İçeriğe atla

Yedi İklim

Yedi İklim
EditörAli Haydar Haksal
KategorilerKültür & Sanat
SıklıkAylık
Tiraj~1500 (2016)[1]
YayımcıEvrensel Basım Yayın
İlk sayı1987
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Yedi İklim, Ali Haydar Haksal'ın yayın yönetmenliğini yaptığı aylık edebiyat dergisi. Türk edebiyatında önemli bir yere sahip Yedi İklim Dergisi 1987 yılından beri yayın hayatına devam ediyor.[2] Dergi, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören, Ebubekir Eroğlu, Arif Ay, Kâmil Eşfak Berki gibi sanatçıları öncü isim olarak kabul etmiştir. Sırat-ı Müstakim, Sebilü’r-Reşad, Büyük Doğu, Diriliş ile Edebiyat gibi Türk edebiyat tarihinde önemli yere sahip dergilerle aynı izlek üzerindedir.[3]

Yedi İklim Dergisinin iki dönemi vardır. 1987 Mart'tan 1989 Mart'a kadar olan 24 sayılık süreç derginin ilk yayın dönemidir. 1991 yılı Eylül ayında 24+1 sayısıyla ikinci yayın dönemine başlayan dergi, o günden bugüne yayım hayatını sürdürmektedir.

Aralık 2020 itibarıyla 369. sayısını çıkartan derginin uzun süredir başyazılarını Osman Bayraktar kaleme almaktadır.

Derginin Yedi İklim AHH adını taşıyan bir de yayınevi bulunmaktadır. Yayınevi son olarak Abdullah Yalın Karadağ'ın Sensizler Tekkesi ile Uğurcan Güler'in Cinayeti Ben İşlemedim adlı şiir kitaplarını yayımlamıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Dergiler Dergisi, sayı 1, 2016, sayfa 4". 2 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

<i>Akbaba</i> (dergi) haftalık siyasi mizah dergisi

Akbaba, 1922-1977 yılları arasında yayımlanmış haftalık siyasi mizah dergisi.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Rado</span> Türk gazeteci

Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar, yayıncı.

<i>Yeni Sinema</i> (dergi, 1966)

Yeni Sinema 1966 - 1970 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisidir. Türk Sinematek Derneği'nin yayın organı olan dergi önceleri aylık olarak çıkarken yayın hayatına bazen 3 ayda bir, bazen de iki sayı bir arada çıkmak sureti ile devam etmiş ve 5 yıl içinde 30 sayı yayımlanmıştır. Yayınına 10 yıl ara verdikten sonra 1980 yılında Nisan/Mayıs aylarına ait olan 31. sayısı, Ağustos 1980'de de 32. sayısı çıktı ve dergi bir daha çıkmamak üzere kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Genç Kalemler</span>

Genç Kalemler, 1910-1912 yıllarında Selanik'te yayınlanan milliyetçi bir fikir dergisidir.

<i>Tarih ve Toplum</i> Toplumsal Tarih

Tarih ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi, 1984 - 2003 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve araştırma dergisidir.

<i>Musiki Mecmuası</i>

Musiki Mecmuası, 1948 yılından bu yana İstanbul'da yayımlanmakta olan ve abonelik yoluyla okuyuculara ulaştırılan Türk Müziği dergisidir.

Hisar, 1950-1980 yılları arasında Ankara'da yayınlanmış olan aylık fikir, edebiyat ve sanat dergisi.

Deve dergisi genel yayın yönetmenliğini Ferzende Kaya'nın üstlendiği Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yayınlanan aylık "hatır gönül dergisi"dir. Derginin periyodik olmayan aralıklarla çıkan MultiKulti Deve eki ise her sayısında farklı bir dilde yayınlanmaktadır. 8 Kasım 2013 tarihinde çıkan 8. sayısı ile yayın hayatını noktalamıştır.

Türk Yurdu, 1911 yılından beri yayını aralıklarla devam eden milliyetçi fikir dergisidir. Günümüzde Türk Ocakları Genel Merkezi aylık yayın organı olarak Ankara'da yayımlanmaktadır.

Yedi Güzel Adam, Pusula Film imzalı, 19 Nisan 2014 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan tarihî, gençlik, aşk ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizinin senaristi Ahmet Tezcan, yönetmeni ise Adnan Güler'dir. Başrollerinde Uraz Kaygılaroğlu, Baran Akbulut, Yıldız Çağrı Atiksoy, Kemal Uçar, Orhan Kanalp ve Mertcan Sevimli yer almaktadır.

Alâeddin Özdenören, Türk şair ve deneme yazarı. Rasim Özdenören'in ikiz kardeşiydi.

<i>Resimli Ay</i> Sabiha Sertel ve Zekeriya Sertel tarafından çıkarılan aylık edebiyat ve magazin dergisi

Resimli Ay, Sabiha Sertel ve Zekeriya Sertel tarafından çıkarılan aylık edebiyat ve magazin dergisi. 1924 ile 1931 yılları arasında yayımlanmıştır. İlk yıllarında Cumhuriyeti destekleyen bir yapısının olmasıyla beraber eğitici ve çağdaş bir görünüme sahiptir. Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın yazdığı bir makaleden sonra kapatılmıştır. Daha sonra tekrar açılan dergi, Nâzım Hikmet'in de katkılarıyla bazı değişimlere uğramıştır. 1930 yılında ise tekrar kapatılmış, ilerleyen dönemlerde tekrar açma girişimleri olsa da başarılı olunamamıştır. Dergide görev almış başlıca yazarlar: Peyami Safa, Nâzım Hikmet, Sadri Ertem, Suat Derviş, Sabahattin Ali, Emin Türk ve Vâlâ Nureddin gibi isimlerdir.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

Mustafa Aydoğan, Türk şair ve yazardır.

Düşünbil, 2007 yılında yayın hayatına başlayan Türk düşünce dergisidir.