robert E. Lee komutasındaki Kuzey Virginia Ordusu arasında yapılan savaş taktik açıdan sonuçsuz kalsa da Birlik kuvvetlerinin Konfederasyon başkenti Richmond'a ilerleyişi devam etti. Bu savaş Lee'nin, Richmond'da yapacağı her iki taraf için de ağır zayiatla sonuçlanacak yıpratma savaşının habercisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Spotsylvania Court House Muharebesi</span>

Spotsylvania Court House Muharebesi, Amerikan İç Savaşı sırasında 8-21 Mayıs 1864 tarihleri arasında Overland Cephesi'nde Virginia'da gerçekleşti. Korgeneral Ulysses S. Grant komutasındaki Potomac Birlik Ordusu ile General Robert E. Lee komutasındaki Kuzey Virginia Ordusu arasında yapılan savaş Wilderness Muharebesi gibi taktik açıdan sonuçsuz kalsa da Birlik kuvvetlerinin Konfederasyon başkenti Richmond'a ilerleyişi devam etti. Bu savaş Lee'nin, Richmond'da yapacağı her iki taraf için de ağır zayiatla sonuçlanacak yıpratma savaşının habercisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kozluca Muharebesi</span>

Kozluca Muharebesi, 20 Haziran 1774 yılında bugünkü Bulgaristan'ın Kozluca Köyü yakınında gerçekleşen ve 1768-1774 Osmanlı Rus Savaşı'nın sonucunu belirleyen en önemli muharebelerden biridir.