İçeriğe atla

Yedek astsubay

TSK rütbeleri
Kara Deniz Hava
Genel Komutanlar
Millî Savunma Bakanı
Askerî Kurul
General ve Amiral
Büyükamiral
Oramiral
Koramiral
Tümamiral
Tuğamiral
Üstsubay
Subay
Astsubay
Uzman Erbaş
Sözleşmeli Erbaş
Erbaş
Sözleşmeli Er
Er

Yedek astsubay,uzman jandarma ile astsubay arasındaki veya uzman erbaş ile astsubay arasındaki askeri statüdür. Yedek astsubayların rütbesi "astsubay astçavuş" olarak belirlenmiştir.[1]

Yedek astsubaylar da yedek subaylar (Asteğmen) gibi askerlik görevlerini 12 ay olarak yerine getirirler.[2] Terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala astsubay çavuş rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.

Türkiye'de 25 Haziran 2019 tarihli 7179 sayılı kabul edilen Askeralma Kanunu'na göre astsubay astçavuş (yedek astsubay) kavramı tanımlanmıştır.[1][3] Buna göre:

  • Yedek astsubay: Yedek astsubay adaylarından öğrenimini müteakip astsubay astçavuş nasbedilenleri,
  • Yedek astsubay adayı: Yapılan seçim ve sınıflandırma sonucu yedek astsubay statüsüne ayrılanlardan, astsubay astçavuş naspedilinceye kadar geçen dönemde bulunan yükümlüleri
  • Yedek astsubay aday adayı: İki veya üç yıl süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunları ile dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunlarından istekli olan yükümlüleri ifade eder.

Yedek subay ve yedek astsubay yetiştirme süreleri Millî Savunma Bakanlığı tarafından belirlenir.

Rütbe işareti

Ayrıca bakınız

  • Türk Silahlı Kuvvetleri subay rütbe dereceleri ve işaretleri
  • Asteğmen

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  2. ^ Sarp Özer (4 Ağustos 2019). "Yedek astsubaylığa yoğun ilgi". Anadolu Ajansı. 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay çavuş</span>

Astsubay çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ve İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı "Astsubay" sınıfına ait bir rütbedir. Terfi etmeleri durumunda "Astsubay Kıdemli Çavuş" olurlar. astsubay astçavuş ile astsubay kıdemli çavuş arasındaki askeri rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay kıdemli çavuş</span>

Astsubay kıdemli çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Astsubay Çavuş ile Astsubay Üstçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay üstçavuş</span>

Astsubay üstçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Astsubay Kıdemli Çavuş ile Astsubay Kıdemli Üstçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

Astsubay kıdemli başçavuş, dünyadaki birçok askeri kuvvet tarafından kullanılmakta olan bir kıdemli astsubay rütbesi ya da atamasıdır.

Subay; asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral/tuğamiral, tümgeneral/tümamiral, korgeneral/koramiral, orgeneral/oramiral ve mareşal/büyük amiral rütbelerinde bulunan askerlere denir. Türkçede "sü (asker)" ile "bey" sözcüklerinin birleşmesiyle oluştuğu yanılgısına düşüldüğünden Dil Devrimi sırasında benimsenmiştir.

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

Uzman erbaş, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde görevli olan ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu hükümlerine göre sözleşmeli olarak istihdam edilen uzman çavuş ve uzman onbaşı rütbelerinde,erbaş statüsüne emsal askerî personeli ifade eder.

Uzman çavuş, en az ortaöğretim veya dengi okul mezunu veya en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan, muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silâhlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görev yerlerinde veya çavuş kadro görev yerlerinde, Uzman Erbaş Kanun esaslarına göre istihdam edilenler ile yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilen askeri şahısları ifade eder.

Uzman onbaşı, en az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu olup, muvazzaflık hizmetini onbaşı veya er olarak tamamlamayı müteakip, Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik erbaş kadrolarında istihdam edilen sözleşmeli personeldir.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Tağmaç</span> 14. TSK Genelkurmay Başkanı

Memduh Tağmaç Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 14. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kara Harp Okulu</span>

Birleşik Devletler Askerî Akademisi, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren Amerika Birleşik Devletleri Askeri Akademisi, dünyanın en eski askeri akademilerinden biridir. 16 Mart 1802'de kurulan akademi New York'a bağlı Orange ilinde yer alan West Point'te 6,000 hektarlık bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Önür</span> Türk asker

Muhittin Önür Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Uzman jandarma</span> Türkiye Cumhuriyeti Jandarma Genel Komutanlığında görevli kolluk personeli

Uzman Jandarma, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa tabi, astsubay kadrolarında görev yapan, Uzman Jandarma Çavuştan Uzman Jandarma Sekizinci Kademeli Çavuşa kadar rütbelere haiz, Jandarma Okullar Komutanlığında Uzman Jandarma Okulunda 1 yıl süreyle eğitim görüp, nasıp tarihinden itibaren mecburi hizmet süresince istifa edemeyen, muvazzaf ve jandarma personelidir.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan subay, astsubay, uzman/sözleşmeli/yükümlü erbaş ve sözleşmeli/yükümlü er rütbeleri ve rütbe işaretleridir. Askeri rütbeler deniz, hava ve kara kuvvetlerinde isim olarak değişiklik gösterir. Örneğin; deniz kuvvetlerinde oramiral, kara kuvvetlerinde orgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi</span> Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılayan askeri yükseköğretim kurumu

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA), Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere, bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları, eğitim ve araştırma merkezleri ile kurslar bulunan İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir askeri yükseköğretim kurumudur. Akademi, 31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı KHK ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na eklenen 13/A maddesine göre kurulmuştur. Jandarma Eğitim Komutanlığı ve Jandarma Okullar Komutanlığı'nın lağvedilmesiyle, söz konusu teşkillerin konuşlu bulunduğu Ankara Beytepe Yerleşkesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin kullanımına tahsis edilmiştir.

Erat, bir silahlı kuvvetler içerisinde yer alan ve emirlerini sıralı amirlerden alan askerleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Eratlar muvazzaf askerlere nazaran sözleşmeli veya kadrolu olarak hizmet süreleri kadar görev yapar ve ordu içerisinde ana askerî gücü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Gedikli subay</span> askerî rütbe

Gedikli subay (WO), birçok ülkenin silahlı kuvvetlerinde bir rütbe veya rütbe kategorisidir. Ülkeye, hizmete veya tarihsel içeriğe bağlı olarak, Gedikli Subay bazen görevlendirilmiş rütbelerin en küçüğü, Astsubay (NCO) rütbelerinin en büyüğü veya ayrı bir kategoride sınıflandırılır. Emir subayı rütbeleri özellikle Commonwealth ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ordularında belirgindir.

Askeri öğrenci, herhangi bir askeri kuvvet veya orduya subay veya astsubay personel olarak girmenin ön koşulu olan askeri üniversite veya okullarda eğitim gören asker öğrencileri ifade eder. Günümüzde gelişmiş ülkelerin askeri organizasyonunun tamamı tarafından personel asker olmanın ön koşulu olarak kabul edilmiştir.